Nový hit: funkčné potraviny

Čerešňové pivo, minerálna voda obsahujúca medovku, jogurt s prídavkom žeň-šenu. Priemysel produkujúci nápoje musí mať neustále poruke nové nápady, aby si udržal svojich zákazníkov. Ak nápoj dokáže viac ako len uhasiť smäd, označuje sa v dnešnej dobe ako "functional food", teda funkčná potrava. Dokáže posilniť, napomôcť zdraviu alebo dokonca zoštíhliť
Počet zobrazení: 1129

Čerešňové pivo, minerálna voda obsahujúca medovku, jogurt s prídavkom žeň-šenu. Priemysel produkujúci nápoje musí mať neustále poruke nové nápady, aby si udržal svojich zákazníkov. Ak nápoj dokáže viac ako len uhasiť smäd, označuje sa v dnešnej dobe ako "functional food", teda funkčná potrava. Dokáže posilniť, napomôcť zdraviu alebo dokonca zoštíhliť.

Nápojové prísady sú však len jedným z variantov, do ktorého vkladajú výrobcovia nápojov svoje nádeje na zvýšenie obratu. V roku 1999 totiž objem predaja limonád poklesol o 2,7 percenta, v prípade nápojov typu cola dokonca o 3,3 percenta. Zavedením nových, tzv. funkčných nápojov alebo spestrením chutí tých pôvodných, sa majú postupne zvyšovať zisky. Vo výhode je aj ten, kto sa len jednoducho vráti do starých čias: napríklad firma Schwechater, jeden z najväčších rakúskych výrobcov piva, obnovila používanie fliaš s keramickým uzáverom a svoj produkt nazvala Schwachater Zwickl. Mimochodom, obsahuje 5,4 percent alkoholu. Konkurent Ottakringer si cestu na trh s týmto druhom potravinárskych produktov o niečo sťažil, a vydal sa cestou hľadania nového pivného nápoja. Predseda predstavenstva Siegfried Menz: "Skúmali sme rôzne varianty, až sme prišli k Ottakringer Kirsch - teda k pivu s prídavkom čerešní." Podiel alkoholu v ňom je len 2,7 percenta. To, že sa obnovuje obal a chuť, je síce dobré a pekné, ale racionálny konzument, ktorému záleží na jeho zdraví, žiada predsa len o niečo viac.

Chutné a výživné Markus Rauchmann pracoval pre Unilever, BASF a napokon pre Danone, až kým sám nezaložil firmu Functional Food Trading, GmbH. Práve od nej pochádza jogurtový nápoj s názvom H2PRO, ktorý sa už dlhšie nachádza v chladiarenských boxoch rakúskych obchodov. Obsahuje minimálne množstvo jogurtu, veľa vody, kyselinu uhličitú a probiotické látky. Má posilniť imunitný systém a napomôcť aktívnejšej látkovej výmene. Na vývoj tohto nápoja, ktorý má svoje korene v Japonsku, potreboval Rauchmann presne jeden rok. Mimochodom, práve v Japonsku zaberá tento druh nápojov svojím obchodným obratom vo výške 32 mld. šilingov mimoriadne veľký trhový podiel.

Zdá sa, že v Rakúsku ešte stále nie je vyčerpaný potenciál nápojov upevňujúcich zdravie: probiotiká mali na potravinárskom trhu zhruba 16 percentný podiel a mliečne nápoje okolo 6,1 percenta. Čosi sa však už hýbe aj v oblasti ovocných štiav a minerálnych vôd. Pod značkou "YO vital" nájdete nápoj s bioaktívnymi, zdravie upevňujúcimi látkami. Josef Vanicek, šéf spoločnosti Ybbstaler Fruchtsaft GmbH, vyrábajúcej YO vital hovorí: "Receptúru má už čoskoro schváliť európsky patentový úrad." YO vital je na trhu od apríla minulého roka a svojím úspechom predbieha všetky očakávania dolnorakúšanov. Šťava nemá len príjemnou formou uhasiť smäd a doplniť tekutiny v tele, ale údajne pôsobí aj ako vnútorná ochrana kože pred pôsobením škodlivín z vonkajšieho prostredia. Šéf ďalšej nápojovej firmy Voslau, Alfred Hudler verí, že produkty podporujúce zdravie majú dlhotrvajúci trend a poslednou odpoveďou naň je minerálna voda obsahujúca cenné bylinné extrakty z nechtíka, medovky lekárskej, púpavy a lipového kvetu: "Samozrejme, že by som tento nápoj zaradil medzi funkčné potraviny, pretože jeho pôsobenie na organizmus je veľmi pozitívne," súhlasí Hudler napriek tomu, že s označením "funkčná potrava" vôbec nesúhlasí. "Názvu chýba chuťový komponent, nakoľko naše produkty sú také chutné, až sa zdá, že s medicínou nemajú nič spoločné."

Najžiadanejšia kombucha Prvenstvo na trhu nápojov s blahodárnymi účinkami drží objaviteľ nápoja Red Bull, Dietrich Mateschitz. Uviedol na trh dvetisíc rokov starý ázijský liečivý prostriedok známy ako kombucha, ktorý je v Hollywoode symbolom omladzovania bohatých a krásnych ľudí. Firma Stock Vital pracovala na jeho vývoji niekoľko rokov. "Pretože pri fermentácii kombuchy vzniká kyselina uhličitá, chutí nápoj ako ľahké perlivé víno," hovorí Mateschitz. Stock Vital zásobuje svojím produktom také hollywoodské hviezdy ako napríklad Richard Gere, Meg Ryanová alebo Susan Sarandonová.

Podľa údajov Inštitútu pre výskum trhu A.C. Nielsen, sa počet produktov v kategórii "kombucha" zvýšil o 30 percent. Spomínaný nápoj je na trhu už tri roky a objavili sa aj jeho rozličné varianty od rôznych firiem, ktoré sú predsa len o niečo lacnejšie ako litrová fľaša od Stock Vitalu za 50 šilingov. Podľa Mateschitza však neprinášajú požadovaný efekt a preto sa tento výrobca rozhodol podať žalobu na svojich konkurentov. Opiera sa pritom o najboľavejšie miesto väčšiny funkčných nápojov: pôsobenie na ľudský organizmus.

Sú však aj takí, ktorí varujú pred priveľkými očakávaniami. Napríklad Heinz Schoffl, člen Komory pracujúcich a ochrany spotrebiteľov: "Pokiaľ produkty tohto druhu nie sú škodlivé - a väčšinou nie sú - najväčšie nebezpečenstvo predstavuje len väčší obnos peňazí, ktoré za ne spotrebiteľ zaplatí. Konzument sa však nesmie nechať nalákať na to, že po zjedení probiotického jogurtu bude menej alebo viac zdravý ako po zjedení úplne bežného."

Apropos jogurt: jeden výnimočný druh vyvinul vo svojom podniku Hermann Ploner. Nazýva sa "Venusbecher", teda Venušin kalich a obsahuje žeň-šen, granátové jablko a damián. Šťava z granátového jablka je v krajinách na pobreží Stredozemného mora považovaná za tonikum povzbudzujúce sexualitu. Byliny damiánu boli afrodiziakum už u Mayov a ázijský žeň-šen je tisíce rokov známy ako Amorova zázračná zbraň. "Všetky tieto komponenty sú v jogurte, ich úspech záleží pravdepodobne len na posúdení konzumenta," hovorí Ploner. Ďalší triezvy pohľad na vec nám ponúka Ibrahim Elmadfa, odborník na výživu a poradca Komisie Európskej únie v otázkach kvality a bezpečnosti potravín. Spomínané druhy nápojov nepovažuje ani za nevyhnutné, ani za nebezpečné: "Funkčné nápoje navodia spotrebiteľovi pocit, že konzumuje zdravú výživu. Avšak potenciál našej "normálnej" výživy je v tomto smere dostačujúci, pravda, ak sa jeho hodnota neznižuje rozličnými úpravami."

Dôležitá je životospráva Cesta oživovania starých receptov, ako tomu bolo v prípade kombuchy, je pomerne častá. Použil ju napríklad aj innsbrucký právnik Michael Suitner. Je tomu už osem rokov, čo v Peru po prvýkrát pil Kúatu a od Indiánov sa dozvedel, že ich predkovia sa práve pomocou tohto nápoja duševne pripravovali na ceremónie. Kúatu údajne prináša uvoľnenie a veselosť. Napokon, niet sa čo diviť - obsahuje štyri percentá alkoholu. "V hlave vám vyjde slnko", hovorí reklama. Nuž, právnik zavesil svoje pôvodné remeslo na klinec a začal sa venovať importu ovocia veľkého zhruba ako tekvica. Úspešne. Kúatu sa v krátkom čase stalo kultovým nápojom.

Blahodárne nápoje však podľa farmaceutov môžu pôsobiť na dušu a telo pozitívne len vtedy, ak sa dodržiava životospráva. "Kto principiálne nedbá o svoje zdravie, fajčí, pije a nehýbe sa, nemôže od požívania týchto nápojov očakávať žiadne zázraky," konštatuje farmaceutička Christine Stahlová.

LEXIKON Ako funkčné potraviny sa označujú potravinárske výrobky s prírodnými prísadami. V tejto kategórii sa rozlišujú dva druhy: buď majú potraviny vďaka istým látkam osobitne zdravé vlastnosti, prameniace z ich chuťovej alebo výživnej hodnoty, alebo sú takýmito prvkami obohatené. Najčastejšími pojmami, ktoré tento druh potravín charakterizujú - a stretneme sa s nimi na obaloch výrobkov - sú: probiotiká: žijúce mikroorganizmy, väčšinou baktérie, ktoré sa pridávajú do potravín a majú pozitívny účinok najmä na črevnú sústavu; prebiotiká: nestráviteľné uhľohydráty pôsobiace ako rozpustné vyrovnávacie látky a slúžiace ako výživa pre probiotické baktérie žijúce v hrubom čreve; symbiotiká: zmes pro- a prebiotík, ktorá zabezpečuje prežitie žijúcich mikróbických prídavkov výživy v tráviacom trakte. Pri fermentácii ide o symbiotickú súhru žijúcich baktérií kyseliny mliečnej a špeciálnych kvasiniek. Počas fermentácie vzniká okrem hodnotnej pravotočivej kyseliny mliečnej aj kyselina glukózová a iné organické kyseliny, ktoré aktivujú látkovú výmenu a podporujú vylučovanie škodlivín z organizmu. Súčasne sa produkujú enzýmy pomáhajúce pri štiepení látok v tráviacom trakte. Tisíce substancií v ovocí, zelenine, zemiakoch a celozrnných produktoch sa označujú pojmom sekundárne rastlinné látky a okrem iného majú protirakovinový a protizápalový účinok, podporujú trávenie, znižujú krvný tlak a sú antioxidatívami.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984