Pieseň Piesní Tridsiatimi Ústami

Pri interpretácií Šalamúnovej Piesne piesní sa prelína hovorené slovo, spev, tanec a šepot s hrou na djembe, flautu či s prastarou „hrou na telo“.
Počet zobrazení: 950

Vo štvrtok 13. októbra 2005 o 20.00 v rámci Žilinského literárneho festivalu vystúpi na Stanici Žilina – Záriečie voiceband ÚstaF z Brna, zbor tridsiatich recitátorov. Príďte si vypočuť originálny prednes úryvkov z Erbenovho Vodníka, biblických textov vrátane Piesne piesní, až po Handkeho Spílání publiku.

Pri interpretácií Šalamúnovej Piesne piesní sa prelína hovorené slovo, spev, tanec a šepot s hrou na djembe, flautu či s prastarou „hrou na telo“. Text prehlbuje výber z 11 prekladov, ktoré sa v priebehu hry striedajú a doplňujú,“ hovorí Martin Krištof, divadelný dramaturg Stanice Žilina-Záriečie. „Súbor sa inšpiroval E. F. Burianom a jeho voicebandom. Aj z najjednoduchšieho textu a deja pre diváka vytvárajú aktívne dobrodružstvo počúvania a nevšedného zážitku z textu,“ dodáva Martin Krištof. Pôsobenie na diváka vychádza z akčného silne rytmizovaného prednesu, z viacúrovňového a viacnásobného prelínania hlasov, dômyselnom striedaní sa prednášajúcich, či prepájania neprepojiteľných slov. Dirigent zoskupenia ÚstaF, Zdeňek Šturm hovorí: „Pojetí interpretace textu je mnohovrstevné, hýří vtipem, nadsázkami, nebojí se, že tento risk překročí stanovené normy.“Zoskupenie ÚstaF vyrašilo z tvorivého brnenského podhubia, kde sa už po desaťročia dejú v oblasti kultúry nevšedné veci. Členská základňa sa rozmnožila z dôvodov personálnej náročnosti inscenácií z počiatočných 4 až na dnešných 30. Stanica uvádza ÚstaF v rámci cyklu Stanica IsoverTheatre prinášajúceho do Žiliny divadlá z celého sveta. Vstupné: 80 Sk/50 Sk. ŽILINSKÝ LITERÁRNY FESTIVAL V rámci druhého ročníka Žilinského literárneho festivalu sa Stanica premení na Campus – otvorené stretnutie, neformálny workshop a tvorivý kemp mladých autorov z literárnych klubov celého Slovenska; debaty, písanie, otvorená čitáreň samizdatov... Stred, sever, východ, západ, juh – literárna topografia našej krajinky. A každý večer zažijete úplne novú a čerstvú prezentáciu s pozvanými hosťami, nechajte sa prekvapiť. Ďalší program festivalu a Stanice Žilina – Záriečie: sobota 15. októbra, 20.00 koncert Kofola Sessions - RADŮZA Živel s harmonikou, originálna a osobitá pesničkárka, skvelá šansoniérka a skladateľka! Radůza. Jedno zo skutočne zriedkavých vystúpení na Slovensku. Vstupné: 150/100Sk 14. - 23. október 2005, po celý deň workshop EXPERIMENTÁLNY KOMIX, Medzinárodné stretnutie 21 mladých ľudí zo Slovenska, Lotyšska, Belgicka, Francúzska, Anglicka tvoriacich v oblasti komixu. Každý deň sa môžete prísť pozrieť, ako vzniká komix v medzinárodnej skupine. Stretnutie v rámci programu EÚ Mládež. Podrobnejšie informácie na www.stanica.sk (kul)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984