Hinduizmus

Hinduistické sviatky Sviatky hinduistov sú zložité, keďže uctievajú množstvo božstiev. Veľkých sviatkov je vyše 400 do roka, líšia sa podľa krajov, božstiev a siekt. Hinduisti majú aj rôzne miestne slávnosti pri nejakej príležitosti.
Počet zobrazení: 1044

Hinduistické sviatky Sviatky hinduistov sú zložité, keďže uctievajú množstvo božstiev. Veľkých sviatkov je vyše 400 do roka, líšia sa podľa krajov, božstiev a siekt. Hinduisti majú aj rôzne miestne slávnosti pri nejakej príležitosti. Sviatky vždy sprevádzajú štyri dary života - kvety, ovocie, voda a zrno. Hýria pestrosťou a nechýba na nich tanec, hudba, spev, masky, sprievody s obrovskými vozmi, na ktorých prenášajú sochy božstiev sprevádzané slonmi a zástupom pútnikov.

Díválí Tento sviatok je pre hinduistov začiatkom nového roka a volajú ho aj sviatkom svetiel. Oslavujú ho od polovice novembra. V Indii si tento sviatok spájajú s dvomi legendami. V niektorých častiach si počas Díválí pripomínajú, ako Kršna zabil zlého démona Narakásuru, čo znamenalo víťazstvo svetla nad temnotou, inde zase veria, že v tento deň sa vrátil Ráma do Ajódhji na svoju korunováciu. Je najdlhším hinduistickým sviatkom, pričom počas piatich dní osláv je štvrtý deň prvým dňom nového roku. Hinduisti ako vďaku bohom za šťastie, vedomosti, mier a zdravie zapaľujú svetlo v olejových lampách z hliny. Olej predstavuje energiu a knôt inteligenciu alebo talent. Lampy sú symbolom víťazstva svetla dobroty a vedomosti nad temnotou diabla a nevedomosti. Svetlo lámp je pre ľudí cestou vďaky za dobré veci v živote. Aj keď sviatok je v mnohých rodinách odlišný, nikto nezabudne na zapálenie lampy. Pre hinduistov je spojený so zábavou a radosťou. Prípravy na Díválí začínajú dva až tri týždne vopred. Ľudia si upratujú domovy, niektorí kupujú aj nový nábytok a predovšetkým nové šaty. Počas tohoto sviatku sa snažia vyhnúť čiernemu oblečeniu. Všetci sa správajú úctivo k starším ľuďom a posielajú si pohľadnice či iné pozdravy. Je to čas, keď ľudia zabúdajú na všetky spory a snažia sa udobriť a byť dobrými priateľmi. Zvykom je aj navštíviť známych a priateľov a vymeniť si s nimi darčeky. Domy si ozdobujú olejovými lampami a deti sa hrajú s delobuchmi. Okrem svetiel nechýbajú farebné kvety. Díválí sa neoslavuje iba doma. Tento sviatok si pripomínajú aj napríklad deti v školách a dostáva sa aj do ulíc, najmä okolo chrámov a pred sochami, kde všade umiestňujú svetlá. Počas Díválí ľudia vstávajú veľmi skoro, približne okolo 3. hodiny rannej a majú olejový kúpeľ, čo je typickým rituálom. Po raňajkách idú do chrámov, kde sa modlia. Prvý deň nechodia na návštevy, ale ostávajú doma, aby privítali tých, ktorí ich navštívia. Keď sa blíži Díválí, ženy pripravujú chutné jedlá. V každom dome návšteve ponúkajú cukrovinky. Najobľúbenejšími sú halwa, burfi a laddu. Hinduisti majú radi pikantné jedlá a nevegetariáni aj jedlá z hydiny či rýb. Hinduisti-vegetariáni majú radi thosais, idlis a naans.

Spracované podľa internetu

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984