Dokopali ho na prechádzke s vnučkou

Začiatkom leta roku 2002 sa Herman O. vybral s vnučkou na prechádzku za blok na sídlisku v bratislavskej mestskej časti Bratislava - Karlova Ves. Pri pieskovisku ho napadli dvaja mladí muži. Kopli ho do chrbta tak silno, že skončil na zemi.
Počet zobrazení: 1098

Začiatkom leta roku 2002 sa Herman O. vybral s vnučkou na prechádzku za blok na sídlisku v bratislavskej mestskej časti Bratislava - Karlova Ves. Pri pieskovisku ho napadli dvaja mladí muži. Kopli ho do chrbta tak silno, že skončil na zemi. V kopaní pokračovali aj ďalej, pričom mu mierili okrem chrbta aj do hlavy a brucha. Popri bitke mu páchatelia vykričali, že je „špinavý čierny cigán“ a vyhrážali sa mu, že „skape“. Vnučka bola svedkom tohto incidentu a zostala úplne vystrašená. Napadnutý ich útočníkov prosil, nech prestanú, že sa práve vrátil z nemocnice, ale tí v kopaní pokračovali. Dokonca ich kopance boli intenzívnejšie a agresívnejšie. Hermanovi sa pustila krv zo sánky, ktorú mu rozkopali, a vzápätí bol celý od krvi. Páchatelia ho zbili tak, že mal problémy s pohyblivosťou rúk aj nôh a artikuláciou. Zhoršil sa mu zrak a mal poruchu rovnováhy. To si vyžiadalo sedemtýždňovú hospitalizáciu na internej a neurologickej klinike nemocnice. Herman O. v auguste 2002 podal trestné oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu ťažkého ublíženia na zdraví na obvodnom policajnom oddelení v Karlovej Vsi. V jeho prípade však kompetentní nekonali ani napriek tomu, že uviedol jedného z útočníkov a uviedol, že existujú očití svedkovia. Začalo sa až vo februári 2003 na podnet Generálnej prokuratúry, ktorý na ňu podal právny zástupca poškodeného, Dr. Columbus Igboanusi. V uznesení o začatí trestného stíhania bolo uvedené, že šlo o trestný čin výtržníctva formou spolupáchateľstva, násilia proti skupine obyvateľov a jednotlivcovi a hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Páchatelia podľa neho spôsobili Hermanovi len ľahšie zranenie s dobou liečenia do 7 dní. Obvodné oddelenie Policajného zboru Bratislava IV odstúpilo materiál Okresnému úradu justičnej polície Bratislava IV. Igboanusi oznámil policajnému zboru, že v konaní sú prieťahy a trestný čin je nesprávne právne kvalifikovaný. Sťažnosťou sa zaoberala okrem generálnej prokuratúry aj Komisia pre rasovo motivovanú trestnú činnosť pri Policajnom zbore. Dodnes sú orgány činné v trestnom konaní nečinné a nevydali žiadne rozhodnutie. Páchatelia, ktorí spáchali rasovo motivovaný trestný čin tak môžu pokračovať ďalej v napádaní ľudí tmavej farby pleti. Poškodený a jeho rodina sa pritom cítia byť ohrození, pretože páchatelia sa pohybujú v blízkosti ich bydliska. Igboanusi tak podal ústavnú sťažnosť za porušenie niektorých článkov ústavy a Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Organizácia Ľudia proti rasizmu zhromažďuje prípady útokov neonacistov a vydá ich v tzv. hnedej knihe. Ak ste sa aj vy stali obeťou útoku neonacistov alebo poznáte niekoho, na koho zaútočili, napíšte nám o tom podrobné informácie na mailovú adresu: monitoring@rasizmus.sk alebo na adresu Ľudia proti rasizmu, P. O. BOX 33, 820 04 Bratislava 24.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984