KANÍKOVŠTINY, alebo ak pravica plače nad nezamestnanosťou

Počet zobrazení: 3573

Pobavil som sa. A nahral si to do archívu. To, ako Kaník plakal do televíznej obrazovky TA3 na tlačovke SDKÚ, že "nezamestnanosť zabíja". Práve ten Kaník, bývalý pravicový minister práce, sociálnych vecí a rodiny za dzurindovskej druhej vlády, ktorý tak razantne naháňal všetkých nezamestnaných z každej dedinky do na okresné Úrady práce každé dva týždne, aby sa mu hlásili, či náhodou už nepracujú. Isteže, či načierno nepracujú. Pretože aj vtedy bola vysoká nezamestnanosť, aj vtedy Slovensko mrelo na chronickú dlhodobú chorobu ľudí bez práce, ale chrochtajúci minister vtedy bodro vyhlasoval, že ľudia, ktorí chcú, si prácu nájdu a tí, ktorí nechcú, budú prinútení si ju hľadať, preto budú každé dva týždne predkladať na Úrade práce potvrdenia s pečiatkami podnikov, kde všade prácu hľadali, lebo tí lenivci len sedia doma a poberajú podporu...

Ale teraz fakty:

1. Vysokú a chronickú nezamestnanosť "nezaložil" a nezapríčinil Smer SD. Už ich síce neobhajujem, ale to je fakt.

2. Pravicový "zlepenec" prakticky šiestich pravicových subjektov sa v parlamente a vo vláde hádal o všeličom možnom, i nemožnom, na čo dosah mal, i nemal, ale nezamestnanosťou sa nezaoberal. Čľupol som v tom čase tak na 5 týždňov do statusu nezamestnaného, nuž, na ˇurade práce ma iba zaevidovali, ale nič iného - žiadna ponuka práce, rekvalifikácia. do marca 2012 vládla paradigma - hľadaj si, lenivec, prácu sám.

3. Práce nie je málo nielen u nás, ale vďaka chronickej kríze kapitalistického výrobného systému už šiesty rok ( 72 mesiacov!!!) po celej Európe. To znamená, že naši mladí nezamestnaní už nemajú kam za prácou odísť...

4. Kaníkovština - fuj výraz na to, že si pravicový prominent vlastne kadí do vlastných úst tými vyjadreniami, kedže predsa vyznáva liberalizmus ako ideológiu, ktorá hlása najvyššie ľudské sebestvo a individualizmus : "Každý iba pre seba, každý iba za seba."

5. Páči sa mi "riešenie" typické pre Kaníka - zo štátneho rozpočtu Slovenska, ktoré má skoro 15 percent práceschopného obyvateľstva bez práce, rozdať "investorom" státisíce eur na dotovanie pracovných miest. Stará pesnička. Už tu jeden podnikavý investor bol a ich je viac - akonáhle sa minú štátne dotácie, udelí dovolenku, vykradne vlastnú fabriku a zamestnanci po návrate z dovolenky ( neplatenej, vyšlo najavo) už len bezmocne civia na prázdnu ohradu fabriky.

Nezamestnanosť ako chronický a už NIKDY nevyliečiteľný jav je sprievodným znakom systémového zlyhania kapitalistického výrobného systému.  To nevyrieši žiadna politická strana vpravo a v strede politickej scény. Ani sociálnodemokratická. Ale proti demagógii rôznych kaníkov ju predsa len treba brániť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984