Behom za umením

Nezvyčajnosť tohto titulku bude čitateľovi zrejmejšia, keď sa dozvie, že ide o celkom novú aktivitu medzinárodnej Galérie MIRO, ktorá sa zrodila len pred niekoľkými mesiacmi a čoskoro sa športovci a verejnosť stanú svedkami prvého ročníka tohto ojedinelého behu.
Počet zobrazení: 1140

Nezvyčajnosť tohto titulku bude čitateľovi zrejmejšia, keď sa dozvie, že ide o celkom novú aktivitu medzinárodnej Galérie MIRO, ktorá sa zrodila len pred niekoľkými mesiacmi a čoskoro sa športovci a verejnosť stanú svedkami prvého ročníka tohto ojedinelého behu. Pražská "centrála" tejto galérie sa v spolupráci s Prague International Marathon rozhodla odštartovať 9. júna o 17. hodine kultúrno-športové podu- jatie MIROTON 2001.

Majiteľ galérie Miro Smolák prišiel na myšlienku zorganizovania jedinečnej akcie na podporu zdravia a umenia v menšom rozsahu, ako je maratón, ale zato s originálnym sloganom Během za uměním.

Kostol sv. Rocha, ktorý dal kedysi z vďačnosti za zažehnanie moru postaviť panovník Rudolf II., je už niekoľko rokov sídlom tejto galérie a vystavovali v ňom nielen viacerí klasici minulých storočí, ale i súčasní umelci z mnohých krajín sveta. Deviateho júna tohto roku sa však stane štartovným bodom 3365 metrov dlhej, mierne kopcovitej trasy medzi Strahovom a Petřínom, ktorá bude mať cieľ zase v mieste štartu. Bude to teda akýsi symbolický kruh a na jeho trati si môžu zmerať sily záujemcovia v mužskej i ženskej kategórii.

Nie zvíťaziť, ale zúčastniť sa

Aká by to bola súťaž, keby na výhercov nečakali hodnotné ceny. V prípade "behu za umením" je logické, že najlepších účastníkov budú očakávať zodpovedajúce odmeny. Víťaz získa originál Oldřicha Kulhánka v hodnote 30 000 Kč, druhé miesto ocenia organizátori dielom amerického maliara ruského pôvodu Jurija Gorbačova v hodnote 20 000 Kč a tretí stupienok víťazov ozdobí dielo Jiřího Anderleho v hodnote 10 000 Kč. Okrem týchto prvenstiev pamätali organizátori aj na naplnenie zakladateľskej olympijskej myšlienky, že nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. Preto všetci registrovaní účastníci po dobehnutí do cieľa získajú diplom vo forme obrazovej reprodukcie s motívom Prahy (50 x 60 cm) v hodnote 490 Kč a s pečiatkou galérie a Prague International Marathon.

Podmienkou účasti je prezentácia a zaplatenie registračného poplatku 200 Kč. Štartové čísla získa len prvých 500 prihlásených účastníkov podľa poradia registrácie. Prihlášky si možno vyzdvihnúť v Galérii MIRO na pražskom Strahovskom nádvorí, kde sa v dňoch 8. a 9. júna uskutoční aj prezentácia účastníkov. Každý z nich dostane štartovné číslo po predložení potvrdenia o zaplatení registračného poplatku.

Troškou recesie prospeje všetkým

Organizátori sú rozhodnutí uskutočniť MIROTON 2001 za každého počasia a pozývajú všetkých milovníkov umenia a sympatizantov Galérie MIRO nielen z Česka, ale i zo Slovenska. O tom, s akou odozvou sa stretla výzva na meranie síl v tomto nezvyčajnom súboji, hovorí Miro Smolák: "Medzi prvými bežcami sa prihlásil Petr Bratský, starosta Prahy 13, kde má sídlo komanditná spoločnosť MIRO. Rezervoval si - ako ináč - štartovné číslo 13. Už v prvých dňoch po zverejnení Behu za umením sa prihlásilo vyše 50 bežcov rozličných vekových skupín v ženskej a mužskej kategórii. Zo zahraničných bežcov sa na MIROTON 2001 prihlásil prvý Štefan Milovčík, primátor mesta Snina, kde sídli slovenská filiálka Galérie MIRO. Intuícia mi našepkáva, že nová bežecká disciplína MIROTON sa v Prahe stane každoročne obľúbeným a masovým podujatím, ktoré dostane Galériu MIRO ešte viac do pozornosti - už aj tak jednu z najnavštevovanejších galérií v Prahe a v duchu sloganu Behom za umením troškou recesie prospeje všetkým. Už aj preto, že obyčajne sa za umením nebeží!"

Za povšimnutie stojí, že korene starostu Prahy 13 siahajú do slovenského Jelenca pri Nitre.

Autor (1949) je básnik

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984