Ďalší nesystémový krok

Rokovanie parlamentu zo 17. mája, ktoré schválilo v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh novely zákon o zdravotnom poistení a financovaní zdravotného poistenia, sa zapíše do histórie transformácie zdravotníctva ako jeden z ďalších nesystémových krokov súčasnej vlády.
Počet zobrazení: 1545

Rokovanie parlamentu zo 17. mája, ktoré schválilo v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh novely zákon o zdravotnom poistení a financovaní zdravotného poistenia, sa zapíše do histórie transformácie zdravotníctva ako jeden z ďalších nesystémových krokov súčasnej vlády.

Skoro tej istej vlády, ktorá v auguste roku 1994 v parlamente prijala predmetný zákon v takej podobe, že ho museli v rokoch 1999-2000 až šesťkrát novelizovať. Aj napriek protestom de facto celej zdravotníckej verejnosti zastúpenej vo svojich profesijných organizáciách.

V par. 34 ods. 7 sa píše, že záväzky zrušenej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam, ktoré prešli do všeobecnej alebo do inej poisťovne, sa uhrádzajú iba z vymožených pohľadávok zrušenej poisťovne a z iných účelovo určených zdrojov. Takáto interpretácia vládneho návrhu "zabezpečuje", že neuhradené záväzky zrušenej zdravotnej poisťovne sa budú likvidovať najmä na úkor veriteľov. V tomto prípade zdravotníckych zariadení, lekární, optikov, zubných lekárov, či privátnych lekárov prvého kontaktu alebo špecialistov. Takýto návrh navyše vytvára protiprávny stav. Za vynaloženú prácu a finančné náklady sa nemusí vymenovaným poskytnúť finančná úhrada.

Aký kľúč prijme preberajúca poisťovňa na použitie získaných pohľadávok? Komu ich zaplatí? Nezakladá takýto zákon podhubie na korupciu? Po zverejnení novely všetky zdravotnícke zariadenia vynaložia existujúce prostriedky s termínom ihneď, aby si vymohli staré pohľadávky. To rozkrúti kolotoč súdnych žalôb, exekúcií, konkurzných konaní a najmä predaj pohľadávok. Očakávaným dôsledkom bude rozvrat celého už aj tak zraniteľného systému financovania zdravotnej starostlivosti. Aké právo bude mať potom minister zdravotníctva vyhrážať sa napríklad lekárnikom, že za dočasne zatvorenie lekární s prechodom na núdzový režim, im odoberie licenciu? Veď len ich zadĺženosť sa ráta do výšky 6 miliárd korún, hoci MZ SR hovorí iba o piatich... Iba vetou pripomeňme, že zvýšenie platov lekárom sa malo stať už dávno, no nie na úkor zdravotných poisťovní, ale štátu, ktorý, mimochodom, stále platí za svojich poistencov ZP z minimálnej mzdy 2400 Sk, hoci tá je od 1. októbra vlaňajšieho roka už 4400 korún.

Dnes sa MZ SR pozastavuje nad tým, že sa počet lekární od roku 1989 zdvojnásobil na 1100. Slovenská lekárnická komora už dávno požadovala, aby mohla sama rozhodovať o sieti lekární aj preto, aby zabránila ich "premnoženiu" a eliminovala časté administratívne zásahy, ktoré viedli až k tomu, že jednotlivé lekárne svojou polohou niekedy pripomínali siamské dvojčatá. Napríklad v Rakúsku je zákonom stanovené, že vzdialenosť jednej od druhej musí byť prinajmenšom 500 metrov. Vtedy poslanec Roman Kováč a dnes minister zdravotníctva nevypočul návrhy lekárnického stavu.

Spomínaná novela zákona vytvára podmienky na zrušenie plurality zdravotných poisťovní, ktoré R. Kováč vehementne presadzuje, čo môže o. i. priniesť nenaplnenie kapitoly "Zdravotníctvo" pre naše prijatie do Európskej únie. Iba princíp konkurencie a súťaživosti je základnou hnacou silou skvalitňovania podmienok zdravotného zabezpečenia. Nehovoriac už o tom, že pripravovaná privatizácia zdravotníckych zariadení prejde bezproblémovejšie, keď monopolne sa správajúca Všeobecná zdravotná poisťovňa začne nepohodlným záujemcom klásť na krk ostrie noža.

Autor (1954) je vedúci zdravotníckej sekcie Smeru

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984