Ministri

Sociálnych vecí to nemajú ľahké v nijakej vláde - v pravicovej, ľavicovej, ani v takej našskej, zmiešanej. Osobitne, keď ekonomika nefunguje tak, ako by sa vo všeobecnosti prialo, a niet už peňazí na veľkorysejšie dávky.
Počet zobrazení: 1768

sociálnych vecí to nemajú ľahké v nijakej vláde - v pravicovej, ľavicovej, ani v takej našskej, zmiešanej. Osobitne, keď ekonomika nefunguje tak, ako by sa vo všeobecnosti prialo, a niet už peňazí na veľkorysejšie dávky. Uvedomujú si to dnes mnohé krajiny, najmä škandinávske s tradične silnými sociálnodemokratickými stranami, ktoré boli donedávna vzorom v blahosklonnom prístupe štátu k starostlivosti o finančne slabšie skupiny obyvateľstva. Paradoxne, boli to mnohé sociálne vymoženosti bývalého sovietskeho bloku, ktoré pomohli odborárom v západnej Európe pri presadzovaní požiadaviek voči zamestnávateľom. No ukázalo sa, že vtedy v našich zemepisných, spoločenských a hospodárskych šírkach sme neboli schopní držať krok ani v tejto oblasti.

Hádam iba u nás sa ako-tak udržala zvulgarizovaná floskula, že ľavicové vlády rozdávajú to, čo vytvorili ich pravicové predchodkyne. Švédsko po tri štvrte storočia permanentných vlád sociálnej demokracie by už dávno krivkalo so žobráckou palicou. Hlboké reformy sociálnej politiky sa stali všeobecným trendom. Naším problémom je, že nedobiehame vlak, ktorý nás už dávno predstihol a teraz by nás čakal na najbližšej železničnej stanici. Bežíme za rušňom, ktorý ďalej uháňa dopredu.

Pôvodným povolaním novinárka Oľga Keltošová dvakrát zastávala post ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny, hoci ani raz jej nebolo súdené dotiahnuť celé volebné obdobie: v rokoch 1992 až 1994 a po osemmesačnej prestávke pokračovala vo svojej práci v treťom Mečiarovom kabinete, kde ju vystriedal dovtedajší štátny tajomník Vojtech Tkáč. Vždy mala určité autonómne postavenie - či už ako podpredsedníčka HZDS alebo ako ministerka, keď si dokonca dovolila nehlasovať za návrh štátneho rozpočtu, lebo jej kolegovia nepristúpili na kompromis voči jej požiadavkám na výdavky v sociálnej sfére. Prešla osobným, komplikovaným vývojom, od slepej dôvery v lídra hnutia až po triezvy pohľad na jeho zásluhy, omyly i problematických ľudí, ktorými sa obklopil. Exministerka Keltošová, čo sa po odvolaní premiéra Vladimíra Mečiara v marci 1994 vyhrážala na Primaciálnom námestí zovretou päsťou smerom k oknu kancelárie prezidenta Michala Kováča, je po šiestich rokoch podstatne iná - zrelá opozičná poslankyňa, ktorá dokáže kultivovane komunikovať s provládnymi novinármi a predkladať im aj racionálne tvrdenia.

Súčasného ministra Petra Magvašiho spája s Keltošovou viac, ako si sami môžu pripustiť. Napriek tomu, že sa dostal do vysokej politiky iným oblúkom - nie ako novinár, no ako manažér veľkých firiem a v roku 1994 ako šéf rezortu hospodárstva. Tiež býva svojský a boli chvíle, keď si pri predkladaní argumentov veľmi nedával obrúsok na ústa. Neraz sa dostáva do konfliktu s kolegami vo vláde i v materskej strane. Momentálne drukuje predsedovi SDĽ Jozefovi Migašovi, hoci neberie všetko, čo povie jeho partajný líder, ako Písmo sväté.

Obaja ako členovia vlády videli hlavných oponentov v ministroch financií a vo vicepremiéroch pre ekonomiku - tak ako ich rezortní kolegovia všade vo svete. No, pravdupovediac, Oľge Keltošovej sa ľahšie ministrovalo v jednofarebnej vláde HZDS (1992-94) i v tretej Mečiarovej vláde so satelitmi SNS a ZRS. Mimochodom, Ján Ľupták je dosiaľ vďačným žriedlom jej veselších spomienok na fungovanie vtedajšej čudnej trojkoalície. Petrovi Magvašimu sa ťažšie bojuje na viacerých frontoch. Ekonomika sa po roku 1996 skomplikovala a osud chcel, aby sa v terajšej vláde zišli ľudia, ktorí majú diametrálne odlišné predstavy o sociálnej politike. Pritom jednotlivé náhľady nie sú dané iba pestrou straníckou príslušnosťou. Obaja majú ešte čosi spoločné: ako svojim straníckym či vládnym spolupracovníkom vysvetliť, že na ministerstve a jemu priliehajúcich úradoch netreba rezať až do piateho kolena na základe farby legitimácií. Hádam raz svitne deň, keď im dejiny dajú za pravdu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984