Koho neodvolali, ten rezignoval

Rada STV minulý týždeň navrhla poslancom parlamentu za riaditeľa STV bývalého generálneho riaditeľa súkromnej TV Joj Richarda Rybníčka. Spolu s ním sa do finále dostal aj pracovník Slovenskej národnej galérie Vladimír Červenák.
Počet zobrazení: 2018

Rada STV minulý týždeň navrhla poslancom parlamentu za riaditeľa STV bývalého generálneho riaditeľa súkromnej TV Joj Richarda Rybníčka. Spolu s ním sa do finále dostal aj pracovník Slovenskej národnej galérie Vladimír Červenák.

Richard Rybníček (rovnako však aj jeho protivník) navrhuje zvýšenie koncesionárskych poplatkov približne na sto korún mesačne a zníženie počtu osôb, ktoré budú oslobodené od tejto povinnosti. Tvrdo chce zasiahnuť aj proti neplatičom.

Dva rozdiely

Rozdiel medzi projektom Rybníčka a Červenáka bol v dvoch veciach. Po prvé, šéf marketingu galérie by znížil objem reklamy v STV. To by však len pomohlo komerčným televíziám, ktoré by tak mali k dispozícii väčší reklamný koláč. Mimochodom, s takýmto návrhom už raz prišiel aj predseda ANO Pavol Rusko. Jeho pohnútky sú však jasné, čo k takejto myšlienke viedlo V. Červenáka, nevedno.

Naopak, Richard Rybníček by reklamu ponechal. Uvedomuje si totiž, že je to jeden zo zdrojov financovania televízie a jej zníženie by bolo len hazardovanie s osudom tejto inštitúcie.

Druhý rozdiel spočíval v celkovom ponímaní postavenia a charakteru vysielania verejnoprávnej Slovenskej televízie. Podľa Vladimíra Červenáka by televízia mala plniť poslanie Mateja Hrebendu – vzdelávať a vychovávať. Dá sa povedať, že tento kandidát len v dvoch slovách zhrnul činnosť STV, ktorá jej vyplýva zo zákona. Bývalý riaditeľ komerčnej TV Joj by z nej chcel mať skôr televíziu rodinného charakteru. Teda aspoň jej prvý program. To však bez zmeny spomínaného zákona asi nepôjde. V tomto prípade sa R. Rybníček, ak ho schváli parlament, bez politickej vôle na takúto zmenu nezaobíde.

Ďalšia výzva R. Rybníčka?

Celkovo možno Richarda Rybníčka považovať za človeka, ktorý rád prijíma nové výzvy. Najskôr sa stal zakladateľom hudobnej skupiny Bez ladu a skladu. Potom, čo na Slovensku založil Inštitút pre verejné otázky (IVO), ktorý získal významnú pozíciu medzi organizáciami tretieho sektora, z neho odišiel. Rozhodol sa totiž zakladať novú komerčnú televíziu – TV Joj, pričom sa stal aj jej generálnym riaditeľom. Táto televízia sa etablovala na slovenskom mediálnom trhu a Richard Rybníček sa chce pustiť do ďalšej výzvy – transformácie STV. I keď sa ozývajú aj hlasy, že s postupom až pred poslancov Národnej rady SR musel rátať. Ak by totiž nemal uspieť pred Radou STV, neoplatilo by sa mu opustiť teplé miestečko v TV Joj.

Richard Rybníček sa považuje za človeka blízkeho kresťanským demokratom. Mimochodom, potvrdil to v rozhovore pre SLOVO aj minister spravodlivosti za toto hnutie Daniel Lipšic. A tak sa dá predpokladať, že by mu KDH mohlo na koaličnej rade zabezpečiť podporu koaličných kolegov. Zaujímavý však bude aj postoj opozície. V Rade STV za Rybníčka hlasoval aj bývalý hovorca Smeru Marek Maďarič. Možno sa s jeho názorom stotožnia aj jeho bývalí šéfovia v strane.

Životnosť riaditeľov

Ako sme už písali v minulom čísle, za dvanásť rokov sa na poste riaditeľa STV vystriedalo dvanásť mužov. Najmenej sa na tomto mieste ohrial divadelný režisér Vladimír Strnisko. Začiatok jeho pôsobnosti určuje totiž dátum 10. január a koniec 11. január. V jeden deň ho totiž vláda zvolila, na druhý – po protestoch televíznych pracovníkov – odvolala. Najdlhšie v STV pôsobil posledný riaditeľ Milan Materák. Ten spravil zásadnú chybu – veľmi myslel na vrecko svoje a svojich najbližších pracovníkov a schválil najvyššiemu vedeniu až dvanásťmesačné odstupné. Dlhšie bol riaditeľom iba Jaroslav Hlinický, ktorý však na tento post nastúpil ešte pred Novembrom 1989 – v roku 1984 – a televíziu opúšťal v januári 1990. Pritom až traja riaditelia neboli odvolaní, ale na svoju funkciu rezignovali. Patrí medzi nich Roman Kaliský, ktorý v tejto funkcii pôsobil šesť mesiacov, Peter Zeman dobrovoľne odchádzal po deviatich mesiacoch a Peter Malec rezignoval po roku.

Riaditelia STV po roku 1989:
  • Jaroslav Hlinický (február 1984 – január 1990)
  • Vladimír Strnisko (10. – 11. január 1990)
  • Roman Kaliský (január 1990 – august 1990)
  • Peter Zeman (september 1990 – máj 1991)
  • Rudolf Šimko (jún 1991 – marec 1992)
  • Marián Kleis (apríl 1992 – september 1992)
  • Peter Malec (október 1992 – november 1993)
  • Miroslav Majoroš (november 1993 – február 1994) (bol poverený iba dočasným zastupovaním)
  • Ivan Stadtrucker (február 1994 – december 1994)
  • Jozef Darmo (december 1994 – december 1996)
  • Igor Kubiš (december 1996 – november 1998)
  • Milan Materák (19. november 1998 – august 2002)
Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984