Pánsky klub – smola pre ľudí

Hovorí sa, že zrkadlom ženskej logiky je matematika. Čím vyššia úroveň tejto vedy, tým nižší počet jedincov ženského pohlavia obľubujúcich jej zákutia. A charakteristika matematiky ako mužskej domény je na svete.
Počet zobrazení: 1897

Hovorí sa, že zrkadlom ženskej logiky je matematika. Čím vyššia úroveň tejto vedy, tým nižší počet jedincov ženského pohlavia obľubujúcich jej zákutia. A charakteristika matematiky ako mužskej domény je na svete. Bolo by však mylné domnievať sa, že mužská logika je preto kvalitnejšia ako ženská. To len predsudok starých mám a otcov vytvoril mýtus, že matematika sa jednoducho k správnej žene nehodí. Podobne je to aj s inteligenciou. Tú buď niekto má, alebo nemá. Nezáleží na pohlaví. Jediné, v čom majú muži skutočne navrch, je tradícia ich vzdelávania. Tisíc rokov proti stom. Poznáte však jediného muža, ktorý by dostal Nobelovu cenu a pritom sa sám staral o deti a domácnosť?

Úsilie dosiahnuť určitý cieľ je to, čo ženie ľudí vpred. Kladú si tak pred seba úlohy a ich splnenie im prináša uspokojenie. Vzdialenosť medzi predsavzatím a skutočnosťou je priamo úmerná sebadôvere človeka. Závisí od jeho schopností, od prostredia, v ktorom sa pohybuje, od skupín, ku ktorým prináleží, od celej spoločnosti i od vonkajších vplyvov. Ctižiadosť žien sa zvykne obmedzovať hranicami šťastnej rodiny, dosiahnutým vzdelaním, profesijným uspokojením a sebarealizáciou vo voľnom čase. Ale aj napriek obrovskému patriarchálnemu tlaku našej spoločnosti sa kategórie ženských ambícií našťastie nerátajú len na štyroch prstoch jednej ruky. Angažovanosť žien vo veciach verejných je síce „už“ viac ako storočnou záležitosťou, no prirovnanie k šafranu ani dnes nestráca nič na aktuálnosti. Jednou z príčin je napríklad i obyčajný strach. Strach z prípadného úspechu, vyvolaný pokriveným chápaním mužskej a ženskej roly v našej spoločnosti.

Hoci to bol samotný Karel Čapek, kto vyhlásil, že ženské videnie sveta sa neutápa v chimérach a víziách do budúcnosti, ale spočíva v konkrétnych riešeniach platných pre dnešok, o absencii ženského princípu v politike sa i začiatkom tretieho tisícročia stále len píše a hovorí.

Žena vo vysokej politike totiž znepokojuje prítomných pánov nielen svojimi odlišnými telesnými tvarmi, ale aj iným spôsobom myslenia. Muži na ňu zazerajú s istou nedôverou a nevôľou. Tam, kde sa bojovné kohúty pripravujú na vzájomné súboje, nemá predsa sliepka čo hľadať. Samica nemá v hierarchii samcov miesto. Nepatrí tam. V minulých voľbách sa o funkciu slovenského prezidenta uchádzala aj jedna žena. Pamätáte sa ešte na komentáre spojené s jej neúspešnou kandidatúrou?

Zdá sa však, že vysoká politika je na celom svete, teda nielen u nás, stále akýmsi pánskym klubom, kde sú ženy nevítanými hosťami. Kravaty a obleky sú zatiaľ, kvôli predsudkom a na smolu človeka, jedinou predpisovou garderóbou sveta vysokej politiky. Hlasy žien, ktoré hovoria NIE vojne proti Iraku, vyzývajú na zastavenie militarizácie a žiadajú mierové riešenie konfliktu, tak zostávajú nevypočuté.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984