Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!

Ako sme už viackrát informovali, Richard Rybníček sa stal trinástym riaditeľom Slovenskej televízie. Šéfom inštitúcie, v ktorej niektorí zamestnanci jeho meno ani nepoznajú. Keď ho totiž v Mlynskej doline hľadal redaktor Lidových novín, podľa vrátnikov tam nijaký Rybníček nepracuje. Aj to len svedčí o skostnatenosti celej televízie.
Počet zobrazení: 1449

Ako sme už viackrát informovali, Richard Rybníček sa stal trinástym riaditeľom Slovenskej televízie. Šéfom inštitúcie, v ktorej niektorí zamestnanci jeho meno ani nepoznajú. Keď ho totiž v Mlynskej doline hľadal redaktor Lidových novín, podľa vrátnikov tam nijaký Rybníček nepracuje. Aj to len svedčí o skostnatenosti celej televízie.

Richard Rybníček nastúpil do svojej funkcie s odvážnymi plánmi. Správa NKÚ o fungovaní tejto inštitúcie bola totiž nekompromisná a hovorila o vážnom porušení nakladania s prostriedkami verejnoprávnej televízie, o nevýhodných zmluvách a rozličných lobistických prepojeniach na externé prostredie. Bývalý riaditeľ TV Joj sa chcel s týmito problémami popasovať hneď na začiatku. Po odvolaní štatutárnych zástupcov televízie – Jozefa Fila a Jozefa Mračnu (len tak mimochodom – ten naďalej zostal pracovať ako riaditeľ výroby, programu a techniky) – zrušil najsledovanejšiu reláciu STV Ring!

Rozhodnutie novozvoleného riaditeľa sa však akosi vymyká logike. Na jednej strane sú jeho vyjadrenia, že z STV chce vybudovať holdingovú spoločnosť, ktorá by mala mať rodinný charakter. Na druhej strane zruší reláciu, ktorú každý týždeň sledovalo vyše tristo tisíc divákov! Ako chce potom pred obrazovku pritiahnuť viac divákov, keď im zruší pomaly to jediné, čo na obrazovke verejnoprávnej televízie pozerali? A predsa len, logika reklamného trhu je jasná: reklama a s ňou spojené peniaze idú len tam, kde je vyššia sledovanosť a teda možnosť zasiahnuť viac potenciálnych spotrebiteľov či konzumentov. A práve Richard Rybníček obhajoval ponechanie reklamy na obrazovkách STV a dokonca zvýšenie prílevu financií z tohto zdroja do televízie.

Ak Ring, do ktorého mali možnosť zasiahnuť aj samotní diváci, nepatrí na obrazovku verejnoprávnej televízie, tak čo potom? I naďalej len relácie, ktoré majú minimálnu sledovanosť? Nejde to proti logike projektu nového riaditeľa, s ktorým získal dôveru nielen členov Rady STV, ale aj poslancov NR SR?

Mimochodom, Richard Rybníček sa vyjadril, že do štyroch rokov chce z STV urobiť konkurenciu Markíze. Neviem teda, či sa mu to môže podariť, keď vo verejnoprávnej televízii zruší reláciu, ktorá jediná mohla konkurovať programom typu Sito či Na telo. Apropo, nestaval sa Rybníček aj na čelo TV Joj s cieľom konkurovať Markíze?

Po našom zisťovaní môžeme vylúčiť, že by za zrušením relácie Ring stáli osobné spory medzi Richardom Rybníčkom a Annou Ghannamovou. Podľa slov bývalej moderátorky Ringu to tak určite nie je a s terajším riaditeľom STV dokonca chodili do rovnakej školy. Čo teda stojí za zrušením najsledovanejšej relácie? Nie je to aj zviazanosť nového riaditeľa s veľkou podporou poslancov? Argument, že Ring nepatrí na obrazovku verejnoprávnej televízie, totiž neobstojí. Z akého dôvodu by potom STV vysielala napríklad obľúbený komerčný (!) seriál Sex v meste a dokonca v sobotu v najsledovanejšom čase?

Mnohé zmeny sa zrejme budú v STV diať aj z dôvodu, že noévý riaditeľ chce mať na istých postoch svojich ľudí. Teda aj na poste šéfky spravodajstva. Nie je to tak dávno, čo z STV odišli – práve pre nezhody so šéfredaktorkou spravodajstva Vierou Krúpovou – napríklad Michal Dyttert či Beáta Oravcová. Dyttert je dnes hovorcom predsedu parlamentu za KDH, v súvislosti s Oravcovou sa hovorí o jej blízkom vzťahu s istým ministrom za KDH. Práve s tým, ktorý v rozhovore pre SLOVO označil Richarda Rybníčka za človeka blízkeho kresťanským demokratom.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984