Poslanci verní svojej povesti

Tak sa zdá, že nedobytnosť Vodného vrchu v Bratislave s parlamentnou budovou a nápadná podobnosť väčšiny poslancov s mierne pretransformovaným významom Gándhiho troch opíc, zostane do konca tohto volebného obdobia verná svojej povesti.
Počet zobrazení: 1806

Tak sa zdá, že nedobytnosť Vodného vrchu v Bratislave s parlamentnou budovou a nápadná podobnosť väčšiny poslancov s mierne pretransformovaným významom Gándhiho troch opíc, zostane do konca tohto volebného obdobia verná svojej povesti. Presvedčili sa o tom aj tvorcovia a propagátori tzv. antidiskriminačného zákona hovoriaceho o rovnosti príležitostí a zákaze diskriminácie najmä z dôvodov pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, veku, sexuálnej orientácie, viery alebo náboženstva, zdravotného postihnutia či politického zmýšľania. Jednoducho o faktoroch, ktoré každodenne vyčleňujú minority od väčšinovej spoločnosti. Vyradeniu návrhu tejto právnej normy z prebiehajúcej poslednej pracovnej schôdze Národnej rady SR v tomto volebnom období nezabránila ani nedávna protestná akcia pred sídlom parlamentu, ani varujúce hlasy odborníkov z ľudsko-právnej oblasti, ani poľutovaniahodné vyjadrenie Európskej komisie.

Argumenty poslancov, ktorí svoju neprítomnosťou v rokovacej sále či zdržaním sa hlasovania minulý týždeň už druhýkrát zmietli zo stola návrh na znovuprerokovanie antidiskriminačného zákona v skrátenom legislatívnom konaní, sú rozličné. Spájajú sa a zároveň rozchádzajú v jednom nenápadnom slovíčku „dôležitosť“. Na jednej strane sa návrh zákona o uplatňovaní zásady rovnakého zaobchádzania považuje za taký mimoriadne dôležitý, že aby ho poslanci nemali prerokovávať len v skrátenom legislatívnom konaní. Na druhej strane sa o jeho nevyhnutnej potrebe, inak povedané aj dôležitosti, pochybuje. Podľa niektorých totiž nejde o eurozákon, čiže jeho prijatie nesúvisí s naším vstupom do Európskej únie. Argument, že ním zatiaľ nedisponuje ani legislatíva väčšiny členských štátov EÚ, má tiež dva póly. Spomínané krajiny naozaj nemajú jednu všeobecnú právnu normu, o akú by išlo na Slovensku, no prijali čiastkové úpravy a rozsiahle právne normy v jednotlivých oblastiach. Antidiskriminačná legislatíva na Slovensku takmer neexistuje, je preto omnoho výhodnejšie a logickejšie upraviť ju v rámci jednej právnej normy, akou antidiskriminačný zákon mal byť.

Holá pravda je jednoduchá: účeloví demokrati z Vodného vrchu nenašli v sebe dostatok triezvej politickej vôle, čím skutočne neuškodili svojej povesti, otvorili však už aj tak dosť poodchýlené dvere tlačiacim sa spiatočníckym tendenciám v slovenskej politike. Parafrázujúc slová najväčšieho antiagitátora tohto zákona, podpredsedu KDH Vladimíra Palka, mimoriadna situácia nenastala, nehrozia vážne hospodárske škody, ani ľudské práva ohrozené neboli. Len vtedy by bol dôvod na skrátené legislatívne konanie. A tak čakajme.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984