Bez „nich“ to nepôjde

Hoci sa oficiálne šíria optimistické správy o zostavovaní českej vlády, odchod Hany Marvanovej z postu predsedníčky Únie slobody (ÚS) signalizuje, že to nie je také jednoduché. Viac-menej funkčnú a stabilnú vládu by sociálni demokrati mohli hádam zostaviť s ľudovcami, lenže tí majú primálo mandátov.
Počet zobrazení: 1980

Hoci sa oficiálne šíria optimistické správy o zostavovaní českej vlády, odchod Hany Marvanovej z postu predsedníčky Únie slobody (ÚS) signalizuje, že to nie je také jednoduché. Viac-menej funkčnú a stabilnú vládu by sociálni demokrati mohli hádam zostaviť s ľudovcami, lenže tí majú primálo mandátov. Ak by aj ÚS dala prednosť ministerským kreslám pred pravicovou ideológiou, aj tak vláda bude mať chatrnú väčšinu – 101 mandátov z 200. Navyše bývalý minister zahraničných vecí Jan Kavan ráta s funkciou predsedu Valného zhromaždenia OSN a zároveň sa nechce vzdať svojho poslaneckého mandátu. Nemožno vylúčiť, že nastane situácia, keď bude k tomu, aby sa zabránilo odvolaniu vlády, chýbať práve jeho hlas.

Programovo najbližšie je k ČSSD KSČM. Ak by voličmi českých komunistov boli iba „nostalgici“, nezískala by 41 mandátov v Poslaneckej snemovni. Aj keď sa hovorí, že išlo o protestné hlasy, nie je to celkom tak. Na voličov, najmä tých mladých, pôsobila aj okolnosť, že KSČM sa nezaplietla do žiadnych korupčných škandálov. Vplyv tejto strany nemôžeme posudzovať iba podľa počtu mandátov v parlamente, ale aj podľa mandátov v rozličných stupňoch samosprávnych orgánov. Ak sa voči tejto strane vyslovujú podozrenia, bolo by ich veľmi vhodné konfrontovať s výsledkami jej práce v rôznych orgánoch, počínajúc obecnými samosprávami a končiac parlamentnými výbormi. Nik nemôže tvrdiť, že by tieto výsledky neboli pozitívne. Teraz vznikla situácia, že KSČM by mala prinajmenšom zaujať nielen post podpredsedu snemovne, ale aj príslušného počtu predsedov parlamentných výborov. Kto si spomenie na nedávne dianie v Česku a zamyslí sa nad pozadím odchodu Hany Marvanovej, ľahko dôjde k uzáveru, že osud vznikajúcej vlády bude závisieť od priamej či nepriamej podpory KSČM.

Po roku 1989 sa v českej politike prejavuje snaha zahnať komunistov do politického geta. Lenže sa to akosi nedarí. Uplynulo už dosť času, aby sme túto stranu mohli hodnotiť nielen podľa toho, za čo jej menovkyňa zodpovedala pred novembrom 1989, ale aj podľa jej činnosti po ňom. Mala by sa jej dať oveľa väčšia príležitosť, aby dokázala, že nie je deštruktívnou silou, ale štandardnou politickou stranou.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984