Poslanec či podnikateľ?

Voľby už klopú na dvere, a tak nie div, že narastá nervozita politických strán a najmä ich lídrov. Ak by si niekto myslel, že napätí budú len tí politici, ktorých budúcnosť je na najbližšie štyri roky ohrozená, hlboko by sa mýlil. S nervami na konci je skôr predseda donedá-vna vedúcej strany.
Počet zobrazení: 1494

Voľby už klopú na dvere, a tak nie div, že narastá nervozita politických strán a najmä ich lídrov. Ak by si niekto myslel, že napätí budú len tí politici, ktorých budúcnosť je na najbližšie štyri roky ohrozená, hlboko by sa mýlil. S nervami na konci je skôr predseda donedá-vna vedúcej strany.

Ak sa povie Vladimír Mečiar, automaticky každému príde na um jeho ,,vilka“ Elektra. Médiá sú plné komentárov o jej financovaní, ktoré by mohlo zdiskreditovať jej majiteľa. Prvoradá však bola otázka, odkiaľ mal expremiér peniaze na rekonštrukciu, keď z vlády odchádzal iba s malou korzičkou. Napriek tomu, že „otec vlasti“ túto otázku minulý týždeň zodpovedal, niektorí novinári to zrejme prepočuli. To „tatka“ Mečiara riadne vykrútilo, a tak chcel dať jednému „synkovi“ po zopakovaní spomínanej otázky riadnu príučku. Teda, že vraj ho chytil pod krk iba pre to, lebo mu stúpil na pätu. Teda, musel tam mať riadny otlak, keď ho to takto vytočilo. Počas diskusnej relácie v TA3 pre opakované otázky toho druhu dokonca demonštratívne opustil televízne štúdio.

V každom prípade už poznáme Mečiarovho donora. Je ním nemecký podnikateľ Peter Ziegler, ktorý reči okolo pôžičky bývalému predsedovi slovenskej vlády berie len ako špekuláciu. Nečudo, pretože zmluvu s lídrom HZDS má dobre poistenú – buď ju Mečiar splatí, alebo ručí celým svojím majetkom. Nuž, musel to mať Vladimír Mečiar dobre prerátané, keď sa rozhodol ísť do takéhoto risku. Už pri preberaní peňazí totiž musel vedieť, ako ich chce splácať. Pôžička je na desať rokov a splácať by ju mal od roku 2005. Pri priaznivej volebnej konštelácii by vtedy mohol byť v parlamente. I napriek tomu, že plat poslanca sa pohybuje okolo 40 tisíc korún mesačne, na splatenie niekoľkomiliónovej pôžičky by to zrejme nestačilo.

V inom prípade môže byť v tom období dôchodcom – podnikateľom. No dnes má Mečiar šesťdesiat rokov. Kým začne spomínané milióny vyrovnávať, bude mať šesťdesiattri a splácanie by mal skončiť okolo 73. roku. Zdá sa teda, že roky vládnutia bývalého niekoľkonásobného premiéra neobrali o všetky sily, keď chce byť ešte v takom vysokom veku aktívnym podnikateľom s miliónovými ziskami, aby mu z nich ešte zostalo aj na splácanie Elektry. Ktovie, o ktorom variante – poslaneckom či podnikateľskom – Mečiar pri podpise zmluvy s P. Zieglerom uvažoval. Ozývajú sa však i hlasy, že Vladimír Mečiar spomínanú pôžičku už možno aj splatil. Dnes by to však ťažšie vysvetľoval ako financovanie rekonštrukcie Elektry v Trenčianskych Tepliciach.

Nemá to teda „otec národa“ tesne pred voľbami jednoduché. Stále sa musí pred novinármi opakovať ako papagáj, sem-tam sa musí aj fyzicky obrániť a jeho budúcnosť po voľbách je neistá.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984