Daň za premiérkin populizmus

Ako ukazuje kauza Grécko, za hlúposť sa platí. Škoda len, že si tento účet vylížeme všetci, hoci len málokto chcel, aby nás Iveta Radičová strápňovala pred celou Európou.
Počet zobrazení: 1370
38010_komentar-blaha-dan z radicovej-FOTO SITA Jozef Jakubco.jpg

Prednedávnom vláda Ivety Radičovej znemožnila Slovensko pred celou Európou. Oháňala sa rozpočtovou zodpovednosťou a odmietla pôžičku Grécku. Niekto by si myslel, že už máme celý ten trapas s Gréckom za sebou, ale nie. Dôsledky populistického rozhodnutia pravicovej vlády si ešte vylížeme. V podobe zvýšenia daní. Prečo?

Vláda Ivety Radičovej sa postavila proti celej Európe s argumentom, že Slovensko je fiškálne zodpovedné a nechce požičiavať niekomu, kto zodpovedný nebol. Lenže teraz musí Slovensko Bruselu urputne dokazovať, že hospodárime naozaj zodpovedne. A náš deficit musíme rýchlo stláčať na tri percentá, nech to stojí, čo to stojí. Keby premiérka nerobila v Európe veľké ramená, nikoho by dnes nezaujímalo, že deficit nášho rozpočtu bude o niečo vyšší, než diktujú maastrichtské kritériá. Veď pre krízu majú vyšší deficit prakticky všetky štáty eurozóny. Problém je, že spomedzi všetkých štátov eurozóny sa iba Slovensko oháňalo fiškálnou zodpovednosťou, pre ktorú sabotovalo pôžičku Grékom. Výsledok: Európa si na nás teraz veľmi dobre posvieti a vláda to vie. Aj preto zvyšuje dane. Aj preto tak bojuje za čo najrýchlejšie znižovanie deficitu. Celkom zbytočne sa totiž dostala do slepej uličky, a doplatíme na to všetci.

Paušálne zvýšenie daní sa nepáči nikomu. Pri každom nákupe budeme musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Nadšení určite nie sú ani drobní remeselníci, ktorí si viac nebudú môcť  uplatňovať 60-percentné paušálne výdavky. Skrátka, vláda ide po ľuďoch. Paradoxne aj po svojich voličoch, pretože to boli často drobní živnostníci, ktorí dali pravici svoj hlas. S nádejou, že bude dane znižovať. Dostali však presný opak. Budú platiť viac za svoju spotrebu, za svoje podnikanie, za každé pivo, každú cigaretu. A dôvod? Treba urýchlene znížiť deficit štátneho rozpočtu, pretože Iveta Radičová sa v kauze Grécko nevedela vpratať do kože. Darmo dnes bude vykladať, že dane zvyšuje preto, aby neboli zadlžené naše deti, alebo preto, že nás zadlžoval Robert Fico. Deficit rástol pre globálnu krízu a rástol v celej eurozóne. Naopak, bol to práve Robert Fico, za ktorého vlády vstúpilo Slovensko do eurozóny a deficit dokázal pod tri percentá stiahnuť aj bez zvyšovania daní.

Zvýšenie DPH o jedno percento nie je „daňou z Fica“, ako tvrdí Richard Sulík, ktorý od prvého dňa vo vládnej koalícii iba ustupuje (najskôr marihuana a homosexuálne partnerstvá, potom Liberálny dom, teraz dane) a dookola sa oháňa magickým „hlavne, že tu nevládne Fico“. Richard Sulík evidentne nedokáže splniť nič z toho, čo voličom nasľuboval. Základný problém je však v predsedníčke vlády. Zvýšenie DPH je daň za premiérkin populizmus vo vzťahu ku gréckej pôžičke. Keby nebola tak pochabo bojovala proti európskej solidarite, nemuselo dnes Slovensko bojovať s deficitom takýmito brutálnymi spôsobmi. Na postupné znižovanie deficitu by sa dali nastaviť mäkšie opatrenia, ktoré mala pripravené už Ficova vláda. A ľudí by to bolelo oveľa menej. Ako ukazuje kauza Grécko, za hlúposť sa platí. Škoda len, že si tento účet vylížeme všetci, hoci len málokto chcel, aby nás Iveta Radičová strápňovala pred celou Európou.                                                       

Autor je politológ.

Text k fotografii: Do peňaženiek nám nenačrie "daň z Fica", ale z Radčovej populizmu.
Ilustračné foto: SITA/Jozef Jakubčo

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa divin@centrum.cz
#1
Ján Legen
12. september 2010, 10:48
Je vždy nešťastné od niekoho, kto si robí nárok na to, že ho ľudia budú brať ako nezávislého analytika, jednostranne sa angažovať pre nejakú politickú garnitúru. Nie som Radičovej volič, ale odmietnutie pôžičky Grécku bolo správne a Ficova vláda v prísĺube, že bohatým Grékom prispejeme rozhodne pochybila!
Obrázok používateľa pweiss@centrum.sk
Peter Weiss
12. september 2010, 11:12
vzdy sa cudujem nad niektorymi citatelmi pre ktorych je nezavislost len modra. Bez ohladu na to aka zavisla je.Deficit pod tri percenta za Ficovej vlady stlaceny bol, to je fakt. Aj to ze nas modry diktat na cele s Radicovou poskodil nas vsetkych je fakt. Ci uz naozaj clovek nemoze mat iny nazor? To treba vsetkych oznacovat ako prisluhovacov neakej garnitury? Treba sa potom pozriet na pravu stranu.
Obrázok používateľa pweiss@centrum.sk
#2
Peter Weiss
12. september 2010, 11:19
ale nejde len o dane. Vsetci sme uz poculi, alebo citali co povedal Trichet. A partneri nam uz nebudu ochotne pomahat. No co strapnili sme sa. A co je najhorsie v case ked sa EU po dlhanskych rokovaniach na niecom dohodne a lidry vezmu na seba riziko straty popularity (zodpovednost zvitazila), hrdy modraci to torpeduju. Este ze Sr nie je Francuzko.
Obrázok používateľa uhliarik@centrum.sk
Pedro Martinez
12. september 2010, 23:17
clanok je spolovice pravdivy- spravne pomenovava nespravny postup novej vlady, ale je zbytocne emotivny, anti-radicovsky. Naozaj SR ma v tychto dnoch v Europe blamaz, zle meno a podobne. {nie, ze by to bolo nieco nove, spomenme na 2. pol. 90. rokov}. Trichet ma stopro pravdu, Radicova mala nkoniec cuvnut a poslat Grekom peniaze. na druhej strane, ak bude v domacej politike napravat chyby predchodzieho bacovania, tak to bude dobre. Ryzovanie z eurofondov, predrazene zariadenia na ministerstvach, nenormalne odmeny na MSprav. SR to vsetko treba napravat. netvarme sa, ze vsetko bolo doteraz o.k.
Obrázok používateľa pweiss@centrum.sk
Peter Weiss
25. september 2010, 19:21
netvarme sa ze vsetko bude odteraz lepsie. To skor naopak.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984