Referendový podvod

Predseda NR SR sa v súvislosti so snahou zabezpečiť úspešnosť nadchádzajúceho referenda listom obrátil na samosprávy. V liste uviedol, že sa na referende zúčastní aj predseda strany Smer-SD Robert Fico, ktorý to označil za lož...    
Počet zobrazení: 1314
sulik-FOTO-SITA Michal Burza.jpg

Mohli by sme to považovať za súčasť tradičného parlamentného folklóru, keby sa R. Fico obmedzil na slovné útoky. Lenže on predložil aj závažný dôkaz. A Richard Sulík sa o jeho pravosti ani len neškriepil. Išlo o list, ktorý predseda NR SR poslal pravdepodobne všetkým starostom a primátorom na Slovensku.
 

Zbytočné vodenie za ručičky

V liste ich vyzval, aby „informovali o konaní tohto referenda, napríklad prostredníctvom miestneho rozhlasu“. A aby urobili „všetko pre to, aby boli obyvatelia Vašej obce o konaní referenda dostatočne informovaní“. Je nesporné, že ešte sa nestalo, aby nejaký ústavný činiteľ, navyše v takej kontroverznej záležitosti, takýmto spôsobom tlačil na samosprávy, aby konali nad rámec svojich povinností definovaných zákonom.
Na prvý pohľad by čitateľ listu mohol pochybovať, či ho vôbec možno označiť za nátlak. Lenže zákon presne stanovuje povinnosti obcí a miest (a teda aj starostov a primátorov) pri zabezpečení referenda, vrátane informovania občanov o jeho konaní (mieste a čase). Ak SaS považovala za kľúčové obsadiť všetky okrskové komisie, má zjavne dosť síl, aby monitorovala aj plnenie zákonných povinností samospráv pri príprave referenda. R. Sulík teda nemusí posielať takéto listy, stačí, keď SaS zareaguje na chyby a nedostatky konkrétnych obecných či mestských úradov. Mimochodom, (aj) takéto protesty rieši ústredná referendová komisia, kde SaS ani petičný výbor (čiže SaS 2) nemajú zastúpenie, lebo „nestihli“ či „zabudli“.

 

Stranícka kampaň za štátne

Ešte nikdy sa nestalo, že by samosprávy plošne zanedbali povinnosti pri príprave referenda či volieb. A ani teraz sa neudialo nič, čo by oprávňovalo šéfa parlamentu „preventívne zasiahnuť“. V skutočnosti šéf SaS nepísal list samosprávam, aby „informovali o konaní tohto referenda“, ale aby robili politickú kampaň v jeho prospech. Svedčí o tom záverečná veta: „Verím, že aj vďaka Vašej pomoci bude referendum úspešné.“ Lenže samosprávy sa nemajú čo starať o úspešnosť referenda, ony ho majú len technicko-organizačne zabezpečiť.
Toto referendum vyvolala konkrétna politická strana a je jej (morálnou) povinnosťou urobiť takú kampaň, vďaka ktorej bude referendum úspešné. Musí to však byť činnosť strany, nie ústavných činiteľov. Dikcia, a najmä záver listu nenechávajú nikoho na pochybách, že Richard Sulík zneužil svoje postavenie šéfa parlamentu na stranícku predvolebnú kampaň, dal si ju zaplatiť z verejných peňazí a k rovnakému konaniu navyše vyzval aj predstaviteľov samospráv.

 

Klamstvo ako politický nástroj?

Ako však ukázalo vystúpenie Roberta Fica, Richard Sulík išiel pri porušovaní pravidiel ešte ďalej. V liste napísal, že sa na referende sa zúčastní „aj predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Robert Fico“. R. Fico to však označil za lož a ako sa vyjadril, nikdy nepovedal, že sa do referendovej miestnosti vo svojom bydlisku chystá. R. Sulík sa to mohol dozvedieť iba z vlastných propagačných plagátov, ktoré však tiež zavádzajú. R. Fico svoju účasť na referende nikdy nesľúbil, minulý týždeň ju vyslovene poprel a ani šéf parlamentu nevysvetlil, odkiaľ k takej informácii prišiel.
Mnohí politológovia konštatujú, že toto referendum je vlastne podvod, lebo v skutočnosti je to iba marketingová kampaň SaS. Zúfalstvo liberálov z neschopnosti odvrátiť vážnu politickú prehru ich vedie k ďalším podvodom (vrátane škandalóznej predstavy o ovplyvňovaní výsledku v okrskových komisiách) a túto pochodeň zjavne hrdo nesie priamo ich stranícky šéf. Je to bezcharakternosť, ktorá rúca aj posledné zvyšky politickej kultúry na Slovensku. A čo je najhoršie, z referenda robí opakovane znásilňovanú prostitútku, o ktorú onedlho už nikto ani nezakopne.

Text k fotografii: Predseda NR SR Richard Sulík na tlačovej besede o Ficových obvineniach.
Autor: SITA/ Michal Burza



Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984