Hlavne, že Fico nestraší

Väčšina médií si osvojila jednoduchú filozofiu Richarda Sulíka, ktorá znie: „hlavne, že tu nestraší Fico“. A preto nebudú kritizovať korupčné kauzy novej vlády, ani decimovanie ekonomiky. Nebudú sa zaoberať absurdnými politickými čistkami ani populizmom novej premiérky. Zo dňa na deň sa premenili na povestné rádio Jerevan a slúžia tejto vláde, ako by ich sama platila.
Počet zobrazení: 1647
vladna stvorka.jpg

Nikto netvrdí, že médiá si korupčné odhalenia vymýšľali. Aspoň nie v mnohých prípadoch. Ale od sociálnodemokratického premiéra žiadali, aby rozhodoval iba na základe ich informácií. Keď si tie nechal preveriť (napr. kontrolou NKÚ), pre médiá to bola len snaha zamiesť škandál pod koberec. Aj preto nezdôrazňovali, že v konečnom dôsledku R. Fico vyhadzoval ľudí zo svojich funkcií: úplne zanikol fakt, že ako predseda vlády vymenil za škandály najviac ministrov v histórii SR, nehovoriac o odobratí rezortu škandalóznej strane. A to sa nestalo ešte nikdy.

Zrazu všetko OK

Takmer vôbec sa v médiách nehovorilo o tom, že Slovensko očakáva napriek svetovej kríze najväčší hospodársky rast v Európskej únii a že ho za prvý štvrťrok aj dosiahlo. Médiá radšej citovali „analytikov“ a podnikateľov otvorene prepojených s opozíciou, ktorí s potešením zavádzali o skutočnom stave našej ekonomiky. Aj rezerva predsedu vlády bola častým terčom kritiky a všetky projekty, na ktoré ju expremiér používal, boli predmetom výsmechu a nevôle. Politické nominácie boli takisto objektom štvavej antikampane, no nikto ani len náznakom nespomenul, že dlhoroční odborníci, štátni úradníci či diplomati sa o svoje pozície v drvivej väčšine prípadov nemuseli báť a politické nominácie sa nevymykali bežným štandardom.
Po nástupe novej vlády je odrazu všetko v poriadku. Teda aspoň z pohľadu väčšiny médií. Korupcia a klientelizmus sú síce vlastné novej vláde od jej prvých dní, no napríklad o kauze tzv. obyčajných ľudí sa radšej takticky mlčí a kauza hayekovcov takisto prehrmela bez väčších následkov. Za týždeň – bez reálneho vyriešenia, keď sa premiérka zbabelo stiahla – je z nej nová kauza (NADSME), v ktorej je – samozrejme – hlavným „obvineným“ už znovu Ficov minister. 

Nie je rezerva ako rezerva

Pritom zatiaľ čo Fico menil ministrov, Iveta Radičová nie je schopná dosiahnuť ani výmenu štátnych tajomníkov, ktorí sú namočení do klientelistických praktík tak očividne, že už to ani viac nejde. To však médiá odrazu nezaujíma. Nezaujíma ich ani to, že minister dopravy Ján Figeľ zastavil obrovské verejné projekty v podobe výstavby diaľnic, vláda sa vyvršuje na štátnych zamestnancoch, zvyšuje spotrebné dane a znižuje životnú úroveň bežných ľudí. To všetko má za následok nielen odbúravanie solidarity, ale aj zastavenie ekonomického rastu a zvyšovanie nezamestnanosti.
Odrazu to už nie je problém, pokles ekonomického rast je odrazu úplne v poriadku. Problém zrazu nie je ani to, že hoci celý štát šetrí, predsedníčka vlády si svoju rezervu neznížila. Keď expremiér Fico nebol ochotný znižovať svoju rezervu, médiá aj opozícia svorne označovali jeho politiku za populistickú. Keď však nie je ochotná znížiť si rezervu predsedníčka vlády Radičová, buď to nikoho nezaujíma, alebo to je vlastne v poriadku.

Návrat Rádia Jerevan

Bez pozornosti väčšiny médií sú tiež politické čistky za Radičovej vlády, ktoré sa dostali do takej absurdnej roviny, že skúsení diplomati v OSN sú vymenení za čerstvé absolventky vysokej školy, za čo nad Slovenskom krúti hlavou polovica členov svetovej organizácie. Ale aj to je celkom v poriadku.
Väčšina médií si osvojila jednoduchú filozofiu Richarda Sulíka, ktorá znie: „hlavne, že tu nestraší Fico“. A preto nebudú kritizovať korupčné kauzy novej vlády, ani decimovanie ekonomiky. Nebudú sa zaoberať absurdnými politickými čistkami ani populizmom novej premiérky. Zo dňa na deň sa premenili na povestné rádio Jerevan a slúžia tejto vláde, ako by ich sama platila. So Slovenskom to síce ide dolu vodou, ale nezúfajte: vždy si môžete zapnúť televízor a tam vám povedia, ako je nám sveta žiť. Otázka je, dokedy sa ešte necháme ohlupovať.

Foto: Dokedy budú média kryť štvorkoalíciu?
Autor foto: SITA

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa dusann@post.sk
#1
Dušan Novotný
07. október 2010, 14:44
S autorom možno iba súhlasiť. Jednofarebnosť hlavných médií pôsobiacich na Slovensku presahuje všetky zdravé medze.
Obrázok používateľa abra.xas@centrum.sk
#2
Anton Braxatoris
17. október 2010, 13:43
Su dolezitym nastrojom dnesnej vladnej moci, bez nich by nevydrzali pri korytach ani mesiac. Sto skandalov za prvych sto dni vladnutia kabinetu Radicovej viac menej prechadzaju mlcanim. Chcel by som upozornit na to, ze z tejto linie sa vymyka dennik Pravda, ktory o preslapoch obcas nieco napise, samozrejme velmi opatrne. Ala panboh zaplat aj za to.
Obrázok používateľa steucek.jan@gmail.com
#3
Ján Šteuček
17. október 2010, 21:59
"...najúčinnejším citom spájajúcim ľudí do súdržných skupín je SPOLOČNÁ NENÁVISŤ...",a to drží všetkých PROTI Ficovi pohromade. Keď médiá informujú o minulej vláde,ani slovkom nespomenú "hospodársku krízu".Týždeň(Hríbov): "...nerozumiem Radičovej viere v zlepšenie kvality života zoči-voči fatálnej KRÍZE...",tu už je kríza príčinou hospodárskych problémov, u Fica nie.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984