Školné s názvom zápisné

Poplatky za vysoké školy sú pokušiteľ, ktorému v pravidelných intervaloch odolávajú alebo neodolávajú prakticky všetky európske vlády. Kabinet v Českej republike vo svojom programovom vyhlásení naplánoval zavedenie školného od roku 2013. Minister školstva Josef Dobeš (Věci veřejné) však nevydržal a pripravil novinku s názvom zápisné, ktoré majú školy začať vyberať už od budúceho roka.
Počet zobrazení: 1798
zlava_na_skolne.jpg

Nech sa školné volá zápisné, registračný poplatok, odložené školné, vždy je to len školné. Vychádza z doteraz nedokázaného tvrdenia, že pôsobí motivačne a umožňuje študentom vážiť si svoje vzdelanie. Navyše, v Čechách má pomôcť kompenzovať obrovské škrty v školstve, ktoré chystá Nečasov kabinet.

Vláda ČR v programovom vyhlásení pôvodne stanovila školné do výšky 20 tisíc korún ročne a predstavila model, ktorý predpokladá odloženú splatnosť poplatkov až po ukončení školy. Aktuálny návrh, ktorý ohlásil minister školstva Josef Dobeš, však prekvapil všetkých: členov vlády i rektorov. Za štúdium by sa prostredníctvom tzv. zápisného vo výške do 6 tisíc korún malo platiť hneď od budúceho roka.

Český minister školstva Josef Dobeš

Minister školstva so svojim nápadom prichádza po vlne kritiky, ktorá sa vzniesla na adresu vlády po ohlásení zavedenia školného. Zápisné však nie je nič iné, len lacný marketingový trik, ktorý má študentov presvedčiť, že vychudnutý vrabec je vykŕmená kačica. Ak to však čviriká ako vrabec, lieta ako vrabec a vyzerá ako vrabec, ani intenzívna reklamná kampaň nikoho nepresvedčí, že ide o kačicu. Zápisné vyzerá ako školné a má na študentov rovnaké dopady ako školné, takže to s najväčšou pravdepodobnosťou bude školné.

Poplatky ako kompenzácia vládnych škrtov

Dobešove zápisné má vysokým školám pomôcť vykompenzovať dvojmiliardové škrty, ktoré pre ne na rok 2011 naplánovala vláda. „Škrty rozpočtov sú dramatické. Tento návrh školám prinesie 400 miliónov korún, čo je šestina celých škrtov,“ argumentuje Dobeš. Podľa jeho predstavy budú vysokoškoláci platiť za každý vstup do nového ročníka. Výšku poplatku si každá univerzita určí sama – môže to teda byť aj menej ako spomínaných šesť tisíc.

Škrty v rozpočte na vysoké školstvo sú súčasťou série opatrení, ktoré majú v Čechách pomôcť znížiť vysoký deficit verejných financií. Žiaľ, vláda nie len, že šetrí na nesprávnom mieste, ale navyše výpadok (ako inak) plánuje preniesť na plecia občanov. Respektívne na ich peňaženky.

Politická strana Věci veřejné svojim vnútorným usporiadaním aj reálnou politikou čoraz viac pripomína slovenskú stranu Slobodu a solidaritu (SaS). Najprv príde s návrhom, ktorý s pompou  minister ohlási na tlačovej konferencii a potom prichádza predseda vlády, ktorý musí iniciatívu ministra zahrať „do outu“ a chlácholiť verejnosť, že oni to tak nemysleli.

Návrh českého ministra školstva ešte ani nestihol vychladnúť a už ho podrobil kritike aj samotný premiér. „Nie som za to, aby sa takouto skrytou plíživou cestou zavádzalo školné,“ zdôraznil Nečas. Upozornil, že v súčasnej chvíli neexistuje systém sociálnych pôžičiek a štipendií. „Neexistujú tu finančné nástroje, ktoré by zápisné umožnili riešiť i tým, ktorí nie sú na tom príjmovo adekvátne.“ To s najväčšou pravdepodobnosťou nebude existovať ani o tri roky, kedy sa vláda chystá zaviesť ostré školné. Ale to bude rok pred voľbami a situácia môže byť úplná iná. A školné zase nebude.

Nevadí.

Foto: astra-tomcat.sk, mediafax.cz

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984