Blog SME: Takto vyzerá ideologická cenzúra

Máte názor a chcete ho povedať aj ostatným? Potrebujete sa posťažovať, zanadávať si na vládu alebo na nespravodlivosť tohto sveta? Nie je nič jednoduchšie, existujú predsa blogy. Etalón slobody prístupu k informáciám, strážny pes slobody prejavu a objektivity s názvom SME.sk má však na vec trochu iný pohľad. Sloboda prejavu odtiaľ-potiaľ.
Počet zobrazení: 3682
sme_blog.gif

„Projekt blog.sme.sk by mal byť novým priestorom na spoločenskú diskusiu, ktorá by mala byť voľnejšia a zároveň odbornejšia, ako diskusie k článkom,“ uvádza na stránke blog.sme.sk. „Mal by byť priestorom na komunikáciu medzi novinármi, expertmi a čitateľmi - a zároveň miestom, kde sa každý čitateľ môže stať novinárom, pretože určite existuje oblasť, v ktorej je sám odborníkom.“ Fantastická myšlienka, realita má však svoje obmedzenia.

Šéf SaS Richard Sulík patrí medzi VIP autorov
Antificoizmus a sulíkománia

Sloboda prejavu a spomínaný „priestor na spoločenskú diskusiu“ končí tam, kde končí názorová profilácia tohto média. A v tomto priestore sa len veľmi ťažko presadzujú tí, ktorých rozmýšľanie je iné ako sa aktuálne „sluší“. Sem môžeme zaradiť ľavičiarov, revolucionárov, komunistov, boľševikov, ficovcov (nazvite si ich ako chcete), skrátka všetkých tých, ktorí sa nemodlia každý deň ku všemohúcemu Trhu, nemajú na stene obrázok Richarda Sulíka v nadživotnej veľkosti a neobviňujú za všetko zlo tohto sveta Marxa, Castra, Cháveza, Putina a Fica.

Publikovať na blogu sme.sk môže prakticky každý (samozrejme, je potrebné odrátať názory inklinujúce k fašizmu, vulgarizmy, hrubé urážky a pod. - o tom absolútne netreba polemizovať). Druhá vec však je, či sa správcovia blogu SME rozhodnú názor toho-ktorého čitateľa spropagovať alebo nie. Na to existuje niekoľko veľmi rafinovaných nástrojov: Výber SME, SME si všimli, karma či VIP členstvo. A tu už vzniká obrovský priestor na privilegovanie alebo, naopak, utajenie článku.

Vybraní a tí ostatní

Jedným z efektívnych nástrojov ako zviditeľniť alebo zneviditeľniť autora, je tzv. Výber SME. „Úspešnou registráciou blogerovi nevzniká automaticky právo na publikovanie jeho textov na titulnej stránke blog.sme.sk,“ uvádza sa v Kódexe blogera. „Hoci typicky je na titulnú stránku blog.sme.sk a www.sme.sk zaraďovaná veľká časť napísaných príspevkov, eprevádzkovateľ si vyhradzuje právo kedykoľvek rozhodnúť o tom, že konkrétny text na titulnej stránke nebude zverejnený, a to aj bez uvedenia dôvodov.“ Táto čarovná formulka dáva administrátorom do rúk silný nástroj ako stiahnuť akýkoľvek článok z výberu. To automaticky znamená aj vyradenie z možnosti bodovať v rebríčku TOP karma či TOP návštevnosť. Nehovoriac o tom, že sedem naj článkov sa zobrazuje aj na titulke sme.sk. A to už je veľmi silná propagácia.

Receptom ako bodovať u čitateľov SME, ale aj u administrátorov, je niekoľko. Predovšetkým je potrebné použiť správne kľúčové slová. Odporúčajú sa výrazy ako „Fico, kradnúť, predražený, korupcia“ a naopak pokiaľmožno nekritizovať súčasnú vládu. Za uplynulé dni sa vo Výbere SME nachádzajú napríklad takéto články:

Veľkolepý predvolebný trapas Smeru v Dubnici n/V!!!
Stane sa starostom Starého Mesta čistič Borguľa?
Chcete hodinky značky SDĽ? Nemáme
List šéfovi ľavicového portálu
Ako Fico sklamal svojich uctievačov
Rozprávka na dobrú noc zvlášť pre voličov SMERU

Názorový klientelizmus

Platí jednoduché pravidlo: kto nie je v niektorom výbere, ťažko dosiahne zaujímavú čítanosť svojich článkov. Blog si prečíta nanajvýš niekoľko stoviek čitateľov a s pribúdajúcimi novými článkami ľahko zapadne prachom. To však neplatí vtedy, ak sa administrátori rozhodnú inak.

"Strážny pes" objektívnosti a plurality slovenských médií. Po svojom.
Vrcholom internetového klientelizmu v podaní SME je tzv. VIP členstvo. Podľa sme.sk sú to takí autori,, ktorých si chcú „udržať a preto im ponúkajú niektoré výhody navyše.“ Ako? Treba vraj písať „dobré články“. Definícia "dobrého článku" je, samozrejme, problematická, preto sa pri výbere VIP blogerov používajú viaceré kritériá, najmä: karma blogera, počet článkov zverejnených v tlačenom vydaní SME, originalita pohľadu na svet či tém, o ktorých bloger píše, pravidelnosť zverejňovania článkov na blogu. „Na pozíciu VIP blogera sa nemožno nikde prihlásiť, ak budete písať kvalitne, oslovíme vás sami,“ uzatvára SME.sk.

Milana Ftáčnika či Eduarda Chmelára medzi VIP autormi nehľadajte. Zato však medzi najčítanejšími autormi bodujú Gabriel Šipoš, Štefan Hríb, Róbert Kotian či Richard Sulík (ten je VIP dokonca aj napriek tomu, že jeho celková karma je aktuálne 0,00).

Ako sa stať blogovým outsiderom

Dňa 1. júna 2009 som publikoval článok Voliť stojí za to! Každý hlas sa teraz počíta sedemkrát! Článok po istom (relatívne krátkom) čase záhadne zmizol z výberu SME.

Odpoveď aministrátora, 1.6.2009 1:09:16
„Zdravím, zmeny zaradenia osobných blogov do Výberu SME sa jednotlivým autorom neoznamujú ani nezdôvodňujú. Dané sú iba všeobecné podmienky, nachádzajú sa na stránke http://info.blog.sme.sk/c/33586/Personalizacia-a-Vyber-SME.html Osobné blogy sa presúvajú oboma smermi, takže tak ako bol blog z Výberu SME preradený do kategórie Všetky články, môže byť kedykoľvek rozhodnuté o jeho vrátení do Výberu. (admin)“

Dňa 4. októbra 2010 som publikoval článok Magda Vášáryová neprekročila tieň herečky, článok nebol zaradený do výberu.

Skúsil som teda iný prístup. Dňa 9 novembra 2010 som zverejnil ďalší článok s názvom Treba sa báť Milana Ftáčnika?. Článok nebol síce  zaradený do výberu, ale vďaka Facebooku a priamej propagácii dosiahol karmu viac ako 20, čo by ho malo zaradiť do prvej desiatky (chvíľami dokonca do TOP 7) najlepšie hodnotených článkov na blogu. Aj napriek tomu, že sa v danej chvíli nachádzalo v rebríčku asi sedem článkov s nižšou karmou, môj tam nebol.

Odpoveď administrátorov

10.11.2010 10:24:59
"Zdravime, vsetko o vybere SME najdete na stranke http://info.blog.sme.sk/c/33586/Personalizacia-a-Vyber-SME.html Ak sa Vas clanok vo vybere SME neozbrazil, znamena to, ze momentalne nie ste vo vybere. S pozdravom admini"

10.11.2010 11:15:13
"Zdravime, v rebricku TOP karma su uvedeny len autori, ktory su vo vybere SME. S pozdravom admini"

Gramatickej správnosti síce administrátori práve neholdujú, názorovej čistote zato áno.







Sami proti sebe

Blog SME.sk je súkromným priestorom vydavateľstva Petit Press, a.s. Či sa to niekomu páči alebo nie, je plne v kompetenciu správcu webu rozhodovať o obsahu internetových stránok. Akonáhle však začne zvýhodňovať alebo znevýhodňovať svojich autorov, stráca akékoľvek morálne právo označovať sám seba ako slobodné médium a kritizovať slobodu tlače.

Blog.sme.sk ide proti sebe aj v ekonomickej rovine. Filtrovaním názorov si zužuje priestor osloviť pisateľov aj z opačného názorového spektra, čo mu uberá čitateľov. Na decimovanom slovenskom internetovom trhu je to stratégia namierená proti sebe. Ideologická orientácia je však zrejme viac ako rozum a logika.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa fedor@biont.eu.sk
#1
Fedor Macášek
13. november 2010, 11:22
V kódexe blogov SME sa hovorí "V diskusiách netolerujeme: * osobné útoky na iných diskutujúcich * vulgarizmy a obscénnosti * obhajovanie a podnecovanie násilia, nenávisti a netolerancie, najmä voči minoritám" Stačí si pozrieť temer každú jednu diskusiu a ľahko sa presvedčiť o opaku, pokiaľ útoky smerujú doľava. Raz som si však dovolil poznamenať niečo veľmi mierne sarkastického o IQ pravotočivých a bol som z diskusie diskvalifikovaný za "porušenie etických pravidiel". Smutná až mrazivá skúsenosť!
Obrázok používateľa filip.zvedelik@gmail.com
#3
Filip Alexej Maximilián Zvědělík
15. november 2010, 17:28
Chybou vlády Roberta Fica bolo to, že tolerovala voči sebe hrubé atakovanie zo strany denníka SZMEti. Zákaz denníka SZMEti nebol možný, ale minimálne zákaz komunikácie s denníkom SZMEti pre všetkých ministrov vlády, ministerských úradníkov a zákonodarcov vládnej koalície bol možný. Aj tak keď predstaviteľ vlády povedal A, "novinári" z denníka SZMEti vyhlásenie prekrútili a do svojho plátku napísali B.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
06. máj 2011, 11:23
niet sa comu cudovat. Tiez v katolickych novinach sa nedozviete vela o ateizme a ak tak len ze aki su ateisti zli a co vsetko napachali (aj ked casto ide o malovanie certa na stenu). SME sa sice rado hrdi, nestrannostou ale to moze. Lebo to robi kazdy. Pochybujem, ze nejake medium o sebe bude tvrdit, ze je jednostranne a nedava priestor inym nazorom. Jedina moznost je aby existoval rovnako alebo aspon podobne silne medium s nazormi opacneho spektra. Ale bez takych blbosti ako su v casopise Extra plus. Internetove stranky noveslovo.sk a jetotak.sk su podla mna nieco take co tu chyba v tlacenej forme. Osobne mi je luto, ze casopis Slovo uz nevychadza v tlacenej forme.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984