Milionárska daň - trest pre úspešných?

Ak analytici z INESS-u tvrdia, že akákoľvek forma progresívneho zdanenia trestá úspešných, mali by si uvedomiť, že práve oni sú dnes úspešní možno najmä vďaka tomu, že mohli študovať za dane svojich rodičov. A môžu byť radi, že do toho už dnes nikto nevŕta. Pretože ak by malo byť referendum o tom, či má Radovan Ďurana vrátiť investície štátu do jeho vzdelania, 70 percent občanov by bez váhania odpovedalo áno.
Počet zobrazení: 2466
milionarska_dan.jpg

Bývalá vláda Roberta Fica zavedenie tzv. milionárskej dane odôvodňovala najmä zvýšením solidarity lepšie zarábajúcich. „V snahe vytvárať konkurencieschopný pracovný trh by sa malo toto opatrenie zrušiť,“ tvrdí Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz INESS. Podľa neho „negatívne postihuje najmä kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá ľahko odíde. Rovnako sa dotýka príchodu špecialistov zo zahraničia, ktorí často na Slovensko prinášajú potrebné know–how.“

Ak by dvadsať eur mesačne navyše pre manažéra s dvojtisícovým príjmom malo byť dôvodom na odchod z krajiny, Slovensko by sa podľa logiky Radovana Ďuranu už dávno premenilo na veľmoc upratovačiek a smetiarov. Realita je však úplne iná. Výroky o „trestaní úspešných“ vypúšťajú do éteru práve tí, ktorí nikdy nežili z minimálnej mzdy ani neboli slobodnými matkami či nezamestnanými. Úspech sa totiž ani zďaleka nedá merať výlučne v peniazoch. Podľa takéhoto rozmýšľania by ľudia ako Ján Slota, Jozef Majský či Juraj Široký by mali byť etalónmi úspešnosti. Avšak, o čo menej je úspešný majiteľ autodielne vo Veľkom Krtíši, ktorý si poctivou prácou zarobí 500 eur mesačne ako manažér v bratislavskej pobočke konzultačnej spoločnosti pri plate 1500 eur?

Bývalý minister financií Ján Počiatek tvrdí, že tzv. milionárska daň splnila svoj účel. Nie je tomu ale celkom tak. Bývalá vláda totiž ostala na pol ceste. Z obavy opätovne zaviesť progresívne zdanenie ostal len akýsi kompromis vo forme lineárne klesajúcej odpočítateľnej položky. Navyše, dotýka sa aj ľudí, ktorí sa úplne oprávnene necítia byť milionármi. Milionár totiž nie je ten, kto má vysoké príjmy, ale ten, kto sa nemusí obmedzovať vo svojich výdavkoch. A preto je veľký rozdiel ak príjem dvetisíc eur má štvorčlenná rodina alebo slobodný jednotlivec.

Opätovne zaviesť progresívnu daň z príjmov v dnešnej situácii je však veľmi ťažký oriešok. Druhá Dzurindova vláda zavedením tzv. rovnej dane totiž zásadným spôsobom presunula daňové zaťaženie z daní z príjmu na daň zo spotreby (teda DPH). V dnešnej dobe zvýšiť náklady na prácu by asi nebol priechodný nápad. Súčasný systém sa tak ocitol v slepej uličke: kto má zaplatiť deficit v štátnom rozpočte?

Konečne by mala prísť vláda, ktorá povie, prečo je dobré platiť dane. Že práca načierno podkopáva budúcnosť nám všetkým, že daňové úniky musia financovať tí poctiví „hlupáci“, ktorí nemajú  svedomie na podvody s nadmerným odpočtom DPH alebo nákupom bez papierov. Ak teda nechceme platiť viac daní, mali by sme povedať, čoho sa vzdáme. Výstavby diaľnic? Zdravotníctva? Bezplatného školstva? Upratovania ulíc? Polície?

Ak analytici z INESS-u tvrdia, že akákoľvek forma progresívneho zdanenia trestá úspešných, mali by si uvedomiť, že práve oni sú dnes úspešní možno najmä vďaka tomu, že mohli študovať za dane svojich rodičov. A môžu byť radi, že do toho už dnes nikto nevŕta. Pretože ak by malo byť referendum o tom, či má Radovan Ďurana vrátiť investície štátu do jeho vzdelania, 70 percent občanov by bez váhania odpovedalo áno.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
23. február 2011, 09:10
1. ak niekto vystudoval za peniaze rodicov, pokial pracuje nejaky ten rok tak to uz vratil statnemu rozpoctu vo forme zvysenych dani. 2. ak pan Feik pozera na studium cez prizmu penazi, nechapem, preco by sme to teda nespoplatnili, aby do pismena a do bodky platilo, ze studuju za peniaze svojich rodicov. druha moznsot su uvery. tak, ako v inych rozvinutejsich krajinach. 3. ak sa mame bavit o mete socialistov, o rovnosti prd zakonom, teda ze by clovek mal stat ped statom nahy, sam o sebe a stat by nemal prihliadat na nic, tak potom hovorime o principe zdanovania prijmou pricnipom dane z hlavy. zaplat nejaku ciastku. 4. kdesi som cital, ze prvych 10% obyvatelstva odvadza do socpoist 50% jej prijmov do fondov. Spodnych 50% odvadza 10%. tych zvysnych 40% strednej triedy odvadza zvysok, teda 40%. tie cisla sa mi zdaju celkom doveryhodne a ak su pravda, nezda sa vam, ze to je dost na socialny stat? 5. ako je mozne ze ine staty, kde maju odvodove zatazenie nizsie ako u as (my mame jedno z najvyssich v europe) vedia za menej penazi urobit viac "socialnej muziky"? 6. co sa tyka dani, nezda sa vam, ze lepsie riesenie, ako zatazit kvalifikovanych zamestancov vyssou danou (oni nemaju sancu si optimalizovat danove zaklady) je riesit dan pravnickych osob, ktoru NIKDY fico neotvoril? rozumiem ze nebude hryzt ruku ktora ho krmi, ale ked uz sa raz hram na socialneho demokrata, tak poriadne. mimochodom, ten vykrik o dani pre banky je falosny. ad a - po funuse, mal na to 4 roky, ad b - banky su chudobne oproti telekomom a inym odvetviam, kde by zdanovanie prinieslo daleko viac penazi. ale mozno zas plati ze ruka ktora krmi sa nehryzie.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
23. február 2011, 09:19
nuz ak tomu dobre rozumiem, treba referendum, ci clovek musi zaplatit studium. mame tu realnu sancu na druhe uspesne referendum. ja vzdy vravim, ze vzdelanie je taky isty pracovny nastroj na dosahovanie prijmu, ako kamion speditera, alebo priklepova vrtacka a miesacka murara. a oni si tie svoje nastroje musia pekne krasne kupit. a pokial sa bavime o tych dnesnych "vzdelanych", teda co maju VS, tak ti to platia vo vyssich daniach. 47% z 2000 uer davanych statu je viac ako niekolko percent z 800 eur.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. február 2011, 11:38
Ponuknem ti za tvoju pracu plat 800 alebo 2000 euro. Z oboch by si musel odviest na daniach a odvodoch tych tvojich 47%. Co si vyberies? Nemusis odpovedat. S pokrytcami sa nebavim!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. február 2011, 12:37
Pokrytec si mozno ty, ked nechces pochopit, ze z 800 eur mesacne sa 47% dan neplati.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
23. február 2011, 13:15
Ona vlastne súčasná vláda, zložená zo spektra od konzervatívcov hájacich rodinu po ultraliberálov hájacich trh akýkoľvek a akokoľvek i s ekonomikou bez odvodov a daní,
je vďačná Smeru SD, že presadil tzv.milionársku daň, i keď je to nepresný názov pre prvý pokus o odčlenenie daňového zaťaženia nízkopríjmových skupín od vysokopríjmových.
Teraz môže poukazovať v mene kresťanských demokratov na nutnosť chrániť rodiny s deťmi a financminister sa chytá asi za hlavu.
Ak však pravičiar Orbán len toť od susedov siahol na tučné účty súkronmného dôchodkového piliera a zaplatil tým časť tohtoročného štátneho dlhu v Maďarsku, má vláda totálneho zlepenca ešte nádej uspieť až do budúceho roka.
Tohto roku sme si už požičali štátnymi dlhopismi splatnými v roku 2015 tej poldruha miliardy eurov ( pre ohromenie vypočítajte si, koľko miliárd by to bolo v korunách) a nemusí siahať na II.pilier. Ktovie, aké budú rozhodnutia o pár mesiacov?
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
23. február 2011, 14:21
Sloboda, rovnosť, bratstvo je hlavné motto demokracie. To znamená, že na štát by sme mali prispievať rovnako. To však pri platení nejde, len pri požívaní výhod a hlasovaní vo voľbách a referende. OK. Sme demokrati, ktorí to tím odkázaným nezávidia. Ale tí čo pracujú by mali prispievať rovnako. V skutočnosti máme však rovnú daň a tak niekto platí 19% zo 400 Euro a niekto 19 % z 2000 Euro, ale hlasujú s rovnakou váhou. A Róbertko všetkých presviedča, že je potrebná progresívna daň a on je ten najpovolanejší, aby ju bude rozdeľovať. No nezvoľte ho! Tomuto sa povie nevoľnícka sociálna demagógia a presadzujú ju vagabundi ako Fico a jeho nohsledovia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. február 2011, 17:13
Sloboda, rovnosť, bratstvo, to sú heslá Francúzskej revolúcie komunardov a nie demokracie, demokracia, to je zo starogréckeho pojmu "vláda ľudu" a to bolo porušené ešte za zvrhnutia sa Rímskej republiky na cisárstvo.
Prosím, antificovci, ak máme s vami debatovať, aspoň základné vedomosti majte...
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
24. február 2011, 00:49
Chudáci sú tí tzv.úspešní, ktorých štát vraj trestá.... My sme však veľkoryso platili až 33 percenté dane a 20 percentné odvody do sociálnej poisťovne...A živili sme úspešne našich dôchodcov, rodičov, ale aj oveľa viac detí ako súčasná generácia, platili sme im v našich daniach bezplatné školstvo, vrátane vysokého, vrátane Miklošovho vzdelania...A za socializmu sme sa museli uskromňovať v mzdách, lebo sa stavali veľké štátne investície, ako boli plynovody, ropovody, státisíce bytov...A teraz, keby sa nám to malo vracať? Generácia úspešných Ďuranovcov odvádza do Sociálnej poisťovne už iba 9 percent, zvyšok si schováva na vlastných účtoch, my teda musíme ešte aj v kríze financovať ich búdúcnosť, ich budúce dôchodky... Oni odmietajú prispievať na priebežné pre tých, čo do vreca Sociálnej poisťovne odvádzali 20 percent. Ťahali nám medové motúzy, že chýbajúcu dieru v nej vraj vykryjú príjmy z privatizácie (teda z predaja toho SPP a ostatných majetkov, ktoré sa budovali na úkor našich miezd). A keď to nebude stačiť, tak to mal vykryť štátny rozpočet. Lenže doň už naši úpešní neodvádzajú 25-33 percent ako sme odvádzali my, aby bolo aj na ich školy, ale iba 19 percent. A kričia, že Sociálna poisťovňa nemá peniaze, tak treba znížiť valorizáciu našich dôchodkov, ba aj dôchodky...Vraj sú takí úspešní, že nevládzu živiť generáciu svojich rodičov, vraj čo ich je po nej, každý sa bude teraz starať o seba...Preto chcú , aby platitili ešte menej odvodov, ke´d budú nižiš dôchodky, nebude ich podľa ďuranovcov a goliášov toľko treba. Vráťte nám teda spoň to školné...!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. február 2011, 10:29
x.y.z., i keď pod nickname, prvý raz súhlasím naplno.
Vlastne by stálo za to, aby nejaké združenie, možno dôchodcovia v Jednote dôchodcov, vyvolali kauzu o odškodnení ľudí, ktorí odvádzali štátu tých 33 a viac percent, pretože to bola diskriminácia a porušila sa dnes spoločenská zmluva o medzigeneračnej solidarite.
A keď financminister zadlžuje štátnymi dlhopismi republiku na miliardu 250 miliónov eur, tak nech dokáže vyplatiť odškodnenie nám všetkým, ktorí sme prispievali do roku 2005 vyššími odvodmi do sociálnej poisťovne, prípadne tým, ktorým boli zrážené 55 percentné odvody za socializmu.
V Čechách budú odškodňovať antikomunistický odboj z dôchodkov komunistov, nuž tak u nás si dáme odškodnenia vyplácať z prijmov súčasných nadštandardne zarábajúcich politikov, poslancov a podnikateľov. Všetko sa dá, veď sme predsa právny štát, či?...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. február 2011, 11:54
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. február 2011, 12:05
chudaci podnikatelia ako k tomu pridu aby pre vacsinu z ich deti nebolo na socialne stipendium ? Ved predsa ten nehorazny vypadok v prijmoch socialnej poistovne sposobili este komunisti a nie tych poctivych vyse 218 000 ponikatelov , ktori jej dlhuju neviem preco SP nevicislenu honotu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. február 2011, 12:19
od vecerneho studenta VUML. Prevracac kabatov par excelence.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
25. február 2011, 23:55
viete,ja si myslim .ze platime vsetci dan platime dan za nesytemove riade 20 rokov nasej demokracie ktora inak znamena demokratos vlada ludu. lud si zvolil a za 20 rokov sme neboli schopny si vytvorit tu demokracii ktoru sme chceli.vsetko sa nam vracia ako bumerang ktory nevieme chytit a naraza nam do hlav ,len bez cielne platame diery a vedieme politicke boje.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. február 2011, 10:21
a co dnesni pracujuci ludia, co davaju statu az 47? a preco zrovna aj podnikatelia, ked polovica z nich ma ledva maturitu? pardon ale ich vzdelania len trosku oslahlo ked sli okolo
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. február 2011, 22:58
vidim uz velmi dlhe roky, ze ked s laviciarmi diskutujem o konkretnostiach, utekaju k vseobecnemu. tu sa bavima o daniach a o percentach a o vyske tak sa neskryvajte za komunradov. ved ked boli dorbi, aj ti boli raz viacmenej komunisti, ako jan hus, kalisnici a janosik :D tu na novom slove citam clanky, kde je napisane, ze rovnost je zakladom socialneho statu. tak to tu neprekrucajte. rovnost je zakladom socialneho statu tak, ako sa tu prezentuje. a ked uz budemem mat odvahu bavit sa o rovnosti, tak ta najvacsia rovnost pred zakonom je, aby kazdy zaplatil rovnaku sumu ako platbu statu za verejne sluzby a basta. pred statom by sme mali stat nahi, ziadne diskriminacie. spravodlivost ma byt slepa, ale ked treba, tak ma pozitivne diskriminovat :D
Obrázok používateľa koncek@extel.sk
#1
Peter Konček
06. marec 2011, 09:52
akože bojuje proti bohatým v záujme chudoby. V prvom rade treba povedať, že vôbec nejde o milionársku daň, ale o akýsi pokus o progresivitu dane z príjmu. Čo je najhoršie týka sa len zamestnancov s trochu lepšími príjmami ako je priemer. Kde zostali ostatné subjekty s niekoľkonásobne vyššími príjmami ? Skutoční milionári a miliardári (euro) boli predchádzajúcou a sú súčasnou vládou hájení. Neplatia dane, odvody, parazitujú za asistencie politických špičiek na našich daniach a rehocú sa chudobe do očí.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984