Banky znásobili zisky. A živia tým zahraničné matky

Na smiech je zázemie, ktoré našim bankám mali vytvoriť silné matky. Česká sporiteľňa zvýšila svoj zisk o takmer tretinu na 239,2 mil. €. Zisk Slovenskej sporiteľne rástol o 60% na 101,7 mil. €. Celá Erste Group dosiahla rast len 5,2 %  a zisk 496,3 mil. €. Takmer 70% svojho zisku „vyrobila“ v „Česko-Slovensku“! Banky u nás poskytujú služby drahšie, než ich sestry a matky na Západe.
Počet zobrazení: 6390
100eurovky pred murom-Markusram.jpg

Z hľadiska analýzy je zaujímavé, z čoho banky tak zarábajú. Sú to položky, ktoré sú takmer bez výnimky drahšie ako v západnej Európe. Banky na Slovensku poskytujú mnohé služby drahšie, než ich sestry a matky na Západe. Už dlho sa napr. hovorí o hypotekárnych úveroch. Úroky na nich sú u nás najvyššie z celej EÚ. Podobne vyzerajú aj spotrebné úvery, alebo úvery pre živnostníkov a menšie podniky. Nejde o maličkosti, veď objem poskytnutých úverov stúpol medziročne o 3 miliardy €.

Ďalšou položkou sú poplatky. Keď sa vlani v parlamente hovorilo o návrhu Smeru-SD na zavedenie bankovej dane, banky i vládni poslanci proti tomu argumentovali aj tým, že to povedie k zvýšeniu poplatkov, aj úrokov. Bankovú daň nemáme, ale niektoré poplatky od januára aj tak zdraželi. A zdraželi aj samotné úvery. A tam, kde sa to ešte nestalo banky rast úrokov avizujú najneskôr od jesene, čo nepríjemne zasiahne zasa najmä obyvateľstvo, lebo opäť zdražejú hypotekárne úvery.


Zvláštne – menej rizika, vyššie úroky

V súvislosti so zverejnenými výsledkami je zaujímavé, že k nim výrazne prispelo presúvanie úspor ľudí z podielových fondov na termínované účty. To je samostatná téma, ale poukazuje, že ľudia podielovému investovaniu neveria. Na trhoch vládne veľká neistota a ľudia dobrovoľne radšej na nich investovať nechcú. Ba dokonca, vzhľadom na to, že banky potrebujú viac peňazí, keďže opäť rastie záujem o úvery, v porovnaní s niektorými investičnými produktmi sú peniaze uložené v bankách výnosnejšie. Zaujímavé porovnanie s II. dôchodkovým pilierom, v ktorom ľudia investujú povinne časť povinne platených odvodov, čo je v zjavnom protiklade k správaniu sa ľudí, ktorí sa dobrovoľne rozhodujú o svojich peniazoch.

Ešte jeden zaujímavý moment. Všetky hlavné slovenské banky vo svojich tlačových správach uvádzajú, že jedným zo zdrojov vyšších ziskov je zníženie tvorby tzv. opravných položiek. V I. polroku bankám poklesol objem zlyhaných úverov. Banky teda ušetrili na tom, že menej zo svojich príjmov vyčlenili na porytie strát z nesplácaných pôžičiek. V prípade najúspešnejšej banky UniCredit Bank predstavuje pokles o 25,4 %, bezmála 5 a pol milióna eur k dobru. A podpredseda predstavenstva Slovenskej sporiteľne Štefan Máj vyhlásil, že to „významne prispelo k rastu čistého zisku“.

Bankám teda rastú čisté zisky, oživuje sa ekonomika (čo vedie k rastu úverov), ľudia si do nich ukladajú stále viac peňazí a na druhej strane poctivejšie splácajú pôžičky (čo bankám znižuje riziko podnikania), ale banky im to „vracajú“ zvyšovaním poplatkov a úrokov z úverov. Pred rokom vysvetľovali vysoké úroky vyšším rizikom v čase krízy a krízou samotnou, dnes rastú úroky napriek nižšiemu riziku. Čo vlastne musia spotrebitelia na Slovensku urobiť, aby sa dočkali úrokov a poplatkov ako na Západe? V tých istých bankách, ktoré im požičiavajú u nás!


Zahraničné matky žijú zo slovenských dcér

S najväčšou pravdepodobnosťou s tým nemôžu urobiť nič. Podľa všetkého totiž správanie sa bánk k svojim klientom neovplyvňujú samotní spotrebitelia, ich prístup k splácaniu úverov, či vývoj ekonomiky u nás, ale nadovšetko (či dokonca výlučne) záujmy ich západoeurópskych matiek. A tie kašlú na ľudí na Slovensku, podnikajú tu iba preto, aby zneužívali svoje postavenie, pomery u nás a ryžovali tak, ako si to doma nemôžu dovoliť.

Spomeňte, keď nás Ivan Mikloš a Brigita Schmögnerová presviedčali, že privatizácia je nevyhnutná pre rekapitalizáciu vytunelovaných (štátnych) bánk, prinesie pre ne stabilné zázemie v podobe silných bankových domov, pre zákazníkov výhody z konkurencie či „západné know-how“. O správaní sa bánk k zákazníkom kolujú na internete hororové príbehy, ponuky bánk sa v ničom podstatnom neodlišujú, prístup obyvateľov, ale i drobných podnikateľov k úverom sa nezjednodušil a na rekapitalizácii sa rozhodujúcou mierou podieľajú obyvatelia Slovenska platiaci dane (oddlženie bánk pred ich privatizáciou dosiahlo 120 mld. Sk).

Na je smiech i zázemie, ktoré našim bankám majú poskytnúť ich silné matky. V polovici júla Ľudová banka ubezpečovala, že nemá problémy – na rozdiel od jej rakúskej matky, ktorá „neprežila“ stresové testovanie zo strany európskych inštitúcií. Zatiaľ čo žiadna zo slovenských bánk nepotrebovala vlani či predvlani štátnu pomoc, viaceré z ich matiek museli západné vlády zachraňovať pred krachom mimoriadnymi finančnými injekciami. „Silné“ západoeurópske banky nielenže nemusia pomáhať svojim slovenským dcéram, ale naopak ich vyciciavajú, aby si zachránili vlastnú kožu.
 

Zisky najsilnejších slovenských bánk za I. polrok 2011

Slovenská sporiteľňa:               101 mil. € - medziročný rast o 60%
VÚB:                                                96 mil. € - medziročný rast o 57%
Tatra banka:                                  82 mil. € - medziročný rast o 130%
ČSOB:                                            34 mil. € - medziročný rast o 35%
UniCredit:                                      13 mil. € - medziročný rast o 208%


Stovky miliónov eur opúšťajú Slovensko

Rakúska Erste Group minulý týždeň oznámila, že onedlho splatí štátnu pomoc vo výške 1,2 mld. €, ktorou ju rakúska vláda zachraňovala v roku 2008. „Tým sa znovu preukázala sila nášho retailového modelu, ktorý je schopný generovať dostatok kapitálu z vlastných zdrojov,“ pochvaľoval si prezident Erste Group Andreas Treichl. Lenže tento kapitál ide najmä z Česka a zo Slovenska! Česká sporiteľňa zvýšila v I. polroku v medziročnom porovnaní svoj čistý zisk o takmer tretinu na 239,2 mil. €. Zisk Slovenskej sporiteľne rástol oproti nej dvojnásobne - o 60% na 101,7 mil. €. Ale celá Erste Group dosiahla medziročný rast len 5,2 %  a zisk 496,3 mil. €, pričom jej prevádzkový zisk klesol o 1,2 %. Takmer 70% celého svojho zisku „vyrobila“ Erste Group v „Česko-Slovensku“!

Zatiaľ čo čistý úrokový výnos celej skupiny sa medziročne takmer nepohol (+0,2%), ten istý ukazovateľ našej Sporiteľne je medziročne vyšší o 6,6%. Alebo: zatiaľ čo čistý príjem z poplatkov a provízií Erste Group poklesol o 1%, Sporiteľňa na nich zarobila o 11,6% viac ako pred rokom. Nečudo, že zatiaľ čo vedenie Sporiteľne sa výsledkami hrdí, analytik Patria Finance Tomáš Tomčány pre české Hospodárske noviny povedal: „Celkovo hodnotíme zverejnenú sadu čísiel ako ľahko negatívnu.“

„Banky dobre zarábali, znásobili zisky,“ napísal denník SME. Banky ich, pochopiteľne, tvoria z peňazí našich ľudí. Už menej pochopiteľné je, prečo majú zisky tak masívne odchádzať zo Slovenska. Prečo by sa aspoň časť z nich nemala vrátiť do našej ekonomiky? A prečo sme eldorádom pre zahraničné banky, ktoré na našich ľuďoch zarábajú viac, ako na Západe? Takto sa zvykli správať kolonialisti.

Autor je podpredseda Výboru NR SR pre sociálne veci (Smer-SD)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
04. august 2011, 08:21
A pozname sposob, ako z nich tie prachy vytiahnut? Teda bez toho aby si ich obratom znovu nevytiahli od obyvatelstva resp. z ekonomiky statu?
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
04. august 2011, 08:27
Naviac to je parketa pre ked uz pre Počiatka. Podme k veciam na ktore lavica dosah ma.Na komunalnej urovni je moc v rukach lavice.Tam sa musi prejavit socialnost a lavicovost Smeru.Po tych najslabsich vystartoval minister prace(zakaz privyrobit k biednemu dochodku...) minister zdravotnictva "zlacnenim liekov...",minister dopravy "zlacnovanim" cestovneho ZSR ....Ale nielen oni.Po detoch starcoch ,ZTP vystartovali Dopravne podniky.Tu uz Smer bezmocny nie je.Tu sa treba opytat krajskeho predsedu v B.Bystrici kde su jej voleni zastupcovia ,ze pripustili tyranie a ohrozenie na zivote 80 -rocneho starca pre 1 jediny cent.Treba sa pytat krajskeho predsedu Smeru v Presove co robia voleni zastupcovia Smeru ked MHD ide setrit znizenim zliav pre deti a zrusenium zliav pre starcov,ZTP,darcov krvi a ucastnikov odboja.Treba podakovat Kosickemu predsedovi, ze cestovne v MHD nezvysuju.Tu je priestor pre socialne citenie Smeru.Predlozit navrh zakona kde sa zjednotia zlavy pre najslabsich. Zabrani sa partizanceniu samosprav prave na ukor volica Smeru.Bratislavski budu mat zlavy, lebo su Bratislavski.Vari Bratislava nieje hlavnym mestom vsetky obcanov SR?Krajske mesta poskytuju aj tie najbiednejsie zlavy len pre cestujucich s trvalym pobytom v meste .Vari krajske mesta niesu krajskymi pre vsetkych obcanov kraja.Tu je priestor pre socialnost Fica , Obdrusa.Nie plac nad pravicovym vladnutim pravice,ale lavicove skutky Smeru .Nie vcera nie zajtra .DNES!!! Pribudla Socialna poistovna.Dochodcov odkazuje na taxiky.DOCHODOK MALY LIEKY ZDRAZELI,vsetko drazie.Uz ludia nechcu zit v tomto marazme.Smrt je vykupenim.V priamom prenose v TV.To je memento.Pre kazdeho slusneho cloveka.A Smer mlci a mlci... Ak rosprava tak o veciach ,na ktore dosah nema.Hlavne nekona!!! Ani tam kde konat moze.Na komunalnej urovni.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 08:55
Podme k veciam na ktore lavica dosah ma.Na komunalnej urovni je moc v rukach lavice.Tam sa musi prejavit socialnost a lavicovost Smeru.Po tych najslabsich vystartoval minister prace(zakaz privyrobit k biednemu dochodku...) minister zdravotnictva "zlacnenim liekov...",minister dopravy "zlacnovanim" cestovneho ZSR ....Ale nielen oni.Po detoch starcoch ,ZTP vystartovali Dopravne podniky.Tu uz Smer bezmocny nie je.Tu sa treba opytat krajskeho predsedu v B.Bystrici kde su jej voleni zastupcovia ,ze pripustili tyranie a ohrozenie na zivote 80 -rocneho starca pre 1 jediny cent.Treba sa pytat krajskeho predsedu Smeru v Presove co robia voleni zastupcovia Smeru ked MHD ide setrit znizenim zliav pre deti a zrusenium zliav pre starcov,ZTP,darcov krvi a ucastnikov odboja.Treba podakovat Kosickemu predsedovi, ze cestovne v MHD nezvysuju.Tu je priestor pre socialne citenie Smeru.Predlozit navrh zakona kde sa zjednotia zlavy pre najslabsich. Zabrani sa partizanceniu samosprav prave na ukor volica Smeru.Bratislavski budu mat zlavy, lebo su Bratislavski.Vari Bratislava nieje hlavnym mestom vsetky obcanov SR?Krajske mesta poskytuju aj tie najbiednejsie zlavy len pre cestujucich s trvalym pobytom v meste .Vari krajske mesta niesu krajskymi pre vsetkych obcanov kraja.Tu je priestor pre socialnost Fica , Obdrusa.Nie plac nad pravicovym vladnutim pravice,ale lavicove skutky Smeru .Nie vcera nie zajtra .DNES!!! Pribudla Socialna poistovna.Dochodcov odkazuje na taxiky.DOCHODOK MALY LIEKY ZDRAZELI,vsetko drazie.Uz ludia nechcu zit v tomto marazme.Smrt je vykupenim.V priamom prenose v TV.To je memento.Pre kazdeho slusneho cloveka.A Smer mlci a mlci..." ******************** Smer bol 4 roky vysoko dominantnou vládnou stranou a neurobil pre proletariát takmer vôbec nič! To že zrušil 20 korunové zajacovky a že udržal status quo v cenách energií za mernú jednotku, hoci ceny za odberné miesta podstatne narástli! Napriek zníženie DPH na lieky a knihy ceny naďalej rástli, takže to nemalo žiaden praktický význam! Takže sa ani to nebola pravda! *** Paradoxne v komunálnej politike dochádzalo za vedenia (murgašovského)Smeru najmä na VUC napr. v BB kraji k rozsiahlym privatizáciam malých nemocníc s poliklinikami. Nemocnice sa rušili a lekári ordinovali v prerobených panelákových pivniciach, lebo na trhové nájomné nemali!!!! Zaujimalo to politbyro na Súmračnej, alebo Janu Laššákovú? Ani náhodou, tak ma prekvapuje, prečo by sa mala zaujímať o šikanovaného dôchodcu kvôli 1 centu? *** Ceny v autobusovej doprave pod vplyvom VUC rástli najmä po zavedení eura, takže ani to nebola pravda že sa v súvislosti so zavedením eura nezdražovalo! Zaokruhľovalo sa na hor na celé 10 cenťáky. Takže ak cestovné bolo pred zavedením eura napr. 27-28 Sk, tak sa zaokruhľovalo na celé 1 euro! Na politiku Smeru doplácali najmä proletári, ktorí museli chodiť do práce za drahé cestovné! Na zavedení zarobil Počiatek s regatnými kamošmi z J&T! Takže mi jeho meno ani nepomínajte v súvislosti s bankami! ******* Fakt nechápem čo chcete od buržoázneho Smeru? To ste fakt natoľko naivný, že dúfate, že niekedy Smer bude rázne bojovať za proletariát????**** Resume: Treba si uvedomiť že Smer nevznikol a ani nikdy nebol ĽAVICOVOU STRANOU, ale CENTRISTICKOU BURŽOÁZNOU!!! Ono majú len ľavicovú rétoriku keď s Dzurindom, alebo Sulíkom bojujú o tupovoličov, ktorí ničomu nerozumejú a svoje hlasy dajú tomu, kto najviac nasľubuje a dá nejaké prezenty za vhodené hlasy!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 09:51
"...a neurobil pre proletariát takmer vôbec nič!" Uz to že zrušil 20 korunové zajacovky NIE JE NIC.Rozhodne sa proletariatu darilo lepsie aj ked bola kriza.Ak chcem kricat chytte zlodeja nesmiem byt zlodejom.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
04. august 2011, 09:59
ze za pravicovej vlady budu mat banky a nadnarodny kapital vysoke zisky. zaplati tu chudak volic, ktori nesiel k volbam, alebo isiel, ale nevedel koho ma volit...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 10:19
je logicke aj to, ze tento chudak volic, ktory to vsetko zapricinil, nadava strane SMER za to, ze tu dnes maju kapitalisti eldorado. chudaci su uz raz taki...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 10:47
Takže na vaše otázky odpovedal pomerne výstižne doc. Chmelár v článku ĽAVICA ZLYHALA tu: HTTP://WWW.NOVESLOVO.SK/PAGE.PHP?DC=26789 Nestačí, že zrušil poplatky u lekára, vrátil invalidom dôchodky, zaviedol milionársku daň, priznal vianočné dôchodky...?*** To nie sú systémové sociálnodemokratické riešenia, ale populistické ťahy. Byť sociálny neznamená byť sociálnodemokratický. To je strašný omyl. Ľavica nemá patent na sociálne cítenie, takáto rétorika je vlastná aj kresťanským demokratom, národniarom či krajnej pravici. Ak prejavíte súcit, ešte to neznamená, že ste ľavičiar.******* Prečo myslíte, že sa mu to nepodarilo?*** Otázka je, či naozaj chcel, aby sa mu to podarilo. Istí vplyvní ľudia mi naznačovali prepojenie špičiek Smeru s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami. Neviem. Robert Fico dokáže strhnúť masy heroickou ľavicovou rétorikou, jej praktická realizácia však už zaostáva. *************** Narážate na to, že Smer nikdy nepresadzoval klasické ľudskoprávne a občianske témy ako menšiny, sloboda prejavu, tretí sektor, ochrana životného prostredia...?*** Samozrejme, bez toho to nejde. Nemôžete sa síce zamerať len na tieto témy, ale nemôžete ich ani úplne vytesniť zo svojej agendy, ako to urobil Smer. Veď táto strana dnes pytliači v kresťanských a nacionalistických vodách, ale pritom ani nepohne prstom, aby získala voličov naľavo od stredu, ktorí počúvajú práve na spomínané témy.******** Preto označujú program súčasnej vlády za takmer ľavicový a Smeru vyčítajú pravicové prvky?*** Oba pohľady sú zjednodušené, ale fakt je, že problém s vlastnou identitou nemá len Smer, ale napríklad aj SDKÚ. Čo to je konzervatívno-liberálna strana? Potom to vyzerá tak, že keď nie sú ideologicky ukotvení, tlačia sa všetci do stredu, lebo v ňom sa cítia istejšie, hoci na kvalite riešení sa to neodráža. Všetci volajú po štandardnej ľavici, ale čo to je? Veď sa pozrite na zloženie Socialistickej internacionály. Majú tam zastúpenie nielen poctiví sociálni demokrati, ale aj vyslovene pravicoví liberáli, nacionalisti Ficovho razenia, neoboľševici a do 17. januára tohto roku dokonca aj totalitná RCD - donedávna jediná povolená politická strana v Tunisku. Na Slovensku nemáme štandardnú ľavicu ani pravicu a podľa mňa už taká ani nevznikne. Ale z dlhodobého hľadiska potrebujete jasné ideologické ukotvenie.***************** JEHO DEFINÍCIA JE GENIÁLNE VÝSTIŽNA: Nie je problém Smeru aj v tom, že jeho čelní predstavitelia sú skôr bohatí podnikatelia ako intelektuáli, ktorí by rozvíjali ľavicové hodnoty v politike? Samotné bohatstvo nemôže byť hendikepom. V Európskom parlamente sedí za britskú Labouristickú stranu dokonca poslanec so šľachtickým titulom. Predstava, že ľavičiar musí byť chudobný, je tiež iba predsudok. Nenarážam na bohatstvo. Skôr na to, že ide o podnikateľov a nie ľavicových intelektuálov, mysliteľov. To áno, to bola od začiatku slabina Smeru. Spomeňte si, že Smer vznikol ako strana podnikateľov, ktorá sa spočiatku nehlásila k sociálnej demokracii, vyslovene odmietala takúto orientáciu, a to aj prostredníctvom svojho predsedu. Až keď sa po krachu SDĽ uvoľnil ľavicový priestor na trhu, Smer ho pohotovo vyplnil. Vzápätí začal dokonca organizovať pre svojich členov semináre, prečo by mali byť sociálni demokrati. Je to smiešne.********* Takže nemusím na niečo prijsť ani vlastnou hlavou (ako Fico!), ale si len kritiku zo strany liberálnych socialistov na buržoázny Smer prečítať v novinách.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 10:57
"je logicke ze za pravicovej vlady budu mat banky a nadnarodny kapital vysoke zisky. zaplati tu chudak volic, ktori nesiel k volbam, alebo isiel, ale nevedel koho ma volit..." ******* Tak toto je demagógia par excelance!!! Zoštátnil Smer čo len jedinu banku ako to urobili socialisti, keď boli pri moci napr. vo Francúzku? Ani náhodou !!!!!!!!! Zásluhou Počiatka, ktorý nalial z našich peňazí kapitál do J&T vznikla aj ich J&T banka! Chcete azda tvrdiť, že Počiatek nebol na jachte (za ktorú dostal od Fica smiešnu žltú kartu) namiesto okamžitého vyrazenia zo strany a z ministerstva a trestného oznámenia na neho a okamžitého zbavenia poslaneckej imunity!!! Takto sa vyvodzuje v Smere ku zbohatlíckym straníckym kunčaftom politická zodpovednosť !!!!!!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 11:21
Počiatek urobil veľkú chybu to vieme všetci. ale Fico nie je Sulík čo vyhadzuje svojich ludí, ktorí sú schopní ekonomickí odborníci. to sa mohlo stať len matovičovi, že ho nepozná ani vlastný stranícky šéf. matoviča hodili cez palubu bez váhania a bez diskusii. to znamená, že ho ani nepoznali - ani netušili - kto je na ich chvoste kandidátky. Fico si vybral svojich ludí a to robí každý -kto si vyberá ludí - podľa toho čo chcú spoločne tvoriť. kým sulík je liberál ako bič - matovič nevie čo je. má ultra konzervatívne myslenie a egoistické správanie. a okrem toho matovič este stále koná, akoby bol opozičný poslanec. čo v podstate len vítam, pretože tým dáva najavo, že v politike nemá čo hľadať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 12:05
a okrem toho - banku si môže otvoriť každý - kto má svoj nápad a tiež kúpenú licenciu na obchodovanie na burze. (ak na to má dosť kapitálu či už svojho alebo zas len požičaného od iného subjektu. respektíve má dosť akcionárov, správnu radu atd.) bud prežije alebo skrachuje - to je riziko podnikania. ak mohol a smel Matovič vlastniť - reklamné noviny a tam písať svoje výlevy to mu stačilo na to, aby si ho ludia všimli pred voľbami. v podstate musel aj on spĺňať podmienky - novinárskeho syndikátu. ak by ich nebol spĺňal - niekto by už hádam bol v tom čase namietal, ked na tom zarábal. tak aký je rozdiel? zarábal - ako zarábajú aj "bužuji". a ešte ako ľahko - stačilo získať dosť zákazníkov, ktorí platili za to, že im vyšla reklama na zdrape papiera. v skutočnosti k tomu stačí - drobnými písmenami dopísať na úplný spodok papiera, že za obsah reklamy - nezodpovedá majiteľ novín a pod.. ved aj Miháľ napísal veľmi "poučnú" knihu. a dnes ministuje v rezorte kde - najviac chýbajú tie peniaze, o ktorých písal vo svojej knihe. je to len paradox - alebo mu len chýbala zodpovednosť voči štátu, v ktorom podnikal?
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
04. august 2011, 12:18
len nik sa nechce bavit o starcoch co budu s ulavou umierat len preto ze nemaju na taxik aby ich odviezol k lekarovi.Ak sa okolo toho bez povsimnutia vieme bavit o peniazoch ,bankach ...Kladiem otazku:SME ESTE LUDIA? Lavi ci pravi.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 13:18
Alkov - nepýtajte sa nás, ale opýtajte sa novinárov. tých istých novinárov - čo sa tvária, že sú naši spoluobčania, voliči a vraj tiež platia dane v SR - tých novinárov - čo majú svoju moc naozaj pomôcť. ale, ked vidíte správy v hocijakých médiách - tak len drukújú novej vláde. dnes už ani bulvár nejde tam, kde býva naša premiérka. nevieme kde dovolenkuje - žiadna fotečka - ako sa s niekým objíma atd. Pred tým( ked kandidovala za prezidentku republiky) - nám aspoň ukázali - ako si sadá do lona svojmu invalidnému priateľovi. alebo kde sú teraz protestujúci pacienti, invalidi? ved v čase Tomanovej stáli pred parlamentom všetci spolu -s tými - čo dnes schvaľujú - anti sociálne zákony. ved ešte aj sloboda zvierat v BA - je veľmi naklonená doprava - a ako vieme - tých ludia nezaujímajú. a okrem toho... všetci novinári nás svorne presviedčajú o tom, že ako sú lojálny s novou vládou. priam sa vyžívajú v tomto utrpení ludí. ich to nezaujíma ako ludia skutočnosti žijú. ani ich netrápi, že tu sa zabila záchranárka(43 roč. a zanechala tu 2 synov) na sanitke - prevážali - 80 ročného pacienta na vyšetrenie do BB. je to od nás - 70 km - a cesty sú... strach a hrôza pomyslieť.( (ale máme taký zákon, že nezodpovedajú cestári za stav vozovky, ale - policajti povedia, že šofér neprispôsobil jazdu - stavu vozovky a žiaľ - to je rozdiel v štatistike, a preto sa neapeluje na to, aby sa opravovali cesty - všade naraz a všade rovnako) cesty sú v takom stave, že jednoducho sa tieto prevozy sanitkou rovnajú už stredovekému týraniu. už iba čakám, či nám nezačnú len tak z plezíru - strkať špendlíky pod nechty- alebo opaľovať tvár ohňom - aby sa mali na čom zasmiať v Bratislave. ved ani jeden novinár sa nás nezastane.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 13:26
nebude človekom ziadny novinar.To musi Viera Grajciarová !
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 15:04
Nakupuj zlato, ja som predal vsetky fondy, zrusil terminovane vklady a nakupil zlato, a stale sledujem ako krasne jeho cena rastie, len nesmiem mysliet na to ze keby som to spravil pred 10 rokmi, tak dnes som milionar. takto 10 rokov sa moje peniaze znehodnotovali az tento rok som zacal svoje peniaze zhodnocovat.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 15:37
ved aj Miháľ napísal veľmi "poučnú" knihu. a dnes ministuje v rezorte kde - najviac chýbajú tie peniaze, o ktorých písal vo svojej knihe. je to len paradox - alebo mu len chýbala zodpovednosť voči štátu, v ktorom podnikal?" Minister Mihaľ a najmä Nicholsonová idú od nového roka znižovať tým najúbohejším sociálne dávky a čo robí Smer? Zaryl hlavu do piesku a tvári sa vrátania za tieňom a s hlavou v piesku skrýtou Ondruš ako by sa ho to netýkalo. Veď nakoniec aj prečo on sa o svoju kopú detí z 3500 eur hravo postará, a čo tí ostaní, čo nemajú obrovské platy, ale živoria zo sociálok? Taktiež mlčal keď sa s tichou podporov a mlčaním Smeru znižoval na polovicu ochranný príspevok pre chorých UoZ. Hlavná vec, že ak toto Mihalovcom prešlo tak ľahko, tak rovnako im prejde aj Nicholsonovej zníženie sociálky na 1/3! A poslanci Smeru to budú mať opäť na hááááku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Veď oni sa už o seba a svoje rodiny dobre postarali a vždy sa nájde dosť tupovoličov, ktorí ich opäť zvolia. Takže je na mieste otázka Chatyva Alkova: "Kladiem otazku:SME ESTE LUDIA? Lavi ci pravi." Dnes už nezáleží či je pravý, alebo ľavý, ale či je to ešte človek, alebo len utilitaristické, arogantné a egoistické "hovädo"? Taký pravičiar Orbán zoštátňuje DSS, odkupuje strategické podniky od Rusov a stará sa o svojich doma aj v zahraničí. Pritom mu Smer nevie prijsť na meno a pritom sa nestará okrem seba o nikoho!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 16:10
aj mna hnevá, že smer strká hlavu do piesku, ale po čom volá poctivo pracujúci lud? ved chcú aby romovia pracovali a nebrali dávky v hmot. núdzi. ale ved tento trend prišiel zo západu sem a prišiel vraj z demokratického kapitalistického systému. ved v usa sú na to "odborníci" - a čo povedia v EU? ved sa nehrajme na tých - čo nevedia narátať do päť. Francúzi, Angličania, Nemci a iní už dávno pochopili nedostatky z ich soc. systému a urobili opatrenie. teda v Anglicku je riadená populácia - celkom bežný jav. dajú im antikoncepciu priamo pod kožu na niekoľko rokov dopredu - "zadarmo"(jasné, že to platí štátna kasa) dokonca aj bez gyn vyšetrenia. atd. nuž ale tu vyhral volby tretí sektor "silní" - zástancovia ľudských práv, slobôd, atd... - a humanitu majú plnú hubu - kým ich zaberá tv štáb. ale to tam začali robiť ešte blerovci a išli na to postupne, aby náboženský fanatici nevybľakovali každú chvílu, že je to hriech a pod. nezmysli- ved čo dnes u nás funguje okrem náboženskej dogmy? nič - sa tu nedá dotiahnúť do konca, lebo každé štyri roky je inak nastavený soc. systém. systém, ktorý viac ako pomáha stále len trestá a prevychováva. ale majú vyžiť respektíve nehladovať to už nerieši nik. a nie len v SR sa nájdu ludia čo ho zneužívajú celé roky. poznám napríkad bohužiaľ musím to povedať najmä Vš vzdelaní aj mnohí úradníci tí čo vedia a poznajú našu legislatívu a potom ešte tí rómia - čo vám vysypú z rukáva - ako otčenáš - celé state o porušovaní ludsk. práv. no niekto im musí dávať návody aj inštrukcie - kto to asi tak môže byť? ako zázrakom - dokážu okamžite využívať takzvanú pozitívnu diskrimináciu. atd. a ešte na koniec ich - niekto učí oplzlo nadávať napríklad do tupovoličov - kto ich toto učí? ak nie veriaci kresťania - bez úcty k inému názorom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 16:57
"v SR sa nájdu ludia čo ho zneužívajú celé roky. poznám napríkad bohužiaľ musím to povedať najmä Vš vzdelaní aj mnohí úradníci tí čo vedia a poznajú našu legislatívu a potom ešte tí rómia - čo vám vysypú z rukáva - ako otčenáš - celé state o porušovaní ludsk. práv. no niekto im musí dávať návody aj inštrukcie - kto to asi tak môže byť? ako zázrakom - dokážu okamžite využívať takzvanú pozitívnu diskrimináciu. atd. a ešte na koniec ich - niekto učí oplzlo nadávať napríklad do tupovoličov - kto ich toto učí? ak nie veriaci kresťania - bez úcty k inému názorom." Spomenula som si na úradničkuna UPSVaR, ktorá zneu´žívala ako bývala politická nominantka tušim za Smer vo funkcií vedúcej odboru sociálny systém, že si na neexistujúce dieťa dávala vyplácať soc. dávky. Lenže takýchto prešpekulovaných úradníkov je promile, tak to nemožno generalizovať! Tu sa jedná o to, že tieňový minister PSVaR sa zaoberá tým koľko zarábajú banky na Slovensku! Keď bol Smer vo vláde a on riaditeľom na úrade vlády, tak nikomu ani nenapadlo progresivné zdaniť banky a zabrániť ústavným zákonom vývoz dividend a prelievanie kapitálu u dcérských sloločnosti na materské! Navyše pán Ondruš doslova fušuje do "remesla" Počiatkovi a Kažimírovi! Pritom si vôbec neuvedomuje, že z tých 800 tisíc hlasov, čo Smer dostal je polovica na úráde práce a drakonické sociálne zákony Mihala a Nicholsonovej ich postupne likvidujú. Lenže sýti, alebo prežratí hladným neuveria. Veľmi rada by som pochopila ako sa dá zneužívať systém, ak niekto dostával 1700 korún sociálky a ešte mu hrozí, že nebude mať za čo zaplatiť elektrinu, deťom kúpiť jesť, oblečenie do školy,...lebo od nového roku dostane 37 eur!!!!!!!!! Skúste obracať 37 eur do mesiaca v ruke, zaplatiť účty, nachovať a ošatiť deti, zaplatiť im obedy!!! Až potom ešte trepať o zneužívaní systému! Alebo mi napíšte koľko smeráckych podnikateľov ich na dobu neurčitú zamestná???? Týmto veciam a týmto ubožiakom sa Ondruš paradoxne vôbec nevenuje! Pritom Smer týmto úbožiakom nechcel dopriať ani tých úbohých 10 kg múky a pár kg cestovín, aby malo dať čo deťom jesť! Protestujú obce, mimovládky proti pripravovanej novele zákona, ale Smer to má na háku! **** Ak Ondruš nevie čo s peniazmi, tak nech ich dá do J&T banky, ktorú s Počiatkom Smer poporil zo štátnych peňazí pri jej vzniku. Alebo nech ich dá Majskému, ktoré "spravodlivý a bezúhonný" hrdina Trnka pustil z väzenia, alebo Frunymu, ktorý je tiež z basy doma!!!!!!!!!!! Tie sa mu znehodnotia aj doma a nebudú vyvezené na západ do materských bánk!!!!!!!!! PS: Znovu zopakujem v r. 2002 som volila KSS, ale sklamala! V r. 2006 som volila Smer, ale sklamal na celej čiare! Takže ja sa nedala zatiahnúť do boja medzi Sulíkom a Ficom o tupovoličov, lebo fakt v r. 2010 nebolo koho voliť!!!!!!! Kto to nepochopil, tak sa môže urážať len nad vlastnou hlúposťou!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 17:39
ako môže niečo smer stihnúť napraviť? KSS respektíve KSČ v bývalom ČSSR mali čas celých 40 rokov, ale budovali a tvorili. tiež robili chyby a mali aj takých - čo sa len za stranu skrývali a tiež si museli na mnohé zvyknúť. nebol to za jeden deň urobení zázrak ani nemali čarovný prútik. tiež museli presviedčať ludí - venovať sa osvete a pod. ale dnes to už nie je možné, a preto sa čudujem, ked tým čo ked ich niekto sklame už je oheň na streche. sú určené pravidlá - staré pravidlá demokracie v západnom svete - a my v roku 89 sme sa rozhodli ísť touto cestou.... ale evidentne nik z nás nechcel vidieť západ v tom pravom svetle. videli sme obchody a cestovanie - a nedošlo nám čo urobia nadnárodné korporácie s nami všetkými bez rozdielu. ale zaujímavosťou je, že koľko komunistov začalo podnikať. tak na jednej strane bud sú podnikatelia alebo chcú budovať socializmus lepšie povedané komunizmus (mne vyhovuje sociálna demokracia - dubčekov socializmus- ale to je nepodstatné), ale potom to znamená ísť spoločne za spoločným cieľom- niečo oželieť a niečo prepáčiť. .... inak sa nikdy nedostaneme dalej vo vývoji.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 18:05
inga, predpokladam ze este netrpite inkontineciou a dokazete temu udrzat - alebo nie, zasa len vasa oblubena dispciplina kotkotkodák?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. august 2011, 18:08
mali by sme sa spravat ako svojpravni a plnopravni ludia, mali by sme sa starat o SVOJE veci a nespoliehat sa na to, ze to za nas niekto urobi...

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984