Európsky sen sa mení na nočnú moru (2)

Pokyny EÚ a MMF krajinám s „dlhovou krízou“ zhoršujú situáciu. A nie je to len v Grécku, kde už nefunguje takmer nič. Nezamestnanosť v Írsku sa priblížila k 15%, čo je najviac za posledných 17 rokov! Portugalsko bude mať v roku 2012 o polovicu hlbšiu recesiu, než s akou počítal európsky „ozdravný“ plán. Európska únia stáva nástrojom na presadzovanie sebeckej neoliberálnej spoločnosti.
Počet zobrazení: 4955
zastava.jpg

Európska únia je dnes dvojnásobne väčšia ako v čase svojho vzniku (ako Európske spoločenstvá). Nové členské štáty museli (a musia) spĺňať náročné kritériá. Bohužiaľ, čoraz väčšiu váhu v nich majú hospodárske, vychádzajúce z neoliberálnej ideológie „slobodného trhu“, ktorá sa stala určujúcou pre spoločnú ekonomickú politiku Únie. Pritom najmä v tzv. starých členských krajinách politici už dlho lamentujú nad tým, že Únia sa akoby odtrhla od radových občanov, čoraz menej ľudí prejavuje kladný vzťah k EÚ, čoraz menej voličov sa zúčastňuje na voľbách do Európskeho parlamentu. Samotné bruselské inštitúcie vynakladajú obrovské prostriedky na „euromarketing“, robia rôzne kampane, ale posilňovanie európskej identity u občanov čl. krajín to neprináša.

Niet sa čo čudovať, keďže pravicoví politici po (takmer) celej Európe premieňajú Úniu na obrovské neoliberálne laboratórium a likvidujú to, čo nás od zvyšku sveta výrazne odlišovalo (a desaťročia prispievalo k rastu nielen ekonomiky, ale aj blahobytu, rozvoju vzdelania, vedy, kultúry, športu). Z EÚ sa stala predovšetkým ekonomická únia, čoraz menej únia iných ako ekonomických hodnôt, kategórií. Rezignácia európskych politikov na posilňovanie sociálnych, kultúrnych, demokratických hodnôt sa prejavuje aj v ich zahraničnej politike.


Náklady na vojnu a verejné dlhy

Nikdy doteraz sa (kľúčové) európske štáty nepodieľali na útočných vojnách v takom rozsahu, ako za posledných 10 rokov. Mier - jeho šírenie a ochrana aj mimo starého kontinentu - patril od samého počiatku k základným hodnotám európskej integrácie a bol prvým a najdôležitejším impulzom k nej. Nečudo, veď to boli práve katastrofálne skúsenosti s dvoma svetovými vojnami, ktoré rozhodujúcim spôsobom ovplyvnili najnovšie európske dejiny a práve Európania na vlastnej koži pocítili najviac – navyše krátko po sebe - akú hrôzu vojnové konflikty znamenajú.

Keď som ako druhák na gymnáziu povedal, že bojovať za mier, to je ako súložiť za panenstvo, musel som sa spovedať až v riaditeľni. Ale väčšine ľudí sa to aj tak páčilo ako trefné odhalenie nezmyselného predstierania neúprimného pacifizmu komunistických režimov. Nie je žiadny dôvod, aby to neplatilo aj vo vzťahu k iným režimom. Účasť rozhodujúcich európskych krajín na vojnách v Iraku a v Líbyi v pozícii agresorov je nielen nezmazateľnou krvavou škvrnou na ich politických vodcoch. Je tiež popretím kľúčových hodnôt, na ktorých vznikla Európska únia. Vývoj v Afganistane (to je však iný prípad, ako arabské štáty), Iraku a najnovšie aj v Líbyi ukazuje, že použitím hrubej vojenskej sily sme nedokázali rozšíriť mier, ale ani ľudské a občianske práva v našom ponímaní do žiadnej z napadnutých krajín. Následky vojny v Iraku dokazujú, že v Európskej únii je vrcholná politika pod tlakom síl, ktorým nejde o budovanie demokracie rešpektujúcej deklarované ľudské a občianske práva, ale o ovládnutie čo najväčších zásob fosílnych palív, o rozšírenie svojej ekonomickej moci.

Iba lacné ovládnutie dôležitých energetických zdrojov totiž umožňuje neoliberálnemu kapitalizmu zakryť svoju terajšiu hlbokú krízu. Môže byť impulzom pre rast na komoditných trhoch, môže posilniť hodnotu akcií energetických gigantov, môže vytvoriť nové „investičné príležitosti“ pre rôzne fondy. Je typické, že v čase, keď sa pre európskych politikov stalo znižovanie verejných dlhov všemocným zaklínadlom, ktoré má ospravedlniť škrtanie „verených výdavkov“, viedli niektoré európske krajiny brutálnu vojnu proti Líbyi. Vojnu, ktorá nebola zadarmo, nestála málo a neplatili ju súkromné firmy, ani jednotlivci zo svojich zdanených príjmov. Koľko užitočných pracovných miest by mohol verejný sektor vytvoriť za peniaze, ktoré sa vynaložili na vojnu proti Líbyi? O koľko bolo možné týmito peniazmi znížiť verejné dlhy štátov, ktoré sa na vojne zúčastnili?


Záchrana neoliberálneho kapitalizmu

Bohužiaľ, neexistuje najmenší dôvod domnievať sa, že by vývoj na severe Afriky mohol ísť iným smerom, než vývoj v Iraku. Ak už také mainstreemové médium ako TV Markíza vyratúva sociálne výhody, ktoré Líbyjčanom poskytoval Kaddáfiho režim a vzápätí konštatuje, že o ne ľudia určite prídu, kritika postupu (európskych) mocností v tejto krajine nie je len výkrikom ľavicových extrémistov. Bezplatné štúdium na ktorejkoľvek univerzite v zahraničí, príspevky na kúpu auta, lacné či úplne bezplatné potraviny a energie, ako aj bývanie a ďalšie sociálne výhody, ktoré doteraz Líbyjčania mohli využívať – to všetko si vyžadovalo nemalé financie. Ak to všetko teraz zanikne – o čom nikto, okrem nadšených revolucionárov v uliciach líbyjských miest – nepochybuje, bude to v súlade s hodnotami, ku ktorým sa hlási Európska únia?

A kam tie obrovské finančné zdroje, ktoré si takáto sociálna politika vyžadovala, odteraz potečú? Sú to vyprahnuté burzy, krachujúce investičné banky a rôzne podivuhodné fondy, ktoré zúfalo bažia po nových peniazoch, aby s nimi opäť mohli špekulovať v megakasíne neoliberálneho kapitalizmu. Nech to ešte stále znie ako neuveriteľná konšpirácia, „trhy“ nás môžu zaslepiť ďalšími krátkodobým rastom - ktorý bude vyzerať ako koniec krízy – iba tak, že odniekiaľ získajú nové financie. Ak časť ziskov z predaja fosílnych palív v Líbyi už nebudú dostávať v podobe dotácií tamojší obyvatelia, môžu si ich rozdeliť ťažobné a energetické koncerny, ich akcionári, investičné banky a fondy a skutočne tak môžu na istý čas oživiť upadajúce burzy.

„Nedostatok demokratických procedúr“ je slovné spojenie, ktoré už niekoľko rokov počuť na európskej úrovni veľmi často. Rozsiahle občianske protesty, plné ulice (nielen) európskych metropol, stanové tábory štrajkujúcich študentov a vôbec mladých ľudí, ale i plazivo rastúca popularita extrémistov na starom kontinente dokazujú, že nedôvera Európanov v našu Úniu nie je vymysleným problémom. Hospodárske zjednocovanie Európy dostáva vážne trhliny. O to dôležitejšie pre budúcnosť EÚ je, aby ľudia videli aj iné dôvody, pre ktoré Únia má existovať. Aká je však v tejto situácii nádej, že po skončení vojny pomôže Brusel Tripolisu vybudovať skutočne demokratický, slobodný, solidárny štát?

Nočná mora je nepríjemná, zlá a ubíjajúca, ale má jednu výhodu. Je to len sen. Stačí sa prebudiť, stačí precitnúť, stačí začať vnímať realitu a pochopiť ju a všetko môže byť inak. Európska únia je dobrý a nádejný projekt, ktorý vznikol zo správnych a ušľachtilých pohnútok. Je aj v našom záujme, aby jej budúcnosť nebola čierna.

Autor je člen Výboru NR SR pre európske záležitosti (Smer-SD)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
02. november 2011, 23:24
Keď som sa na Klube NS o "gréckej lži" pýtal profesorky Ilony Švihlíkovej, či by nemohol nastať moment, že sa Gréci rozhodnú ísť inou cestou ako postupmi, ktoré im diktuje Brusel,
respektíve či už nedozrela doba na to, aby bolo možné uplatniť prechod na prvky ekonomickej demokracie v prípade krachu - reálneho bankrotu gréckej ekonomiky,
odpovedala pravdivo, až ma to zamrazilo:

Nie doslovne, ale citujem približne: "Potom tam ( do Grécka! napochodujú cudzie armády". Takže nič také sa stať nemôže...

A po schválení referenda o tom, či prijať alebo odmietnuť pomoc podľa diktátu toho "trojlístka" ECB-MMF-EBRD ak sa rozhoreli vášne v masmédiách i medzi politikmi a znova sa propaguje !grécka ložô bez objektívneho vysvetlenia ťaživej situácie krajiny,
potom, čo dal premiér gréckej vlády vymeniť veliteľský zbor v armáde, to už nevyzerá na nič horšie, ako na to, že do Grécka "napochodujú spriatelené armády NATO" podobne ako kedysi napochodovali spriatelené armády Varšavskej zmluvy, tentoraz budú zachraňovať kapitalizmus a svoje finančné fondy i záväzky Grécka.
Neprajem si, aby sa to stalo, ale ak sa to stane, to bude klinec do rakvy európskej integrácie a kapitalizmu vôbec.

A pritom sa i tak nič nevyrieši, pretože problém gréckej ekonomiky je chronický a Braňo, správne ste uviedli, liečia sa sypmtómy a nie príčina.

Oveľa väčší problém sú nielen ďalšie problematické krajiny, ale vôbec zostavovanie fiškálnych plánov krajín, ktoré už teraz nevlastnia väčšinu svojich ekonomických zdrojov a dokážu iba tlačiť peniaze. Ak budú škrtiť rozpočty, vybuchne im to pod rukami tak ako v Grécku. A najhoršie je to, že im hrozbu bankrotov vykričia práve tí, čo už niekoľko rokov v rámci direktív neoliberálnej ideológie túto politiku zaviedli do praxe...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 00:56
Nuz, ja som za presne opacne garde. Papandreu je trojsky kon, ktory je dokonale vyuzity v tejto menovej vojne proti euru. Uz pri svojom nastupe v roku 2009 Papandreu klamal a umelo navysil dlh Grecka, pravdepodobne, aby vyvolal paniku a teda vecsie zadlzenie.
V 2010 bol dlh Grecka vyplateny z pomoci, bolo to 25 mld. istiny a 80 mld. CDS. A zrazu o rok neskor ma Grecko dalsi dlh, tento raz 330 mld. a to CDS. Ako sa im to podarilo? CDS su platby poistenia, naco ich grecke banky predavali?
Papandreu nas vodi za nos a robi vsetko preto, aby bud euro padlo, alebo aby rozduchaval tuto situaciu do maxima, pretoze to niekomu vyhovuje. Grecki bohaci, lodiari a pod. su namoceni vo vsetkych pozickach, cize pre nich je cim horsie tym lepsie. A Papandreu je ich panacik.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 01:10
Tu je napr. jeden moj prispevok ohladom irskeho dlhu. Spomina sa tam grecky bohac. Skoda, ze struktura Greckeho dlhu je ako celoplanetarne statne tajomstvo, takze netusime, komu sa skladame.
Kazdopadne, je vidiet, ze veci sa posuvaju. Skladame sa skladame, sme ako dojne kravy. Situacia pokrocila, takze uz je utok tak vazny, ze asi treba branit euro. Ale co za to dostaneme?
....
Zo zoznamu 80-tich investorov, ktori investovali do dlhopisov irskych bank vyplyva niekolko zaujimavosti:

- Celkove aktiva investorov su minimalne 20,8 bilionov (sk cislovka) euro. V zozname su aj svajciarske fondy, ktorych udaje nie su dostupne, takze toto cislo bude podhodnotene.
- Celkovo tito investori investovali v Irsku 4 miliardy euro, cize jednu pet tisicinu.
- Celkovy HDP Irska v roku 2008 (pred krizou) bol 0,207 bilionov euro, cize jedna stotina aktiv fondov.
- nakoniec EU zlomila irsku vladu, aby si pozicala a irski obyvatelia vlozia do bank celkom 50% rocneho HDP, cize 0,1 bilionov euro.

Cize fondy, ktore slobodne a s vidinou zisku investuju jednu pet tisicinu svojich aktiv do krajiny, ktora za rok vytvori ledva jednu stotinu ich majetku, donutia chudobne obyvatelstvo tejto krajiny, aby pripadne straty zacvakalo zo svojho, len aby sa im ani cent nestratil, a pozicali si od inych, casto rovnako chudobnych obyvatelov v EU. Dlznikov (banky) necham na pokoji, ale od chudoby vezmem polovicu ich rocneho snazenia... ten neoliberalny kapitalizmus je skvela vec, ibaze pre koho?

Aby niekoho neprepadla lutost nad drobnymi usporami buducich slovenskych dochodcov, ktori ich odovzdali financnym spolocnostiam a stratili v Irsku, tak medzi 80-timi fondami je 77 sukromnych fondov vo vlastnictve bank, ktore vykonavaju sluzby pre off-shore investorov, nerezidentov a bohatych klientov. Jeden priklad za vsetky. Jednou z takychto privatnych bank je napr. EFG Bank of Luxembourg. EFG patri do European Financial Group, co je tretia najvecsia privatna bankova skupina vo Svajciarsku. Spravuje aktiva vo vyske 7,5 bilionov euro. 40% vlastnikom je pan Spiro Latsis. A teraz pozor, je to syn greckeho (ano, toho Grecka, ktoreho chudobne obyvatelstvo cvaka tiez) lodiarskeho magnata... Tento vlastni aj 30% spolocnosti Hellenic Petroleum a iba jeho osobny majetok sa odhaduje na 9 miliard dolarov.
Iba 3 fondy su velke penzijne (nemecke) a 4 su cirkevne a druzstevne fondy.

Aby sme vedeli, odkial fuka euro solidarny vietor, tak: - 15 fondov je nemeckych (v Nemecku sidliacich) s celkovymi aktivami 5,3 bilionov euro
- Francuzsko / 10 fondov / 4 biliony
- Britania / 9 fondov / 3 biliony
- Svajciarsko 6 fondov / 8,5 biliona
- US 3 fondy / 1 bilion
Zostatok fondov patri Spanielsku, Belgicku, Portugalsku, Holandsku, Finsku, Norsku, Svedsku, Polsku, Taliansku a Juznej Afrike, etc.

Z uvedeneho vyplyva jeden dosledok. Ak lavicovy a socialny Smer sa tak vehementne zasadzuje za euro - solidaritu, je to solidarita s chudobnymi euro-obcanmi, alebo solidarita s euro-ziskami mamutich financnych spekulantov ? To naozaj Fico chcel, aby sme sa skladali spekulujucim spolocnostiam na prirodzene trhove straty, ktorych majetok je 630 krat vecsi nez co vytvorime my vsetcia na Slovensku za rok? Co myslite, pet tisicinova mozna strata investorov je fakt taka pecka medzi oci, ze to uz nikdy nerozdychaju a prepadnu sa do socialnej siete? Ale oni radsej do siete poslu irov, ktori vynalozia polovicu svojho rocneho snazenia (pricom snad tie nehnutelnosti stale stoja, takze si ich banky mozu vziat, ked si ich zaplatili, ibaze asi nechcu). Nehovoriac o tom, ze sucasne aktiva fondov mozu kludne figurovat aj v pozickach irom za ktore sa plati urok. Cize potencialna strata sa vrati v nasobkoch. Dlhopisy sa vyplatia, za pozicky pridu uroky a euro nezoslabne, ako by sa ziadalo pri takom "skvelom" investovani.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 08:33
Obávam sa, že Peter S má pravdu. lebo ako poznám Grékov osobne tak len poviem, že klamú, klamú a klamú. ale to je len moja skúsenosť. a tak viem, že nie sú Gréci ako Gréci a poviem len, že asi sa schyľuje k tomu čo bolo v Juhoslávii... lebo oni sa ešte stále nedokážu zmieriť s tým, že sú najmä Macedónci a Alexander Veľký je ich veľký vzor. dalej si pozrite ako vyrastal Alexander bol dieťa rodičov - čo sa nenávideli navzájom. videl to každý deň ako dieťa. a jeho otec(Filip Jednooký - hádajte kto nosí meno Filip v UK?) bol veľký despota a ponižoval jeho matku a nemala miesto ani pri jeho stole. okrem toho sparťanskú výchovu si tiež zachovali a majú ju aj dnes v ich armáde. a nielen to, majú tam ešte stále silný matriarchát, o ktorý sa usilovala najmä Alexandrova matka - macedonka. a neustále sa držia v tom čase. že sú ešte stále u Sokrata v škole. a Skorates bol učiteľ, ale aj veľký despota. a dalej to už nerozpisujem. Už iba taká maličkosť z histórie vojny .A hádajte kto bol odvrhnutý z rodiny po druhej svetovej vojne z rodiny samotnej kráľovnej Alžbety II.? Tento mocný muž britkého kráľovstva zostal žiť v Nemecku ako doživotný vyhnanec z krajiny lebo prisluhoval Hitlerovi.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
03. november 2011, 09:11
ďakujem autorovi za pripomenutie ďalších podstatných súvislostí súčasného vývoja spoločnosti. Ale veľmi ma zaujala poznámka PZV, ktorú citujem. Oveľa väčší problém sú nielen ďalšie problematické krajiny, ale vôbec zostavovanie fiškálnych plánov krajín, ktoré už teraz nevlastnia väčšinu svojich ekonomických zdrojov a dokážu iba tlačiť peniaze. Koniec citátu. Toto je dôležité! Aj pre Česko,Maďarsko a ostatných, ktorí vraj šťastne a suverénne žijú bez eura. Ich kriku, euro nie, hovorím prízemný nacionalizmus, ale najmä nedovidenie si ďalej od konca nosa.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 09:25
mame vsetci volit a podporovat Kapurkovu? su aj ine hladiska, fakt je ten ze sme tam kde sme a musime hrat s tymi kartami ktore mame...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
03. november 2011, 09:26
vecny, argumentacne vyvazeny. dufam ze bude dalsie pokracovanie...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 10:31
Napríklad, čo by v tejto situácii namiesto uplatňovanej neoliberálnej politickej dogmy& mohla ponúknuť sociálno demokratická politika riadenia Eurozóny?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 10:47
načo by niekto volil Kapurkovú? čo je to za nápad? Stačí sa pozrieť dnes na summit vo Francúzku a všimnite si čestnú stráž oblečenú do uniformy Napoleonovej armády. a hádajte kto bol Napoleon Bonaparte, žeby malý talian? a prečo je nový šef CEB talian a nie Slovák? lebo Napoleon bol v armáde už ako 7 ročný chlapec. mal megalomanské skony. a ON čo bol najskôr veľký zástanca - občan - revolúcie Francúzka. napokon skončil ako cisár Francúzka a korunoval sa sám. A viete kto bol na jeho dvore diplomat za monarchiu Habsburskú? samotný Metternich teda aj predseda vlády monarchie Rakúska - Uhorska. a skúste hádať kto poradil Napoleonovi ak nie samotný Metternich, aby viedol vojnu proti Rusom? ktorí mali zatiaľ podpísaní mier z Francúzskom. a kto tak mal záujem na vojne s ruskom?, ked v podstate to najviac vyhovovalo UK. teda oni dúfali v to, že takto zastavia francúzsku revolúciu mimo územia Británie. teda mali svoju rodinu v hlboko v Ruskej ríši a mali tam svojich menševikov. ved títo novodobí hlupáci ešte stále vedú tú starú napoleonovu vojnu. teda používajú taktiku Kutuzova vyhladovať a zapáliť Mosku. pretože vedeli, že na jeseň nik nechodí do vojny najmä nie, ked prichádza tuhá ruská zima. vtedy zamrzali aj veľké rieky..., a napleonove vojká spadli do tejto ich prichtanej pasce. Nebola to náhoda, že tam pomrzli a zahynuli cestou domov samozrejme okrem Napoleona. lebo ten sa už viezol v tepučkom kráľovskom voze do Poľka. Poľská šľachta ho podporovala vnútorne, ale hrali na dve strany. ako aj cez druhú svetovú vojnu. nebola to tožiš žiadna náhoda, že Hitler vrhol najskôr do Poľska. lebo už tam boli prichytávané pracovné tábory smrti skôr ako tam prišli samotní fašisti. Teda Osvienčim bol prichystaný na veľký pokus vedy s ľudskou rasou. mali tam aj krematória za týmto účelom. respektíve až tam sa zistilo ako prežijú protézy, ktoré boli vyrobené z platiny a zlata. a kedže to už vedeli. vykonávali pred spálením mŕtveho najskôr pitvu. a vyberali im protézy z tela a tieto drahé protézy sterilizovanými. a dávali ich znova do obehu do nemocníc pre svojich vojnových mrzákov. respektíve mnohí vojaci čo ich nosili ako "dar" od štátu boli to už použité protézy od mŕtvych. a dalej čo myslíte, že prečo nemá dosť Bratislava miesta na cintoríne? a čo myslíte, že tí čo majú drahé protézy napríklad umelého drahého kĺbu, že nie je najskôr odstránené z tela nebožtíka? ved tento "materiál", by nezhorel pri tej teplote, aké je v kremačnej peci. respektíve ak niekto mal to šťastie, že už konečne môže ísť na operáciu umelého kĺbu, tak už to majú dosť materiálu - dať ho znova do obehu. a dalej vás už nejdem znechucovať od obeda. lebo to by ste vyvrátili aj vianočné opekance s makom. a skúste hádať, že prečo amerických vojakov učia chodiť na protézach? a skúste hádať, aký materiál používajú na ich protézy končatín aj z výrobným číslom?. okrem iného títo vojaci mnohí nastupujú späť do boja.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 10:59
Politika Smeru na celoštátnej úrovní je slabá, ale na regionálnej úrovní katastrofálna!!! "zda sa, ze poniektori diskuteri chcu stavat nove lepsie mesto na byvanie tak, ze to stare vyhodia do luftu dynamitom a na uprazdnenej parcele zacnu s budovani kibucov a namiesto jedla budu obyvatelstvo krmit ponauceniami velkeho Mao ce Tunga... anton b."

Alebo druhý citát:"no dobre a co s tym mame vsetci volit a podporovat Kapurkovu? su aj ine hladiska, fakt je ten ze sme tam kde sme a musime hrat s tymi kartami ktore mame... anton b.

**************************************** Aby bolo apriori jasné, tak sa explicitne vyjadrím ešte raz, prečo v žiadnom prípade nepôjdem voliť SMER!!! Ak by Smer vyhral voľby aj mojou zásluhou (ako v r. 2006), tak sa do okresných úradov vráti smerácky korupčný "kretenland", ktorí si pokúpi posty na celé volebné obdobie od predsedov smeráckych okresných štruktúr! Inými slovami Smer nemá na regionálnej úrovni fungujúce štruktúry! Fungujú (sporadický sa schádzajú) len predsedníctva, ktoré vytvárajú ilúziu politickej práce pre pravdepodobne nič netušiace politbyro na Súmračnej! Ak by Smer zostavoval vládu, tak nastane boj o "investitúru" (dosadzovanie, inštalovanie do úradov)a s ním spojená korupcia. Pre neznalých regionálnych pomerov, to trochu ozrejmím! Stane to, že sa budú predávať miesta prednostov, predsedov rád a riaditeľov úradov v štátnej správe za nemalé peniaze! Potom títo politickí nominanti, ktorí si miesta pokúpili, tak budú chcieť "svoje" investície do teplých flekov, čo najskôr späť! Čo sa stane? Korupční riadiaci pracovníci budú vyhadzovať radových členov Smeru a ich rodinných príslušníkov z úradníckych miest a dosadzovať tam svojích! Tzn. tých, ktorí budú ochotní za radové úradnícke fleky zaplatiť! Samozrejme nebudú úplatky za udržanie miest žiadať od radových členov Smeru, alebo ich rodinných príslušníkov, aby sa to ako sťažnosť ani náhodou nedostalo na Súmračnú! Stane sa napr. to, čo v r. 2007, že radový člen Smeru s 2 stupňom VŠV bol prepustený z organizačných dôvodov a na jeho miesto bol prijatý solventný (podplácania ochotný) stredoškolák. Potom keď prídeme vybavovať niečo na úrad, tak nebude tam ani štipka spravodlivosti, ochoty, úcty, ale len opovrhnutie, arogancia a klientelizmus! Pretože aj títo korupční stredoškoláci budú chcieť "svoje" peniaze invetované do teplých flekov na 3,5 roka čo najskôr späť! Takže ten kto bude v práve a nebude ochotný podplácať skorumpovaných úradníkov nič nevybaví!!!!! Takže o tomto sú voľby do parlamentu a ich dopad na regionálnej úrovní ak bude vo vláde Smer! Lenže tento fakt nikoho na Súmračnej vôbec nezaujíma! Lebo každému ide o flek v parlamente za milión ročne a parlamentné platené prázdniny a iné výhody! RESUME: Ak nebudem voliť Smer, tak budem mať čisté svedomie, že som nepomohla kreténom do úradov na regionálnej úrovnía možno ak budem mať šťastie na úradoch aj vybavím, čo budem potrebovať!!! Takže tu nejde o žiadne "kibuce a ani ponauceniami velkeho Mao ce Tunga..."ako sa mylne domnievate pán anton.b!!! Ale o to, kto nás bude posielať od dverí k dverám, kto bude posielať debilné korupciou poznačené rozhodnutia z úradov. A najmä o to kto bude cez prostredníka žiadať úplatky, hoci budeme v práve! Ale vám pán anton.b ide len o trochu lacnejší chlieb, ale nie o spravodlivosť a dôstojnosť v každodennom živote? Alebo aj vy budete rozdeľovať úradnícke fleky, ak Smer bude vo vláde???

Ľudia nie sú hlúpí, ale skôr zúfalí, lebo nevidia nádej na zlepšenie! Z toho vyplývajú ich zlé rozhodnutia pre volenie stredopravých a nie centristického Smeru s predvolebnou ľavicou rétorikou!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 12:05
Inga ale ved ťa nikto nenúti voliť Smer môžeš voliť Mečiarovu stranu tá má ešte stále svojich straníkov na všetkých úradoch. okrem toho, že sú tam stále a naveky vekov amen. tak je aj tá naivita, že si Česi pri rozdeľovaní republiky naivne mysleli, že je ľavičiar. **************************************************************** neviem kto im toto neťukal do hlavy, ale prvom rade bol ľudovec. jáj, zabudla som bol to samotný umelec. respektíve Česi si naivne mysleli aj vo filme to takto prezentovali. volal sa kurva hoši guten tág. ked sa Bolek Polívka ako kráľ a český komik podujal ukázať Mečiara ako ľavičiara. ked nastavovali satelit na jeho dome vo filme, tak tam sa mihol v obraze Mečiar. a takto to dali do obehu ako fakt, ktorý musí byť pravdivý, lebo to povedal aj český kráľ a monarcha či monarchista ktovie? takto sa varia dejiny a pamäte národa. a dodnes ich varia tí, čo najskôr ťažili z komunistov čo to dalo. **************************************************************** a potom si odpľuli na druhú stranu a už sa odrazu stará šľachta. začínajú sa hlásiť k starým výsadám monarchie. ved koľký český herci pochádzajú zo starej šľachty a koľký sa po revolúcii začali tak aj správať?. okrem iného si začali aj zakladať monarchistické strany, firmy a nadácie či neziskovky. a nielen to majú svoje divadlá a svoje scenáre a svojich hercov, a svoje reklamy, svoje vysielacie štúdiá. atd....
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
03. november 2011, 12:13
Záchrana neoliberálneho kapitalizmu Bohužiaľ, neexistuje najmenší dôvod domnievať sa, že by vývoj na severe Afriky mohol ísť iným smerom, než vývoj v Iraku. Ak už také mainstreemové médium ako TV Markíza vyratúva sociálne výhody, ktoré Líbyjčanom poskytoval Kaddáfiho režim a vzápätí konštatuje, že o ne ľudia určite prídu, kritika postupu (európskych) mocností v tejto krajine nie je len výkrikom ľavicových extrémistov. Bezplatné štúdium na ktorejkoľvek univerzite v zahraničí, príspevky na kúpu auta, lacné či úplne bezplatné potraviny a energie, ako aj bývanie a ďalšie sociálne výhody, ktoré doteraz Líbyjčania mohli využívať ? to všetko si vyžadovalo nemalé financie. Ak to všetko teraz zanikne ? o čom nikto, okrem nadšených revolucionárov v uliciach líbyjských miest ? nepochybuje, bude to v súlade s hodnotami, ku ktorým sa hlási Európska únia?"

*******************************

************************************

Zaujímavé, každý buržoázny "socialista" je teraz múdry, ale pred pár mesiacmi posielali Kaddáfiho do čerta (ako napr. v SR Chmelár,Ondrušové články na túto tému nevynímajúc)

Nie, že by som bola Kaddafiho zástaňkyňou, ale na jeho politické chyby doplatia len a len prostí ľudia! Ak tá jeho Džamahíria bola takým rajom na zemi, tak prečo nedal miliónom ľudí zbrane do rúk, aby si "socializmus" bránili? Zrejme takúto dilému neriešili ani komunisti pri prevrate v 1989 u nás!

Prečo nevyzbrojil mnoho miliónové masy proletariátu a financoval cudzích žoldnierov? Odpoveď je jednoduchá, lebo tie zbrane by sa obrátili proti štátno-kapitalistickým utlačovateľom!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 12:23
"...fakt je ten ze sme tam kde sme a musime hrat s tymi kartami ktore mame... anton b." **************************************** Ak mám prehrať, tak ma nikto nedonúti hrať!!!!!!!!!!!!!!!!! Aspoň nebudem mať výčitky svedomia, že som sviniam dopomohla dostať sa ku korytám (jackpotu). Čo je na tom nepochopiteľné?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 12:28
Inga ty asi vôbec nerozumieš politke, lebo Kaddáfi už nemal čo ťažiť bolo to zistené už dávno pred vojnou cez satelity. urobil sa rozbor skôr. a zistili, že ťažba sa už nedá robiť je nákladná. a rebeli sú hlupáci, lebo si myslia, že tam niekto príde ťažiť ropu. no nepríde a môžu zabudnúť - niet čo tam vyťažiť. ropa je rozborom zistená skôr ako sa zažne ťažiť. už nespĺňa normu na to, aby mala potrebnú silu. a prechádza sa už dávno na niečo iné, ale to je už obchodné tajomstvo. tak sa už netráp nad kaddáfim. ten zomrel oveľa skôr ako nás o tom informovali médiá. Skúsení odborníci na patológiu by ti toho povedali viac, keby mohli..... respektíve bol uložený na ľad a získali potrebný čas. ale to je vojenská stratégia boja. a to už nespadá pod tvoju hlavičku makovičku.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. november 2011, 15:23
To je jav (tie chronicky nevyrovnané štátne rozpočty a stále hlbšie sa ponáranie do deficitu i pri šroubovaní -šrtení výdavkov), ktorý Drucker pomenoval ako kríza megaštátu v kapitalizme, keď už prestáva fungovať a je odbúravaný systém sociálneho štátu, ale navyše nefunguje vďaka totálne zníženým daňovým a odvodovým povinnostiam, ktoré zaviedli neoliberáli, ani bázické napĺňanie štátnej kasy (okrem stále vyšších a vyšších príjmov z úverov).

Hypotekárne bubliny boli len neškodnými balónikmi oproti tomu, aké bubliny vytvárajú jednotlivé štáty a ak to raz "praskne", to bude bolieť, to žiadny "riadený bankrot" nevyrieši.Scenár napochodovania cudzích armád do takej krajiny bude možno skutočne i "humanitárnou misiou" aby sa v občianskej vojne domáce obyvateľstvo nepovraždilo navzájom - akosi zabúdame, čo sa odohrávalo za scény pri krachu Argentíny, my nevieme o vrení, aké nastalo i v Grécku...a nakoniec, kam to môže dospieť, ak tých amerických Oaklandov budú desiatky...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
03. november 2011, 16:09
"Keď som ako druhák na gymnáziu povedal, že bojovať za mier, to je ako súložiť za panenstvo, musel som sa spovedať až v riaditeľni. Ale väčšine ľudí sa to aj tak páčilo ako trefné odhalenie nezmyselného predstierania neúprimného pacifizmu komunistických režimov."Vdaka "sulozeniu za panenstvo" bol porazeny fasizmus. Pri tom "sulozeni za panenstvo"zahynulo a trpelo desiatky milionov ludi.Vdaka tomu "neuprimnemu pacifizmu"bola Europa pannou az kym ju "uprimni demokrati" v Juhoslavii neznasilnili. Ze si to strelil ako gymnazista nooo...! Ale ,ze si z toho nevyrastol ??? Prepac, ale toto sa prehliadnut nedalo.
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
04. november 2011, 08:54
ako vidno aj na tejto teme, diskusny priestor ovladaju ti, ktori diskutovat vobec nevedia, alebo diskutovat nechcu. bol tu pekny start na diskusiu, (PZV a PeterS) ktory nasledne bol uplne utopeny v prispevkoch poznacenych paranoiou a grafomanstvom...

Nove Slovo uverejnuje mnoho kvalitnych a kvalifikovanych clankov - tomu by mala zodpovedat aj diskusia. jedine tak Nove Slovo pritiahne viac citatelov a kvalifikovanych diskuterov. myslim ze redakcia by mala zvazit nejaky sposob, ako to dosiahnut, ako zabezpecit aspon ten kusok lavicoveho priestoru, ktory tu este ostal...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. november 2011, 09:21
Tak, moment. Na toto som citlivý, vzhľadom na rodinnú tradíciu účasti na odboji z r. 39-45. Fašizmus nebol porazený vďaka heslám Buduj vlasť, posilníš mier zo 70-tych a 80-tych r. A presne o tom som napísal. Áno, to mierové úsilie vládnucich komunistických režimov bolo neúprimným pacifizmom, lebo v skutočnosti sme sa v jednom kuse pripravovali na vojnu a už malé deti vedeli pochodovať, absolvovali bojovú prípravu a učili sa, ako sa zachovať pri chemickom a jadrovom útoku. Ja som nebol druhákom na prelome 30-tych a 40-tych rokov, ale v čase, kedy vládnuci komunisti totálne zdiskreditovali nielen vlastnú ideológiu, ale aj hodnotové dedičstvo svojich predchodcov z čias II. sv. vojny, vr. SNP. A ak ma Jakeš presviedčal, že on je vodcom "boja za mier", tak aj dnes to prirovnám k "súloženiu za panenstvo". A k tomu, ako "za mier" bojujú západné mocnosti v Iraku, Líbyi...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. november 2011, 11:48
Tiez to zacina na O.Reagoval sa na vyrok gymnazistu"Keď som ako druhák na gymnáziu povedal, že bojovať za mier, to je ako súložiť za panenstvo,"Ti co bojovali proti fasizmu bojovali za mier!Na tom sa dufam zhodneme.V kontexte s Tvojim vyrokom: sulozili za panenstvo. V tomto ponati,ktore ale z vyroku vyplyvaje je to mierne povedane necitlivy nezmysel.O tom sa dufam vzhladom na Tvoju i moju rodinu tradiciu priet nebudeme. "Buduj vlasť, posilníš mier zo 70-tych a 80-tych r. A presne o tom som napísal. Áno, to mierové úsilie vládnucich komunistických režimov bolo neúprimným pacifizmom, lebo v skutočnosti sme sa v jednom kuse pripravovali na vojnu a už malé deti vedeli pochodovať, absolvovali bojovú prípravu a učili sa, ako sa zachovať pri chemickom a jadrovom útoku." Odpoviem Ti otazkou.To sme mali propagovat chov mierovych holubic ,ked sa v za hranicami rozmiestnovali pershingy ? http://encyklopedia.sme.sk/c/1852548/rozmiestnenie-rakiet-pershing-v-europe.html Ani tieto Tvoje argumenty mi nepripadaju racionalne. "Áno, to mierové úsilie vládnucich komunistických režimov bolo neúprimným pacifizmom,"Ci bolo uprimnym alebo neuprimnym sa da spekulovat.Ze ten pacifizmus bol v Europe ucinny sa spekulovat neda.BOL!!! A to je pre kazdeho jedinca zijuceho v Europe to NAJPODSTATNEJSIE.Skoda toho exkurzu do minulosti.Clanok pokladam za dobry.
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
05. november 2011, 00:27
Po Papandreovom nečakanom kroku v duchu pojmu o "emergentnosti politiky" ako ju vysvetlil docent Hohoš i tu vedľa na TV.Jetotak videozázname,

dovolím si konštatovať, že triezvejší politici v ostatných európskych krajinách budú musieť položiť na stôl karty a rozhodovať sa medzi domi zlými opatreniami:

Buď budú zachraňovať súčasnú situáciu vo fiškálnom svete, keď neoliberálnemu kapitalizmu ako jediný zdroj zostali nezaplatené dlžoby štátnych rozpočtov a ohrozuje ich to, že štáty už nedokážu "vytiahnuť" z domácich rozpočtov ani úhradu úrokov a nieto ešte splácanie dlžných istín, takže hrozí reálne, že sa "kasínový kapitalizmus" zrúti a vyvolá to v každej krajine občianske nepokoje,

alebo budú zachraňovať svoje aktuálne štátne rozpočty ( pár týždňov pred skončením roka 2011 a nové schvaľovanie pre rok 2012) a budú si musieť dať pozor, aby nespadli do "gréckej pasce" totálne zabrzdeného ekonomického rastu pri nutnosti napriek tomu splácať úroky či istiny z dlhov ako keby mali reálne viacpercentné rasty HDP, čo je potom možné uskutočniť už iba ďalším NELOGICKÝM podsekávaním rastových možností a žmýkaním obyvateľstva nepriamymi daňami i škrtmi v rozpočtoch.

Obe cesty vedú do záhuby, alebo aspoň k občianskym nepokojom...

Nie nadarmo "zmrzla" celá ekonomická sféra, top manažéri firiem i majitelia a správne rady spoločností so zatajeným dychom čakajú, čo sa bude diať.
Viem to- chodím po podnikoch a vidím tie ustarostené ryhy na čelách top manažérov - oni po prvý raz v živote NEVEDIA, ČO BUDE NASLEDOVAŤ a chystajú sa na krízové scenáre nie nepodobné vyhláseniu vojnového stavu. Verte mi.

Situácia má východiská- nič nie je stratené okrem ilúzie o "konci dejín" a o "slobodnej ekonomike na večné časy".

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984