Po gréckom zázraku bludný kruh

O Grécku vie u nás každý aspoň toľko, ako sa každý rozumie do futbalu. Grécki zamestnanci a dôchodcovia si žili na vysokej nohe, tak im teraz treba. Aspoň takto to do našich hláv vtĺkajú médiá. Triezvych a skutočných analýz je málo, niektoré z nich sme uverejnili v Slove. Dnes ponúkame "situačnú správu" od novinárky Silvie Okáliovej pôsobiacej v Aténach.
Počet zobrazení: 1927
rodosx.jpg

Dnešný premiér Lukás Papadímos, bývalý podpredseda Európskej banky, bol od sedemdesiatych rokoch minulého storočia členom Trilateral comission, všemohúcej lobistickej skupiny, ktorú na čele s Rockefellerom založili USA, Japonsko a EHS. Jej hlavnou ideou bolo, že za všetko zlé v kapitalizme môže priveľa demokracie. Komisia sa už odvtedy angažovala za radikálne zníženie úlohy štátu. A to je cieľom aj súčasného predsedu vlády.

To, že grécky verejný sektor nefungoval, bolo známe každému. Lekárov bolo málo, učitelia v mnohých školách chýbali, byrokrati žiadali vypĺňať nové a nové formuláre bez toho, aby sa to odrazilo na efektivite ich práce. Navyše, v priebehu posledných dvoch desaťročí vznikli absurdné štátne organizácie, ktoré v podstate nerobili nič, hlavne že dávali vysoké platy príslušníkom politických strán, ktoré boli práve pri moci.

Nový predseda vlády sa zaviazal, že ich zruší a do konca tohto roka 2011 pošle až 30-tisíc úradníkov z verejného sektoru do tzv. pracovnej zálohy. To znamená, že rok budú dostávať 60 percent platu a až potom ich oficiálne prepustia, ak sa preukáže, že nie sú nenahraditeľní. Lenže prešiel mesiac a nič sa nepohlo. Vedúci štátnych organizácií odmietajú dodať zoznamy prebytočných zamestnancov, iba okolo 800 odišlo dobrovoľne na predčasnú penziu, aby ich záloha nepostihla.

Veľa ľudí, najmä funkcionári partají, chce, aby úradnícka vláda zostala pri moci štyri roky, lebo je nevyhnutné prijímať nepopulárne opatrenia. Je to logické aj preto, lebo popularita stredoľavej strany PASOK klesla na 12 percent a pravice, ktorá vládla ešte pred dvoma rokmi, na 18 percent. Sympatie ku komunistom podľa viacerých prieskumov verejnej mienky vyjadruje 10 percent opýtaných, k ďalším dvom menším ľavicovým stranám - Synaspismos a Demokratická obnova – po 5 až 6 percent.

Vláda, ktorá rozhoduje tajne

Dnešná vláda nevzišla z volieb, je dosadená bankovými kruhmi. Poslúcha, čo jej povie „Merkozi“. Rozhoduje tajne, ľudia sa nedozvedajú, k čomu sa v skutočnosti zaviazala. No zdá sa, že jej zámery zatiaľ nevychádzajú. Akurát, že založila nové ministerstvo štátnej reformy s množstvom staronových úradníkov.

Nedávno vyvolala veľké haló okolo súkromných podnikateľov, ktorí roky neplatili dane. Hrozila, že zverejní ich mená a tak ich prinúti dodatočne zaplatiť. Napokon sa všetko ututlalo a správy v televízii pokračujú v apatickom vypočítavaní, o koľko peňazí prídu prostí ľudia v najbližšej budúcnosti. Raz je to taká suma, inokedy iná. Objavilo sa dokonca vyhlásenie, že sa zrušia príspevky v nezamestnanosti, ktoré tak či tak ľudia bez práce poberajú iba rok, nanajvýš dva. Mimochodom, každý druhý mladý Grék do 29 rokov je nezamestnaný. Existujú početné rodiny, v ktorých nezarába ani jeden človek.

Narazila kosa na kameň

Na niektoré veci však prechodná grécka vláda ide podľa všetkého radikálne. Podľa jedného z jej opatrení ten, kto nemá poistenie, čo sú všetci nezamestnaní po roku alebo dvoch prijímania sociálnej podpory, bude musieť platiť za lekárske vyšetrenia. Na to, samozrejme, nik z nich nemá peniaze.

Pred Novým rokom, ako hovoria Gréci, „narazil hrebeň na uzol“. Ešte koncom leta prijal parlament zákon o mimoriadnej dani z nehnuteľnosti, podľa ktorého vlastníci bytov (asi polovica obyvateľstva) budú musieť zaplatiť daň bez ohľadu na to, či je byt malý alebo veľký, či sú jeho majitelia bez práce alebo ide o dôchodcov s nízkou penziou. Päť eur za štvorcový meter. Tomu, kto nezaplatí, vypnú elektrinu. Po búrlivých demonštráciách „stiahli“, no o dva mesiace ho zase zaviedli.

Nadišiel deň, keď bolo treba platiť. Dvadsaťtri percent obyvateľov neposlalo za tento účet ani cent. Ortodoxná cirkev napriek nedávnym vyhláseniam o tom, že zaplatí za tých, čo chodia do kostola, teraz čuší. Odborári obsadili centrum, ktoré prerušuje prívod elektriny, no po niekoľkých dňoch ich oddiaľ vyhnali.

Trpezlivosť starších, odpor mladších

Zo zákona sú vyňatí len ľudia s 80-percentnou invaliditou a dlhodobo nezamestnaní, ak pošlú esemesku s odpoveďami na zložité otázky. Tí však často nemajú ani na mobil. Pritom nezamestnanosť stúpla takmer na 20 percent. Časť ľudí, zväčša robotníci, pritom pracuje iba niekoľko dní v mesiaci a tí sa za nezamestnaných nepovažujú. Tí, čo zdedili nejaké pole po rodičoch, by ho mohli predať, ale teraz nikto nič nekupuje. A tak poväčšine starí ľudia siahajú na celoživotné úspory, aby mohli daň zaplatiť. Ide len o prvú dávku dane, druhá príde s januárovým účtom.

Dnes Grécko charakterizujú dve slovné spojenia: trpezlivosť starších a odpor mladších. Každý občan do 50 rokov sa stavia proti niečomu. Na každom pracovisku, či v obciach a mestských obvodoch sa grupujú občania, ktorí podľa záujmov sú proti niečomu. Vznikajú rôzne miestne a profesionálne organizácie, diskutujú a chodia na protestné zhromaždenia, aj keď sa už toľko nedemonštruje. Štrajky a demonštrácie sú v Grécku ako píla. Raz idú čo do počtu dopredu raz dozadu.

Aby obecné úrady vydupali od neplatičov poplatky, vyžaduje si to komplikované overovanie, či na to skutočne nemajú, alebo neplatia zo zásady. A tak byrokracia má kopu roboty. Bludný kruh, veď nová vláda sa zaviazalo, že zníži výdavky práve na úradníctvo. Zatiaľ sa však postupne pokračuje vo vypínaní prúdu. Nie všetkým naraz, to by hádam vyvolalo revolúciu.

Krajinu pod Akropolou nečaká veselý nový rok.

Foto: Emil Polák

 

 

 

 

 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
30. december 2011, 19:17
Nič sa nedá robiť, ďalšie informácie iba potvrdzujú to, čo Peter Staněk pomenoval ako iný druh krízy, že "toto nie je obyčajná kríza a neskončí sa skôr ako o sedem až desať rokov".

A Grécko je toho príkladom:
Aká bola, taká bola, grécka ekonomika.Každý máme nejakú. My máme na Slovensku nejakú "lepšiu"?

Peter Staněk hovorí o piatich samostaných vlnách jednej dlhej a chronickej krízy Západu:
Prvou bola importovaná hypotekárna kríza - z USA, ale prevalila sa do druhej- bankovej krízy, kde sa odhalili "toxické" akcie a virtuálne bubliny, bolo treba zachraňovať banky.
Až tretia kríza - po "záchrane" bánk, teda dlhová kríza eurozóny i USA, celej euroatlantickej západnej civilizácie, spôsobila dovtedy ešte udržateľné ťažkosti i v gréckej ekonomike.
Dlhová kríza odhalila, že žiadny európsky štátny rozpočet dlho nevydrží, teda tie najslabšie klesli hneď, Island, Írsko, našťastie Maďarsko v eurozóne nie je, takže na rad prišlo Grécko a tesne pri hladine sa držia Taliansko, Postugalsko, Španielsko... a to už sme v Grécku, kde to spôsobilo všetky tie problémy, no, kedy to počká na Slovensko?

Aha, nás si to počká až v štvrtej vlne, v kríze zadlžovania obyvateľstva a spotrebiteľskej kríze, keď sa prepadnú obraty a predaj "pôjde do hája". Viete si predstaviť "našu" ekonomiku na Slovensku, ktorá je proexportná a z 80 pecent výroba ide na export?
A čo to spôsobí v roku 2012?

No a potom podľa Petra Staněka príde posledná kríza, kríza sociálnych nepokojov... som väčší optimista, pretože sociálne a politické nepokoje budú krízou spoločnosti, nie krízou ekonomiky.
Ekonomika zažije pri tomto trende a tempe niekedy v roku 2016 KRÍZU DOSTATKU EKONOMICKÝCH ZDROJOV, keď nebude financií, ale ani produktívnych síl, výrobného kapitálu či zaplatiteľnej ľudskej práce, ktoré by rozbehli znova výrobu a predaj, ktoré by znovuobnovili vzácne ekonomické zdroje - teda PRÁCU, KAPITÁL a PRÍRODNÉ ZDROJE.

Preto pozorne sledujem, ako sa to v Grécku vyvíja, či si dá štát svoje ekonomické aktíva, podniky a organizácie v gréckej ekonomike, sprivatizovať a teda odobrať. Múdri grécki ekonómovia, teda národohospodári, by si mali dať vedieť rady i bez makroekonomických expertov.
My máme čas tak do roku 2016. Budeme potrebovať národohospodárskych ekonómov, aby poripravili projekty znovuobnovenia produkcie v čase, keď sa fiškálny kapitál "vyparí" a nadnárodné spoločnosti ujdú na iné, prosperujúce trhy, do Indie, Brazílie, Číny, Ázie, do Ruska... a aby sme neostali ako v Somálsku . zbedačená, okradnutá a opustená krajina, kde budú ľudia sedieť v chatrčiach a čakať v "núdzovom stave" na humanitárnu pomoc - vzor v balákoch múky a cestovín už máme...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
30. december 2011, 21:14
Druhý odstavec tohto článku jasne odkrýva prapríčinu súčasnej celosvetovej spoločenskej krízy, citujem. Dnešný premiér Lukás Papadímos, bývalý podpredseda Európskej banky, bol od sedemdesiatych rokoch minulého storočia členom Trilateral comission, všemohúcej lobistickej skupiny, ktorú na čele s Rockefellerom založili USA, Japonsko a EHS. Jej hlavnou ideou bolo, že za všetko zlé v kapitalizme môže priveľa demokracie. Komisia sa už odvtedy angažovala za radikálne zníženie úlohy štátu. A to je cieľom aj súčasného predsedu vlády. Koniec citátu. Súhlasím s tvrdením, že súčasný svetový ekonomický systém, ktorému hovoríme kapitalizmus alebo drsnejšie a jednoznačnejšie neoliberalizmus, vidí už len jednu jedinú prekážku na svojej ceste ku konečnému cieľu, ktorým je absolútna miera zisku. Tou prekážkou je štát! Štát so svojimi regulačnými nástrojmi, ktoré doteraz zabezpečujú aspoň znesiteľné prežívanie ľudského života. Ale ziskožravci sa už zahryzli do staroby, čím je privatizácia v podobe vraj druhého piliera, šklbú verejné zdravotníctvo, pripravujú odštátnenie základnej socializácie človeka v podobe totálnej privatizácie školstva a zdá sa mi že sa už črtá aj likvidácia ľudskej práce, veď na čo nám je človek, ktorý má názor, keď virtuálny pracovník nefrfle, keď sa mu nedostávajú základné ľudské práva. Preto trvajme na presvedčení, že štát je tu pre občanov, pre každého z nás a len on je povinný a schopný vytvárať dobré podmienky pre život každého jednotlivca. Nedajme si privatizovať štát, nedajme si privatizovať ľudský život.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. december 2011, 21:46
Privatizácia je vždy len ekonomická kategória aj keď vyjadrená právnym slovníkom. Život človeka a zachovanie ľudského rodu je viac ako maximálny zisk niekoľkých jednotlivcov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. december 2011, 09:03
Tak to aby uz zacali... Cas sa krati
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. január 2012, 06:39

"...a aby sme neostali ako v Somálsku . zbedačená, okradnutá a opustená krajina, kde budú ľudia sedieť v chatrčiach a čakať v "núdzovom stave" na humanitárnu pomoc - vzor v balákoch múky a cestovín už máme... Peter Zajac-Vanka"

**********************************

Treba si uvedomiť, že práve čelní predstavitelia Smeru zakrývali verejnosti oči(od februára 2011 - v súvislosti s vyhlásenou humanitárnou pomocou najchudobneším), resp. aspoň sa o to snažili, keď tvrdili, že Slovensko žiadnu humanitárnu pomoc nepotrebuje! Fico akosi rýchlo zabudol, že pred cca 6 rokmi vehementne argumentoval: "Nie sme tigrom Eúrópy, ale dotrhanou vychudnutou tatranskou ovcou"!!! Neviem, čo sa stalo také prevratné, že "zrazu prestalo byť Slovensko bezprávnym štátom (Ficové vyhlásenia, že Slovensko nie je právny štát) a otrhanou ovcou" ako Fico vyhlasoval, po tom ako bol centristický Smer 4 roky vo vláde?

Vôbec nič! Len sa prehĺbil úpadok Slovenska po každej strane, nielen v oblasti prehlbujúcej sa chudobe. ale najmä morálnej!!! Paradoxne pseudo ľavičiari zo Smeru hlásali, že žiadnu humanitárnu pomoc Slovensko nepotrebuje. Bolo mi z tohoto centristického a arogantno-egoistického buržoázneho vyhlásenia na zvracanie!!! Kriste Pane, tak tí ktorí majú poslanecké platy od r. 2002 a zostali im lukratívne posty v exekutíve a samosprávach, stratili úsudok a zdravý rozum, alebo už nechodia po zbedačenom extrémne chudobnom Slovensku? Alebo tú biedu nevidia zo svojich luxusných limizín z predražených dialníc cez PPP?

PS: Mali by Ficovi vysypať počas predvolebnej kampane jeho ex voliči po tých 20kg múky na hlavu a zahádzať ho balíkmi cestovín, ktoré im nechceli asociáli zo Smer dopriať. Lenže potom by ešte viac hladovali, čo by aj tak bolo asociálom zo Smeru úplne jedno. Pretože sýtí, či skôr prežratí asociáli hladným nikdy neuveria

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984