Náš (slovenský a európsky) srbský problém

Nikto nemôže ako podmienku pre prijatie do Únie klásť súhlas s odtrhnutím časti územia štátu, tobôž, ak sa udialo v rozpore s medzinárodným právom. Je to pokračovanie smutného príbehu degradácie EÚ ako nositeľa a šíriteľa humanistických a demokratických hodnôt. Nás, ktorí stále európskej myšlienke a spoločnej európskej budúcnosti stále veríme, nesmie decembrový summit nechať ľahostajnými.
Počet zobrazení: 2623
zastava-Europska unia-detail-Rock Cohen.jpg

Netreba siahodlhé historické výklady – stačí pripomenúť, že Nemecko a Rakúsko už vyše sto rokov považujú (Západný) Balkán sa teritórium svojich zahraničných záujmov. V roku 1914 to boli práve tieto dva štáty, ktoré práve voči Srbsku rozpútali vojnu, z ktorej sa zakrátko stala prvá svetová. O necelých 30 rokov neskôr to bolo opäť Nemecko (ktorého súčasťou bolo aj pohltené Rakúsko), ktoré prinieslo do tejto časti Balkánu vojnovú skazu a nemecká armáda má na konte osobitné zločiny voči Srbom, ktorý tvorili kostru organizovaného odporu voči okupantom. Napokon, bolo to opäť Nemecko (opäť jednotné, silné, veľmocenské), ktoré sa pred všetkými poponáhľalo uznať samostatné Chorvátsko, čo bolo nie náhodou vnímané najmä ako protisrbský krok. Dnes Nemecko na Balkáne pokračuje vo svojej „rozdeľovacej“ politike a nekompromisne presadzuje, aby Srbi prišli o Kosovo.


Falošný dôvod odmietnutia

Hoci takýto výpočet nemeckých protisrbských rozhodnutí pôsobí na prvý pohľad tendenčne, je pravdivý. Belehrad je od nástupu demokratickej vlády po páde Miloševičovho režimu pod neustálym nemeckým tlakom, ktorý vyvrcholil 9. decembra na summite v Bruseli. Napriek nespornému úsiliu srbskej vlády Angela Merkelová nevyužila unikátnu príležitosť otočiť „kormidlo dejín“ a z historického hľadiska jedinečne podať Srbom nemeckú pomocnú ruku. Naopak, postavila sa na čelo politikov, ktorí Európanom dokazujú, aká protirečivá a bezzásadová môže byť „európska zahraničná politika“. Nemecká kancelárka šmahom ruky zhodila všetky ústupky, ktoré Belehrad voči (neraz neférovým) požiadavkám z Bruselu urobil a mimoriadne arogantným spôsobom sa vysmiala všetkým, ktorí sa v neľahkej pozícii usilujú srbskú verejnosť presvedčiť, že budúcnosť ich krajiny je len v Európskej únii. Dnes sa ukazuje, že takéto odkazy z EÚ sú neúprimné a nie Srbi, ale zjavne Nemci či Rakúšania v skutočnosti nechcú, aby sa Srbsko stalo príslušníkom veľkej európskej rodiny.

Do oči bijúci je najmä bezprostredný „dôvod“ Merkelovej a Faymanovho rozhodnutia. Majú ním byť zranení nemeckí a rakúski vojaci okupačných síl v Kosove, ako výsledok stretov so srbskými civilistami. Vyčítať to srbskej vláde je to isté, ako keby srbská vláda brala na zodpovednosť kabinet Ivety Radičovej za krádeže, ktorých sa dopustia vojvodinskí Slováci s našim občianstvom v Kovačici alebo Báčskom Petrovci. Vláda v Belehrade síce môže kosovských Srbov vyzývať, ale nemá na nich žiadny administratívny dosah. Je vrcholom nemeckého a rakúskeho cynizmu najprv ukradnúť Srbom časť ich územia, vyhnať odtiaľ akúkoľvek srbskú štátnu moc a potom požadovať, aby s tamojšími obyvateľmi urobili poriadok.

Keď šéf rakúskej diplomacie Michael Spindelegger „vyzval Srbsko, aby zistilo a potrestalo útočníkov“, asi nebol úplne pri zmysloch. Veď je to práve Rakúsko (ako aj Nemecko), ktoré uznalo samostatnosť Kosova. Vyzývať jeden štát, aby robil poriadky s obyvateľmi a na území iného štátu je prisilná káva aj pri dnešnej medzinárodnej realite zasahovania veľmocí do suverenity iných štátov a je to aj celkom prekvapivé od predstaviteľa štátu, ktorý sa stal solidarity hodnou obeťou zasahovania v mene ochrany „súkmeňovcov“ na území iného štátu. Ak je podľa Rakúšanov Kosovo samostatným štátom, nech urobia poriadky v krajine jeho bezpečnostné orgány. Lenže tie to nie sú schopné urobiť – jedinou starosťou kosovských ozbrojených síl je terorizovanie a vyháňanie (nielen) Srbov s cieľom dokončiť už dávno začaté etnické čistky na tomto srbskom území.


Srbi sú obete, nie agresori

Ak by Kosovo bolo naozaj schopným samostatným štátom, nemuselo by existovať pod vojenskou kuratelou vojsk NATO, či „policajných“ jednotiek EÚ. Dnes nikto nepochybuje, že Kosovu žiadny vojenský útok zo strany Srbov nehrozí. Prítomnosť okupačných vojsk je však nevyhnutná, lebo inak by sa stalo Kosovo novou Bosnou – vláda v Prištine, na čele s ľuďmi o ktorých prepojení na medzinárodný organizovaný zločin niet pochybností, by rozpútala etnické peklo. Tisíce Srbov, Macedóncov, Chorvátov, Židov a Cigánov sa o nacionalistickej nenávisti Albáncov už presvedčili na vlastnej koži. Tí, ktorí v Kosove napriek brutálnemu násiliu a teroru stále zostávajú sú denne terčom útokom a ich prežitie je úplne závislé od nepretržitej ochrany ozbrojencov z NATO.

Zamlčovaná pravda je taká, že občasné výbuchy násilia zo strany Srbov na severe Kosova sú len zúfalou reakciou na neznesiteľnú situáciu, ktorá tam panuje a za ktorú nesú plnú zodpovednosť západné mocnosti, nevynímajúc Nemecko. Keď sa v roku 1999 rozhodli v rozpore s akýmikoľvek pravidlami medzinárodného práva zaútočiť na Srbsko s cieľom odtrhnúť od neho Kosovo (postoj k dnešnej srbskej vláde mimoriadne vážne spochybňuje oficiálny cieľ – odstrániť Miloševičov režim), úplne sa vykašľali na aspoň povrchnú analýzu toho, komu tým v Kosove dajú do rúk moc. Pritom už vtedy sme vedeli, že Kosovská oslobodzovacia armáda - so svojim nielen vojenským, ale aj politickým vedením – je v skutočnosti teroristická organizácia financovaná obchodom s drogami, ľuďmi, ľudskými orgánmi.

Berúc do úvahy tieto skutočnosti, berúc do úvahy etnický teror, ktorý Albánci v Kosove rozpútali a ktorému efektívne nebránia ani okupačné sily NATO a EÚ, berúc do úvahy politické plány albánskych lídrov na vytvorenie Veľkého Albánska (k čomu potrebujú odtrhnúť územia ďalších štátov), berúc do úvahy nedodržiavanie elementárnych európskych noriem na území Kosova vo vzťahu k menšinám (pod priamou gesciou EÚ a NATO!) a berúc do úvahy legitímny nesúhlas Srbov s odtrhnutím územia, na ktorom až do protisrbskej genocídy tvorili väčšinu obyvateľov – berúc do úvahy toto všetko bolo rozhodnutie summitu lídrov z 9. decembra odsúdeniahodné a v rozpore so všetkými politickými hodnotami Európskej únie.


Zlá správa pre Európanov

Navyše, rovnako, ako nezákonné a nelegitímne bombardovanie z roku 1999, je aj nepridelenie štatútu kandidáta veľmi krátkozraké a prinesie Západnému Balkánu ďalšiu destabilizáciu. Asi mesiac a pol po voľbách na Slovensku budú mať parlamentné voľby aj v Srbsku. Rozhodnutie Európskej rady výrazne posilní odporcov vstupu Srbska do EÚ a víťazstvo týchto síl poženie Srbsko (geopoliticky) ďalej na východ. A tam je dosť mocných štátov, z rôznych dôvodov nie práve priateľsky naklonených Európskej únii. Ja osobne si neviem predstaviť budúcnosť Srbska mimo EÚ, ale je mi jasné, že aj takáto alternatíva existuje. A dnes to nie sú Srbi, ale je to EÚ, ktorá tlačí Srbsko do takejto alternatívy. Ak sa však Srbsko stane antieurópskym priestorom, povedie to k (hoci len latentnému) násiliu v tomto regióne a takýto vývoj bude mať negatívne dopady na celú Európu. Posilnenie kosovských (drogových) mafií už pociťujú viaceré európske štáty.

Odmietnutie Srbska pritom nie je možné obhájiť žiadnymi oficiálnymi požiadavkami EÚ – Belehrad splnil všetko, čo od neho Únia požaduje systémovo i ad hoc. Žiadny z európskych lídrov predsa nemôže ako podmienku pre prijatie do Únie klásť súhlas s odtrhnutím časti legitímneho územia štátu, tobôž, ak sa udialo celkom zjavne v rozpore s medzinárodným právom. Ak sa napriek tomu časť európskych lídrov k tomu znížila, je to pokračovanie smutného príbehu degradácie EÚ ako nositeľa a medzinárodného šíriteľa humanistických a demokratických hodnôt. Z rozširovania EÚ spravila nemecká kancelárka neakceptovateľný zahraničný diktát.

Bohužiaľ, rozhodnutie európskeho summitu o Srbsku je zlou správou najmä pre samotnú EÚ. Nie preto, že by vo svojom „lone“ potrebovala Srbsko. Ale pre dôvody, z ktorých k rozhodnutiu došlo. Lídri totiž ukázali ignorovanie nielen vlastných prezentovaných zásad, ale aj verejnej mienky. Tak, ako ich v tomto prípade nezaujíma, čo a prečo si myslia radoví Srbi, nezaujíma ich ani to, čo si o ich iných politických (ekonomických, sociálnych) rozhodnutiach myslí verejnosť v členských krajinách. Odmietnutie Srbska je, bohužiaľ, ďalšou kapitolou úpadku hodnotovej Európskej únie. Preto nás - ktorí stále európskej myšlienke, európskemu zjednocovaniu a spoločnej európskej budúcnosti stále veríme – nesmie ani decembrový summit nechať ľahostajnými.

Autor je členom Výboru NR SR pre európske záležitosti (Smer-SD)

Ilustračné foto: Rock Cohen

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
12. január 2012, 13:47
...to priamo nevyplýva, ale ja som nadobudol dojem po prečítaní, že v prípade Nemecka bolo potrebné "zjednotenie", napriek tomu v prípade Srbska nemci "presadzujú" ROZDROBOVANIE. Prečo asi ?
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
12. január 2012, 15:37
súhlasím s Vaším postojom.

EÚ hodnotím kladne z racionálneho hľadiska, ako súčasť ekonomickej a celkovej integrácie sveta, teda globalizácie. Ide najmä o ekonomický proces, zefektívnenie deľby práce vo svete. Len jej základ, podstata je problém.

Nesúhlasil by som s tým, že EÚ je nositeľom a medzinárodnýmo šíriteľom humanistických a demokratických hodnôt. Keď už, tak môže byť len a len šíriteľom buržoáznodemokratických hodnôt. Šíriteľom aj za pomoci násilia, prevratov a vojen. A z tejto kapitalistickej podstaty EÚ vyplýva aj celý postoj EÚ voči Srbsku, alebo hoci aj voči Iránu, alebo ďalším krajinám.

Z tejto kapitalistickej podstaty vyplývajú aj súčasné problémy eurozóny. Kapitalizmus vznikol na báze národných štátov a s nimi je spojená jeho existencia. S ohradeným kúskom súkromného územia. A tak vznikla čudesná kombinácia eurozóny, spoločnej európskej meny, založenej na národných záujmoch, národných rozpočtoch. politických rozhodnutiach národných vlád, závislých od konzumných nálad obyvateľstva. Je to obdoba toho, ako keby bola bývala slovenská mena, koruna a slovenská ekonomika založená nie na štátnom rozpočte SR, a rozhodnutiach slovenskej vlády, ale na rozpočtoch slovenských miest a politických rozhodnutiach mestských parlamentov. Tiež by SR za takýchto podmienok hrozil rozpad.
A podobne je to s globalizáciou, ktorú ľavica väčšinou vníma negatívne. To, čo tu existuje, je tiež prapodivná kombinácia národných kapitalistických štátov, s globálnou ekonomikou a globálnymi vojenskými zásahmi. Teda globálny kapitalizmus, ale nie globálna forma, od tej má poriadne ďaleko.

Integrácia, ak má fungovať a prinášať vysoký zisk, musí byť komplexná. Teda ju treba dotiahnuť z ekonomickej aj do politickej roviny. Európska mena môže byť založená len na európskom rozpočte, európskych daniach a plnohodnotnej európskej vláde a parlamente. Každý má možnosť si vybrať, či sú mu prednejšie národné záujmy, alebo zisky vyplývajúce z plnohodnotnej integrácie.

Zdalo by sa, že som odbočil, ale ja len ukazujem, že problémom EÚ, jej rozhodnutí aj voči Srbsku, jej súčasnej krízy, je starý kapitalistický základ. Bez pochopenia jej podstaty nepochopíme ani jej rozhodnutia, jej problémy, jej krízy.

Pritom nemierim k socializmu. Globálna forma, ktorej súčasťou je aj európska integrácia, je spoločenskou formou, nasledujúcou po socializme, pre ktorú sa vytvorili podmienky už v r. 1998. Tam smeroval skok v r. 1989, nie do starého kapitalizmu.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
13. január 2012, 06:08
nemecko evidentne poklada srbov za svojich nepriatelov a tak doslo k dohode s americanmi vo veci flagrantneho porusenia medzinarodneho prava - bombardovania Srbska 1999...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
13. január 2012, 13:56
Juhoslávia bol štát šiestich národov, podotýkam len slovanských, čo je v poriadku však to bola Juhoslávia. Bol to štát Slovincov, Chorvátov, Moslimov, Čiernohorcov a Macedóncov. A bola pozorným štátom pre ďalšie národnosti, Albáncov, Maďarov, Slovákov, Rusínov, Talianov, Turkov, Rómov a iných. O ústretovosti ma presviedčali bichle dokumentov v iks rečiach, zákony a podobne, ktoré boli prílohou týždenníka Slovákov v Juhoslávii, Hlasu ľudu. Všetky národy mali štátnosť, národnosti samozrejme nie. V prípade Srbska to boli ešte dve autonómne oblasti Vojvodina, pre množstvo národností, pričom Srbi mali prevahu, a Kosovo Metohija, kde bolo najviac Albáncov, neslovanský to národ, ktorý však mal svoj národný štát. Otázka prečo len Srbsko malo autonómne oblasti? Veď v Chorvátsku bol silný taliansky živel v Istrii a pokiaľ viem Srbi tvorili skoro tretinu obyvateľstva Chorvátska a sústredene bývali vo východnom Slavónsku a potom v neskôr dobre známej Krajine od Šibeniku na sever popri bosnianskej hranici, aj Plitvické jazera tam patrili, až po Karlovac skoro pri Záhrebe. Žili tam stáročia ako pozostatok migračných pohybov v tureckých vojnách. O Bosne a Hercegovine bolo známe, že tam žili Chorváti, Srbi a slovanskí Moslimovia, čo bol vcelku zvláštny vynález národa na základe náboženstva, ale myslím si, že nemám právo spochybňovať národné povedomie, ktoré sa vytvorilo aj takto. Čo spochybňujem je fakt, že Tito a spol tu nevytvorili podmienky spolužitia národov tak, aby od začiatku Bosna sa spravovala ako súhrn kantónov jednotlivých národov, vzhľadom na ich šachovnicové prelínanie. A ani v Macedónsku nebola vytvorená autonómna oblasť pre Albáncov, a je ich asi štvrtina obyvateľstva. Alebo v Slovinsku pre Maďarov. Či chcete, či nie titovská koncepcia Juhoslávie bola všeličo možné len nie projekt podporujúci veľkosrbské ambície. Práve naopak, vytvoril podmienky pre dnešnú neutešenú situáciu. A pokiaľ Veľké Albánsko a Veľké Chorvátsko slovne odsudzujeme, ale všetko robíme pre to aby vznikli, na druhej strane aj Malé Srbsko likvidujeme odtrhnutím Kosova Metohije a možno aj Vojvodiny. Ktovie či nedôjde aj na Sandžak a moslimovia z južného Srbska nebudú privtelení k svojim bratom vo viere v Albánsku. Bude dokonané! Nebude toto všetko nemecké i nenemecké úsilie v EÚ aj pre to, že Srbi a doteraz usilujúce juhoslovanské štáty Srbsko, Čierna Hora, Macedónsko a aj Bosna má Srbov, sú pravoslávne? Aby potvrdili civilizačnú huntingovskú menejcennosť kresťanstva na východnej strane Európy? Dúfam, že nie. A kladiem otázky . Opäť. Otázka prečo za Juhoslávie len Srbsko malo autonómne oblasti a stále hovoríme len o srbskom šovinizme? Splnilo Chorvátsko podmienku návratu svojich Srbov, ktorých vyhnalo v roku 1995 a niektoré nacionalistické ústavné nedostatky a preto už môže vstúpiť do EÚ? Prečo neprotestujeme a aktívne nerobíme nič proti politike Grécka voči Macedónsku, ktorému upiera právo na názov vlasti?
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
14. január 2012, 02:11
Vrah-atentatnik/terorista G.Princip najaty srbskou sovinistickou plukovnickou juntou snivajucou o akomsi ,,Velkom Srbsku,, ktory zakerne zavrazdil Ferdinanda a jeho cesku manzelku podla srbomila O. ani neexistoval.Len sami ,,osvieteni ludomilni srbi,,ktori podla O. nerozputali prvu svetovu vojnu.Pan O. by bol iste velmi opatrny pri vysvetlovani o ludomilnych kvalitach srbov pri debate so slovincami,chorvatmi,cernohorcami,albancami.Mam velmi dobre v pamati srbov ako sa ,,najezili,, ked som im povedal len taku malickost ze vacsina obyvatelov na SK slavi Vianoce koncom decembra.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2012, 04:08
Nuž keď -p- tak načrel do mimulosti, aspoň nám pripomenul, že profesor Masaryk T.G. ešte pred vznikom Československa chodil do Srbska a presne definoval problém vzťahu Rakúsko-uhorskej monarchie i Pruska so Srbskom a celým Balkánom. A dokonca upozorňoval (rovnako ako dnes Braňo), že územie Balkánu s mnohými národmi slovanského pôvodu a poškodenými dlhodobou osmanskou porobou ( takže, Jozef, nežije tu národ Muslimov, ale Bosancov, ktorí za tie dve stáročia osmanskej poroby konvertovali na muslimskú vieru, možno iba preto, aby vtedy prežili), že toto územier je "lymfatickou uzlinou"Európy a ak sa "vzdurí", ak tu dôjde k nepokojom, celá Európa na to doplatí.

No a Braňo to pekne v novodobých dejinách odhaľuje - dnes je problémom po vojne na Balkáne usporiadanie vzťahov Srbsko - Kosovo a Kosovo má akúsi tútorskú nemecku podporu (prečo?), pričom Srbi sú chránenci Rusov a i keď nemecko-ruské vzťahy v 21.storočí prekvitajú, tu na Balkáne sa vyostrujú...

Mimochodom, problém kosovských Albáncov nie je iba so Srbskom, rovnako rozpínavo si počínajú i v Macedónii, ale i v Čiernej Hore a po celej Európe na seba zbytočne upozorňujú viac kriminálnymi aktivitami než nejakým ultúrnym či hospodáerskym vplyvom. Tým sa akosi nikto nezaoberá?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2012, 17:52
mimoriadne nízka reakcia. neviem, prečo tvrdíte, že gavrilo princip podla mňa neexistoval. a ubezpečujem vás, že slováci vo vojvodine pokojne oslavujú vianoce koncom decembra a nikoho v srbsku to neirituje. možno zopár extrémistov, ktorých ste stretli aj vy, ale podľa toho ste ohodnotili všetkých srbov? skvelé! dovoľujem si vás upozorniť, že takú veľkorysú menšinovú politiku, akú robia srbi nemá v európe nikto a dnešná vláda je zložená z bojovníkov proti miloševičovi a spĺňa všetky európske demokratické štandardy. o tom som písal, ale vás to zjavne nezaujíma. a mňa obviňujete z jednostrannosti. ha-ha-ha

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984