Čína: Pád vychádzajúcej politickej hviezdy

Wang Li-ťün, čerstvo odvolaný šéf polície v meste Čchung-čching na juhozápade Číny sa 6. februára rozhodol navštíviť americký generálny konzulát v neďalekom meste Čcheng-tu v provincii S´-čchuan a požiadať tam o politický azyl. Dôvodom boli jeho obavy o svoju  bezpečnosť, lebo vraj vedel toho veľa o najvyššom straníckom šéfovi v meste a najmä o jeho manželke.
Počet zobrazení: 1836
uvod_Po_si_laj.jpg

Jeho zásluhou vyšlo najavo, že záhadná smrť britského obchodníka Neila Heywooda, ktorého našli vlani v novembri mŕtveho v jeho hotelovej izbe, nebola zapríčinená nadmerným pitím alkoholu a zlyhaním srdca, ale že ho otrávili. Smrť mala na svedomí jeho obchodná partnerka Ku Kchaj-laj, manželka najvyššieho straníckeho šéfa v meste Po Si-laja.

Wang na americkom konzuláte dlho nepobudol. Keďže mesto Čchung-čching je pod priamou správou ústrednej vlády, na druhý deň si po neho prišla polícia z Pekingu a začalo sa vyšetrovanie. O necelý mesiac od udalosti premiér ČĽR Wen Ťia-pao oznámil na tlačovej konferencii, že Po Si-laj už nie je tajomníkom strany v meste a o deň neskôr priniesli médiá správu, že bol zbavený aj miesta v 25-člennom politbyre Komunistickej strany Číny. Pritom ešte krátko predtým sa hovorilo, že je vážny adept na postup do stáleho výboru politbyra, čím by sa zaradil medzi deväť najvplyvnejších predstaviteľov krajiny. Namiesto jeho cesty hore vznikla osobitná komisia, ktorá opätovne prešetruje príčiny úmrtia Neila Heywooda. Neexistujú pochybnosti, že hlavnou obvinenou bude tajomníkova manželka Ku Kchaj-laj a ich domáci sluha Čang Siao-ťün, lebo obaja už skončili vo vyšetrovacej väzbe.

Pre vedenie strany a štátu musí byť mimoriadne nepríjemný fakt, že bývalý šéf polície mesta sa so svojim odhalením neobrátil na nadriadených alebo na stranícke vedenie, ako mu to nariaďujú úradné predpisy, ale na americký konzulát. Z toho možno usúdiť, že Wang Li-ťün neveril, že sa prípad spravodlivo vyšetrí. Mal na to svoje dôvody. Telo zavraždeného obchodníka bolo totiž okamžite po smrti spálené bez toho, aby ho podrobili pitve. Na polícii muselo existovať určité podozrenie, lebo štyria policajti zaoberajúci sa prípadom odmietli podpísať protokol o príčinách smrti Neila Heywooda. Keď Wang Li-ťün informoval o priebehu vyšetrovania svojho straníckeho šéfa, dostal sa s ním do sporu a prišiel o miesto. Na celom prípade je zaujímavé, že čínske médiá napriek prehrešku policajného šéfa venujú prípadu naozaj mimoriadnu pozornosť a kto sleduje dlhodobo politiku tejto krajiny, musí dospieť k názoru, že ide zrejme o zámer podporovaný z najvyšších miest.

Dokonalý manželský pár

Z médií vyplynulo, že 62 ročný Po Si-laj a jeho 54 ročná manželka Ku Kchaj-laj tvorili dokonalý a veľmi kompatibilný pár vyznačujúci sa navyše veľkou charizmou a tešiaci sa značnej obľube. Niektorí dokonca o nich hovorili ako o čínskych Kennedyovcoch. Ich kariéra sa začala v meste Ta-lien na severovýchode krajiny, kde Po bol starostom a manželka odborníčkou na obchodné právo. Ku Kchaj-laj si založila konzultantskú firmu, ktorá pomáhala domácim i zahraničným podnikateľom prekonávať úskalia čínskej byrokracie tým, že im našla cestičky a spôsoby, ako realizovať svoje plány. Samozrejme, že jej rady príslušne honorované nasmerovali podnikateľov väčšinou do pracovne starosti mesta alebo niektorých ďalších vplyvných funkcionárov. Ako právnička bola naozaj veľmi úspešná, preslávil ju proces s istou americkou firmou, ktorý vyhrala v prospech mesta. Napísala o tom dokonca knihu, v ktorej porovnáva americké a čínske právo.

Potom Ku Kchaj-laj nečakane ukončila svoju úspešnú kariéru právničky a rozhodla sa podporovať svojho manžela v jeho ďalšom politickom vzostupe. Pre čínske noviny vyhlásila, že svojimi odbornými radami chce manželovi pomáhať predovšetkým v jeho boji proti korupcii, čím si na svoju stranu naklonila veľkú časť verejnosti. Jej manžel naozaj vystupoval v tom čase ako neochvejný bojovník proti korupcii a organizovanému zločinu, na jeho tvrdosť doplatilo dokonca niekoľko nižšie postavených straníckych funkcionárov. Pritom ostal bez povšimnutia fakt, že rodina straníckeho šéfa žila vysoko nad pomery, aké si mohol dovoliť zo svojho platu. Ich syn Po Kua-kua najskôr navštevoval britskú prestížnu internátnu školu Harrow, kde sa ročné školné rovná ekvivalentu 55-tisíc dolárov a potom nastúpil na rovnako finančne náročnú Harwardovu univerzitu v Bostone. Rodine priťažil aj vyhodený policajný šéf Wang, ktorý vyšetrovateľom prezradil, že Ku Kchaj-laj presunula do zahraničia obnosy v hodnote niekoľko stoviek miliónov dolárov. Zároveň sa hovorí o tom, že vlastní v zahraničí množstvo nehnuteľností napísaných na iné osoby. Denník Žen-min-ž´-pao uverejnil v tejto súvislosti článok, podľa ktorého skorumpovaní stranícki činitelia využívajú svoje deti, manželky, priateľov, ba dokonca aj milenky na to, aby presunuli financie do iných krajín. Ako uviedol denník, „niektorí dokonca využívajú rozličné kanály, aby tajne získali zahraničnú identitu alebo dvojaké občianstvo“. Vzniká otázka, či rovnako nepostupovala aj Ku Kchaj-laj, keďže jej aktivity za hranicami Číny boli veľmi časté a ťažko sa dali kontrolovať.

Je celkom možné, že manželke straníckeho bosa pomáhal v jej neprehľadných zahraničných obchodných aktivitách práve britský podnikateľ Neil Heywood. Do médií preniklo zatiaľ len toľko, že sa obaja dostali do sporu práve kvôli nejakým obchodným záležitostiam. Ten spor musel nadobudnúť veľmi vážne rozmery, keď sa ho rozhodli riešiť takým radikálnym spôsobom – likvidáciou nepohodlného svedka.

Príprava na zjazd KS Číny?

Neexistujú pochybnosti, že tieto udalosti budú mať vplyv na priebeh 18. zjazdu KS Číny plánovaného na jeseň a istotne ovplyvnia aj jeho výsledky vrátane tých personálnych. Analytici prichádzajú s názorom, že práve rozsiahla mediálna kampaň okolo straníckeho šéfa Čchung-čchingu je súčasťou zákulisného boja medzi konzervatívnym a reformným krídlom v strane. Vedelo sa, že Po Si-laj patril ku konzervatívnemu krídlu, bol obdivovateľom Mao Ce-tunga a staval sa za zachovanie väčšieho vplyvu štátu na ekonomiku. Poukazoval totiž často práve na neduhy, ktoré do krajiny prišli spolu s otváraním sa svetu a s ekonomickou reformou. V čínskej verejnosti je to veľmi diskutovaná téma.

Po Si-lajov prípad má byť zároveň dôkazom, že terajšie vedenie strany a štátu je nielen odhodlané, ale aj schopné vysporiadať sa s takými negatívne vnímanými nedostatkami súčasnej Číny, ako je korupcia. Napokon, píše o tom aj ústredný stranícky denník v súvislosti s odstavením Po Si-laja: „Toto rozhodnutie zároveň signalizuje, že každý, kto porušuje disciplínu alebo zákon, bude vyšetrovaný a potrestaný a že pokiaľ ide o stranícku disciplínu neexistujú nijaký privilegovaní členovia a pred zákonmi žiadni privilegovaní občania.“ Podobne vnímajú súčasnú mediálnu kampaň aj odborníci na čínske právo, podľa ktorých postup proti Po Si-lajovi  má byť ukážkou schopností strany a vlády vysporiadať sa s porušením zákona a straníckej disciplíny.

Prípad Po Si-laja a jeho manželky zrejme nebude jediný problém, ktorému čelí súčasné vedenie. Vlani v júli pri príležitosti 90. výročia vzniku Komunistickej strany Číny upozornil na to aj prezident Chu Ťin-tchao, keď konštatoval, že strana  čelí „dlhotrvajúcim a ťažkým skúškam vládnutia pri uplatňovaní reformy, otváraní sa svetu, rozvoji trhovej ekonomiky, ako aj skúškam vonkajšieho prostredia“. Veta, ktorá sa pri analyzovaní môže rozrásť na niekoľko stránok písaného textu.

Ohlasy vo svete

Reakcie svetových médií sú rozličné, od triezveho konštatovania faktov, až po tvrdenie, že „v Číne zúri mocenský boj“. História tejto krajiny napovedá, že ak tam „zúril“ mocenský boj, tak si jednotlivé skupiny tohto boja zavolali na pomoc Námestie Tchien-an-men, kde sa pred národom i svetom ukázalo rozloženie síl. Naposledy sa tak stalo v máji roku 1989, keď námestie rozhodovalo o ďalšom smerovaní krajiny. V súčasnosti sa ten boj preniesol skôr na internet, kde sa osud Po Si-laja a jeho manželky hodnotí naozaj v širokom spektre. Od chválospevov na jeho tvrdý postup proti korupcii až po varovania, že chcel v krajine zorganizovať novú kultúrnu revolúciu.

Napriek veľkému množstvu protirečivých názorov (alebo práve preto) možno konštatovať, že „systém funguje“. Že boj sa vedie pomocou sily zákona a že proti nemu nie sú imúnni ani vysoko postavení stranícki činitelia a ich príbuzenstvo. Aj keď treba dodať, že uplatnenie vlády zákona má v tomto prípade príchuť horkosti, lebo na jeho začiatku bolo rozhodnutie odvolaného šéfa polície obrátiť sa nie na vlastné inštitúcie, ale na americký generálny konzulát, kde hľadal ochranu. 

Úvodný obrázok: Po Si-laj vyobrazený na múre Le demeure du Chaos, čo je múzeum súčasného umenia, vo francúzskom mestečku S-Romain-au-Mt d´Or.

Foto: Abode of Chaos

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984