Vyhlásenie KOZ SR k vyjadreniu prezidenta SR I. Gašparoviča neotvárať Zákonník práce

Konfederácia odborových zväzov SR vyjadrila rozčarovanie nad vyjadreniami prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča, ktoré odzneli na rokovaní s predstaviteľmi slovenských automobiliek.
Počet zobrazení: 2440
KOZ.JPG

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR vyjadruje rozčarovanie nad vyjadreniami prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča, ktoré odzneli na stredajšom (13.6.2012) rokovaní s predstaviteľmi slovenských automobiliek. I. Gašparovič na ňom vyhlásil, že nie je za to, aby sa v súčasnosti Zákonník práce otváral. Podľa neho by to bolo vraj dosť náročné, najmä v čase, keď "sa Slovensko musí vysporiadať s novými reformami a podmienkami pre podporu eurozóny a Európskej únie".

KOZ SR zaráža postoj hlavy štátu k Zákonníku práce, pretože na viacerých stretnutiach, aj na tohtoročnom prijatí predstaviteľov odborov na začiatku roka v prezidentskom paláci, vyjadril pochopenie pre úsilie odborov vrátiť Zákonník práce do podoby, v ktorej sa nachádzal pri jeho prijatí aj s podporou KOZ SR v roku 2007. Nechápeme jeho argumentáciu, pretože v predchádzajúcom období ho charakterizoval ako nevyvážený pracovnoprávny dokument, na základe ktorého ťahajú zamestnanci za kratší koniec a sú v postavení oveľa slabšieho voči zamestnávateľom.

Kladieme si preto otázku, čo zmenilo postoj a argumentáciu pána prezidenta. Kríza tu bola totiž už v roku 2009 i o dva roky neskôr. Jediný rozdiel je v tom, že na rozdiel od predchádzajúcej pravicovoliberálnej vlády sme sa predtým aj teraz s vládou Roberta Fica snažili hľadať také východiská, aby zamestnanci a najslabšie sociálne skupiny obyvateľstva pocítili čo najmenšiu intenzitu dopadov krízy. Súčasný Zákonník práce v tomto smere nevyvažuje vzťah zamestnanca so zamestnávateľom, vydáva ho zamestnávateľovi napospas.
Vláda Roberta Fica si dala zmeny zákonníka do svojho programu a ústami ministra práce oznámila, že ho chce do roka zmeniť. Konfederácia aj vláda SR sa musia snažiť o minimalizáciu tvrdých dopadov na plecia sociálne najslabších zamestnancov a občanov. Občania sa v marcových parlamentných voľbách rozhodli pre Smer-sociálnu demokraciu, ktorú v kampani podporili aj KOZ SR Privítali sme, že nás ako sociálneho partnera premiér pozval k príprave programového vyhlásenia vlády. Naše požiadavky do základného dokumentu vládneho kabinetu sme kreovali s vedomím napraviť to, čo predchádzajúca vláda v pracovnoprávnom kódexe i v mnohých sociálnych zákonoch odstránila a zrušila. Pracovnoprávne vzťahy z pohľadu zamestnancov utrpeli najviac výrazným znížením ochrany zamestnancov pri prijímaní a prepúšťaní zo zamestnania, v predĺžení skúšobnej doby, v znížení výpovednej doby, v zhoršení pracovných podmienok zamestnancov. Nový Zákonník práce vôbec nebol štartérom vyššej zamestnanosti s "desaťtisícmi nových pracovných miest", naopak, zmeny v ňom umožnili zamestnávateľom jednoduchšiu manipuláciu so zamestnancom, teda aj ľahšie prepúšťanie. Potrebujeme taký zákonník práce a také zákony, ide najmä vymožiteľnosť práva, aby zamestnanci dostali za svoju prácu spravodlivú plácu a načas!

Rovnako tak to bolo aj s okliešťovaním práv odborov ako reprezentatívnych zástupcov zamestnancov. Predstavitelia Smeru aj vlády sa už vyjadrili, že mienia zo zákonníka vypustiť všetky paragrafy, ktoré poškodzujú zamestnancov. Sme si vedomí, že kríza, ktorá sa vrátila do Európy, najmä jej dôsledky, si budú vyžadovať aj riešenia, ktoré budú zrejme aj bolieť. Ľudia, zamestnanci a členovia odborov však volili v marci zmenu a sľuby o napravení škôd spôsobených predchádzajúcou vládnou garnitúrou. Týka sa to aj Zákonníka práce a jeho zmeny do predošlej, vyváženej a štandardnej európskej podoby. Ako odznelo aj na prvomájovom zhromaždení v Žiline, KOZ SR verí a je presvedčená, že táto požiadavka sa stane realitou. Veríme, že vláda SR svoj sľub dodrží a budeme o navrhnutých zmenách v Zákonníku práce rokovať. Na zmene Zákonníka práce v zmysle našich požiadaviek budeme trvať a vládu pri takomto riešení podporovať!

V Bratislave, 14.6.2012

Zdroj: http://www.kozsr.sk/?page=./stanoviska/stanovisko_14_6_2012

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
19. jún 2012, 17:35
"Potrebujeme taký zákonník práce a také zákony, ide najmä vymožiteľnosť práva, aby zamestnanci dostali za svoju prácu spravodlivú plácu a načas!"

Ešte som totiž nepočul o exekútorovi, ktorý by zabavil majetok či odstavil účet firmy za nezaplatené výplaty. Ale celý trhový systém každodenne za každý cent či euro dlžoby dokáže zamestnancom zablokovať účet či zabaviť majetok bez pardonu.
Źiaľ, tak to funguje.A zamestnanec v obave zo straty pracovnej zmluvy radšej čuší. Rovnoprávnosť vzťahu či férovosť zmluvy a "obchodného vzťahu" tu dostáva poriadne na frak...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. jún 2012, 08:00

"I. Gašparovič na ňom vyhlásil, že nie je za to, aby sa v súčasnosti Zákonník práce otváral. Podľa neho by to bolo vraj dosť náročné, najmä v čase, keď "sa Slovensko musí vysporiadať s novými reformami a podmienkami pre podporu eurozóny a Európskej únie".

*************************

Starý ujo je už dávno súci ísť na prezidentský starobný dôchodok. Nejedná sa mu už o ďalšie zvolenie, tak sa správa ako buržuj, ktorým bol, je a bude!Tak čo iné sa od neho dá očakávať ako zastávanie ľudí jeho "krvnej" buržoáznej skupiny.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984