Čerenie vôd v ľavom spektre

Na webe aj na Facebooku možno od dnes nájsť stránku (komunitu) Ľavé spektrum 2012 - výpovede o ľavici. Je dielom Julina Bosáka ml., ktorého vídať na najrôznejších podujatiach s videokamerou.
Počet zobrazení: 6837
lave spektrum.jpg

Na stránke sa hovorí: „Projekt vznikol na vlastné náklady autora Juliána Bosáka ml. ako nezávislá iniciatíva zachytiť slovenské ľavé spektrum v jeho rôznorodosti s jeho definovaním sa, hodnotením momentálneho stavu a víziami do budúcna. Oslovených bolo cez 100 ľudí, ktorí majú viac či menej blízko k ľavému spektru, následne vznikla táto mozaika názorov, ktorá je miestami v harmónii so spoločnými motívmi, ale aj výraznými kontrapunktami.“

Dodajme, že autor položil tri základné otázky: Čo znamená byť ľavičiar? Aká je situácia na ľavom spektre? Aké sú perspektívy realizácie ľavicových idelálov?

Darmo sa nám tu vyše dvadsať rokov snažia raz tí raz oní nahovoriť, že dnes už nemá zmysel delenie na ľavicu a pravicu: snažia sa len otupiť zmysly ľudí, znecitlivieť ich voči nerovnosti, neprávu a neslobode – áno, neslobode, lebo ľudia bez práce sú neslobodní... vo všetkých ohľadoch. A ešte sú označovaní za lúzu, príživníkov, neschopákov.

Ľavé spektrum Julina Bosáka ml. je z tých prejavov ľavicovosti ako činu, ktoré nemá nijakú organizačnú základňu, a práve preto je významné. Preto je aj čisté a nefalšované. Nemá hranice ani mantinely, nenálepkuje ani nevykazuje nikoho za dvere. Vďaka zaň.

Na Slovensku je to tak, nie každý čin ocenil, nie každý sa tvorcovi Ľavého spektra poďakoval. Viacerí praví ľavičiari sa zhrozili. Našli sa aj takí, ktorí povedali drsnejšie ako ďakujem pekne za takých ľavičiarov! Dokonca ešte predtým než bola stránka zverejnená.

To však v žiadnom prípade projektu Julina Bosáka ublížiť nemôže. Vypočujme si názory oslovených, zamýšľajme sa nad nimi a nesúďme, ale cúďme.

www.lavespektrum.sk

Ako vidím kritiku projektu Ľavé spektrum 2012

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
09. júl 2012, 12:06

Tak to som sa už dlho tak dobre nezabavila ako na stránke Ľavicového spektra 2012 na FB.

Elzéard Bouffier

Jáj a ešte Sergej Kozlík... ale z toho v duchu teraz modernej "názorovej flexibility" je zrazu už euroskeptik a "pravičiar" všakáno... a ešte Ľuptáka, Húsku, či Migaša ste zabudli... Chelemendíka (ako dalšieho z kategórie "humoristi") ste dúfam neopomenuli...5 júla o 12:07 ?

2.Boris Štěrbák Paní profesorka Schmögnerová do Levého slovenského spetra rozhodně patří

5 júla o 14:49 ?

Ján Segeč

To rozhodne!(obrovský smiech) Mala si to milostivá rozmyslieť na koho strane je, keď brali SDĽ-kári Judášske peniaze od NED! "Britská Konzervatívna strana dostala od NED státisíce britských libier a dolárov na podporu politických strán na Slovensku. Podporu dostali KDH, SDKÚ, SDĽ a Sociálnodemokratická strana i Mladá demokratická ľavica. Cieľom bolo pred voľbami v 1998 vytvoriť pomocou finančných grantov potenciálnu koalíciu."

Viac na: http://www.poznanie.estranky.sk/clanky/kto-za-koho-kope-cast-2.htmlSmerujeme k poznaniu a vzostupu - Kto za koho kope časť 2 www.poznanie.estranky.sk..5 júla o 20:59

Ján Segeč

Nakoniec sa všetci "ľaví" stretnú s Ficom v jednej posteli (bez rozdielu pohlavia) / Parafráza výroku innej Brigity/5 júla o 21:06 ?

Elzéard Bouffier

Alebo je tu potom aj ďalší Schmognerovej súputník z SDĽ... presvedčený ľavičiar a navyse úspešný tipér, ktorý "čisto náhodou" vyhral na vilu v štátnej stávkovej spoločnosti...

http://sk.wikipedia.org/wiki/Pavol_Kanis

http://www.pluska.sk/showdoc.do?docid=191772&showRate=true

http://korzar.sme.sk/c/4711791/minister-p-kanis-tipoval-aj-v-novoveskych-stavkovych-kancelariach.html

http://www.sme.sk/c/1172685/tipos-nike-terno-miliardy-v-stavkach.html

http://dotankoch.sk/talk/display/835?escape=falsepiatok, 18:59

Wiliam Canaris

chmelar a schmognerova? ? ved by sa pobili po dvoch dnoch .. inak bola by to dobra dvojka ..Včera o 12:06

Fero Konvalinka

schmegnerka,vykonavateľka tvrdych miklož-ovych ekonomickych povelov.ta sa určite hodi:)Včera o 12:23

Choďte na FB left show must go on!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2012, 14:18
Inga, veď ste už na smiech...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2012, 15:59

Tak mi pán/i "xxy" vysvetlite, čo je ľavicové na Chmelárovi, Havranovi, Profantovi,...? Že cikajú držiac si ľavou rukou, alebo že Fabryová onanuje ľavou rukou?

Sledujete vy vôbec diskusiu na FB?

Aspoň polovica z respondentov nemá nič spoločné s ľavicou a napriek tomu sú tam! Prečo?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2012, 16:37
Na jednej strane chápem rozčúlenie z toho, že "ľavica" je iba iná biznis trieda pre "profesionalizovaných" politikov. Už dávno som sa rozľúčil s ľavicou, ako politickým prúdom definovaným sociálnym humanizmom ( komunizmom) a trpím, že sa za ľavicu považuje kde-kdo. Súhlasím, že je to sila, ak sa tam "cíti" ministerka financií, ktorá "ozdravila" banky 118 miliardami korún z vrecák narodených i novorodených spoluobčanov, často bedárov. Tí jej majsterštik budú splácať desaťročia...Dielo korunovala a "zdravé" banky za "babku" privatizovala do zahraničia... Nuž, ale načo bojovať s veternými mlynmi ukradnutých ( a vykradnutých) pojmov. syzifovsky zbytočne večná práca, proti mediálnej presile štedro financovanej finančnou oligarchiou. Poprosím však - napriek rozčúleniu - expresívne farbenie vulgarizujúcimi náznakmi vzbudí akurát pobúrenie a diskvalifikuje často briskné úsudky. Viem, že druhá strana nemá žiadne škrupule, no rozdiel je aj v kultúre argumentácie. Ak ide o vec netreba ju vystavovať riziku odsudku len z premiery rozhorčenia. Mám po ruke vcelku jednoduchú ( a fungujúcu) definíciuˇ"ľavičiarstva" : pre mňa je ľavičiarom ten, kto pri odbočovaní vyhadzuje blinker. Zaujíma ho totiž osud iných šoférov, chce sa vyhnúť zbytočnej kolízíi a následným škodám. A to platí aj v prenesenom zmysle slova... Všimnite si - pre potvrdenie - jazdu zbohatlíkov na veľkých autách, zpravidla ani nevedia, že ich auto je vybavené takým zariadením: oni prosto svojím offroadom prejdú kde chcú a ako chcú ( a tí vonku, niekedy na daždi ich vonkocom nezaujímajú). A sú medzi nimi aj "významné osobnosti" slovenskej ľavice. Som rád, ak sa niekdo pokúša niečo urobiť s "ľavicou", aspoň z bežného marazmu vidno obrysy. Blairovská ľavica je smiešnou paródiou na politiku- nemá sociálny a kultúrny základ, nemá program, iba chuť sa "živiť" politikou. Nuž, ale janičiarstvo, quislingovstvo je trápny ale častý spôsob prežívania ťažkých dôb...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2012, 18:27
Inga je zvycajne velmi vseobecna a obsirna.Podstata veci jej unika.Vyjadruje sa prakticky ku vsetkemu.V pripevkoch dava vela odkazov,pise vela slov,spaja vela suvislosti,ALE...malokedy zasiahne jadro veci!!! Spravne zhodnotit situaciu,je dar od boha.To sa neda naucit. Niekto tu raz zapochyboval,ale podla prispevkov je Inga urcite zena.Muz vyjadruje fakty a ide k veci,zena obkecava a potrebuje skor vzrusenie a pravidelny kontakt.Naviac ma syndrom posledneho slova. Napriek vsetkemu pani Inga,si vazim vasu rozhladenost a schopnost komunikacie,ale niekedy je menej viac a mlcanie zlato.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. júl 2012, 05:00
"Inga je zvycajne velmi vseobecna a obsirna.Podstata veci jej unika.Vyjadruje sa prakticky ku vsetkemu.V pripevkoch dava vela odkazov,pise vela slov,spaja vela suvislosti,ALE...malokedy zasiahne jadro veci!!! Spravne zhodnotit situaciu,je dar od boha.To sa neda naucit." XXX

*************************

OK, tak toto zrejme zasiahne jadro veci.

1, Julinov Bosákov projekt Ľavicové spektrum môžeme chápať ako sieť ťahanú ľavicovými vodami. Dokonca tomu napovedá aj názov tohoto článku: Čerenie vôd v ľavicovom spektre.

Pre vysvetlenie jadra problému si pomôžem Kristovým podobenstvom "O sieti"

47 Nebeské kráľovstvo môžeme ďalej prirovnať k sieti, ktorá sa spustí do mora. Zachytí sa v nej všetko možné.

48 Keď je sieť plná, vytiahnu ju rybári na breh, jedlé ryby vyberú do košov, zlé vyhodia.

Dajte si do súvislosti to, čo som napísala, v čom som sa mýlila a v čom som nezasiahla jadro?

Veď na prvý pohľad vidno, že zdochnuté ryby chytené do siete sú už hore bruchom (zdiskereditované politické mŕtvoly), alebo sú tam chytené zdochýnajúce (neúspešní oportunisti), len ich treba vyhádzať, aby neznehodnotili celý projekt!

2, Pán Janošovský zrejme máte pravdu v tom, aby sme sa neposrieľali na začiatku. Preto na vysvetlenie použijem iné podobenstvo "O kúkoli", ktoré vysvetľuje ďalší princíp oddeľovania na prvý pohľad neviditeľného "balastu" v ľavicovom spektre:

24 Potom použil ďalšie podobenstvo: Nebeské kráľovstvo je podobné hospodárovi, ktorý zasial na svojom poli dobré semeno.

25 Ale v noci, keď ľudia spali, jeho nepriateľ rozhodil medzi pšenicu kúkoľ a odišiel. 26 Keď obilie vyrástlo a vyklasilo sa, ukázal sa aj kúkoľ**.

27 Sluhovia prišli za hospodárom a povedali mu: Veď si zasial čisté semeno, kde sa vzal kúkoľ?

28 To urobil nepriateľ! odpovedal im.

Pôjdeme to pole vyplieť, ponúkli sa.

29 Ale hospodár nesúhlasil: Nie, nerobte to. S kúkoľom by ste mohli ľahko vytrhnúť aj pšenicu.

30 Necháme oboje dorásť a pri žatve rozkážem žencom, aby najprv vybrali kúkoľ, zviazali ho do snopkov a spálili a pšenicu zhromaždili do mojej stodoly. "

Len ma zaujíma:

1, kto dokáže múdro urobiť objektívne kritéria na oddelenie pšenice od kúkoľa (ortodoxných ľavičiarov od oportunistov)?

2, Je podľa vás nemorálne priamo poukázať na zdochnuté, alebo zdochýnajúce ryby?

Alebo budeme natoľko hlúpi, že kúkoľ budeme považovať za pšenicu a skončí tento projekt tak neslávne ako oportunistická SDĽ v 1998, či KSS po 2002?

Ja vysoko oceňujem Julinov mediálny projekt, ale odtiaľ potiaľ. Nedajme sa obalamutiť rečičkami. Pretože vtáka poznať po perí a politika po skutkoch a nie po "kvetnatej" rečí!

**Pozn. kúkoľ /lat. Lolium temulentum/ je divoko rastúca rastlina. Dlhšiu dobu po vzídení (sklíčení) je takmer nerozoznateľná od pšenice. Konzumácia plodov tejto rastliny spôsobuje silné zvracanie až smrť.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. júl 2012, 05:36
Pre vsetkych co nikdy chlieb nedorabali a myslia si ze bochnik je plodom rastliny zvanej psenica. http://www.zitava.sk/zitava/zitava.php?page_id=rastlinstvo_kukol
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. júl 2012, 05:58
...koňom a inak zaľúbeným. Nemyslím, že kritéria "ľavice" by mal "určovať" nejaký expert, výbor alebo podvýbor. Otázka je viac namieste ako čokoľvek iné: ukazuje nahotu nielen slovenskej ľavice. Neochota definovať subjekt, hmliť abstraktnými pseudohumanistickými floskulami, či politologickou ekvilibristikou ( napr. Žižekova nádej, že sa v revolúcií sformuje subjekt spontálne?!?) rámcuje krízu ľavice. Tam, kde svoj subjekt "ľavica" stratila, kríza začala a tam, kde ho nájde skončí... Zatiaľ sme na hony vzdialení a je jedno či historizujeme, fabulujeme alebo špekulujeme: bez rozpoznania subjektu sa do "ľavice" budú hlásiť rôzni exoti - dúhoví pridi, bankári s rúžovým spodným prádlom, ľavoruké sufražetky, agenti rozviedok ( platení i honorárni...). Bez subjektu, a veľa ľudí to nechce vidieť, musíme strpieť i takéto poníženie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. júl 2012, 07:42
ale zivot to nakonic dokope do spravnej polohy.To co skusame vymyslat bolo uz davno vymyslene.Stacilo by aby cirkev konala v sulade s tym co hlasa.Desatoro.Aaaa.Mame raj na zemi.Vymywslene aj zite.Moralny kodex komunistu takmer totozny s desatoroma prave hlasatelmi desatora dikreditovany.Co absurdnejsie na svete existuje ako pravicovy vyznavac krestanstva?Rovnako to je aj s pseudolaviciarmi.Pseudokrestanom prekaza desatoro rovnko ako psevdolaviciarom moralny kodex.Ani jedno ani druhe nedovoluje zit na ukor blizneho.Nuz ,ale ak inak nevieme?!?Tak podvadzame v zaujme vlastneho prezitia A taaarame a taaarame...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. júl 2012, 12:22
ospravedlňujem sa, že reagujem pričasto. páči sa mi však diskusia, lebo dobre popisuje aktuálny stav ľavice. Pán Chalkiv nespoliehal by som na život ani na pánboha( na toho miestneho, by som sa určite po plienení Drážďan, križiackej,tridsaťročnej, storočnej,I.,II.,III. i ostatných vojnách, honoch na čarodejnice, upalovaní Husa, Bruna a i. nespoliehal). Dokonca aj mýtus, že dialektika "pracuje" prospešným smerom akosi automaticky je overeným omylom. Ona pracuje exaktne, v súlade so zákonitosťami spoločnosti. Neznamená to tristnú vieru v thinktank geniálnych sociálnych inžinierov, ale v to, čo veriaci nazývajú( trocha eufemisticky) "život v pravde". My (t.j. nie ja, nie Vy, ba dokonca ani nie p. Schmognerová a jej súverci) určujeme budúcnosť našej civilizácie. To znepokojivé je práve v tom, že myslenie je ovládnuté informačnou manipuláciou a hrubou silou úpadkovej ideológie ( ako v temných dobách Borghiovských pápežov) a vtedy sa sama podstata spoločnosti dostáva nad priepasť "blaženej spokojnosti" mocných a bezmocnosti ostatných. Že zajac dvakrát utečie poľovníkovi neznamená, že utečie vždy (s hrozou ešte dodám: veľa poľovníkov=zajacova smrť...) Aj hektická diskusia má význam ( a ja to osvedčujem v mojom prípade) ak sa stane cestou ( Tao?!?) hľadania a nachádzania dielčich i štrukturálnych optimalizáciíi.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
15. júl 2012, 08:04
Toto je len náčrt členenia ľavice, budem rád, ak ho stúpenci jednotlivých prúdov doplnia, môžem ho po doplnení zverejniť ako blog, ak ma zoberie, keďže minule ma odmietalo. Najmä by som rád videl upresnenie projektu socializmu nekomunistickej orientácie jeho stúpencami. Označenie pojmov ľavica a pravica vzniklo po Francúzskej revolúcii v r. 1789. Zástupcovia ľudu, teda nižších vrstiev, ľudu (vrátane meštianstva) si sadli vľavo, zástupcovia vyšších vrstiev vpravo. Z obhajoby nižších vrstiev spoločnosti vyplýval aj tradičný záujem ľavice na rozsiahlych spoločenských reformách, zmenách, spoločenskom pokroku.
Moje chápanie ľavicovej scény vychádza z vývojového usporiadania spoločnosti, čo sa odráža aj v členení ľavicových prúdov.

Z hľadiska dnešnej situácie sa črtá takéto rozdelenie ľavice:

Kapitalistická ľavica ? sem možno zaradiť ľavicové strany, ktoré sa programovo vymedzujú v rámci kapitalistického systému, sú systémovou súčasťou kapitalizmu a prakticky si ani nekladú ísť za hranice kapitalizmu. Aj keď sa v programoch niektorých strán objavila idea tzv. Tretej cesty (cesta medzi kapitalizmom a socializmom), v praxi týchto strán sa to neprejavilo. Patria sem hlavne sociálno-demokratické a socialistické strany, prípadne niektoré zelené strany, kresťansko-sociálne strany, časť anarchistov. Zo slovenských politických strán sem môžeme zaradiť Smer-SD, SDĽ, ZRS.

Socialistická ľavica ? orientovaná na socializmus ako spoločenský systém Je možné ju členiť
- na stúpencov klasického socializmu ? klasických komunistov. Aj v tejto skupine by sa dali rozlíšiť stalinskí komunisti (konzervatívni komunisti, alebo socialistická pravica), vychádzajúci z historickej skúsenosti, že socializmus možno vybudovať jedine cez DP- a liberálnejšie orientovaní klasickí komunisti
- na klasických komunistov ? stúpencov novej podoby socializmu (vyspelého, liberálneho, demokratického socializmu) ? liberálni klasickí komunisti, socialistická ľavica
- na socialistov nekomunistickej orientácie, zaznávajúcich skúsenosti klasického socializmu a orientujúcich sa na vytvorenie úplne odlišnej podoby socializmu ? radikálni socialisti, ale nachádza sa tu aj veľká skupina socialistickej anarchoľavice, kresťanskej radikálnej ľavice, neuznávajúcich historický determinizmus

Progresívna komunistická ľavica ? orientujúca sa na utvorenie komunizmu ako nový spoločenský stupeň, ako prekročenie socializmu
Komunistami by sa mali dnes označovať len ľudia, ktorí sa sústreďujú na vytvorenie komunizmu, alebo ktorí sa sústreďujú na neustále revolučné premeny (nie v zmysle násilia, ale kvalitatívnej zmeny). Už Marx a Engels v Nemeckej ideológii vyslovili názor, že komunizmus nie je stav, ktorý má byť nastolený, ale hnutie, ktoré má prekonať každý stav. V tomto zmysle sa často chápe aj ľavica, ako hnutie, ktoré sa sústreďuje na spoločenský pokrok, zmeny ? ako opak konzervativizmu.

Hodnotová orientácia ľavicových prúdov

Kapitalistická ľavica ako základné hodnoty vyznáva hodnoty rovnosti, sociálnej spravodlivosti a slobody.
Dôraz na celospoločenské hľadiská
Výrazná úloha štátu, verejného sektoru v spoločnosti, štátna regulácia ekonomiky, vyššie zdaňovanie príjmov, podpora rovnosti príležitostí (nie rovnostárstvo)
Pre kapitalistickú ľavicu sú dôležité nielen individuálne občianske a politické práva, ale aj sociálne práva
Dôraz na sociálne istoty ? orientácia na silný sociálny štát (sociálno-trhové hospodárstvo), sociálne, nemocenské zabezpečenie ľudí, dôstojný život ľudí
Obhajoba záujmov pracujúcich, sociálne chudobnejších vrstiev. Sociálne cítenie, solidarita s inými, prerozdeľovanie príjmov (progresívne zdaňovanie príjmov), zavedenie minimálnej mzdy
Demokratické hodnoty, orientácia na zastupiteľskú parlamentnú demokraciu, obmedzovanie jej elitárskeho buržoázneho charakteru. Pritom rešpektovanie triedneho charakteru spoločnosti.
Boj proti kultúrnej nerovnosti ľudí, podpora práv menšín, podpora práv homosexuálov

Európska integrácia

Pre nekomunistickú socialistickú ľavicu sú dôležité tieto hodnoty:

Demokratický socializmus, odmietanie idey DP
Rovnosť, sociálna spravodlivosť, sloboda, demokracia
Výrazná úloha štátu, verejného sektoru v spoločnosti, vyššie zdaňovanie príjmov
Ekonomická demokracia, participácia zamestnancov na riadení podniku
Európska integrácia

Pre klasickú komunistickú ľavicu sú dôležité tieto hodnoty:

Silná úloha štátu, spoločenského vlastníctva v ekonomike a spoločnosti
Plánovitý charakter ekonomického a spoločenského rozvoja
Súlad ekonomického a sociálneho rozvoja
Sociálne istoty
- ani jeden bezdomovec, ani jeden žobrák na ulici
- ani jeden nezamestnaný
Sociálna rovnosť ľudí ? považuje socializmus ešte za triedne diferencovanú spoločnosť, so snahou o znižovanie, stieranie triednych rozdielov

Hodnota prace
- úcta k práci každého človeka
Komunistickou hodnotou je najmä čin, tvorba
Úcta k človeku, nie peniazom, majetku

Objektívnosť poznania, uznávanie zákonitého charakteru spoločenského vývoja
Idea spoločenského pokroku

Socialistický internacionalizmus
Socialistická hospodárska integrácia

Pre progresívnu komunistickú ľavicu sú dôležité tieto hodnoty:

Idea spoločenského pokroku

Objektívnosť poznania, uznávanie zákonitého charakteru spoločenského vývoja
Plánovitý charakter ekonomického a spoločenského rozvoja

Súlad ekonomického a sociálneho rozvoja
Sociálne istoty
- ani jeden bezdomovec, ani jeden žobrák na ulici
- ani jeden nezamestnaný
Sociálna rovnosť ľudí ? ľudia sú síce rozmanití v schopnostiach a potrebách, ale tieto ich potreby a schopnosti sú rovnocenné. Žiadna smotánka, celebrity, elita, plebs, úspešní a neúspešní, schopní a neschopní.
Všetci ľudia sú schopní, ale každý v inom smere. Preto sa ani nezameriava na obhajobu záujmov tzv. chudobných, nižších vrstiev spoločnosti, v jej ideológii sa nerozlišujú tzv. chudobní a bohatí, nakoľko vecný majetok nie je meradlom bohatstva človeka. Bohatstvo, šťastie človeka sa nemerajú majetkom, sú individuálne. V tomto zmysle každý má právo na svoje individuálne chápanie potrieb, individuálne chápanie bohatstva a šťastia. Preto ani nechápe rozdiely medzi ľuďmi ako triedne rozdiely, ale ako prirodzené rozdiely.
Príklad Ľ. Blahu s vlkom a ovcou v klietke. Áno, vlk v priamom meraní je silnejší, zožerie ovcu. Ale z hľadiska celkovej potrebnosti, schopností sa nedá povedať, že ovca je menej schopná, menej potrebná pre prírodu.

Úcta k človeku, nie peniazom, majetku

Demokratické hodnoty ? občianske, politické, sociálne, ekonomické
Široké spektrum záujmových, občianskych združení vyjadrujúcich priestor pre naplnenie rozmanitých potrieb aktivity ľudí
Ekonomická demokracia ? ekonomické práva ? aby človek nebol len strojom na výrobu tovarov. Cesta k cieľu je súčasťou cieľa
Hierarchia vlastníckeho usporiadania spoločnosti na princípe subsidiarity
Rozvoj samosprávneho charakteru spoločnosti, sociodiverzita

Hodnota prace
- úcta k práci každého človeka
Komunistickou hodnotou je najmä čin, tvorba

Súlad človeka a životného prostredia

Globálna (a európska) integrácia
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. júl 2012, 09:32
Nuž najprv k deleniu ( metodológii): pokiaľ pôjde o politickú orientáciu a nie spôsob usadenia sa v parlamente za rozhodujúce považujem definovanie politického subjektu, ktorého záujmy ten-ktorý prúd reprezentuje: 1. politické prúdy reprezentujúce strednú triedu (pseudoľavicové): reprezentujú záujmy pseudotriedy, definovanej spoločným konzumentským záujmom ( t.j. viac brať a menej dávať, rozumej s menšou námahou konzumovať väčší kus koláča) základnou hybnou silou je obrana vlastného postavenia na úkor iných spoločenských skupín najmä oligarchie a proletariátu. Príkladom je blairovská socdem ( u nás SDĽ, SOS, HZDS, časť Smeru, ale i časť KDH, Obyčajných ľudí a i.) 2. politické prúdy reprezentujúce všeobecné civilizačné záujmy ( tématická ľavica): snažia sa o reprezentáciu politických záujmov celého ľudstva najčastejšie ekologických , enviromentálnych, demokratických (anarchisti), antirasistických ( aj feministických, gejov a pod.) príkladom sú najmä zelení a časť anarchistov. 3. politické prúdy reprezentujúce robotnícku triedu priemyselnej ( industriálnej) spoločnosti patria sem autentická socdem ( biele límce), časť kresťanských socialistov ( reformisti, teológia oslobodenia), rurálna kompartaj (vrátane reperezentácie prestárlych elít reálsocializmu - napr. KSS, ZRS...) 4. politické prúdy reprezentujúce proletariát informačnej spoločnosti ( demokratickí komunisti, pirátske strany, Occupy a pod.) Často nemajú jasné ideologické princípy, lavírujú, ignorujú historické skúsenosti ľavice, preceňujú parciálne ciele a pod. Dôležitejšie ako "delenie" je zjednocovanie, lepšie povedané akčná jednota: Pravica sa cieľavedome snaží o parceláciu ľavice, vnáša do politiky rôzne problémy, ktorých základnym zmyslom je umorovať potenciál ľavice vo vnútorných sporoch. Uspešná stratégia funguje najmň v medzikrízových obdobiach. V krízach sa prirodzene akcentujú strategické politické ciele ľavice a krízy prispievajú k jej konsolidácií. Častým pokusom je infiltrovanie z prava: snaha ventilovať túto spontálnu tendenciu v protofašistických iniciatívach ( protirómske hnutie, policajné štáty a pod.) Schopnosť zrozumiteľne formulovať aktuálne ciele je základným záujmom ľavice počas krízy: nemôže ísť len o kritiku nadmernej spotreby oligarchie, deformácie trhového štátu a pod. V krízach sú ohrozené elementárne civilizačné hodnoty ( existenčná bezpečnosť, politická demokracia ako moc ľudu, rešpekt k životu a právu na dôstojný život a pod.) Krízy sú dôsledkom aj paralyzácie ľavice: napr. u nás odbory stratili charakter a často trápne sekundujú pravici, sú nejednotné, obhajujú skupinové záujmy. Rovnako aj napr. inciatíva za bezplatné zdravotníctvo nebola schopná integrovať ľavicu ale po poslúžení parciálnym pollitickým záujmom odoznela do stratena, dôchodcovské iniciatívy sa oportúnne "legitimizujú" s akoukoľvek exekutívou rovnako ako spotrebiteľské združenia. V aktuálnej kríze začína fungovať zrozumiteľná politická výzva: komu sa podarí definovať a organizačne zabezpečiť jednoduchú akciu na obhajobu a presadenie elementárneho sociálneho záujmu ( sociálna bezpečnosť, zamestnanosť, zdravotná bezpečnosť, dostupné vzdelanie, verejná spravodlivosť a dosažiteľnosť práva a pod.) môže dať impulz k organizovaniu ľavice. Nevyhnutným predpokladom je potlačiť aj vlastné hegemonne chúťky. Nová ľavica musí mať rozumný ( a dosiahnuteľný) politický cieľ a musí združovať ( nie integrovať) rôznorodé ľavicové skupiny a jednotlivcov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. júl 2012, 12:29
To som v príspevku nezdôraznil, že cieľom zadefinovania hodnotovej orientácie jednotlivých ľavicových prúdov je ujasniť si oblasti spoločných záujmov a tým aj možných spoločných krokov a akcií.
Ako demokrati by sme pritom mali rešpektovať diferencovanosť ľavicového hnutia, snaha nacpať všetky prúdy do nediferencovanej ľavice je jednoducho nereálna a plodí spory a akčnú nejednotu. Ja napr. neriešim otázku oprávnenosti záujmov nejakého prúdu, alebo či je skutočne ľavicový, jednoducho ho vnímam taký aký je.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. júl 2012, 14:14
Niet čo dodať: demokracia ( vláda ľudu) je organickou súčasťou akejkoľvek ľavice a súčasne zárukou jej heterogenity - v dialektickom kruhu ( špirále) završuje demokraciu. No prax je často v oposite: každý chce dominovať. Viď s akou dôslednosťou integrovala pofebruárová KS socdem a s akou zarputilosťou ostrakizovala SDĽ po novembri KS. Ono je to tak akoby sme si držali len letné alebo len zimné oblečenie...Vždy dôjde na to, že nám raz chýba správna výbava. Podľa mňa to ale súvisí s prijatím pravidiel buržoáznej demokratúry. pokiaľ sa ľavica bude riadiť vnútenými "pravidlami" buržoázneho štátu bude vždy vidieť viac rizík konkurencie na ľavici ako medzi ľavicou a pravicou. Len nesporná bieda ľavice prekryje tieto maniére...Ale to nás ešte len čaká. Naviac mne sa veľmi páči metóda "úteku napred". Pre akúkoľvek ľavicu je to napríklad diskusia o alternatívnom usporiadaní spoločnosti ( vr. ekonomických vzťahov). Asi najväčšou slabinou ľavice je dnes hodnoverná a prijateľná alternatíva ku kapitalizmu a súčasne najväčšou slabinou súčasnou slabinou systému je neperspektívnosť kapitalistického "trhového štátu a ekonomiky". Nuž ale zatiaľ vedieme odvážne konfrontácie o banalitách.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
17. júl 2012, 03:33
A moje rozčleňovanie na jednotlivé prúdy Ťa trochu znervóznilo:-). Nuž, pre mňa je akosi prirodzené vidieť ľudí, aj spoločnosť v jej pestrosti, rozmanitosti, farebnosti.

Ale aj zjednocovanie má svoje predpoklady, treba mať jasné, kedy ide a kedy nie.

Dialektická jednota práve predpokladá rozmanitosť, rôznosť svojich členov. Predstavme si napr. stavebnú čatu, ktorá má postaviť dom. Do tej čaty nemôžeme zaradiť len murárov, ale vyžaduje si rôzne profesie, elektrikárov, vodárov, kúrenárov, strechárov, podlahárov, ktoré si často spolu ani nerozumejú. Zjednocovať sa môžu len tí, ktorí sa vzájomne potrebujú, dopĺňajú , ktorí v rámci deľby práce svojimi odlišnými schopnosťami plnia odlišné funkcie. Ako naznačujú poznatky, tak aj Homo sapiens, moderný človek predstihol neandertálca práve deľbou práce, špecializáciou a výmenou svojich produktov, služieb. Nezdá sa totiž, žeby neandertálci boli neschopnými, práve naopak, zrejme vytvárali sebestačné izolované rody, ktoré spolu nespájali ekonomické, obchodné väzby a preto sa nakoniec ani nevyvíjali. Špecializácia pomáhala človeku zvyšovať produktivitu práce a vytvárať nadprodukt, ktorý bol ekonomickou podmienkou vzniku našej civilizácie.

Čo je v tejto úlohe dôležité, zjednocovať sa dajú len prvky s rovnakou podstatou, alebo zjednodušene v tomto príklade, ak majú spoločný cieľ. Teda postavenie domu.

A podobne sa dá postupovať aj v prípade jednoty ľavice. Hľadanie spoločnej podstaty a spoločných cieľov. Niektoré prúdy sa v konečných cieľoch budú rozchádzať, preto ich násilne ťažko dáme úplne dokopy. Ale môžu sa spájať pri plnení parciálnych cieľov. Preto ujasňovanie si smerovania jednotlivých prúdov, ich cieľov nakoniec pomôže pri hľadaní spoločných cieľov, kde je možná jednota a kde nemá zmysel to znásilňovať, aj tak by sa to rozpadlo.

Napr. všetky ľavicové prúdy si kladú za cieľ sociálnu rovnosť, sociálnu spravodlivosť.

Dôraz aj na sociálne práva, nielen politické a občianske.

Dôraz na celospoločenské hľadiská, zdôrazňovanie úlohy štátu, verejného sektora, štátnej regulácie.

Potreba integrácie, aj keď jej podoby sa môžu líšiť.

Nekomunistická socialistická ľavica, aj demokratickejší prúd klasických komunistov si kladú za cieľ novú podobu socializmu, aj keď odlišnými cestami. Pri vyjasňovaní podoby socializmu by nakoniec možno zistili, že sa až tak nelíšia.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. júl 2012, 03:51
Už som zopárkrát znerväznil mojich kamarátov, keď som napísal, že treba rešpektovať aj záujmy pravičiarov. Nuž, nechcem byť prorokom, ale z vývojových tendencií vyplýva aj to, že zrejme v budúcnosti dôjde v rámci vytvárania komplexného spoločenského celku aj k dialektickému zjednoteniu ľavice a pravice, k deľbe práce na základe ich rôznych funkcií v zjednotenom celku. Dnes sme raz vľavo, a vtedy sa tešia ľavičiari, raz vpravo a vtedy sa tešia pravičiari a ľavičiari umierajú, ale nedá sa to nazvať organickým spoločenským celkom, pretože je vždy orientovaný jednostranne.

Vývoj väčšinou ide týmto smerom. Protirečenia na určitej úrovni sa riešia, rušia tým, že dochádza k zjednoteniu, syntéze protikladov a vzniku zásadne novej kvality. A vytvoreniu protirečenia a protikladov na vyššej úrovni.

Napr. konkurencia medzi bielkovinami a nukleovými kyselinami na (bio)chemickej úrovni sa vyriešila ich zjednotením, vytvorením prvotnej bunky, vznikom života, teda úplne novej kvality.

Nuž, a globálne tlaky a najmä prírodné tlaky, zmeny prírodného prostredia si vyžadujú, aby sme prekonali protirečenia na takejto úrovni, ako je nepriateľstvo medzi ľavicou a pravicou, vytvorili komplexnejší ľudský celok, a komplexnú ľudskú civilizáciu. A sústredili sa na riešenie protirečenia medzi človekom a prírodou (prudké klimatické zmeny, ale aj nedostatok životného priestoru, nedostatok prírodných zdrojov), ktoré sa postupne prejavia ako hlavné protirečenie v živote človeka.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. júl 2012, 08:15
Vidieť absenciu častejšej vzájomnej diskusie, ale potešila ma Tvoja pozornosť názorom pravice. To, čo často kritizujem, je provincionalita našej politiky: akože ľavica, akože pravica. Mám pocit, že si často rozumiem lepšie s pravicovoorientovaným diskutérom ak hovoríme o hodnotách, ako s fundamentálnym ľavičiarom, ktorý mi drukuje cudzími citátmi alebo vylieva na mňa kýble mediálnej špiny dôsledne odkukanej z "oficiálnej tlače". Priznám sa, že hoci nebudem brániť napr. p. Schmognerovej aby sa deklarovala ako ľavičiarka, nemám najmenší záujem s ňou diskutovať o ľavici. Práve ambivalencia ľavice umožňuje, aby sa - ak je to módne, alebo výnosné - za ľavičiara vyhlasoval kde-kdo. Neznamená to (boha marx uchovaj!), že chcem mať patent na TM ( obchodnú značku) ľavice, ale upozornenie, že bez priznania sa k politickému subjektu ( nie strane, ale skupine / triede) ide len o mlátenie slamy ( aj preto, že nemusí byť vždy prázdna). Iste rôznorodosť názorov je kľúčová: napr. od etatistov až anarchistov, ba dokonca aj sa dá diskutovať aj s monarchistami a taoistami ak... ....ak napríklad hľadáme schému najefektívnejšieho uplatnenia a rovnosti sociálnych, politických a ekonomických práv. Keď ale niekdo spieva monotónne iba o politických slobodách a právach a ignoruje existenčné ( a ekonomické) práva prichádza mi diskusia aj s puncovaným socdemákom strateným časom, hádzaním hrachu na stokrát oprískanu stenu. K tej pravici: treba skutočne poctivo odpovedať na otázky historických úspechov pravice, treba vidieť a priznať jej prednosti tam, kde ich má. Je až zarážajúce ako podobne múdri ľudia s rôznymi politickými predispozíciami prichádzajú k podobným otázkam a zasa sa rozchádzajú pri možnostiach ich riešenia. Niekedy ma aj fascinuje ( a inšpiruje), že ľavá mozgová hemisféra riadi pohyby a orgány vpravo a naopak. rešpekt k oponentovi je súčasne uznanie komplementarity: z ničoho nemôže byť iba polovica...To sú iba vytrhunté úvahy, chcem však potvrdiť v čom si rozumieme, a v čom si nebudem s inými nikdy rozumieť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. júl 2012, 08:00
je mozne rovnako ako dialekticke zjednotenie kaprov a orlov - nie je mozne. tak lavicove ako pravicove politicke postoje nevyplyvaju z nejakej definicie, alebo PR kampane, ale z konkretnych zivotnych situacii, trebars zo vztahu k firme. iny vztah tej firme budu mat majitelia a menezment a iny vztah budu mat namedzne pracujuci, ktori sa kazdy mesiac trasu ci ich bude firma este potrebovat, ci nepojdu na dlazbu. to sa neda nijako zjednocovat aj ked take napady uz boli, najznamejsi asi vo filme Hej Rup...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. júl 2012, 08:12
tak hovoríš, že ani prekročiť kapitalizmus nie je možné:-). Ja nehovorím, že to má byť zajtra, hovorím, že z princípu to možno očakávať, kedy, to závisí od konkrétnych podmienok. Komplexná spoločnosť totiž nemôže byť len pravicová alebo ľavicová, kde po voľbách sa všetko predchádzajúce ruší. Mala byť celistvá, nie jednostranná, kde po voľbách nedôjde k radikálnemu obratu. Ak to nechápeš, tak sa nemôžeš vymaniť ani z kapitalizmu:-).

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984