KONEC RŮSTU A ROZKLAD LEVICE

*Levicoví intelektuálové, liberální myslitelé, ekologičtí aktivisté, stoupenci nejrůznějších nových sociálních hnutí přicházejí s varováním před systémovostí a organizovaností právě v době, kdy se ustavuje pevný systém vlády neoliberalismu s jeho kultem deregulované ekonomiky a pochopitelně  - s vizí ničím neomezovaného růstu. - Všechna hesla rebelujících levicových intelektuálů neoliberálové s radostí přejímají.*
Počet zobrazení: 3428

Kritika ekonomického růstu, jeho neudržitelnosti a jeho škodlivých dopadů na přírodu patří od přelomu šedesátých a sedmdesátých let 20. století  k hlavním tématům ekologicky inspirovaných myslitelů. Tato kritika na jedné straně ukazuje hlubokou iracionalitu ekonomického systému, který si namlouvá, že v omezeném prostředí je možno růst neomezeně. Na tomto zjevném nesmyslu je vystavěna celá konstrukce standardního ekonomického myšlení. Kritika růstu však vyjevuje také nemalou míru čirého idealismu, ba přímo naivity těch, kdo proti růstu brojí. Jako kdyby si neuvědomovali, co všechno je s expanzí ekonomiky spojeno a k čemu všemu by její přerušení vedlo.

Díky umění současné české vlády máme možnost přímo v laboratorních podmínkách sledovat, co se děje, podaří-li se růst konečně zastavit a uvést zemi na trajektorii trvalé hospodářské stagnace, ne-li přímo řízeného poklesu. Pokud není ukončení růstu Růstu doprovázeno alternativními kroky, směřuje celá operace pouze k rozvratu společnosti.

Pokud by se Nečasovou metodou inspirovaly i další vlády, pak by namísto ekonomického rozvíjení nastoupilo celosvětové ekonomické svíjení. Ekonomický růst není totiž třešinkou na dortu tržního systému, nýbrž samotným základním korpusem tohoto dortu.

Bez ustavičného růstu není především možné fungování euroamerického bankovního systému. Jestliže firma nezvyšuje pravidelně svůj výkon, pak nemůže splácet úroky z úvěrů, které si vzala na svůj provoz. Jestliže domácnost nezvyšuje své příjmy, nemůže splácet úroky z půjček, které si pořídila na bydlení či na překlenutí obtížného životního období. V obou případech není alternativou růstu pokojný vyvážený stav, nýbrž bankrot a exekuce. Bez důkladných úvah o alternativním bankovnictví je seberadikálnější kritika růstu k ničemu.

Další potíž se zastavením růstu leží v rovině politické. Jestliže se koláč vyprodukovaného bohatství přestane zvětšovat, je to pro mocenskou elitu signálem, aby si z něho ukrojila o to větší díl. I tak bude naříkat, že má stále málo. Absence růstu přináší jen pro některé nutnost více se uskrovnit. Pro jiné je naopak povelem k tomu, aby odložili veškeré ohledy a v dobách nejistých se snažili zbohatnout o to rychleji. Pokud jim v tom kritikové růstu nedovedou zabránit (a to oni nedovedou), stávají se jejich výzvy pouze pobídkou, aby chudší a neprivilegovaní měli ještě méně. To, co začíná jako vcelku rozumná ekologická rozvaha, vede k sociální polarizaci společnosti. A sociálně polarizovaná společnost má jen málo pochopení pro ekologii a pro ohledy na přírodu a krajinu.

V našich českých přímo laboratorních podmínkách pro pěstování nerůstu vidíme i další důsledky, k jakým tento obrat vede. První obětí konce růstu a hospodářského propadu se stává veřejný sektor. Kritika růstu začala v době, kdy si nikdo nedovedl přestavit, že na chod veřejného sektoru by se mohlo peněz nedostávat. Nejzanícenější kritikové růstu působili a dodnes působí právě v těch oblastech veřejného sektoru, které jsou při zastavení růstu osekávány mezi prvními a škrceny co nejvýrazněji.

Hned další obětí zastavení růstu se stávají drobní podnikatelé a živnostníci. Tedy přesně ty vrstvy, jejichž existence by měla být páteří udržitelné ekonomiky. Nemají rezervy na to, aby mohli třeba jen střednědobě čelit poklesu poptávky ze strany těch, kdo byli o svůj díl koláče připraveni.

Nejvíce imunní jsou vůči zastavení růstu naopak velké firmy, nadnárodní korporace a silné obchodní řetězce. Mají dostatek nástrojů k tomu, aby problémy s poklesem kupní síly přesunuli na své dodavatele a subdodavatele, popřípadě na zákazníky. Jejich postavení na trhu se stane ještě dominantnější. Pro odpůrce růstu to je dosti mrzuté, neboť právě největší firmy jsou pro ně přímo symbolem neudržitelnosti ekonomiky rozpínající se nad jakoukoliv mez.

Z toho všeho je zřejmé, že absence růstu nevede ve stávajících podmínkách ke spokojenějšímu, klidnějšímu  a šťastnějšímu životu, ale pouze k o to rychlejšímu nárůstu zadlužení. Zadlužují se domácnosti, které investovaly například ve formě hypoték do své budoucnosti. Zadlužují se drobné a střední firmy, které si půjčily na provoz a jejichž výrobky a služby si stále méně lidí může dovolit nakupovat. A zadlužují se celé státy, pokud chtějí zajistit alespoň elementární fungování veřejného sektoru počínaje policií přes školství až po chod zdravotnictví a sociálních služeb. To zpětně vytváří tlak na privatizaci všech těchto služeb a zařízení, tedy na jejich přechod do režimu, který je motivován právě co nejrychlejším zvyšováním obratu a zisku, tedy co nejrychlejším růstem.

*

Iluze o snadnosti překonání růstu byly mohutně povzbuzeny, když v roce 1977 vyšla dnes již klasická kniha amerického sociologa Ronalda Ingleharta s názvem Tichá revoluce. Autor v ní zjišťuje, že hodnoty západní společnosti se přesunuly od zajištění materiálního blahobytu a bezpečí k většímu důrazu na kvalitu života ve smyslu osobnostního seberozvoje.

Při povrchní četbě Inglehartovy knihy mohl snadno vzniknout dojem, že lidé se odklánějí od materiálního konzumu a dávají přednost duchovnějším, až éterickým formám vyžití. Zmíněný autor vyzvedává obrovský vzestup spontaneity a touhy po individuálním sebevyjádření, ale i rozmach neformální politické angažovanosti a touhy lidí mluvit do věcí veřejných, ta jak je zaznamenal v průběhu let šedesátých a sedmdesátých.

Nejde jen o to, že mnohé z jeho úvah působí dnes poněkud antikvárně. Například právě ty, kde konstatuje, že potřeba náležení stoupá na úkor imperativu ekonomického růstu a že hodnota individuálního sebevyjádření nabývá na významu na úkor hodnoty pouhého finančního zisku.

Problém je v tom, že tyto hodnotové posuny zaznamenává u příslušníků tehdy prudce narůstajících středních vrstev, které si nezvolily platonické sebevyjádření místo konzumu a rostoucí spotřeby, ale jen jako prémii k tomu všemu. Příkon k takzvaným postmateriálním hodnotám byl umožněn právě vysokým tempem růstu a byl na zvyšování tohoto tempa vázán. Samotný Inglehart na mnoha místech uznává, že pokud by došlo k ekonomické stagnaci, či dokonce k poklesu, lidé by časem opustili vyznávání nemateriálních hodnot a pustili by se tím usilovněji do soupeření o konzumní šance. Všemi způsoby by se snažili opětovně nastartovat růst Růstu.
  
Jinými slovy, Inglehartova „tichá revoluce“ neznamená hodnotovou reorientaci směrem, který by nás jednou provždy oprostil od potřeby růstu ekonomiky. Právě naopak, zvyšuje naléhavost růstu, protože bez něho a jeho konzumních plodů nebudou mít lidé chuť rozvíjet navíc k tomu všemu ještě i další a řekněme vznešenější potřeby. Dvě auta v garáži a laciný benzín jsou pro mnohé předpokladem k tomu, aby si v klidu vychutnali četbu nesporně povznášejících knih o dobrovolné skromnosti.

*

Aby přežila společnost, která by se zřekla principu trvalého růstu, vyžadovalo by to ve skutečnosti reorganizaci mnohem radikálnější, než jakou navrhoval třeba marxismus. Ostatně Marx počítal se stále dynamičtějším ekonomickým růstem, neviděl v něm problém, ale naopak součást řešení. Marx se domníval, že k prosazení jeho vize společnosti bude zapotřebí organizovat veškerý proletariát a další složky neprivilegovaných, tedy naprostou většinu populace.

Co mají po této stránce k dispozici kritici zhoubného a neudržitelného růstu? Přepestrou  tříšť levicových hloučků a středově liberálních jednotlivců, kteří si právě v průběhu sedmdesátých let zadělali na kolektivní paralýzu, kterou si pečlivě udržují dodnes.    

Po opadnutí radikální vlny z roku 1968 následovalo ještě pár let poměrně vysokého tempa ekonomického růstu, takže ropné krize let sedmdesátých byly vnímány jen jako dočasné přerušení jednoznačného trendu k vyšší prosperitě. Další a další části dělníků se  té době kloní k reformismu
s vidinou, že se podobně jako mnozí jejich kolegové natrvalo stanou součástí prosperujících středních vrstev. K tomu přistoupilo rozčarování z vývoje ve východním bloku a šok z důsledků maoistické kulturní revoluce.

Jak ukázal francouzský sociolog Jean-Pierre Le Goff  v obsáhlé práci nazvané „Květen 68. Nesplnitelné dědictví“, právě ti nejradikálnější filozofové levice reagovali v průběhu 70. let způsobem, který pomohl levici dokonale rozložit. Odvrátili se od politiky, jež se pro ně stala synonymem iluzí a lží, a obrátili se k estetizaci a moralizaci.

Upouštějí od analytických kategorií. Celý svět se pro ně stává jevištěm, na němž probíhá odvěký souboj Dobra se Zlem. Síly Zla představuje všechno, co má třeba jen vzdáleně podobu koordinované akce, organizace, systému. To vše jim zavání totalitou. Historickým zdrojem totality je pro ně osvícenství, jejím nástrojem rozum a nejodpudivějším ztělesněním stát. Kategorie Dobra a Zla mají nahradit údajně zastaralé dělení na pravici a levici.

Tito původně levicoví intelektuálové protestují od druhé poloviny sedmdesátých let proti jakémukoliv systému z pozic etiky, z níž činí nástroj nového, mravného a jedině pravdivého politického snažení. 

Individuální revoltu vůči systému považují za mravní povinnost, ve které nejde o vítězství. Vítěz totiž získává moc a každá moc je cestou do pekel. Cílem revolty, která je podle nich jediným mravným postojem vůči státní moci, je prostě oponovat.

Dělníci, kteří zklamali svými konzumními, tedy prosystémovými a prorežijními postoji, jsou jako historická síla zavrženi. Na jejich místo nastupuje kdokoliv, kdo může být považován za protisystémového, protože žije na samotném okraji společnosti: tuláci, lidé, kteří jsou z vlastní vůle trvale bez práce, bohémové a lidé nonkonformní. Jen oni jsou skutečně pluralitní, jen u nich neexistuje riziko, že by se mohli sjednotit a vytvořit nový utlačivý systém.

Sociální práva tito původně levicoví filozofové odsouvají na vedlejší kolej, pokud k nim nemají vztah přímo záporný. Nejrůznější dávky a formy zabezpečení jsou jen skrytým nástrojem kontroly, který systém používá ke znevolnění jednotlivců. Výslovně uznávají pouze práva občanská ve smyslu práva každého jednotlivce být nezávislý na vnější moci, především na státu. 

Takový program není ničím jiným než zcela programovou absencí programu. Jakékoliv koordinované úsilí je podezíráno ze snahy získat moc a každá moc je prý směřováním k totalitarismu. Sociální systém je považován za zosobnění Zla a jakákoliv snaha o změnu tohoto systému je dopředu odsouzena jako pokus nahradit jedno Zlo jiným, ještě horším. Jediné, čeho se postlevicoví intelektuálové neobávají, jsou výrazy nespoutané, zcela spontánní subjektivity. Jen ty považují za zcela neškodné, a v tomto bodě mají nepochybně pravdu.

Koncem osmdesátých let hodnotí významný francouzský sociolog François Dubet myšlenkový vývoj liberálních levicových intelektuálů po 68. roce následovně: „Tato hnutí byla zároveň slabší, než jsme si mohli myslet, ale i účinnější, a to zejména ve své schopnosti zničit staré formy kultury a jednání.“ Chce tím řídi, že přispěla k rozložení levice i odborů, aniž by dokázala vytvořit novou politickou sílu hájící zájmy práce a zaměstnanců.

Situace je však ještě absurdnější. Levicoví intelektuálové, liberální myslitelé, ekologičtí aktivisté, stoupenci nejrůznějších nových sociálních hnutí přicházejí s varováním před systémovostí a organizovaností právě v době, kdy se ustavuje pevný systém vlády neoliberalismu s jeho kultem deregulované ekonomiky a pochopitelně  - s vizí ničím neomezovaného růstu.  

Všechna hesla rebelujících levicových intelektuálů neoliberálové s radostí přejímají. Vřele souhlasí s minimalizací státu jakožto škodlivého a individuální svobodě nepřátelského prvku. Ještě ochotněji přitakají pojetí svobody ve smyslu naprosté autonomie jednotlivce, který si vystačí bez údajně znevolňujících sociálních práv a který se nechce nechat svázat klasickým zaměstnaneckým poměrem. Jsou nadšeni odmítáním organizované akce, která jediná by mohla změnit poměry. Velkoryse ponechávají rebelům naprostou volnost pohybovat se na samém okraji společnosti a opájet se výrazy své nespoutané subjektivity.

Neoliberálové dokončují i další ideovou přeměnu započatou kdysi levicovými intelektuály. Plně souhlasí s tím, že kategorie Dobra a Zla definitivně vytlačují údajně zastaralé vidění společnosti optikou pravice a levice. K tomu jen suše dodávají, že pravici lze koneckonců ztotožnit s Dobrem a levici se Zlem.

Během uplynulých čtyřiceti let pracovala levice velmi intenzívně na tom, aby uvolnila pravici prostor k politické hegemonii. Nyní jí zbývá bědování nad růstem, který pravice dokáže zajisti stále obtížněji a za cenu stále větších obětí a stále hlubších krizí.

*

Nedávno vyšel v češtině překlad knihy, kterou její autor Serge Latouche před pěti lety vydal pod názvem Malé pojednání o poklidném nerůstu. Definici nerůstu v něm nenajdeme. Zato nám autor po třiceti dlouhých letech bádání radí: „Altruismus by měl převládnut nad egoismem, spolupráce nad bezmezným soupeřením, potěšení z volného času a étos hry nad posedlostí prací, společenský život nad neomezenou spotřebou, místní nad globálním, autonomie nad heteronomií, potěšení z pěkného díla nad výkonností zaměřenou na produkci, rozumnost nad racionálností, vztahy nad materiálními hodnotami.“  

Za povšimnutí stojí, že jde o naprosto stejné hodnoty, o kterých Ronald Inglehart v sedmdesátých letech minulého století konstatoval, že jsou nezadržitelně na postupu. Dnes se tedy dozvídáme, že jsou naopak v hluboké defenzívě a že by bylo žádoucí dát jim větší prostor. Stále totéž volání po nemateriálních hodnotách se opakuje v radikálně změněné situaci. Mnoha potomkům těch, kdo v letech šedesátých vzestoupili do středních vrstev, hrozí deklasování. Výrazně narůstá počet sociálně vyloučených a vzrůstá naléhavost takzvaných nových sociálních problémů. K tomu všemu dochází i přesto, že země Evropy zbohatly (měřeno tempem ekonomického růstu) oproti létům sedmdesátých zhruba na dvojnásobek.

Nedělá levice náhodou něco špatně?

(Jan Keller, SALON, Právo, uverejnené so súhlasom autora: Posílám text zmíněného článku a budu velice poctěn, pokud bude otištěn v týdeníku Slovo.)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
30. september 2012, 23:55
Pochopil som prečo nemáte rád/-a Kellera. Zvíjanie (a zavíjanie) bez programu, útoky na odbory a politické organizácie, ich nahradenie "spontaneitou" davu je presná kritika súdobej ľavice, "která si zadelala na" paralýzu. Pripájam sa k zisteniu, že honba za ziskom je "korpusom" kapitalizmu: ja rád hovorím, že boj s korupciou ( synonýmum bezpracného zisku, resp. zisku založeného na manipulácií s informáciami) je typickým príznakom schizofrénie režimu ( Mr. Hyde vychováva Dr.Jekylla) . Jeho samou podstatou je inštitucionalizovaná korupcia ako kvintesencia (najdokonalejší produkt) kapitalistického systému. V tomto systéme sú bankári mafiou v oblekoch, polícia gangom v uniformách, politické strany lúpežníci s mandátom... Osveta o regulovanom zisku či daňovej disciplíne má takú úspešnosť ako referát matky predstavenej o sexuálnych technikách: vyvoláva smiech a zabáva.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
01. október 2012, 03:06
"Dělníci, kteří zklamali svými konzumními, tedy prosystémovými a prorežijními postoji, jsou jako historická síla zavrženi. Na jejich místo nastupuje kdokoliv, kdo může být považován za protisystémového, protože žije na samotném okraji společnosti: tuláci, lidé, kteří jsou z vlastní vůle trvale bez práce, bohémové a lidé nonkonformní. Jen oni jsou skutečně pluralitní, jen u nich neexistuje riziko, že by se mohli sjednotit a vytvořit nový utlačivý systém."

*****************************

Tak ako feudál nikdy nepredpokladal, že sa zjednotí roľníctvo, tak ako buržuj nikdy nepredpokladal, že sa zjednotí proletariát, tak ani truľo Keller nepredpokladá, že sa zjednotia ekonomickí neaktívni občania! Nikdy nehovor nikdy!

Preto je Keller obyčajný táraj, ktorý si kecami, ktoré nemajú žiadne opodstatneie zarába na vašej hlúposti a naivite na veľmi slušné živobytie!

Keller si vôbec neuvedomuje, že dnes ekonomickí neaktívní sú vo veľkej miere nadpriemerne inteligentná elita, ktorá si uvedomuje, že nemá zmysel robiť v neoliberalizme na buržujov, preto sú pozašívaní v rôzných MVO odkiaľ vyvíjajú svoju politickú činnosť! Takže nejde o nejakých neschopných trepajúcich bohémov (krčmových intelektuálov) medzi ktorých Keller svojou "tvorbou" nespochybniteľne zaraďuje!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. október 2012, 03:23
sú v našich podmienkach parazitujúci agenti cudzích záujmov. S peniazmi sponzorov si časť mádeže "najímajú" a časť "balamutia". Ono biblické ak chceš skovať list, skovaj ho v lese funguje. Oficiálne "sponzorované" MVO vytvárajú takú húštinu "aktivít" a "aktivistov", aby v nej zanikla akákoľvek rozumná iniciatíva. Skutočne si myslíte že Mr.Chren, Mrs. Sičáková, Mrs.Voleková zachraňujú svet a Keller je krčmový kecálek? Pri Vašich zdrojoch alebo trpíte intelektuálnou slepotou, alebo svoje postoje tiež dobre "predávate"... Váš program postavený na "zjednotení ekonomicky neaktívnych ľudí" ignoruje základný civilizačný fakt: zdrojom hodnoty je ľudská práca a tá je v technolgicky určenom prostredí organizovanou ekonomickou činnosťou. Predstava revolúcie rekreačných bežcov ma necháva chladným...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. október 2012, 03:25
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. október 2012, 03:43
Juraj nechápete elementárnu podstatu!

Ak Keller napíše: "Všechna hesla rebelujících levicových intelektuálů neoliberálové s radostí přejímají."

********************

Tak je to kolosálna sprostosť!

Ak sa napr. pozriete na to, čo ako rebelujúca ľavičiarka prezentujem, tak je to pre neoliberalizmus fatálne hrozba!

Chcela by som vidieť toho libertariána, či neoliberála, ktorý by s radosťou prijímal egalitárne prerozdelenie všetkých výrobných prostriedkov a prírodných zdrojov, tak aby boli nededičné, nescudziteľné (neobchodovateľné!) a viazané na konkrétne vzdelania a profesnú špecializáciu!

Taktiež to, aby sa zisk nedelil podľa veľkosti podielu vo firme (lebo by všetci boli egalitární spoluvlasttníci), ale podľa čistého úsilia s prihliadnutím na "prírodnú lotériu"!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. október 2012, 04:06
Váš program postavený na "zjednotení ekonomicky neaktívnych ľudí" ignoruje základný civilizačný fakt: zdrojom hodnoty je ľudská práca a tá je v technolgicky určenom prostredí organizovanou ekonomickou činnosťou. Predstava revolúcie rekreačných bežcov ma necháva chladným... Juraj Janošovský

******************

Je nehovorím výlučne o zjednotení ekonomickí neaktívnych, hoci aj to je nezanedbateľná hoci ťažko zjednotiteľná heterogenná masa.

Lenže ak si zoberiete fakt, že v SR pracuje 2,33 milióna pričom nezamestnaných je registrovaných cca 0,4 milióna, cca 0,2 neregistrovaných nezamestnaných, cca 1 milión dôchodcov, 0,23 mil. invalidov, 0,2 mil. študentov, 0,13 mil mamičiek na materských,0,12 legálnych vysťahovalcov za prácou, ďalších 0,2 nelegálnych vysťahovalcov, ktorí by inak skončili ako nezamestnaní na ÚP, tak je to porovnateľná masa s ekonomickí aktívnymi.

Ja k ľavicovým MVO organizáciam v žiadnom prípade nezaraďujem individuá ako Mr.Chren, Mrs. Sičáková, Mrs. Voleková ani Mrs. Wienková, Mr. Nič a pod. rozvratnícke živly finacované cez NED a NOS ani ma vôbec ich aktivity nezaujímajú!

Ani ma nezaujímajú pouliční buriči ako Krempaská, Pietruchová, Fabryový, Schlesingerová, Chmelár a pod. individuá vydávajúce sa za "ľavičiarov" pritom kolaborujúce s pravicou tak ako "ľavičiar" Fico s Pentou a J&T!

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
01. október 2012, 05:34
A kam sa zas zvrháva tá diskusia?
Dúfam, že čitatelia čítajú aspoň Kellerov článok, nie hneď diskusiu pod ním...

Kellerov povzdych na margo neoliberálnych argumentácií o nevyhnutnosti ekonomického rastu "za každú cenu" ( kedysi vo vojne: do posledného živého vojaka) chápem.
Takisto oceňujem jeho odvahu otvorene povedať ľavicovým intelektuálom v Čechách a vládnym exponentom zo Smeru SD na Slovensku, že je zbytočné sa hnať za ekonomickým rastom ako takým, keďže je to modla pravice a neoliberálov a "chytajú" sa na ňu socialisti íba ak akceptujú kapitalistický systém výroby a v ňom nevyhnutnosť dosahovať ekonomický rast, aby aspoň udržali nejakú štandartnú hladinu nezamestnanosti a nezvyšovali ju... z toho hľadiska chápem i ministrov práce, hospodárstva a financií SR, nechápem však predsedu lvády R.Fica, ktorý by mal mať od poradcov jasno z analýzy povedzme aspúoň od Petra Staněka, že samotný rast HDP v podmienkach Slovenska je iba podaním utišujúcej medicíny, nelieči podstatu choroby.

Spomeňme si na rozpor medzi ekonomickým rastom a ekonomickým rozvojom v súčasnosti:
Ekonomický rast
slúži zahraničným investorom a korporáciám i vládam krajín k tomu, aby si "odpili" svoju dávku bohatstva, teda vzniklého produktu, ktorá je mimochodom čoraz vyššia pre investorov a majiteľov a čoraz nižšia vo forme odvodov a daní pre štát. Pre pracovníka je to už dlho-dlho predlho konštanta, ktorá sa nemení ani výmenou premiérov, ani výmenou prezidentov...

(Mimochodom v TA3 to Braňo Ondruš potvrdil, kedže reč bola o výsledkoch skúmania ekonomického rozdeľovania krajín, že už nie 75 %. ani 65%, ale sotva 50%, teda polovicu z prerozdelenia rastu HDP získava štát na daniach a odvodoch, čoraz viac sprostredkovane od pracujúcich a menej od korporácií (ktoré si to dobre dokážu "uliať" v rámci účtovníctva).
Ba na Slovensku je to tak, padlo číslo 37% z celkového "koláča" čo už je nehorázne zderstvo, ktoré nebolo ani za Márie Terézie).

No a keďže rast už nič nerieši, neviem prečo sa ho vlády a i tá naša, Smer SD, tak držia...
Na pracovných stretnutiach klubu ASA sme sa jasne bavili o tom, že nie ekonomický rast, ale HOSPODÁRSKY ROZVOJ je ten smer, ktorý prinesie tvorbu pracovných miest, vytvorenie ekonomických zdrojov, ktorý nielen zamestná, ale aj vytvorí.

Trochu sa nám to vo svete "zlomilo", svet už je uzavretou entitou a rýchle zbohatnutie hrozí iba vo virtuálnej, od reality odtrhnutej ekonomike, z ktorej bublín treba však vedieť včas vycúvať.
V reálnej ekonomike sme skôr svedkami procesov odstraňovania katastrof, naprávania devastácií, znovu a znovu obnovovania infraštruktúr, ktoré sa poničili živelnými pohromami, sociálnymi výbuchmi, vojnami, epidémiami, a podobne...

Pozrite na Haiti, pred dvomi rokmi zničujúce zemetrasenie - nie je to túžobná destinácia pre západných rekreantov, a tak sa za vyše 800 dní takmer nič neurobilo - až prichádzajú sociálne nepokoje. Žiadny ekonomický rast tam nie je - res-orty /po slovensky: prechodné bývania/ pre boháčov nenaštartovali, a tak tu môže pomôcť iba dlhodobý hospodársky rozvoj - od dediny k dedine zaviesť výrobu, poopravovať infraštruktúru, vyliečiť a liečiť všetkých ranených a chorých - ale ktože by to v kapitalizme globálnej súťaže robil?

Záverom - Keller má pravdu v tom, že sa vysmieva entuziazmu niektorých salónnych socialistov ekonomickým rastom vyliečiť neduchy kapitalistickej výroby - iba oživujú zdochýnajúceho.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
01. október 2012, 06:00
Dokonca súhlasím s Kellerom, ktorý ako socioólg odvoláva sa na Ronalda Ingleharta, že v tých dobách rastu sa stredná trieda naozaj začala už "nasýtená" hmotne", zaoberať viac nemateriálnymi pôžitkami a blahobytom, ako prináležanie, spokojnosť a podobne.

Dnes nejaká stredná trieda sa rozpúšťa rýchlejšie ako severské ľadovce.

Odvolávam sa na čarovný pojem "nie rastu", ako ho použil Keller citujúc autora Sergeho Latouche z diela "Malé pojednání o poklidném nerůstu".

Nepoznám tú knihu, ale veľmi pripomína to, čo vyzerá ako možnosť nekapitalistickej cesty - spoločenstvá a výroba nepotrebuje "rast" za každú cenu, spoločnosť potrebuje rast ( a aj preto ho Marx uviedol) predovšetkým a hlavne preto, aby bolo možné neustále a na vyššej úrovni uspokojovať potreby obyvateľov a u Marxa zvlášť - aby bolo možné SPRAVODLIVO prerozdeľovať vyprodukované.

A teraz: Ak bude treba v gréckych horách a v Španielsku obnoviť lesné porasty prakticky od začiatku, ba ešte hlbšie - odstránením spálenísk, oživením pôdy, zahradením hrázdzkami, aby dažde boli zachytávané a nové lesné "skôlky" mohli aspoň desať rokov spevňovať, čo tomu viac pomôže?
Ekonomický rast za kapitalizmu, ktorý musí nutne prerozdeľovať investorom rok-čo rok 75 % vyprodukovaného "zisku" (aký zisk, ibaže by sa s budúcim lesom obchodovalo na "intergalaktickej burze",:)...)

Alebo "nie rast" - teda hospodársky rozvoj, ktorý by umožnil celým tým procesom likvidácie spálenísk, zavlažovania, sadenia a udržovania lesných škôlok vytvorenie trvalých aspoň desaťročie predurčených pracovných príležitostí, financovaných alebo aspoň zaúčtovaných bez "zisku" na rozdelenie, ktorý by ale po dvoch desaťročiach priniesol hospodársky výsledok v podobe užitočného živého lesa, zalesnenia, vytvorenia rekreačných zón, lesného hospodárstva, zabránenia eróriám, oživenia pustatín ľudskými obydliami, atď, atď?

Celou odbornosťou a svedomím som za "nie-rast", teda za rozvoj.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. október 2012, 06:15
Keller má pravdu v tom, že sa vysmieva entuziazmu niektorých salónnych socialistov ekonomickým rastom vyliečiť neduchy kapitalistickej výroby - iba oživujú zdochýnajúceho. Peter Zajac-Vanka

**********************

Nie je problém v ekonomickom raste, pokiaľ je ekologický, primeraný a udržateľný! Od primeranéhop hospodárského rastu je závisla zvyšujúca sa životná uroveň obyvateľstva, samozrejem ak zisk je spravodlivo redistribuovaný!

Problém je v tom, že sa tu vykorisťujú nadnárodnymi spoločnosťami proletári a prekariáni a nezdanený zisk sa vyváže z krajiny! Len aby vykorisťovatelie odtiaľto neušli, tak im vlády tlačia investičné stimuly a odpúšťajú dane, hoci mnohokrát ide len o udržanie počtu vykorisťovaných proletárov!

Pritom si tu ničíme životné prostredie, nevyrábame vlastné potraviny, ale dovážajú tu zahraničné obchodné reťazce brakový treťotriedný tovar, ktorý sa tu predáva za vyššie ceny ako v krajine pôvodu!

Ja som za podstatne vyšší rast v poľnohospodárstve, lesníctve, vodnom hospodárstve, energetike - najmä ekologický udržateľnej na nepoľnohospodárskych pôdach!

Ak by sa dosiahla sebestačnosť vo výrobe potravím tak by som bola šťastná! Ak by sa zalesnili kalamitou (pseudoekológmi) a urbariatníkmi zdevastované lesy a hory, tak by som bola šťastná z hospodárského rastu!

Nepotrebujeme tu vyrábať najviac aut na obyvateľa ak zisk skončí v vo Francúzku, Nemecku, J. Korei, ale máť čisté obnovené lesy, vody s rabami, kvalitnú a obrábanú poľnohospodársku pôdu! Takže by som očakávala aj niekoľkonásobný hospodársky rast v pôdohospodárstve !

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. október 2012, 06:24
Dnes nejaká stredná trieda sa rozpúšťa rýchlejšie ako severské ľadovce. Peter Zajac-Vanka

***************************

Práve naopak rozrastá sa spodná vrstva tzv. pracujúcej inteligencie, ktorú G. Standing nazýva prekariát!

"Guy Standing, autor knihy Prekariát.

Nová nebezpečná trieda označil prekariát ako novú a nebezpečnú spoločenskú triedu. Nebezpečnou je nie preto, lebo by chcela ovládnuť spoločnosť, ale kvôli rizikám, aké pre spoločnosť jej existencia má. Prekariát je novou znevýhodnenou spoločenskou triedou. Nebezpečie tejto triedy spočíva v podstate v jej nevedomosti. Sama seba totiž nechápe ako homogénnu skupinu a preto sa nemôže stať aktívnym tvorcom zmien. Aj nadchádzajúci štrajk učiteľov ukazuje silnejšiu schopnosť sa mobilizovať a presadzovať svoje požiadavky u učiteľov a pracovníkov školstva zo základných a stredných škôl, ktorí výnimky zo zákonníka práce nemajú v takom rozsahu ako u vysokoškolských pedagógov, ktorým, zatiaľ zjavne nedošlo, aký problém majú. Druhým rizikom je, že prekariát podlieha vnútorným konfliktom a podlieha oveľa ľahšie vonkajšej kontrole. Na Slovensku môžeme vidieť najsilnejšie volanie po rôznych "objektívnych" meraniach kvality a výkonov, doplnené volaním po nejakých vonkajších objektívnych agentúr práve z prostredia vysokých škôl a to nie len od ich vedení. A práve z prostredia vysokého školstva sa vedú najčastejšie útoky na iné výskumné inštitúcie, ktoré neprijali do svojho fungovania takéto princípy vonkajšej kontroly a hodnotenia. Vysokoškolskí učitelia, ktorí tvorili donedávna vyššiu strednú triedu a patrili k tomu, čo Standing označuje ako salariát (dobre a stabilne platení profesionáli dostávajúci plat, nie len príležitostnú mzdu) sa v súčasnosti na Slovensku objektívne posúvajú na spoločenskom rebríčku čoraz nižšie, až na úroveň, pod ktorou sú už len nezamestnaní, sociálne neprispôsobení a chudoba.

Podľa Standinga do prekariátu patria všetci tí, ktorým nie je umožnené mať sedem základných foriem pracovného zabezpečenia. Podľa toho, koľko ich zo zákona nemajú zabezpečených slovenskí učitelia môžeme pomerne ľahko vidieť, ako blízko sú k najnižšej vrstve pracujúcich"!(proletariátu)

Ak to porovnáme s tým čo píše Keller o prekariáte, tak ho nemôžem inak nazvať ako fušer na n-tú!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. október 2012, 06:28
Celou odbornosťou a svedomím som za "nie-rast", teda za rozvoj. Peter Zajac-Vanka

****************

Pokiaľ sa to takto zadefinujeme, tak s vami súhlasím.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. október 2012, 16:05
Viete, prekariát, salariát...
Každý dnešný vedátor potrebuje predať svoju knihu, získať grant, takže tých definícií a pojmov komercializovateľných do predajnosti kníh bude stále viac... žiaľ, analýza a zadefinovanie tohto pojmu je príliš slabé k tomu, aby sa ujalo, možno študenti príslušného profesora si to budú musieť namemorovať ku skúške u pána profesora, autora pojmov...

My pekne krásne zostaňme pri pojmoch chudobní, stredná trieda, vysoká spoločnosť, tam sa to aspoň dobre dá podľa príjmu a majetku rozlišovať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. október 2012, 11:27
Viete, prekariát, salariát... Každý dnešný vedátor potrebuje predať svoju knihu, získať grant, takže tých definícií a pojmov komercializovateľných do predajnosti kníh bude stále viac... žiaľ, analýza a zadefinovanie tohto pojmu je príliš slabé k tomu, aby sa ujalo, možno študenti príslušného profesora si to budú musieť namemorovať ku skúške u pána profesora, autora pojmov... My pekne krásne zostaňme pri pojmoch chudobní, stredná trieda, vysoká spoločnosť, tam sa to aspoň dobre dá podľa príjmu a majetku rozlišovať. Peter Zajac-Vanka

**************************

Všetky takéto pojmy ako napr. demokracia, ľavica a aj stredná vrstva stratili svoj pôvodný význama a sú to bezobsažné nič nehovoriace pojmy!

Ak sa rozdelí stredná trieda an prekariát a salariát, tak je všetkým a priori jasné kto kde patrí!

Ak sa použije termín stredná trieda s deťmi tak to sú voliči SDKÚ (Mikloša a Kaníka) Lenže takéto libertariánské ohavy môže voliť učiteľ, zdravortná sestra, lekár, alebo vedecký pracovník na čiastočný úväzok? Ani náhodou, hoci je nepochybne strednou vstvou - podskupina prekariát!

Ak sa do strednej vrstvy ešte zaráta Žižekov termín dobre platená buržoázia, čím je myslená prevážne nájomná managerská vrstva, ktorá riadi nadnárodne podniky na rôznych úrovniach riadenia, tak máme solidný prehľad o tom, čo máme pod strednou vrstvou rozumieť! Hoci sú medzi nimi obrovské a častokrát aj atagonistické rozpory, takže nemôžu tvoriť jednotnú vrstvu spoločnosti!

Kým vy tvrdíte, že sa stredná vrstva rozlýva, či rozpúšťa, opak je pravdou, stredná vrstva sa štiepi na antagonistické skupiny, či proti sebe bojujúce antagonistické frakcie, ktoré už rozhodne netvoria jednu triedu ale niekoľko tried!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. október 2012, 18:09
Neviem, prekariát, salariát ... byť ľavicovým a ešte aj kresťanským extrémistom, držal by som sa, Inga, osvedčených pojmov proletariát a buržoázia - nemôžete byť neverná/ - ný svojim pôvodným ideovým pojmom iba preto, že "teraz sa mi to v diskusii hodí"...

"Nájomnú managerskú vrstvu" vy prosím nehodnoťte, ak nemáte analýzu podstaty a statusu tejto spoločenskej vrstvičky.
Nedajte sa mýliť paniami Hrdými, ale ani Záhradníkmi a kopcom vyhodených kádehá "managerov", ktorí odišli so zlatými padákmi a naďalej pôsobia v straníckych aparátoch svojich strán.

Manažér má status dobre plateného ZAMESTNANCA. Nič viac. Pre vás by to mal byť proletár, ktorý šliape po svojich súdruhoch. Aj keď je množtvo manažérov, ktorí sú lepšími vodcami svojich firiem ako naši politickí vodcovia našej spoločnosti,...

...lenže všetci sú zamestnancami.

To, že sa "podnikateľ" vo svojej dvojtisíc eurovej firmičke prehlási sa "managera" alebo "generálneho riaditeľa", je podfuk, ale spoločnosť im to toleruje. Po právnej stránke sú títo "manageri" konateľmi svojich firiem, lebo svoju firmu navonok zastupujú, je mi až smutno označiť ich s tým slovenským prťatým kapitálom za kapitalistov.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
08. október 2012, 08:22
Občas sa pani Inga trafí, ako v reakcii na reakciu na p. Čaploviča. Ale, treba vážiť svoje slová, tobôž imperatívy. A to ÚPLNE všade! Ďakujem.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984