War is over! Dokedy?

Udelenie Nobelovej ceny za mier pre Európsku úniu je výborná správa. V kontexte európskych dejín som presvedčený, že EÚ si Nobelovu cenu za mier mimoriadne zaslúži.
Počet zobrazení: 5900
logoEU.jpg

Stačí sa pozrieť len na ostatných 500 rokov. Za celé 16. a 17. storočie vládol v Európe mier iba desať rokov. V 17. storočí zomrelo v tzv. tridsaťročnej vojne okolo 600-tisíc ľudí. Vo vojne o španielske dedičstvo v 18. storočí zomrelo ešte o 100-tisíc ľudí viac. V 19. storočí počas napoleonských vojen zomreli 3 milióny ľudí. V 20. storočí počas dvoch svetových vojen zomrelo dohromady vyše 90 miliónov ľudí, väčšina z nich v Európe. Nehovoriac o tom, že za ostatné storočia Európania krvavo dobývali územia po celom svete, či už v mene „križiactva“, kolonializmu alebo imperializmu. Skrátka, Európa v minulosti bojovala prakticky nepretržite, či už kvôli náboženstvu, územiu, trhom alebo ideológii.

Odkedy vznikol projekt európskeho zjednotenia, ktorý vyvrcholil vznikom Európskej únie, na území EÚ sa neodohrala žiadna vojna. Ako spieval John Lennon: war is over! Na území EÚ to platí. 60 rokov bez vojen! Počet obetí: nula! Vychádzajúc z naznačeného historického kontrastu som presvedčený, že ak dnes niekto spochybňuje, či si EÚ zaslúži Nobelovu cenu za mier, je to prejav neznalosti dejín, nehumánnej ignorancie a hlbokej neúcty voči všetkým miliónom obetí európskych vojen za posledné storočia. V časoch ekonomickej a politickej krízy v EÚ je udelenie Nobelovej ceny za mier pre EÚ obrovským morálnym zadosťučinením, ktoré by malo otvoriť oči všetkým euroskeptikom a nacionalistom, ktorí svojim ľahkovážnym prístupom k myšlienke zjednotenej Európy riskujú mier ako najdôležitejšiu hodnotu civilizovanej modernej spoločnosti.

Samozrejme, EÚ má veľa chýb. Jej súčasná podoba je neoliberálna, elitárska a byrokratická. Našli by sme určite veľmi veľa dôvodov na kritiku. No udelenie Nobelovej ceny za mier nebolo vyznamenaním Európskej únie za to, že tlačí na rozpočtové škrty, čo má mnohokrát asociálne dôsledky. EÚ cenu nedostala ani za to, že niektoré jej členské štáty používajú proti svojim demonštrujúcim občanom brutálnu a hrubú silu. Cena nie je ani ocenením toho, ako neférovo sa často EÚ správa voči tretiemu svetu. Ani toho, že niektoré členské štáty sa po boku USA rozhodli participovať na vojne v Iraku. Nehovoriac o tom, že EÚ funguje v bezpečnostnej politike na medzivládnej úrovni a ťažko preto kritizovať EÚ za niečo, čo je až na malé výnimky vo výlučnej zodpovednosti jej členských štátov. Áno, dôvody na kritiku EÚ existujú. Ale väčšinou nemajú nič spoločné s tým, že EÚ dostala Nobelovu cenu za mier.

Hovorí sa, že všetko so všetkým súvisí. Ale v tomto prípade mi pripadá nespravodlivé, ak niekto kvôli mnohokrát aj oprávnenej kritike EÚ prehliada to, že zjednotená Európa priniesla na náš kontinent mier. A to je po storočiach šialeného krviprelievania sakramentsky veľa. Nobelova cena za mier neznamená, že EÚ je imúnna voči kritike. Znamená len toľko, že mier na našom kontinente nie je žiadna samozrejmosť a inteligentní a skúsení ľudia z Nobelovho výboru si dobre zrátali, že EÚ je dnes jedinou zárukou mierového spolužitia národov v Európe. Vyslali signál, že EÚ musí odolať kríze, aby uchránila mier vo svete. Ak sa rozpadne EÚ, nebude trvať dlho a v Európe bude ďalšia vojna. Pri pohľade na históriu a súčasný nárast extrémizmu o tom vôbec nepochybujem. A každého, kto sa smeje z Nobelovej ceny za mier pre EÚ vyzývam, aby sa zamyslel nad tým, či to, za čo (možno oprávnene) kritizuje EÚ, naozaj stojí za to, aby ignoroval, že vyše 60 rokov naozaj žijeme v mieri a on/ona sa nemusí báť, že jeho/jej deti hrajúce sa na ulici roztrhá na kusy granát alebo bomba.

Jedna vec je chcieť, aby EÚ bola lepšia, demokratickejšia, sociálnejšia, humánnejšia a zodpovednejšia voči tretiemu svetu, no  iná vec je nedomýšľať dôsledky jej prípadného rozpadu... Zrejme aj toto sa snažili povedať tí, ktorí rozhodli o tom, že EÚ si Nobelovu cenu za mier zaslúži. Áno, zaslúži! A vzhľadom na výnimočne dlhú historickú skúsenosť s mierom v Európe by si azda zaslúžila aj zápis v Guinessovej knihe rekordov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#24
(neuvedené)
13. október 2012, 11:13
"Udelenie Nobelovej ceny za mier pre Európsku úniu je výborná správa. V kontexte európskych dejín som presvedčený, že EÚ si Nobelovu cenu za mier mimoriadne zaslúži." ĽUBOŠ BLAHA

************************

Tak toto sa mi asi len zdá od "Che Guevarovho pohrobka"!!! To si už teraz začínaš týmito klamstvami a popchlebovaním na úrovní oportunistu Borisa Zalu (ktorého si tak vehementne pre 10 rokmi kritizoval), robiť kampaň za poslanca do EP???

Rastie z teba poriaden karieristický oportunista na úrovní Borisovej Zalovej, či Monči Beňovej, možno aj väčšej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To ako keby agresívne vojny NATO v zvrchovanom Srbskom Kosove s podporou dementov EÚ (vrátane pseudosocialistov z SDĽ) bolo málo zločinov proti ľudskoti spáchaných na viac ako 3000 civilistoch??? Zvrhnutie a poprava v Hagu prezidenta Srbska Miloševiča je čin hodný Nobelovej ceny! Len pre úplneho dementa!!!

Blaha zabúdaš, že okupačné vojska EÚ a aj naše slovenské okupačné vojska neboli účastné politického prevratu v Iraku? Zrvhnutie a popravenie prezidenta Husajna je hodné Nobelovej ceny! Hoci sa žiadne zbrane hromadného ničenie nikdy nenašli!!!

Blaha akosi si zabudol, že stále máme okupačné vojska v Afganistane, ktoré zabíjajú narodooslobodizovacích vojakov bojujúcich proti európskym a americkým okupantom!!!

Blaha akosi zabúdať, že práve vojská NATO z EÚ sa podieľali na zvrhnutí zavraždení prezidenta Kaddáfiho v Lýbií!!!

Nebyť zásadného postoja Šanghajského paktu tak by bol už vďaka tebou obhajovaných "mierotvorcom" z EÚ zvrhnutí a zavraždený ďalší prezident Al-Assad v Sýrií "mierotvorcami" z EÚ!

SCO zaujalo voči tvojim oceneným "mierotvorcom" z EÚ jasné stanovisko.

Anglický vieš tak si prečítaj: Chinese Admiral Threatens World War to Protect Iran - ako ČĽR s SCO nakope tvojim "mierotvorcom" z EÚ prdel ak sa rozhodnú napadnúť Irán a pokúsia sa zvrhnúť prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada.

Aj tento článok hovorí za všetko o mierotvorcoch z britskej tajne služby:"...pomáhali agenti CIA a britské MI6 v jejich pokusu získat přístup do diplomatických zavazadel obsahujících informace od syrské rozvědky, že Spojené státy zaplavují Sýrii a Irán stejným USA podporovanými žoldáky Al-Kejdy, kteří svrhli libyjskou vládu.

Další informace obsažené v těchto diplomatických zavazadlech, uvádí bulletin, odhalují, že Spojené státy se připravují na "konečné řešení" krize na Středním východě, pokud by vypukla jaderná válka po útoku na Sýrii a Irán smrtícími biologickými zbraněmi, které mají zabít desítky milionů nevinných civilistů.

Čítajte viac: http://dolezite.sk/Cina_a_Rusko_Rozpoutame_3_svetovou_valku_pokud_zapad_ne_132.html#ixzz29BtUHkRw

Nobelová cena sa stala už len amorálnym ovenením vrahov, zradcov a vojnových zločincov ako Arafat, Gorbačov, Obama,..., ktorí pripravujú 3. svetovú vojnu v ktorej zahynú desiatky, stovky miliónov, možno až miliarda ľudí!

Prečítaj si aj toto: http://dolezite.sk/Ruske_varovne_vystrely_171.html#ixzz28pYxPV6s

Potom pochopíš, že existuje opäť svet bipolárny na pokraji III. Svetovej vojny vďaka tebou obhajovaných "mierotvorcov" z EÚ! Pritom páprdovia z EÚ oceňujú samy seba, čo je excelentná zvrátenosť najhrubšieho zrna!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2012, 11:17
Tak sa spamätajte a prestňte si tu prihrievať polievočku! Nie sme negramotní, ani nemáme Markízou, JOJ a TA3 vymyté mozgy!!
Obrázok používateľa Anonymný
#25
(neuvedené)
13. október 2012, 11:23
Bombardovanie Juhoslávie nebola vojna ?
Obrázok používateľa Anonymný
#26
(neuvedené)
13. október 2012, 15:00
všimnite si slová autora, citujem: Odkedy vznikol projekt európskeho zjednotenia, ktorý vyvrcholil vznikom Európskej únie, na území EÚ sa neodohrala žiadna vojna. Koniec citátu. Mier je zachovávaný v priestore, ktoré tvoria členské krajiny EÚ. Dokonca aj na Cypre sa už nebojuje a hľadajú sa mierové spôsoby zjednotenia A aj naše pokrik, do tankoch na Budapešť, zaznel ešte v roku 1999
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2012, 15:44
mal svojim citatelom ospravedlnit.Blaha po tomto clanku uz nikdy nebude Blahom pred tymto clankom.Zial.Neverim ,ze autor nevie ,ze s mierom v Europe ma Europa spolocne len to, ze prave v Europe tento stav do roku 1999 trval.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2012, 16:10
To že sa lotrí ako Briti nebijú 67 rokov s Francúzmi a s Nemcami a tí so Španielmi. Ešte neznamená, že sa nezjednotia, na agresívnu vojmu voči slabšej obeti! Zabúdate, že v 1950-53 napadli Briti Koreu s polu s USA a NZ a Austráliou!

Asi zabúdate Briti s Francúzmi aby nezaútočili na Egypt v 1956. Francúzi viedli vojnu v Indočíne, (Vietname v Kambodži) Potom v 60-tých rokoch v Alžírsku. Briti zaútočili na Argentínu na Fauklandoch. Spoločnú lotrovinu nevyparatili na Balkáne so Srbmi 1999.

Nechce sa mi ani spomínať všetky vojny ktoré viedli tieto štáty za posledných 60 rokov mimo svojho územia!

Pritom nikto nezaútočil na Britániu, Francúzko, Nemecko, Španielsko, alebo Taliansko!!!

Taktiež sa mi ani nechce rozoberať koľko konfliktov a štátných prevratov vyprovokovali francúzke cudzinecké légie v Afrike a koľko to stalo miliónov životov domorodého obyvateľstva!!!

Koľko zomrelo domorodcov okupačnými koloniálnymi armádami z EÚ v 50-60-tých rokoch!

Jozef vaša a Ľubova Blahova "logika" spočíva v tom, že ak lotri vytvoria spoločný gang (NATO), tak môžu útočiť na kohokoľvek a kdekoľvek, ale hlavne nech sa medzi sebou nebijú!

Lenže takto fungujú aj mafiánske rodiny na Sicílií napr. v Palerme, mafiánske gangy v USA napr. v Chicagu, alebo Jakuza v Japonsku a USA!

Dať eurolotrom Nobelovú cenu za mier za to, že sa medzi sebou nebijú je viac než STRELENÉ!!!

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
14. október 2012, 01:25
autorov clanok mi pripomina chvalu kohuta, ze vdaka jeho kikirikaniu vychadza slnko. autor zase preukazal, ze v zaujme vysledku nema problem popriet cokolvek a zohnut cokolvek akymkolvek potrebnym smerom. mier v europe nie je dielom europanov. spytajte sa v kremli a bielom dome. tento mier je vysledkom studenej vojny - obaja superi sa drzali v clinchi. akonahle jeden z nich zoslabol, narusilo to rovnovahu a vysledkom v europe bola juhoslavia. v domovskom klube zoslabnuteho boxera sme boli svedkami uderov od jeho sparringpartnerov, ktori mali plne zuby jeho dominancie.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
14. október 2012, 03:13
páči sa Vám v parlamente i na zahraničných služobných cestách však ?
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#3
Milan Mašcuch
14. október 2012, 03:48
Je dôležité nestratiť súdnosť. To sa Vám teraz stalo.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
14. október 2012, 04:33
skôr stojí za zamyslenie. A analýzu príčin, prečo na území EÚ posledné desaťročia neboli vojny. To mi v článku chýba.

Jeden aspekt je veľmi dôležitý v súvislosti s globalizáciou. EÚ sa svojou (najmä ekonomickou) podstatou stala jednotným ekonomickým priestorom. Ktorý to zatiaľ nedotiahol do politickej roviny. EÚ prakticky funguje ako ucelený bezpečnostný, ekonomický, sociálny, a potenciálne aj politický priestor. Ale to má za následok, že spolupráca zjednotených krajín, deľba práce medzi nimi, má prioritu pred konkurenciou. Pre krajiny EÚ je výhodnejšie zachraňovať krajiny ako Grécko, ap. ako ich ako konkurenta zničiť. Tento postoj prakticky vylučuje vojny.

Lenže toto nie je zásluha kapitalistickej EÚ, ale skôr socialistickej epochy, v ktorej sa EÚ zrodila a pôsobila. A dnes už aj globálnej epochy, ktorej znaky EÚ postupne preberala. EÚ nutne preberala prvky socializmu a globálnej epochy, teda aj prednosť spolupráce, deľby práce pred zničujúcou konkurenciou. Plánovaniu pred voľným trhom,ktorý bol založený práve na tvrdej a vylučujúcej konkurencii, nie na deľbe práce.

Preto by sa kľudne mohla dať Nobelova cena mieru aj socializmu ako systému, ktorý sa z princípu vyhýbal vojnám, pretože boli pre neho nevýhodné a odporovali jeho ekonomickej podstate.

Napriek tomu, že EÚ prebrala prvky socializmu, keďže sa zrodila a pôsobila v epoche socializmu, vo svojej podstate stále zostala kapitalistickou. A to sa prejavilo v tom, že preniesla konkurenciu, tvrdý boj a vojny mimo svojho priestoru. Hlavne v podobe neokolonializmu, ktorým si zabezpečuje aj dnes zdroje pre svoj konzumný sociálny spôsob života, sociálny zmier a aj mier vo vnútri únie. Vojny proti Líbyi, Iraku, Juhoslávii, Vietnamu, atď. boli práve prejavom tohto prisvojovania si cudzích zdrojov.

Takže treba vidieť aj pozitíva integrácie, a teda aj globalizácie v zmysle odstránenia vojen. Ale zároveň vidieť, že integrácia založená na kapitalizme je polovičatá, vždy len pre klub vyvolených, nie pre všetkých, všetky krajiny. Integrácia a globalizácia teda nemôžu fungovať na kapitalistickom princípe, pretože vojny zachovávajú, len ich prenášajú mimo svoj priestor.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2012, 04:59
hluposti ruku nepodavaj.Utopis sa s nim.Neide mi do hlavy ako sa podarilo EU predbehnut USA.Tam vojnu nepoznaju od roku 1865.A ziadna nobelovka?!?!Skuste to s Lubosom teoreticky rozpracovat.Tooolka krivda.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
14. október 2012, 05:14
Vojna prebieha neustale a to ze nie su miliony mrtvych este neznamena ze neexistuje.Zmenila sa len forma a sposoby lupeznikov.K svojmu uspechu nepotrebuju vela krvi...O p.Blahovi som statil iluzie uz davnejsie,pri nekritickej obhajobe eurovalu v SRO.Jeho argumentacia bola neskutocne tendencna.Pri jeho rozhlade pochybujem,ze nevie o skutocnom poslani"novej" Europy a jej struktur.Ale jeden nikdy nevie...
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
14. október 2012, 06:02
a správne, veď v EU sa bombarduje humanitárne a teroristov v afganistane,iraku,lýbyi,.. treba vyplieniť napr. tvorbou bezletových zon, ktoré napokon zabili tisíce civilistov.Mierové snahy europy /NATO je jej súčasťou/sú priam učebnicovou definiciou mieru.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2012, 06:36
Nebol by som až taký kritický voči článku skôr stojí za zamyslenie. A analýzu príčin, prečo na území EÚ posledné desaťročia neboli vojny. To mi v článku chýba." Milan Antal

********************

Jedine ak budeme anylzovať Ľubové Blahové pohnútky a motiváciu:

Mňa by skôr zaujimalo, čo vlastne Ľuba Blahu viedlo k napísaniu takéhoto neodborného a hlboko zavádzajúceho článku?

Možno, ak mu sľubil Róbertko miesto v prvej päťke na kandidátke Smeru tak toto "euro-riťolezectvo" plne chápem, ale odsudzujem! Lenže toto sa nazýva oportunizmus najhrubšieho zrna, ak nepochybne ľavičiar zapredáva svoje presvedčenie za misu šošovice, či skôr vidinu 7200 eurového platu poslanca EP!

Zrejme ráta s tým, že k voľbám do EP príde málo ľudí a tých pár tisíc náhopdných hlasov tupovoličov mu bude stačiť na zvolenie a má na dlhe roky postarané!

***********************

PS: Netrvám na ospravedlnení sa čitateľom (to si už u nich nevyžehli, lebo si to "posral" na celej čiare), ale na okamžitom stiahnutí tohoto dementného článku z portálu NS, nehodného intelektuálnej a morálnej úrovne Ľuboša Blahu!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2012, 06:38
Ja predsa nechválim EÚ za jej mierové úsilie,iba vyvodzujem závery, prečo na jej území dlhšie neprebehla vojna. A tak je to aj s USA.

Ja predsa jasne poukazujem na to, že kapitalistická EÚ preniesla vojny mimo svojho územia, alebo aj inak, vyváža problémy do tretích krajín. Za väčšinou vojen v 20. st. stáli imperiálne záujmy Západu, úmyselný rozvrat konkurencie, oberanie dotknutých krajín o zdroje, kvalifikovanú pracovnú silu, ekonomickú a sociálnu stabilitu, atď.

Netreba sa oháňať hlupákmi, môže ním byť ten, kto nedokaže čítať tendencie, teda aj globalizáciu a jej výhody. Hlupákom bude skôr ten, kto bojuje proti integrácii a globalizácii, pretože tým zároveň bojuje proti vyriešeniu celkovej krízy civilizácie a podporuje tým príchod vojny. Dlho neriešená kríza sa zvyčajne rieši vojnou, ak si to nezbadal.

A krízu možno z veľkej časti vyriešiť tým, že civilizáciu prejde do svojej globálnej podoby, ktorá však nebude založená na kapitalizme. Pretože tam dospel vývoj výrobných síl ľudstva, technológií, techniky, ľudí, poznatkov. Tým nehovorím, že kapitalizmus nemôže v niektorých krajiňnách existovať, ale len ako vedľajšia vývojová línia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2012, 06:56
"...treba vyplieniť napr. tvorbou bezletových zon, ktoré napokon zabili tisíce civilistov.Mierové snahy europy /NATO je jej súčasťou/sú priam učebnicovou definiciou mieru." klub

***************************

Spomínam si ako Fico vyhlasoval pred voľbami v r. 2006 zahranično-politickú orientáciu na všetky strany - najmä na Rusko a Čínu! Lenže eurohujerstvo prevládlo s vidinou "lacných peňazí" z eurofondov, ktoré teraz budeme vracať cez rôzne debilné eurovaly, aby neskrachovali západne banky. Je to strelené ak žobráci z východnej Európy idú zachraňovať biliardárov zo západu!

Už sa nezdá, ale aj tým najväčším euro optimistom pomaly dochodí, že sme sa dostali do paktu lotrov, ktorí nás budú zdierať po každej stránke!

Jediné šťastie, že máme žoldácku armádu, tak budú za eurookupačné záujmy zomierať nájomný žoldáci pod križiackov zástavou NATO! Takže na imperialistické dobyvačné vojny západu budú stačiť títo militantní šialenci!

Opäť Rusko a Ázijské krajiny bývalého ZSSR spolu s Čínou, Indiou, Pakistanom budú zachraňovať svetový mier aspoň v Euroázií pre neokolonialistami zo západnej Európy!!!

Nobelová cena je už aspoň 25 rokov ocenením pre prozáopadných rozvratníkov, prozáopadných tyranov, prozáopadných zradcov a teroristov. Takto ocenili prozáopadneho zradcu Michaila Gorbačova, ale aj kráľa arabských teroristov Jasira Arafata!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2012, 06:57
Opäť Rusko a Ázijské krajiny bývalého ZSSR spolu s Čínou, Indiou, Pakistanom budú zachraňovať svetový mier aspoň v Euroázií pred neokolonialistami zo západnej Európy!!!
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
14. október 2012, 08:04
Liberálni socialiti (Beňová, Chmelár, Havran,...) bodovali aroganciou na bratislavských uliciach, takže Blaha ťahá za kratší koniec v eurohujerstve!

"Celá akcia mala pokojný priebeh až na stret so skupinou na Zámockej ulici, kde asi 20 aktivistov na čele s europoslankyňou Monikou Flašíkovou Beňovou chcelo pochod zastaviť. Polícia následne skupinu, kde okrem Beňovej boli napríklad aj Eduard Chmelár, či Michal Havran, vyzvala, aby sa rozišla.

Keďže tí tak neurobili, z cesty ich ich vytlačili ťažkoodenci. Beňová si ešte predtým s Dobrovodským vymenila zopár "neúctivých odkazov", jeden aj druhý by sa vraj mali hanbiť, europoslankyňa dokonca nazvala ľudí z davu hajzlami".

Tak toto zdôvodnenie Nobelovej ceny zlatokopkou Flašíkovou ma úplne dojalo:

"Je úplne neprístupné, aby v jednej krajine, zvlášť po tom, čo EÚ dostala Nobelovu cenu za mier, pochodovali fašisti," uviedla Flašíková Beňová. Zásah polície podľa nej nebol adekvátny. "Divím sa, prečo nezasiahli policajti proti tomuto pochodu, ale vytlačili nás, ktorí sme prišli týmto ľuďom povedať, že ich názory sú pre túto spoločnosť neprijateľné," dodala."

Viac na: http://debata.pravda.sk/debata/cz-A121013_152418_sk_domace_p70/prispevok/1251814/

Akosi vulgárnej Monči nedochodí, že Maroškoví fašisti sú IN a ona s jej dementnou (pseudo)kultúrnou identitou je OUT!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2012, 08:51
byt hlupostou ked ju zabalis do haldy starych novin.Ze ludstvo po 45-om vdaci za mier v Europe EU je touto hlupostou . Zvysok toho co si napisal su tie stare noviny.Naviac ten smrad nie zmiernuju ,ale zvyraznuju.Zatuchlostou.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
14. október 2012, 09:00
Mám taký pocit, že do výboru udeľujúceho Nobelovu cenu za mier treba poslať psychiatra (a nielen tam). Takže po prvé: mier v Európe po druhej svetovej vojne nezapezpečila žiadna vtedy tvoriaca sa EU, ale existencia silného ZSSR a celého východného bloku. Po druhé: keď sa tento rozpadol a zanikla odstrašujúca sila a rovnováha v rámci bipolarity, okamžite sa prudko zhoršila bezpečnostná situácia. "EU" sa odtrhla z reťaze a spolu z NATO pácha vojnové zločiny (boli popísané vyššie v diskusii). Po tretie: obkolesuje Rusko vojenskými základňami, vyrába "farebné revolúcie" (Ukrajina, Gruzínsko...)a tým ďalej zvyšuje napätie v Európe a v Eurázii. Takže studenú sprchu, pán Blaha, aj keď ja už neverím, že sa spamätáte. Rekcie a tiež hlboké ticho tu pravidelne diskutujúcich (aj vašich priaznivcov) je výrečné...

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984