Ľudia ako ovce, ovce ako ľudia

V šestnástich krajinách EÚ je iba jedna zdravotná poisťovňa. / Žiadne individuálne rozhodovanie, žiadny výber. / Žijú v týchto krajinách aj ľudia či len ovce?
Počet zobrazení: 1695
ovcepn.JPG

Skončilo sa reklamné ubezpečovanie analytika, študentky, spisovateľa, herečky, speváka, dôchodkyne a ďalších, že nie sú ovce. Nemýlili sa. Nevyzerali na ne, hovorili ľudskou rečou, aj keď ako papagáje všetci opakovali to isté: „Nie som ovca!“ Divácke reakcie boli tiež rôzne. Od úsmevu a súhlasu, aké je to vtipné a výstižné až po odmietnutie, že je to hlúpe a uráža tých, ktorí majú iný názor ako reklamné „neovce“. Kto si prečítal slogany na odporúčanej webovej stránke komerčnej poisťovne, mohol veriť i neveriť vlastným očiam.
Citujme ich: „Chcete mať  možnosť  výberu zdravotnej poisťovne? Áno, nechcem byť  v stáde oviec, chcem sa rozhodovať  sám.“ Alebo tiež: „Nechceme jednu zdravotnú poisťovňu, nie sme stádo oviec. Vieme si vybrať aj sami.“ Mediálne posolstvo ovčej kampane bolo jednoduché: Viac zdravotných poisťovní - to je výber, rozhodnutie, ľudia nie sú v stáde oviec; jedna poisťovňa, teda žiadny výber ani rozhodnutie, to je stádo oviec.
S istým sarkazmom - ovca ako logo kampane mohla zvádzať tiež k úvahe, či sa zdravotná poisťovňa pre ľudí netransformuje na veterinárnu a preto si treba hľadať inú. To, čo malo byť fórom, výhrou, mohlo byť vo výsledku hrobom, prehrou. Prešľapov však bolo viac.    

Prešľap prvý - netolerantnosť  

Symbol - ovca. Prečo práve ona? Že žije v stáde, je plachá, dá sa zavracať psami a nechá zožrať medveďom? Či preto, že je „národným“ symbolom domáceho úžitkového zvieraťa a všetko, čo je slovenské, je hodné iba posmechu a pohŕdania? Nie sú vo zvieracej ríši iné, poslušnejšie, ba i sprostejšie a smiešnejšie tvory na kampaň výberu z viacerých zdravotných poisťovní? Ľudová pieseň z Liptova „Ovečka, ovečka, trojaký úžitok, hej žinčička, bryndzička, tretia kabanička“ je potom podľa textu pre človeka, jeho výživu a zdravie užitočnejšia ako tí, ktorí  vyprodukovali o nej mediálne sprostosti. Sú si istí „tvorcovia“ kampane, že sa nedotkli náboženského cítenia, pre ktorých je ovca úplne iným symbolom? Čo tak Evanjelium podľa sv. Lukáša o stratenej ovečke, keď  pastier zanechá deväťdesiatdeväť a ide hľadať jedinú, stratenú. Nájde ju, prinesie domov, vráti medzi ostatné - do stáda. Ovečka ako podobenstvo pokánia, odpúšťania a neopustenia hriešnika. Košiar a stádo ako nádej, istota, cieľ veriaceho. Pridajme vianočné sviatky s jasličkami, betlehemami, v nich tiež  nechýbajú ovce. A modlitba ako prosba Baránkovi Božiemu, ktorý sníma hriechy sveta a má sa zmilovať nad nami - je tiež len náhodná?

Prešľap druhý – neznalosť

Takže - stádo. V  kampani znevažované organizované spoločenstvo. To, na čom je založený svet prírody. Žijú v ňom nielen ovce, ale i dobytok, opice, slony, antilopy, mustangy, delfíny i veľryby a iné tvory.  Poskytuje ochranu mláďatám, znamená istejšie zadováženejšie potravy, sú v ňom vytvorené sociálne vzťahy a generačné väzby.

Naši predkovia žili v takých istých spoločenstvách ako lovci zvierat a zberači plodov. Historici, etnografi píšu o stáde, že súžitie v ňom, nutnosť vzájomnej spolupráce sa stali základom rozvoja ľudského intelektu a reči. Tu sú korene noriem správania, morálky, kultúry. (I keď so stádom dobytka by v klipoch  pri výrokoch Nie som krava či Nie som hovädo niektorým nemuseli diváci uveriť, že nimi naozaj nie sú...) Príroda je pestrá, sú i zvieratá, ktoré nežijú v stáde, tlupách, svorkách, kolóniách. Žijú osamelo, alebo v páre. Tiger, krtko, medveď. Ale aj somár, neodborne osol. Equus asinus. Pôvod má ázijský, tiež žil v stáde, časom sa „oslobodil“. Osamostatnil. Je z neho domestikovaný nepárnokopytník. Užitočný človeku, unesie až 300 kg bremeno. Je  vzdorovitý, sám rozhoduje, či sa pohne alebo nepohne z miesta. Má na výber. Keď však sa zatne, ani výprask bakuľou nepomôže. Tiež použiteľný na reklamnú kampaň, ibaže s opačnou pointou ako klip s ovcou. Za švajčiarsky honorár (nie dôchodok) by vychytený herec z televíznej obrazovky presviedčal poistencov: „Už som sa rozhodol. Svoju poisťovňu som si vybral sám. Nechcem byť v stáde oviec. Som predsa somár.“

Prešľap tretí - splietanie

V kampani sa s obľubou zaklínajú čísla jeden, jedna, jediná. Veď kto by sa uspokojil len s jednou značkou mydla, s jedným  druhom topánok, ako sa argumentuje na webovej stránke o ovci. Vraj to platí aj o poisťovniach. Porovnanie topánok a mydla so zdravím, t. j. s celým systémom starostlivosti oň, splietanie spotrebných vecí s hodnotou zdravia svedčí o mentálnom vulgarizme, a nie tvorivom intelekte. Keď však výber z viac druhov mydla, topánok, zdravotných poisťovní, prečo nie aj výber z viacerých právnych poriadkov? Na Slovensku by ich bolo päť, desať... Občan by si vyberal, podľa ktorého chce mať práva a podľa ktorého povinnosti. Čo mu viac vyhovuje. To isté by bolo s daňovými systémami. Aj prezidentov by sme mohli mať viac. Aj vyše sto. Tiež premiérov. Slováci by si vyberali z desiatich - pätnástich vlád. Mečiarovu, Dzurindovu, Ficovu, Figeľovu a i. Rozhodli by sa pre tú, ktorá chce od nich čo najmenej, aby im dala čo najviac. V sľuboch. Ako zdravotné poisťovne v kampaniach.

Prešľap štvrtý - ďalej od nosa

V šestnástich krajinách EÚ je iba jedna zdravotná poisťovňa. V Dánsku, Írsku, Luxembursku, Španielsku, Taliansku, Slovinsku, Švédsku, Maďarsku, vo Veľkej Británii, a i. Tak je v systéme ich zdravotníctva ako verejnej služby. Žiadne individuálne rozhodovanie, žiadny výber. Potom vo filozofii mediálnej kampane na Slovensku Nie som ovca! je namieste otázka: Žijú v týchto krajinách aj ľudia či len ovce? Alebo ak tam sú i ľudia, žijú v stáde s ovcami? Sú to ešte štáty podľa medzinárodného práva alebo to je iba šestnásť stád...?  Aby však ovčia kampaň na Slovensku mala úspešnú bodku v boji proti jednej zdravotnej poisťovni, mohli by jej „tvorcovia“ angažovať niekoho významného z týchto šestnástich štátov-stád. Na prezentáciu všetkých by postačil jeden klip. Spoločný. Účinkovali by v ňom princovia a princezné, následníci trónov v monarchiách, hokejoví majstri sveta zo Švédska, futbaloví zo Španielska, slávne talianske herečky, nositelia Nobelovej ceny a iní, iné. Svorne by tvrdili do kamery: „Máme len jednu zdravotnú poisťovňu. Nemáme právo výberu, rozhodovania. Sme v stáde.“ Na záver klipu by každý sám za seba nahlas, zreteľne a vážne v rodnom jazyku vyslovil: „Som ovca!“ Po takomto vyznaní európskych pomazaných hláv, o ich premene z človeka na zviera, by sa už nik na Slovensku nedomáhal iba jednej zdravotnej poisťovne. Navyše, ak by nebola komerčná, ale verejná. Bez „posvätného práva“ na zisk.

A  práve oň ide. O desiatky miliónov eur ročne od poistencov do súkromnej poisťovníckej kešene. Aspoň tak je to doteraz...

Vyšlo v Petržalských novinách, č. 22/2. novembra 2012

Foto: Archív PN

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
03. november 2012, 14:31
Ešte dobre, že existujú Petržalské noviny! A čo tak robia slávne denníky: SME, PRAVDA, PLUS l.deň a vari aj ďalšie? Držia palce majiteľom súkromiek? A čo za to majú? Ach, to je otázok.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
03. november 2012, 18:24
A.Šoltész, HN: Penta striktne odmieta možnosť, že by sa svojej poisťovne dobrovoľne vzdala, a už podnikla potrebné kroky, aby v prípade jej vyvlastnenia mohla uspieť v medzinárodnej arbitráži. A zrejme uspeje, čo nás napokon môže vyjsť veľmi draho. V dlhodobom horizonte sa to napriek tomu oplatí. Za trinásť rokov sme viac ako strojnásobili zdroje, ktoré každoročne nalejeme do zdravotníctva, no na jeho kvalite sa to neprejavilo. Existuje jediné rozumné vysvetlenie ? značnú časť zo súčasných vyše siedmich miliárd v skutočnosti nemíňame na zdravotnú starostlivosť. Aj keby nás prípadné arbitráže stáli miliardy, ich návratnosť by mohla byť veľmi rýchla.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. november 2012, 03:05
"Za trinásť rokov sme viac ako strojnásobili zdroje, ktoré každoročne nalejeme do zdravotníctva, no na jeho kvalite sa to neprejavilo. Existuje jediné rozumné vysvetlenie?" dedeon

************************

Prejavilo sa to v úpadku úrovne zdravotnej starostlivosti a v jej dostupnosti!

Napr. V B.B. kraji sa za smeráckeho poslanca NR SR a župana Murgaša rozkradlo a zdevastovalo niekoľko zravotníckych zariadení (žiarivým príkladom je napr. poliklinika v Poltári). Takže tu nemajú ani pravicoví socialisti žiaden vplyv na záchranu verejného, či skôr národného zdravotníctva.

Spomínam si, že počas štrajku lekárov, kedy podali hromadne výpovede prebiehala podpisová petícia za záchranu verejného zdravotníctva. Ako to skončilo a čo sa zlepšilo? Nič a njako, len pár ľudí si vylepšilo renomé na Súmračnej, ktorí to organizovali (Blaha st., Orosz, Staněk). Mladý Blaha sedí v parlamente, Staněk je poradcom premiera a v všetko ide v starých koľajach, dokonca horšie ako za Radičovej vlády. Príkladom sú zanikajúce pohotovosti napr. aktuálne v B. Štiavnici a pribudnú čoskoro iných mestách!

Takže na pohotovosť budú nutení viacerí cestovať 35-50 km, pritom napr. cez weekend vôbec nebudú chodiť vlaky a autobusy. Zoberte si príklad Štiavničana, ktorému zrušia na budúci rok vlakovú dopravu do Hronskej Dúbravy, takže sa do Zvolena na pohotovosť sa nebude mať ako dostať! Ak je chudobný, ktorý nemá auto a taxík si nemôže dovoliť, tak praktický nebude mať nárok na pohotovosť, lebo ju nebude mať ako využiť! Lenže bude nútený si platiť nemocenské poistenie, ktoré nebude mať ako využiť, lebo si to nebude môcť dovoliť! A to už nehovorím o nezamestnaných, po ktorých ani "smerácky pes neštekne"!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. november 2012, 10:14
...a koho by si vlastne chcela vo vláde? Biľaka? Máš meškanie 23 rokov. Kto by ti vyhovel? Vážne, povedz nám...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
05. november 2012, 09:32
Nechápem načo treba tie poisťovne znárodňovať - veď nech tá štátna funguje tak, že všetci budú chcieť byť poistení len v nej a tie ostatné potom z trhu aj tak odídu . Ale pokiaľ tá štátna nedokáže byť lepšia ako tie ostatné tak prečo sa musia znárodniť - aby občan už nemal voľbu, aby sa zdravotnej starostlivosti musel doprosovať v tej jednej štátnej , aby sa mohlo viac kradnúť a lúpiť po straníckej linke, aby sa staroslivosť prideľovala po známosti, podľa straníckej legitimácie ?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. november 2012, 03:18
Ta statna nemoze tak fungovat preto,lebo v nej sa zgrupuju chori ,ktori neplatia a v sukromnych sa zgrupuju zdravi ,ktori platia zdravotne poistenie.V extreme pre pochopenie: v sukromnej vsetci zdravi s peniazmi v statnej vsetci chori bez penazi.Ktoru by si si vybral?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. november 2012, 03:59
Tak tomuto teda fakt nerozumiem - veď každý môže byť v poisťovni v ktorej chce byť . Teda každý chorý, každý starý môže byť v tej súkromnej, každý zdravý môže byť v tej štátnej . Tak prečo sa do nej nehrnú ? - nebude to tým, že ona už niekoľkokrát stála pred krachom, nebude to tým, že ona nie je voči svojim klientom ani najmenej prívetivá, že ona je len straníckou trafikou pre vlastných vyvolencov, zlodejov a babrákov ? Nebude to tým, že v nej rozhoduje po straníckych linkách a nie podľa objektívnych kritérií mne sa zdá že toto bdue príčinou a jediným dôvodom zrušenia plurality poistenia je a zostáva snaha tejto vlády a plitiky dostať pod kontrolu finančné toky , aby ich mohla smerovať k vlastným . A to naozaj nie som zástancom tvorby zisku z poistného - ale to sa predsa rieši úplne inak ako zrušením plurality ( viď. napr. Česko - tam pluralita predsa roky je a nikomu je ani nepadne ju rušiť ) .
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. november 2012, 08:39
Skus si aj preto .Preco sa tri a pol miliona ludi drzi v statnej poistovni, ktora je podla Teba stale pred krachom, ked maju skvele sukromne s minimalnym cakanim produjujuce zisk?Byt na mieste vlady urobim kampan pre deti a dochodcov aby prestupili k sukromnym poistovnam.Potom by som sukromnikom chtivym zisku postupne znizoval platby(mozno by ani netrebalo) za tieto skupiny.Velmi rychlo by prisli s prosikom aby ich stat prevzal, nieto kupil.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
06. november 2012, 09:05
Podľa údajov z netu ( stránka VšZP) má VšZP 2,9 mio poistencov, t.j. 55% všetkých . To prečo sa tam držia neviem - ale žeby preto lebo tam dostávajú niečo vaic ako inde o tom dosť pochybujem . Skôr otázka znie prečo sa tam nehrnú tí ostatní - žeby preto, že napr. v tomto roku som dostal zúčtovanie poistného z Dôvery o 1 mesiac skôr ako bol zákonom stanovený termín a manželka vo VšZP 14 dní po termíne . že by preto, že u mňa to zúčtovanie prišlo mailom, mal som tam kontakt na ktorom som si veci mohol vyjasniť a v tej štátnej to prišlo ako zdrap papiera bez možnosti si to s kýmkoľvek vysvetliť ? žeby preto, že v tej Dôvere keď som menil adresu pobytu tak to trvalo 3 minúty telefonátu a v štátnej musela manželka osobne na pobočku do 45 km vzdialeného mesta , 2 hodiny stáť aby ju potom neochotná za prepážkou poslala dať si odfotiť nový OP a čakať znovu ?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. november 2012, 12:35
V roku 2012 sa tak trhové podiely zmenia len minimálne: Všeobecná zdravotná poisťovňa bude mat naďalej dominantné postavenie s trhovým podielom 64,7 % (3,4 milióna poistencov) Dôvera ZP bude naďalej najsilnejšia súkromná poisťovňa s trhovým podielom 27,5 % (1,4 milióna poistencov) Union ZP bude najmenšia poisťovňa s trhovým podielom 7,8 % (0,4 milióna poistencov) Pomer podla Teba"hlupakov" 64,7+jeden k"mudrcom" 35,3-jeden je 2:1. Ten +-jeden si Ty.Lebo zijes s (h.......) :)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. november 2012, 06:04
Tento tvoj príspevok nestojí za komentár. Kde sú argumenty ?
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
08. november 2012, 04:23
Tradične sa hovorí o takýchto diskusiách : "ja o voze, ty o koze". Považujem za nemožné, aby sa "dohodli" tí, ktorí považujú život/zdravie za tovar s humanistami, ktorí rešpektujú právo na život/zdravie. Ak je zdravie tovarom, potom je treba čo s najmenšou investíciou dosiahnúť, čo najväčší zisk. T.j. čo najmenšiu zdravotnú starostlivosť, za čo najväčšie peniaze od klientov. Podpisujem, že v tomto smere sú mimoriadne úspešné súkromné spoločnosti: dokážu pridávať do potravín soľ na zimný posyp ciest, do rumu metylalkohol. V Poľsku dokonca rýchla zdravotná pomoc utrácala "klientov" za provízie od pohrebných služieb, ktorým dodávala "svoj tovar". Chcem, zdôrazniť význam "slobodnej voľby": klienti( ovce) si mohli vybrať zdravotnú poisťovňu ( pohrebnú službu mali ako "nadštandard"). Aj v zdravotnom poisťovníctve sa oplatí starať sa o zdravie mladých a bohatých... Môj nápad na vyriešenie vyberania zisku z poplatkov na zdravotné poistenie je jednoduchý: klienti budú doplácať náklady na administratívu a zisk t.j. podľa koncomročného vyúčovania zdravotnej poisťovne uhradia naviac tie prostriedky, ktoré zo zdravotného poistenia neboli použité ( neboli "potrebné") na zdravotné účely. Tieto peniaze budú slúžiť na krytie deficitov zdravotníckych zariadení a ich investičný rozvoj...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. november 2012, 04:59
Mne by sa páčilo keby zákon zadefinoval , koľko z vybratého poistného môže ísť na správu poistenia ( myslím že je to už dnes a volá sa to tuším správny fond) . Pokiaľ poisťovňa správny fond neminie tak nejaká určená časť z neho jej ostane ako zisk , ktorý si môže nechať . Všetko ostatné musí použiť na starostlivosť alebo na tvorbu rezerv . Takéto riešenie by znamenalo, že sa nemusí nič vyvlastňovať a nikomu nič platiť a súťaž ostane tiež zachovaná .
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. november 2012, 06:23
takže "v správnom fonde" máte "započítané" reklamné kampane, školenia menežmentu na Riviére a v Alpách ( podľa sezóny), príspevky nadáciám paní manželiek menežmentu ( napr. na podporu chovu kožušinových zvierat). Bezbranní klienti financujú honoráre "hviezd" na "charitatívnych" koncertoch", prispievajú na prestupy futbalistov, ktorí často nevedia, ani v ktorom štáte práve hrajú...Nuž, ale prečo nie, keď nás orezávajú banky a reťazce, prečo závidieť monopolom... Úbohí menežéri si "iba" vybavia VIP vstupenky, kožuchy za výrobné ceny, prípadne posedia na plese v opere. Nuž, ak sa niekomu páči takéto hospodárenie nech ho platí!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984