Nastal čas prehodnocovať minulosť

Počet zobrazení: 4746

Čas prehodnocovania minulosti

Žijeme akoby DEJÁ VU. Máme jedinečnú možnosť prežiť to isté, čo naši rodičia, ktorí zažili odchod Stalina či Gottwalda, alebo možno jemnejšie, odchod iných socialistických vodcov východoeurópskych krajín.

Odišiel Hugo Chávez. A má tu zostať navždy, chcú ho nabalzamovať a vystaviť.

Viete, po tých všetkých antikomunistických výpadoch a znevažovaní socialistickej minulosti už človek pri tejto informácii zostane v strehu: “čože sa to len deje v tej Venezuele“? Azda tam nebol ten zlopovestný „kult osobnosti“? Takže, Chávez bol diktátorom? Isteže, veď znárodňoval kapitalistom priemysel a ropné bohatstvo.. Takže všetci predstavitelia krajín, ktorí znárodňujú, sú diktátormi? Saddám nič neznárodňoval...doparoma, to je ale zmätok v mladej duši, však?

Lenže ja si nemyslím, že Hugo Chávez bol diktátorom. Dokonca som k môjmu počudovaniu počul o ňom po jeho smrti teraz množstvo skôr pozitívnych informácií a po celom svete, ak to nebola len opatrná diplomatická slušnosť, veľa pozitívnych hodnotení a emócií. A Hugo Chávez pritom budoval vo Venezuele socializmus. Povzniesol chudobné vrstvy a účinne zabránil svetovým korporáciám v drancovaní národného majetku Venezuely. Očakával som teda skôr jedovité masmediálne ohovárania a očividnú radosť západných politikov nad tým, že „diktátor je mŕtvy“.

Osobne mi je skôr ľúto, že Chávez nemal čas dokončiť svoju predstavu o socializme v 21.storočí. Ono, v Latinskej Amerike je tých vedúcich osobností a tých krajín, čo sa snažia o socializmus, viac, ale bolo málo správ o tom, ako sa darí a ako im to ide.

A teraz to dejá vu:

Videl som cez tv-prenosy davy smútiacich a plačúcich ľudí v uliciach Venezuelských miest. Pripomína mi to dobové zábery zo Stalinovej smrti, dobové zábery z pohrebu Klementa Gottwalda. Tak ako je to? V tom čase, keď pomreli títo muži, ak za nimi skutočne národy smútili, to skutočne títo muži konali iba zlo? Zlo, ktoré slúži antikomunistom trvale a stále na možnosť pošliapavať myšlienky socializmu vždy, keď sa o socializme zmienime?

Ako to teda je? Je Hugo Chavéz nejaký iný fenomén? Alebo si konečne už musíme uvedomiť, že v našej pozápadnelej východoeurópskej spoločnosti sa tak zažral antikomunizmus do každého z nás, že podozrievame ešte aj vďačných smútiacich Venezuelčanov z „nezákonného“ kultu osobnosti, či Cháveza z diktátorovania zodpovedného za smrť státisícov? Ako to bolo? A kam sme došli, že sme sa nechali za tie roky tak ušliapať, že zo socialistických vodcov, ktorí netliachali, ale uskutočňovali socialistické myšlienky v praxi, urobil antikomunizmus exemplárnych zločincov?

Ešte nevieme, uvidíme, čo bude nasledovať. Či sa Venezuele podarí ísť nekapitalistickou cestou využívania vlastného národného bohatstva, alebo to postupne padne do rúk ( krvavo či kolaboráciou) nadnárodným globálnym korporáciám. A aké POTOM bude hodnotenie Huga Cháveza.

Ako hovorím, prežívame dejá vu a môžeme možno konečne začať prehodnocovať aj našu vlastnú socialistickú minulosť. Pretože to, čo robil Chávez proti globálnemu kapitalizmu, je podobné tomu, čo robili socialstickí vodcovia vo svojich krajináchj proti vtedajšiemu kapitalizmu voľného trhu. Rozdiel je iba v uhle pohľadu, však?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984