Reklama
Reklama

Domáce pálenice a sedliacky rozum

Počet zobrazení: 1237

Až v neskoršom veku na škodu veci som zistil, že ovocie zo záhrady okrem jedenia, zavárania a rozdávania môžem použiť na výrobu pálenky. Tak som sa stal pestovateľom (fyzická osoba), ktorý získa kvas zo svojho ovocia. Pretože najbližšia pestovateľská pálenica je v Bernolákove, stal som sa jej verným zákazníkom.

S rozpakmi sledujem diskusiu v tlači aj televízii o výhodách domácich páleníc v zmysle návrhu poslancov za stranu Most-Híd, ktorý si osvojila vláda SR a predkladá návrh novely zákona č.467/2002 Z. z. do parlamentu na schválenie.

Často, keď chceme vyjadriť dlhoročné overené praktiky, použijeme výraz sedliacky rozum. Oháňa sa sním kde kto, nuž prečo by som nemohol mojím sedliackym rozumom takpovediac prispieť do mlyna.

jablka-uvod.jpg  Foto: Emil Polák

Podľa poslanca Antala (Most-Híd) je na Slovensku asi štyridsaťtisíc nelegálnych domácich páleníc, z ktorých predpokladá, že dvadsaťtisíc sa prihlási do novo navrhnutého systému. Zjednodušene povedané, nový systém predpokladá, že domáci výrobca si zakúpi najviac 100-litrové certifikované destilačné zariadenie (cena cca tisíc tristo až tisícpätsto eur),splní oznamovaciu povinnosť na ministerstve, prihlási sa na colnom úrade, zrejme by mal absolvovať školenie a má viac ako osemnásť rokov. Potom môže z vlastného kvasu ročne vypáliť po odplombovaní aparatúry 25 litrov destilátu a zaplatiť daň.

Zámer je to dobrý, len ten sedliacky rozum sa tomu bráni. Predovšetkým, nelegálny výrobca destilátu má vlastnú destilačnú aparatúru zhotovenú podľa svojich najlepších technických možností, na ktorú je patrične hrdý a poskytne služby aj susedom. Neviem si predstaviť a silne pochybujem, že tento občan „len tak za nič pre nič“ vyhodí svoje dielo a kúpi novú certifikovanú aparatúru a splní všetky byrokratické povinnosti .

Za dôležitý fenomén pokladám slovenskú náturu, ktorá sa teší z toho, že sa jej podarilo niekoho dobehnúť. V tomto prípade štát. Páliť v certifikovanom kotlíku niekde na lazoch alebo kopaniciach pod dohľadom colníka(odplombuje a zaplombuje aparatúru), to už nebude ten blažený pocit , že sa to znovu podarilo.

Som pestovateľ, akých je veľa, niektorí pália doma. Svoj kvas dodávam do pestovateľskej pálenice. Je pravda, že dostanem destilát nie z môjho kvasu, ale s jeho kvalitou som spokojný. Mám podobne ako väčšina záhradkárov kvas z čerešní, marhúľ a hrušiek. Neviem si predstaviť, ak by som pálil napr. na záhrade, musel by colník aby splnil povinnosť, prísť minimálne šesťkrát k aparatúre, ak nepočítam, že v niektorých prípadoch sú skoršie aj neskoršie odrody, ktoré po vyzretí treba spracovať. Odhadujem, že pri  finančných nákladoch na obstaranie aparatúry a zabezpečenie prevádzky si môžem ísť kúpiť pálenku hneď do obchodu a bez roboty.

Úmyselne som vynechal odborné otázky bezpečnosti, financií atď., ku ktorým sa vyjadrili odborníci. Som presvedčený, že naši zákonodarcovia, by mali dvakrát merať a raz rozhodnúť, aby pre budúcnosť v záujme politického marketingu nespravili chybu.

(Anton Julény, senior je poľnohospodársky inžinier)

Priemer: 4.6 (18 hlasov)
     
Reklama
Reklama

Blogy a statusy

Reklama
Reklama
Reklama