Počúvanie je nové čítanie

Stanovisko Predsedníctva Oblastného výboru SZPB Bratislava k návrhu primátora Matúša Vallu premenovať časť Námestia SNP

Počet zobrazení: 1966

Absolútne nesúhlasíme s návrhom premenovať dolnú časť Námestia Slovenského národného povstania v Bratislave na Námestie Nežnej revolúcie. A to z hľadiska logického, technického, historického a najmä spoločensko-politického. Názvoslovné rozčleňovanie z urbanistického hľadiska jednotného priestranstva na viaceré námestia pokladáme za nesprávne, násilnícke, ktoré sa deje bez predbežnej diskusie nielen s odborníkmi, ale aj s občanmi nášho mesta, protifašistických odbojárov nevynímajúc.

stara_trznica-o.jpg
Foto: Emil Polák

Ťažisko masových zhromaždení po 17. novembri 1989 bolo na hornej časti tohto námestia, a nie pred Starou tržnicou. Názov tohto verejného priestoru sa v minulosti z politických príčin v rozličných režimoch viackrát menil. Súčasné pomenovanie dostal roku 1962 a to sa plne vžilo, od roku 1974 aj so súsoším venovaným SNP, do povedomia Bratislavčanov, ale aj všetkých občanov Slovenskej republike ako ústredné námestie hlavného mesta, v pohnutých chvíľach aj celej našej krajiny. Vôbec nevidíme dôvod na to, aby sa z neho účelovo odkrajovali jednotlivé časti. O to viac nás to zaráža, že sa tak deje v predvečer 75. výročia SNP, ktoré my považuje najdôležitejšiu udalosť v novodobej histórii Slovenska.

Pre pomenovanie Námestie Nežnej revolúcie sa môže nájsť iná dôstojná verejná plocha, hoci aj dnešné Námestie slobody, čo je dosť všeobecný názov. Tam sa navyše ráta aj s výstavbou  pomníka, ktorý by pripomínal túto historickú udalosť spred 30 rokov.

Magistrátu Bratislavy ako aj Starému Mestu odporúčame, aby viac energie radšej venovali konečne dlhé roky sľubovanej ráznej kultivácii Námestia SNP, na ktoré nadväzujú v poslednom období aj neslávne ulice Obchodná a Poštová. Celý tento priestor má veľmi ďaleko od toho, aby sa stal výkladnou skriňou hlavného mesta SR.

17. júl 2019

Za P OblV SZPB Bratislava jeho predseda Martin Krno

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Blogy a statusy

Najčítanejšie

Idioti v politike
Esencia cynizmu a pokrytectva
Budíček spoza Dunaja
OSN – dítě války
Kto sa smeje naposledy
Matovičove referendá
Návrat posolstva Novočerkaska
Trumpov „mierový kšeft“ na arabskom bazáre
Budíček spoza Dunaja
Vrtieť Justitiou
V čom spočíva „zlo“ Bieloruska?
Kam až môže klesnúť verejná morálka?
Ako Slovensko prichádza o verejnosť
Pod rúškom tma
Naše dejiny nedôvery
Ako vyriešiť konflikt v Bielorusku?