Stachanovca poznáte podľa výplatnej pásky

Počet zobrazení: 2102

Alexej Grigorievič Stachanov bol skutočný človek, ktorý šiel zarobiť do bane na svoju rodinu a na koňa. Práca v bani mu však tak zachutila, že sa z neho stal hrdina socialistickej práce. Dokonca sa dostal na titulnú stránku takého média, akými boli Times. Keď vyliezol niekedy v auguste 1935 zo šachty, ešte zaprášený od uhlia, na čerstvom vzduchu ho privítala kapela, kopa novinárov a filmárov. Oni už dopredu vedeli, že tento 29-ročný baník vytvoril svetový rekord. Za necelých šesť hodín vyrúbal hlboko pod zemou viac ako 100 ton uhlia, čím prekonal normu o 1 400 percent. Stal sa miláčikom nielen médií, ale aj režimu, ktorý potreboval takých pracantov pre svoje politické ciele. Namiesto koňa dostal luxusný byt, stal sa poslancom Najvyššieho sovietu so všetkými poctami, ktoré k tomu patria. Chodieval medzi ľudí a užíval si svoju slávu. V období „hostenia“ ho však nikto nevidel, že by vytiahol vlastnú peňaženku, aby sám zaplatil za rezeň alebo vodku, ktorou ho ponúkali. Veď on chodil medzi ľudí preto, aby ich poučil o tom, ako treba tvrdo pracovať, keď chcú niečo dosiahnuť. A mal aj svojich nasledovníkov, napriek tomu, že ich občas spolupracovníci aj stĺkli. Kazili normy, ktoré boli v tých časoch tvrdé... Svet sa však dozvedel nielen o tomto mužovi, ale aj o stachanovskom hnutí, ktoré sa pod jeho menom rozrástlo a počas ktorého v rekordoch prekonával každý každého. Ešte aj v povojnovom Československu mal svojich nástupcov v radoch úderníkov, ktorých fotografie viseli po chodbách a zasadačkách takmer vo všetkých štátnych úradoch a inštitúciách. Až Chruščov, ktorý nastúpil po Stalinovi, presťahoval Stachanova na ubytovňu a ukončil jeho slávu, ktorá mu príliš stúpla do hlavy. Alexej sa spíjal a kvôli alkoholu skončil na psychiatrii. Nie každá povaha znesie priveľa slávy a peňazí. Dnes už možno nikto ani nevie, kde je pochovaný.

polinemaj_843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Stachanov sa stal svojho času symbolom tvrdo pracujúcich ľudí, ktorí boli pre tých ostatných príkladom a vzorom. Každý, kto si osvojil ich návyky, to zistil aj na svojej výplatnej páske. Chodili medzi ľudí a poúčali ich o tom, čo majú robiť, aby sa mali dobre aj oni, aby sa aj oni stali príkladom pre ostatných, aby sa stali známymi, aby to všetko bolo vidieť aj na ich výplatných páskach. O ich záslužných skutkoch sa dnes možno dozvedieť už iba v dávno zažltnutých novinách v archívoch. Ak by sme podľa výplatných pások chceli poznať tých dnešných tvrdo pracujúcich hrdinov práce, nájdeme ich nielen v parlamente, ale tých istých poslancov aj v iných dobre platených funkciách. Oni to proste stíhajú. A nielen v parlamente, ale aj na všetkých ministerstvách, či už je to u Naďa, Budaja, Matoviča, Korčoka, Sulíka alebo Krajniaka... Musel som si sadnúť, keď som  sa na sociálnych sieťach dozvedel, aké platy poberajú na  týchto ministerstvách riaditelia všelijakých odborov a kancelárií... a to som sa nedozvedel ešte o ich 13. a 14. platoch a odmenách. Kam sa na nich Stachanov a stachanovci hrabú! Títo ľudia však nechodia medzi nás ako tí vyššie spomenutí, aby nás poučili o tom, čo máme robiť, aby to bolo poznať aj na našich výplatných páskach. Aby nám porozprávali o svojich veľkých skutkoch a činoch, ktorých sláva sa až nebies asi dotýka, keď sa aj v prázdnej špajzi vždy pre nich nájde dostatok financií. Na nebesiach sa možno rozpráva o ich výnimočnosti, zásluhách a výkonoch, len my o nich nič nevieme. Oni síce chodia aj na všelijaké zhromaždenia, slávnosti, no kto z nás ich niekedy videl vytiahnuť si vlastnú peňaženku a zaplatiť si útratu zo svojho? Reprezentačné fondy pre takéto účely sú nevyčerpateľné.

Máme aj v súčasnosti novodobých hrdinov práce. Sú to tiež výnimoční ľudia, sú to rekordéri, ktorí po sebe zanechávajú výrazné stopy. V štátnej pokladnici.

P. S.
K tomuto textu ma inšpiroval príspevok na sociálnej sieti s názvom Platy z prázdnej špajzi, ktorý zverejnil bývalý šéf ministerského služobného úradu, právnik Lukáš Machala. Uviedol aj presné výšky platov u spomenutých „stachanovcov“; zdajú sa mi neuveriteľné. No niečo pravdy na tom asi bude...
 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984