Novomestský osteň 2021

XXI. ročník bienále kresleného humoru a satiry
Počet zobrazení: 2714

Pre niekoľkými dňami sa uskutočnila v Novom Meste nad Váhom vernisáž tradičnej humoristickej výstavy Novomestský osteň! Súťažné kresby hodnotila päťčlenná porota v zložení Peter Rázus, Vladimír Pavlík, Mária Volárová, Roman Sika a František Bojničan.

porota.jpg

Do tohoročnej Medzinárodnej súťažnej prehliadky kresleného humoru a satiry Novomestský osteň sa zapojilo 256 autorov z rôznych krajín, z toho bolo iba 11 slovenských (?!) s počtom 604 kresieb. Témou ročníka bol rozhlas a televízia, ktorých 95. a 65. výročie vzniku si v tomto roku pripomíname. S najlepšími tohtoročnými prácami sa môže oboznámiť priaznivci tohto druhu výtvarného umenia do 12. novembra tohto roku.

Kreslený humor a satira majú v Novom Meste nad Váhom dvere dokorán už po dvadsiaty prvý raz. Novomestský osteň začal svoju púť celkom nenápadne. Najskôr v roku 1981 niekoľko nadšených Novomešťanov zrealizovalo výstavu kresieb Vladimíra Pavlíka a o rok neskôr, v roku 1982, bol už vyhlásený úvodný ročník. Postupne sa z malej, priam vidieckej výstavy kresleného humoru stalo rešpektované bienále celoslovenskej súťažnej prehliadky humoristickej kreslenej tvorby, od roku 2019 aj so svojím samostatným výstavným priestorom – Galériou kresleného humoru, ktorá bola slávnostne otvorená pri príležitosti 20. ročníka Novomestského ostňa.

osten_pavlik.jpgVladimír Pavlík, riaditeľ Novomestského ostňa

„Humor má nedefinovateľnú schopnosť vytvárať atmosféru, navodiť istú náladu. Myšlienka skrytá v nemých kresbách útočí na naše zmysly a evokuje rôznorodé pocity. Humor usmerňuje náš uhol pohľadu na danú tému a nabáda nás na zamyslenie. Autori kresleného humoru svojou kresbou predstavujú svoj vnútorný originálny pohľad a podávajú nám autentický kreslený obraz. Kreslený humor nás núti meniť naše stereotypné pohľady na dané situácie a uvádza nás do myšlienkového sveta autora. Každý autor má svoj jedinečný životný postoj k rôznym témam s charakteristickým rukopisom. Autori predstavili rôzne pohľady na danú tému ktorá je špecifická pre rôzne oblasti sveta od Európy, Ázie, Afriky, Ameriky. Kreslený humor je ďalší dorozumievací jazyk, ktorému rozumejú ľudia na celom svete. XXI. ročník Novomestského ostňa sa vyznačuje kvalitným obsadením autorov s hodnotnými kresbami. Odborná porota po dôslednom zhodnotení vybrala tri kresby na hlavné honorované ceny a desať kresieb na čestné uznania. Ďakujem všetkým zúčastneným autorom, ktorí na vyhlásenú tému zaslali svoje výtvarné diela. Na výstave vybraných prác môžu návštevníci vidieť pohľad autorov na danú tému.“

1. cena Mojmir Mihatov, Chorvátsko
1_cena_mihatov.jpg

2. cena Vojtech Krumpolec, Slovensko
2_cena_krumpolec.jpg

3. cena Silvano Mello, Brazília
3_cena_mello.jpg

Čestné ocenenia: František Mráz, Slovensko; Jean-Loïc Bélom, Francúzsko; Nikolaj Černyšev, Ruská federácia; Raed Khalil, Sýria; Václav Linek, Česká republika; Michel Moro, Kuba; Elena Ospina, Kolumbia; Viačeslav Šilov, Ruská federácia; Jiří Srna, Česká republika; Valerij,Tarasenko, Ruská federácia

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984