Čo Brusel nevidí, to Slovensko nebolí?

Počet zobrazení: 1992

Médiá ako pokazený gramofón papagájujú, že vládna koalícia si vpísala do erbu očistu Slovenska. Zato nebadane z neho vypustili boj proti oligarchii, pretože v podaní oligarchov Matoviča, Kollára, Sulíka a Kisku to vyvolávalo úsmev. Mafiu v erbe nahradila jej rýchlená odroda. Tvoria ju vyšetrovatelia, prokurátori, sudcovia, policajní inšpektori, politici či novinári, ktorí nesúhlasia s názorom šéfa špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica. Medzi nami, dalo sa inakšie zabrániť, aby aj boj proti mafii nevyznel na smiech? K stolovníkom s klasickými mafiánmi totiž pribudol Svätý Andrej z Popradu.

Postarala sa o to Veronika Remišová, keď sa nahlas porovnala s Patrónom strany. „Ja žiadne kauzy nemám, nikdy som sa nestretávala s mafiánmi, nepáchala daňové podvody ani korupciu.“ (cas.sk, 9. 10. 2021) Ktovie, či Veronika Remišová rozduní politickú palubovku ďalším nečakaným smečom. Nie proti Borisovi Kollárovi, na ktorého si už trúfa kdejaké novinárske trdlo, ale napríklad proti Veľkému Igorovi, ktorý v roku 2006 prepísal majetok na manželku Pavlínu. „Prebrala po manželovi miliónový biznis – celoslovenskú sieť inzertných novín (regionPress – pozn. aut.) a takisto všetky majetky vrátane nehnuteľností.“ (cas.sk, 8. 3. 2020) Bol to však Igor Matovič, kto v roku 2008 predal regionPress svojmu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. (noviny.sk, 8. 2. 2016) Pri dodatočnom objasňovaní transakcie sa opieral o advokáta Daniela Lipšica. Posiveného svedka o to väčšmi zaskočilo, že Pavlína Matovičová v roku 2017 predala už „Vandákov“ region Press českej spoločnosti Z+H Press. Ešteže nám to Igor Matovič vysvetlil hneď po volebnom triumfe. „My sme pred dvomi rokmi museli predať firmu. V kuse po nás išla NAKA, kontroly, šikana...“ (cas.sk, 8. 3. 2020)

Zrejme išlo iba o jednorazové zaiskrenie medzi Kiskovým a Remišovej egom, pretože vicepremiérka proti Veľkému Igorovi nezasmečovala. Vo výskoku sa stopla aj pred iným Nedotknuteľným, hoci pri prihrávke spoza hraníc by ju nikto nepodozrieval z paktovania s opozíciou. Kancelár Sebastian Kurz abdikoval, keď prasklo, že ako minister zahraničných vecí si v roku 2016 objednal pozitívne prieskumy verejnej mienky. Za štátne peniaze. Podobné chýry obletovali Daniela Lipšica. Ministerstvo spravodlivosti pod jeho vedením pred voľbami 2006 zaplatilo 2,4 milióna korún za prieskum, v ktorom „sa ľudí pýtali, ako sa im Daniel Lipšic páči“. (slovensko.hnonline.sk, 28. 8. 2006) Zdá sa, že na naplnenie zásady Padni, komu padni! si ešte dlho, dlho počkáme...

Posivený svedok si však nerobí ilúzie ani o tzv. vyspelom demokratickom svete. „Zafúľaný“ Sebastian Kurz sa stal predsedom poslaneckého klubu Rakúskej ľudovej strany. Bohvieako vzorovo sa nepredviedol ani Brusel. „Jacques Santer, ktorý musel v roku 1999 odstúpiť so svojou skorumpovanou, nezodpovednou a verejne zahanbenou Európskou komisiou, je opäť tu. Bude predávať európsky dlh zahraničným investorom.“ (tyzden.sk, 29. 1. 2012) Začervenať by sa mala aj európska justícia. Aspoň pri mene francúzskej eurokomisárky Édith Cressonovej, ktorá „před sedmi lety způsobila pád EK Jacquesa Santera a vážně uškodila reputaci celé unie“. (archiv.hn.cz, 27. 2. 2006) Európsky súdny dvor ju uznal vinnou z porušenia povinností európskej komisárky. Dospel k záveru, že „toto konštatovanie je dostatočným trestom a rozhodol neuložiť bývalej komisárke peňažný trest a neznížil jej penziu“. (euroskop.cz, 11. 7. 2006) Akoby jej to vybavil Marian Kočner. Jednou-dvoma esemeskami do Luxemburgu.

Posivený svedok naozaj nevie, kam s nádejou uprieť zrak. Preto ho ani neprekvapilo, že prezidentka vyzvala guvernéra Národnej banky Slovenska na abdikáciu, keď pri ministrovi vnútra na to akosi pozabudla. Omína ho len otázka, prečo to urobila tak okato a v takom krátkom časovom odstupe medzi príbuznými kauzami. Na čo sa spoliehala? A na čo sa spoliehal Igor Matovič, keď v priamom prenose vyhlásil, že „podvodníci ako Počiatek prepisujú majetky na manželky“. (TA3, tlačovka, 8. 10. 2021) Iba na ochrannú ruku „našich“ médií?

Nečakanú odpoveď na tieto a ďalšie otázky priniesol titulok: „Babiš padol, na rade je Orbán. Zahraničie hovorí o signáli pre stred Európy.“ (spravy.pravda.sk, 10. 10. 2021) Výhradami voči slovinskému premiérovi Janezovi Janšovi či predstaviteľom poľskej vlády presvitajú témy migrácie, legalizácie konope či svadieb homosexuálov, teda srdcových záležitostí EÚ. Slovensko sa tam nespomína. Slovensko je v kurze dela, pardon, trendy. Jeho politici prichádzajú do Bruselu bez naježenia, lebo sa vybúria doma. Čo na tom, že na úkor občanov...
 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984