BOJOVNÍK 23/2021

Počet zobrazení: 2373

V príhovore s titulkom Myslím si, že to je mier šéfredaktor Braňo Ondruš vysvetľuje svoj racionálny odpor k zbrojeniu, osobitne keď sa vydávajú miliardy eur na nákup nových zbraní, pričom ľudia zomierajú pre nedostatok peňazí na absenciu adekvátnej liečby.

Autor sa aj v tejto súvislosti vracia k Medzinárodnému mierovému fóru zorganizovanému v Bratislave občianskym združením Zjednotení za mier.

cervene_maky.jpg

Časopis sa venuje podujatiam venovaným Dňu veteránov, skončeniu 1. svetovej vojny, odhaleniu pamätnej tabuli čs. legionárom v Bratislave a pomníku dlhoročnej členke Zväzu Marte Holovačnej Weissovej v Štúrove. Jana Borguľová píše o obnovenom areáli s pamätníkom obetiam najväčšej masakry počas SNP v Kremničke a Ján Hamar sa vracia k nedávnemu odhaleniu sochy maršala R. J. Malinovského v Starom Tekove.

V spravodajstve zo zasadania Predsedníctva Ústrednej rady SZPB sa upozorňuje na veľký omyl, ak si niekto pletie Zväz s politickou stranou a vystupuje nekultúrne na oficiálnych pietnych aktoch.

Pri príležitosti nedožitých 100. narodenín osobného tajomníka Vladimíra Clementisa - Mateja Andráša reeditoval Braňo Ondruš rozhovor z roku 2006 o tejto významnej osobnosti slovenskej ľavice v časoch boja proti fašizmu.

dubcek_bojovnik_23_2021.jpg
Peter Weiss svoj analytický článok o jubilujúcom Alexandrovi Dubčekovi nazval výstižne Politik svetový, ale najmä národný.

Čitatelia dvojtýždenníka sa dozvedia o zaujímavých akciách odbojárov v Spišskej Novej Vsi, Zlatne, Lenartove, Partizánskom a Liptovskej Kokave, ako aj o podujatiach v iných regiónoch. Bojovník sa rozlúčil s dlhoročným funkcionárom SZPB v Lučenci, známym harmonikárom a spevákom Rudolfom Václavíkom.

Na zahraničnej strane historik Adam Šumichrast píše o krvavých demonštráciách českých študentov proti nemeckým okupantom na jeseň 1939 a Branislav Balogh o súdnom procese s ešte žijúcimi nacistami z koncentračných táborov smrti v Nemecku.

Ladislav Skrak tentoraz Galériu odboja zameral o na architektonické diela národného umelca Dušana Jurkoviča spojené s tragickými dôsledkami prvej a druhej svetovej vojny. Reprezentačný prehľad jeho prác prinesieme na www.bojovnik.eu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984