Kazachstan vo veku 30 rokov: výsledky a vyhliadky

Roman Vassilenko, veľvyslanec Kazašskej republiky v Slovenskej republike
Počet zobrazení: 2060

vassilenko.jpgNezávislosť vždy bola, je a bude hlavnou hodnotou pre všetky národy. Kazachstan oslavuje 30. výročie nezávislosti o niečo skôr ako Slovensko – 16. decembra tohto roku.

Pred 555 rokmi vznikol na území súčasného Kazachstanu Kazašský chanát. Následne sa stal súčasťou Ruského impéria a Sovietskeho zväzu, no v roku 1991 sa stal ideovou oporou ľudí, ktorí dosiahli nezávislosť.

Kazachstan sa nachádza v samom strede Eurázie, väčšina územia patrí do Ázie, menšia časť do Európy. Z hľadiska rozlohy územia (2,7 milióna km²) je na 9. mieste na svete.

V 20. storočí bola história Kazachstanu úzko spojená so Sovietskym zväzom. V tejto histórii bolo veľa pozitívnych momentov, ako industrializácia a rozoranie celiny, vďaka čomu je dnes nezávislý Kazachstan jedným z popredných svetových producentov a exportérov kvalitného obilia a múky. Existovali však aj veľmi tragické stránky – od nútenej kolektivizácie, hrozného hladomoru a stalinských represií až po 500 jadrových testov.

Jednou z najtragickejších stránok našich dejín je druhá svetová vojna. Počas vojny bola viac ako jedna pätina obyvateľstva Kazachstanu – asi 1,4 milióna ľudí – povolaná do Červenej armády; z nich sa takmer polovica nevrátila domov. Divízie, sformované v Kazachstane, sa podieľali na oslobodení Slovenska. Kazachstanci bojovali bok po boku so Slovákmi a zástupcami viac ako 30 iných národností počas Slovenského národného povstania.

Po získaní nezávislosti v roku 1991 čelil Kazachstan nespočetnému množstvu problémov. V porovnaní s rokom 1991 klesla ekonomika do roku 1996 o 40 percent. Ale Kazachstan sa s tým vyrovnal. Bolo založené trhové hospodárstvo. HDP na obyvateľa vzrástol z 300 dolárov v prvom roku nezávislosti na 12 000 dolárov v roku 2020, chudoba sa znížila zo 47 % na 5,3 %, nezamestnanosť z 13 % na 4,9 %.

Osobitne treba spomenúť presun hlavného mesta z Almaty do centra krajiny. Dnes sa naše hlavné mesto Nur-Sultan (predtým Astana, pozn. red.) stalo silným motorom ekonomického rastu, významným dopravným, priemyselným, servisným a kultúrnym centrom. Nachádza sa tu medzinárodné finančné centrum Astana (Astana International Financial Centre, AIFC, pozn. red.), ktoré sa rýchlo mení na hlavné centrum finančných technológií a služieb na ožívajúcej Hodvábnej ceste.

 

hlavne_mesto_nur-sultan_2.jpg
Hlavné mesto Kazachstanu Nur-Sultan, v popredí vyhliadková veža Bayterek. Foto: Veľvyslanectvo KR v SR

Historickým úspechom bola úplná právna konsolidácia štátnej hranice krajiny so všetkými susedmi vrátane Číny a Ruska.

V Kazachstane dnes žijú príslušníci 130 etnických skupín, patriacich k 18 náboženským vyznaniam. Počas rokov nezávislosti obyvatelia Kazachstanu zachovali a posilnili rešpekt k jednotlivcom bez ohľadu na etnicitu a náboženstvo. Nie je náhoda, že počas návštevy Kazachstanu pápež Ján Pavol II. nazval našu krajinu „príkladom mieru medzi mužmi a ženami rôznych národností a náboženstiev.“

Podľa rozhodnutia prvého prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva bol pred 30 rokmi zatvorený neslávne známy sovietsky jadrový testovaci polygón v Semipalatinsku, kde bolo v priebehu 40 rokov vykonaných približne 500 testov. Po získaní nezávislosti sme opustili 4. najväčší svetový jadrový potenciál, pretože sme si vedomí strašných následkov testov a použitia jadrových zbraní.

V zahraničnej politike sa Kazachstan riadi zásadou „Mier vo svojom dome, mier v našom regióne, mier vo svete.“ Kazachstan je jedným z iniciátorov viacerých multilaterálnych štruktúr, ako sú Eurázijská hospodárska únia, Šanghajská organizácia spolupráce a Organizácia turkických štátov. Inicioval tiež vytvorenie Konferencie o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii, atď.

Naším najväčším zahraničným investorom a obchodným partnerom je Európska únia. Približne  40 až 45 % nášho zahraničného obchodu sa realizuje s EÚ, v Kazachstane podniká asi 6 000 spoločností alebo spoločných podnikov s európskymi spoločnosťami. Dôležitosť našich vzťahov s EÚ dokazuje uzavretie Dohody o rozšírenom partnerstve a spolupráci (EPCA) v roku 2015, ktorá pokrýva 29 oblastí.

Medzi Slovenskom a Kazachstanom sa vytvorili priateľské vzťahy. Dnes je Kazachstan pre Slovensko najväčším a perspektívnym ekonomickým partnerom v Strednej Ázii a Slovensko je pre Kazachstan spoľahlivým a zaujímavým partnerom v srdci Európy. Vytvorila sa pevná zmluvná základňa pre rozvoj spolupráce, predovšetkým obchodnej a hospodárskej. Pracuje medzivládna komisia a pravidelne sa stretáva v spojení s podnikateľskými misiami. Najbližšie stretnutie sa uskutoční v Bratislave v marci 2022.

kasym-zomart_tokajev_a_ivan_korcok_nur-sultan_11_oktobra_2021_2.jpgDnes je v Kazachstane zastúpených asi 30 slovenských spoločností. Objem slovenských investícií v Kazachstane za všetky roky nezávislosti predstavoval niečo vyše 20 miliónov dolárov. Máme nádej, že v najbližších rokoch bude tento ukazovateľ mnohonásobne prekonaný. Vidíme veľký potenciál v obrannom priemysle, energetike, hutníctve, inžinieringu a stavebníctve, ako aj v poľnohospodárstve, informačných technológiách, medicíne a cestovnom ruchu. Odrazom obojstranného záujmu o rozvoj spolupráce bola návšteva ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka v Kazachstane (11. októbra t. r.). V Kazachstane sa s ním stretol prezident Kasym-Žomart Tokajev, predsedovia oboch komôr parlamentu, uskutočnili sa kvalitné rokovania, podnikateľské fórum a desiatky zainteresovaných stretnutí vo formáte B2B.

Za 30 rokov nezávislosti prešiel Kazachstan, podobne ako Slovensko, dlhú cestu, ale stále treba veľa urobiť, aby sme čelili novým globálnym výzvam. Preto prezident Tokajev oznámil kurz systémovej modernizácie krajiny, zameraný na uvoľnenie potenciálu ľudí, podporu ľudských práv a právneho štátu.

Sme radi, že máme verných priateľov a partnerov na Slovensku. Vysoká dynamika stretnutí na najvyššej a vysokej úrovni, obrovský potenciál vzájomne výhodnej spolupráce nám umožňuje s istotou tvrdiť, že kazašsko-slovenské vzťahy majú veľkú budúcnosť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984