Ako komunikujeme?

Situácia na Ukrajine sa upokojí, naše ohnivé diskusie na to vplyv mať nebudú
Počet zobrazení: 1856

Pat Buchanan je veľmi populárny americký komentátor. Bol kedysi „speechwriter“ prezidenta Nixona, aj sám bol prezidentským kandidátom. Jeho posledný komentár má názov „Did we provoke Putin’s war in Ukraine?” (Vyprovokovali sme Putinovu vojnu na Ukrajine?)

Upozorňujem denník SME, že autor v komentári na svoju rétorickú otázku odpovedá vcelku kladne, keď navyše porovnáva obsadenie Krymu s obsadením Panamy (Teddy Roosevelt). Zdá sa, že teda priamo v USA pôsobí ruský troll a Putinov agent, možno by sa mal dostať vedľa Ľuboša Blahu a docenta Chmelára na „slávny“ zoznam.

ukrawar.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

V roku 1971 som bol poslucháčom na istej prednáške. Témou bola spolupráca marxistov a kresťanov. Prednášajúci prišiel s touto tézou: Skutočné rozdelenie, skutočná, často neprekonateľná prekážka spolupráce nie je v delení na kresťanov a marxistov. Hranica je medzi marxistami na úrovni a marxistami „nižšej kategórie“ a podobne medzi kresťanmi na úrovni a bez úrovne.

Pretože tí na úrovni sú schopní dialógu a spolupráce, tí druhí sú tí, čo sa nenávidia, vrieskajú na seba a považujú sa za jediných správnych. Ako kritérium úrovne uviedol pocit, že len „my“ máme nárok na svoj názor, len „my“ máme dobré úmysly, len „my“ vidíme skutočnosť správne. Ak si to myslíme, nie sme na úrovni bez ohľadu na to, či sme marxisti, kresťania alebo fanúšikovia Slovana Bratislava.

Vlastne nejde primárne o to, o čom sa bavíme, skôr o to, s kým sa bavíme. Ako sa dá baviť s chlapom, ktorý zhromaždenie svojich spoluobčanov nazve zhromaždenie „luzy“ a vzápätí upresní, že to nie je nijaká urážka, ale technické označenie. To bol pán Šimečka. Mal by niekto chuť si s ním pohovoriť o čomkoľvek, kde by sa ich názory rôznili?

Alebo ministerka Kolíková. Nahrávky vyšetrovateľov vraj nemajú „kontext“. Aký kontext potrebuje výrok, že istú ženu treba „kopnúť do p…“? Kto okrem prikyvovačov by mal chuť sa s pani ministerkou rozprávať?

Píšem to všetko preto, lebo čítam a počúvam z českých a slovenských zdrojov dych vyrážajúce nezmysly k situácii na Ukrajine. Najnovšie potrebu cenzúry. Ani v USA nie je táto polemika sprevádzaná takým jedom ako na Slovensku či v Čechách. A moja téza je: Je stratou času ísť do polemík. S fanatikom sa dohodnúť nedá, nie je na úrovni.

Situácia na Ukrajine sa upokojí, naše ohnivé diskusie na to vplyv mať nebudú. Robme si svoju prácu, podporme každú mierovú iniciatívu, aj tú za predčasné parlamentné voľby. To podľa mňa stačí.

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984