„Pappenheimskí“
medzi nami

Počet zobrazení: 2649

Militarista v poslaneckých laviciach NR SR Peter Osuský (SaS): Nemám pocit viny za bombardovanie Juhoslávie, Srbi si to zaslúžili...

Ktože to pred vyše dvadsiatimi rokmi hrubo porušil medzinárodné právo a bez mandátu OSN zaútočil pod vymyslenou zámienkou na suverénny európsky štát a zničil ho? Nepripomína to žiaden prokremeľský propagandista ani putinovský troll. Hovorí o tom politický aktivista, vedec, americký analytický filozof Noam Avram Chomsky. „Neposlušné Srbsko nebolo ochotné podriadiť sa diktátu USA a podpísať ,mierový plán‘ s neprijateľnými podmienkami. Napr. aj rozmiestnenie cudzích vojsk v Kosove. Táto oblasť bola posledným kútom Európy, ktorá sa nepodriadila neoliberálnym programom USA, neprebehli v nej ekonomické ani sociálne reformy.

Všetko so všetkým súvisí a nič nie je také, ako to vyzerá. Americký prezident Joe Biden oznámil zákaz dovozu ruskej ropy, plynu a ďalších energií do USA. Je to ďalší zo sankčných krokov americkej vlády voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Podobný krok ako USA oznámila Veľká Británia. Tá informovala, že dovoz ropy a plynu z Ruska ukončí do konca tohto roka. Západ tlieska, nadšenie prejavujú aj protagonisti Matovičovej vládnej štvorkoalície. Premiér štátika v strednej Európe (ktorý nikdy nebol ani nikdy nebude jazýčkom na váhach) Eduard Heger (OĽaNO) sa pridal: „Slovensko by sa malo tiež okamžite odpojiť od ruských energií!“ Akoby nechápal realitu odlišnosti. Slovensko ani niektoré ďalšie štáty si takýto krok nemôžu dovoliť pre svoju vysokú závislosť. Inak by vedome a cielene konali proti vlastným štátnym záujmom a proti potrebám vlastných občanov. U týchto našich „pappenheimských“ to už však neprekvapuje. Veď od uchopenia moci po februári 2020 nerobia nič iné. Američanom sa podarilo odtrhnúť Európu od Ruska,“ konštatuje politológ a publicista Eduard Chmelár. „Hoci je vojna na Ukrajine čoraz brutálnejšia, jedného víťaza už má. Sú to Spojené štáty, ktorým sa podaril ich dlhodobý ekonomický cieľ – odtrhnúť Európu od Ruska a výrazne posilniť svoje politické a vojenské postavenie na východnom krídle NATO, a tým aj na celom európskom kontinente.

Namiesto najčastejšie omieľaného je pre mňa dôležitejšie to, čo sa zamlčuje... Čo sa zámerne pred svetovou verejnosťou ukrýva (ako v deviatich do seba uložených Tutanchamónových truhlách...).

Prijmite ponuku prezidenta Putina na ukončenie vojny,“ radil izraelský premiér Naftali Bennett 8. marca 2022 počas telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, Informoval o tom izraelský denník The Jerusalem Post s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej vlády. Zelenskyj však odporučenie odmietol. A potom sa čudoval, že nemohol cez obrazovku osloviť aj poslancov izraelského Knessetu (ako mu to dovolil americký Kapitol, europoslanci v Bruseli alebo Snemovňa lordov parlamentu Britského kráľovstva).

V ten istý deň ma zaujalo odporučenie Organizácie Spojených národov svojim zamestnancom, aby nepoužívali v súvislosti s Ukrajinou slová „vojna“ alebo „invázia“. Uprednostniť majú výrazy „konflikt“ či „vojenská ofenzíva“.

V piatok 11.marca 2022, mi – okrem iného – neuniklo, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila Ukrajine, aby zničila všetky nebezpečné patogény uchovávané v jej výskumných laboratóriách a zabránila tak akýmkoľvek prípadným únikom, ktoré by mohli ublížiť verejnosti“. Predstaviteľ WH0 to povedal tlačovej agentúre Reuters, správu o deň neskôr zverejnil aj portál britského denníka The Guardian.

Hrdelným zločinom bolo kedysi aj peňazokazectvo. Vo väčšine prípadov sa to končilo smrťou alebo sťatím končatiny aj naliatím žeravého cínu do hrdla. Niektorým vypichli oči alebo ich utopili, prezradil spôsoby trestov archeológ Marián Soják. A dnes? Centrálne banky spolupracujú ako kartel a tlačia bilióny dolárov, tvrdí šéf U. S. Global Investors Frank Holmes. Podľa informácie agentúry SITA z 8.marca 2022 schválila Svetová banka balík núdzových finančných prostriedkov pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov a v najbližších mesiacoch pripravuje pre Zelenského aj balík vo výške 3 miliardy dolárov.

V sobotu 12.marca 2022 americký prezident Joe Biden vo svojom prejave upozornil, že „ak by sa do konfliktu na Ukrajine zapojila Severoatlantická aliancia (NATO), vypukla by tretia svetová vojna“.

V hluku bombardovania a výstrelov na Ukrajine (okrem zatúlaných dronov do Záhrebu) lietajú povetrím miliardy a bilióny. Obyvateľstvu Ukrajiny treba pochopiteľne pomôcť. Nie však dodávaním zbraní, pokiaľ si naozaj želáme čo najskôr mier. Tretia svetová vojna sa fakticky už začala. Informačná, kybernetická, ekonomická – približujúca svet k apokalypse morálky a hodnôt. Otázkou zajtrajška je, či tie hodnoty bude formulovať tých 10 % najbohatších alebo to budú tí najotrhanejší na svete...

Úvodná ilustrácia: Detail kresby Ľubomíra Kotrhu

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984