Hegerove nosy

Počet zobrazení: 2276

Vyhlásenia premiéra Eduarda Hegera pred neformálnym summitom EÚ vo francúzskom Versailles aj po ňom pred slovenskými médiami pôsobili seriózne, vážne (ba až odvážne) – asi ako dupanie mravca vedľa slona... Pritom Slovensko ešte nezabudlo na trapas expremiéra Igora Matoviča z 3. februára 2021. Vyrobil si ho v Elyzejskom paláci v Paríži počas brífingu s prezidentom Emmanuelom Macronom. Bulvár to glosoval titulkovým konštatovaním: „Sedlák vo veľkomeste“. Matovičove manévre s dáždnikom, doplnené táraninami o Klárke sa zapísali do politickej histórie Európy. Zámok Versailles neďaleko Paríža, postavený pôvodne ako symbol absolutistickej monarchie, funguje dnes ako erb svetovej diplomacie. Ani pri aktuálnom neformálnom stretnutí európskych lídrov 10. a 11. marca 2022 nechýbali stovky objektívov kamier a fotoreportérov. Mainstreamové televízie na Slovensku to nezaznamenali, no všímavým pozorovateľom spravodajstva ORF, MTV, ZDF či CNN isto neunikol záber z momentu, keď sa francúzsky prezident vyobjímal s niekoľkými politikmi. Odchádzajúc od nich sa mu do cesty postavil s napriahnutou rukou Eduard Heger. Macron sa však otočil a odkráčal preč. Niektorí sa domnievajú, že Heger, Čaputová, Kollár (ale aj Nagy či Korčok) plnia na summitoch skôr úlohu „poštárov“, hoci ministerský predseda slovenskej vlády na sociálnych sieťach svoje „miništrovanie“ rád prikrášľuje. Tentoraz sa ale na Twitteri o svoje postrehy a pocity nepodelil... Heger ostal s dlhým nosom ako slávny Francúz Cyrano z Bergeracu.

Ešte sa ani neusadil prach, rozvírený zo slávnej návštevy Hegerovcov vo Vatikáne, ktorého výsledkom bolo ubezpečenie sveta od premiérovej manželky, „že sa za Svätého otca modlí...“, a už sa náš premiér dostal opäť do rečí. Sledujúc vysielanie ČT24 vidím a počujem, ako si „dotieraví“ českí novinári nedajú pokoj a neustále sa snažia dopátrať, prečo sa do Kyjeva spolu s premiérmi Poľska, Českej republiky a Slovinska nevybral aj ten náš? Českému premiérovi Petrovi Fialovi bolo očividne nepríjemné venovať sa tejto téme, no rozhodne odpovedal, že „... v momente jeho rozhodnutia a dohovoru s partnermi vo Versailles ho nezaujímali žiadne odporúčania bezpečnostných zložiek...“ Vševedúci Denník N napísal, že pozvanie na cestu do Kyjeva dostal aj Heger, ale že odmietol. No cestu vlakom zhodnotila najpovolanejšia zo všetkých slovenských diplomatov, herečka Magda Vášáryová. Tá na Facebooku putovanie troch šéfov európskych vlád do Kyjeva kritizovala a s obavou sa pýtala, či sa politici svojou misiou rozhodli pridať prácu ukrajinským policajtom a starosti svojej ochranke, alebo či aspoň priviezli vlakom jedlo. Slovinský (premiér) Janša, ktorý silno kritizuje EÚ, dvaja Poliaci, snažiaci sa vyviesť Poľsko z EÚ a ktorí už niekoľko rokov rozkladajú demokratické štátne inštitúcie, a nový český premiér? Čo to je za skupinu?“ napísala. A blokujú vlaky s humanitárnou pomocou? Ako môžu pomôcť? Na môj veru – nerozumiem, uviedla vdova po Milanovi Lasicovi.

Žijeme v dobe dosiaľ nebývalého vojnového marketingu, na slovenského premiéra dobiedzajú ako osy aj tunajší mainstreamoví novinári, opakovane sklamaná občianska väčšina i uškŕňajúci sa lídri opozície. Heger sa musel postaviť a odpovedať: Môj postoj voči Ukrajine sa nemení, musíme im naďalej výrazne pomôcť, aby došlo k zastaveniu vojny," povedal. Podľa neho to, že nešiel na Ukrajinu, nebolo otázkou strachu. Ak by som dostal znova takúto pozvánku, tak by som to zrejme prehodnotil. K dlhému nosu si Eduard Heger takto v cirkusovej maringotke vystrelil ešte aj červený nos klauna.

Nuž, niekto zbiera po svete vymyslené ocenenia, niekto si robí čiarky za účasť v „Silnej zostave“, niekto zhromažďuje maškarné rekvizity na blížiaci sa karneval v Benátkach... Lebo nevie, že v živote bývajú aj jedinečné a neopakovateľné okamihy.

No nebolo to vždy tak. Ak som už poukázal na výsledky pobytu súčasného predstaviteľa výkonnej moci našej republiky vo Versailles, nemôžem si nespomenúť: Najväčší Slovák – Milan Rastislav Štefánik – dokázal začiatkom 20. storočia Francúzov očariť, presvedčiť o svojich osobnostných kvalitách, o vedeckých, diplomatických, vojenských  schopnostiach a v otvorenej náruči parížskych salónov sa im stal partnerom. V silnej zostave vedenia štátu potrebujeme práve také osobnosti. Neviem sa už dočkať, keď nevzdelancov a plagiátorov s ambíciou vládnuť ľudu odplavia kalné vody času do nenávratna...

Úvodná kresba: Ľubomír Kotrha, detail

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984