Dobrý ťah redakcie Slova

Počet zobrazení: 1693

Hoci denník Právo má roky od Dunaja po Tatry dobrú distribúciu „moravskosliezskeho“ vydania, len niekde s denným oneskorením, uverejnením textov z pravidelných štvrtkových vydaní prílohy Salon redakcia Slova ich elektronickým vydaním rozšírila dostupnosť. Ale aj obzor svojim čitateľom najmä v ére, keď nejeden autor nevie presne, čo je trestné a čo nie alebo za čo sa dostane na taký alebo onaký zoznam či čiernu listinu.

Pre slovenskú scénu je o. i. opätovným upozornením, že pre Václava Bělohradského je nie roky, ale desaťročia Salon /!/, ale aj denník, domovskou adresou, adresou pre texty výrazného vplyvného intelektuála stredoeurópskych rozmerov.

V tomto konkrétnom prebranom texte (Diagnóza: unipolární porucha) zaujme najväčšmi text Pavla Baršu Putinovo velkoruské delirium – útokom na Kyjev si Putin vzal priveľké sústo, ktorým sa zadávi. Hoci ide o politológa z pražskej FF UK, je poučením pre slovenskú úroveň publicistiky. O. i. aj o dlhodobej úrovni slovenskej rusistiky ešte od čias, keď diela ruských autorov, ktoré boli pašované cez Slovensko a robili rozruch vo svetovej politike, no neprenikli do súčasnej publicistiky. Je to P. Barša, ktorý presvedčivo argumentuje, ako V. Putina formovali názory A. Solženycina; je jeho žiak, a nie Stalinov. Je to cenná pasáž najmä v logickom vyvrcholení, že v Rusku povstane skôr či neskôr významná časť ruskej spoločnosti s odporom proti vojne a režimu, ktorý ju rozpútal.

Kto sledoval na Youtube 22. marca hodinovku slávneho Alexandra Sokurova, má priamy dôkaz tohto tvrdenia o to viac, že ide o umelca, ktorý sa na stretnutí v Kremli na prelome rokov dostal do priamej konfrontácie zoči-voči s prezidentom Putinom, v spore o tom, ako usporiadať Rusko, v spore, ktorý u nás ostal bez povšimnutia hoci z neho bolo zrejmé, že významná časť ruskej spoločnosti, ktorú by V. Putin chcel mať na svojej strane, má úplne protichodné ciele. A protichodné aj s teóriou konzervatívneho A. Solženycina o jednom národe Rusov, Ukrajincov a Bielorusov ktorý treba zberežiť  –zachrániť, uchovať.

Text českého politológa je však zaujímavý aj preto, lebo ukazuje našu nevšímavosť opačným smerom – voči americkej scéne. Upozorňuje nás, že prezident Biden je obklopený práve tými neokonzervatívcami, ktorí v roku 2003 viedli vojenské ťaženie „proti inému zlému tyranovi“. Toto, vrátane upozornenia na pozadie známych mien zo špičky formovania terajšej zahraničnej politiky USA sa v tunajších médiách nielenže nerozoberá, ale naopak, je vystavené kritike, ako keby šlo o propagandu. Cenné na Baršovi je, že v našom prostredí ako jediný upozorňuje na Ninu Chruščovovú, profesorku newyorskej New School, kritičku Putina a pravidelne prítomnú aj v éteri Echo Moskvy, pokiaľ po 24. februári Echu neodňali licenciu. Prof. Chrušovová je cenným svedkom, lebo bola asistentkou veľvyslanca USA v Moskve J. Matlocka, ako aj asistentkou legendy US politiky G. Kennana. To nás o. i. upozorňuje aj na to, že sme si doteraz nevšimli svedectvá tohto legendárneho diplomata a historika z čias, keď bol prvým a jediným Američanom na Slovensku a Podkarpatskej Rusi v čase po Mníchovskej dohode 30. septembra 1938.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984