Prestaňte prekrmovať ukrajinských oligarchov!

Kde zostali humanitárne a protikorupčné organizácie?
Počet zobrazení: 2529

Ukrajina je akoby svetový maznáčik – najprv tam išli miliardy vo forme pôžičiek, neskôr jednoducho podpory na rozvoj, potom americká vojenská pomoc už možno do 10 miliárd dolárov, no a v čase vojny pomoc vo forme zbraní, ale aj humanitárnej pomoci (potraviny, lieky a zdravotnícke potreby, šatstvo a pod.).

Vojna je vždy zlá! Pritom je jedno, či ide o Ukrajinu, Sudán, Vietnam alebo Irak. Podľa vedcov po druhej svetovej vojne bolo asi 200 vojen a v 20. storočí zahynulo vo vojnách asi 180 miliónov ľudí, prevažne civilistov.

no_oligarchy.jpg
Ilustračné foto: Flickr / Joe Flood: No oligarchy

Humanitárna pomoc prúdi na Ukrajinu, no nejde konkrétnym ľuďom, ale distribuuje ju vládny systém, podľa jedného starostu vláda rekviruje potraviny a posiela ich svojim vojakom – aj tí chcú jesť a je ich okolo 300 tisíc. Ako väčšie Košice. Zrátajte si, koľko potravín zjedia Košičania a uvidíte, ako sa majú nakŕmiť vojaci. Uvedený starosta dodáva: ak nám chcete pomôcť, tak dávajte potraviny a zdravotnícke potreby priamo do obcí.

Americký Pentagón pred časom vyslovil obavu, že časť zbraní končí na čiernom trhu a dostáva sa aj teroristom. Kto má právo distribuovať zbrane na Ukrajine? Veď aj prezident vyzval obyvateľov, aby si prišli po zbrane a dostanú ich.

Ako vždy je potrebné opýtať sa: kto má z vojny a s ňou súvisiacich aktivít prospech. Nuž určite nie Rusi – tí pobabrali, čo sa len dalo: vojensky, strategicky, takticky, diplomaticky, ekonomicky aj humánne!

Veľmocensky získavajú dvaja: USA a Čína. Rovnako aj ekonomicky. Európa poriadne stratí.

V malom získavajú dlhodobo ukrajinskí oligarchovia, ktorí vytvorili perfektnú čiernu dieru, v ktorej sa stráca hmota.

Nepravidelne aj ruskí oligarchovia, ktorí od čias Jeľcina sa nabaľujú, no spoločnosti a štátu nič neprispievajú, skôr ho naďalej vyciciavajú. Teraz však niektorých naštvali sankciami západné štáty. Nuž čo, nejaká tá miliarda zmizla, ešte ich majú dosť, no tá urážka!

Ukrajinskí oligarchovia to majú lepšie: pokojne sa nabaľujú ako „za starých čias“. Viditeľne sa prezident Zelenský stal ich nadháňačom – neustále nabáda bohaté, ale aj chudobnejšie krajiny k stupňovaniu pomoci, no o kontrole ani reči. Kde zostali humanitárne a protikorupčné organizácie? Ako to, že Európska únia nedistribuuje humanitárnu pomoc a nekontroluje používanie europeňazí, keď v členských krajinách vie narobiť poriadny hluk?

Prezident Zelenský mi niekedy pripadá ako vládca nad svetom: dokáže vyzývať Američanov, Európanov, dokonca aj Izraelčanov, aby dodávali zbrane a inú pomoc aj naďalej, ale vo väčšom množstve a karhá „neplatičov“.

Ukrivdeným treba pomáhať, to je obsahom humanizmu, ale aj liberalizmu. No ako vravel Platón: pomáhať treba chudobným, bohatí si pomôžu aj sami!

Jediné, čo sa Rusku darí, je vyľudňovanie Ukrajiny. Keď sa skončí vojna, tak nielenže bude mať Ukrajina podstatne menej obyvateľov, ale najmä bude chýbať stredná trieda! Lekári, zdravotné sestry, asi aj učitelia, ale určite inžinieri emigrujú a budú sa mať lepšie ako doma, tak väčšina sa nevráti. Kto bude riadiť štát, ako bude fungovať zdravotnícky systém, kde budú fabrickí inžinieri a IT-odborníci? No a oligarchovia strávia nejaký čas na Bahamách či na Maldivách a potom sa uvidí.

Ukrajine budeme opäť pomáhať, ale ako? Zase tam pôjdu tzv. pôžičky, ktoré nikto nesplatí, no a môžeme opäť vyviezť zopár skrachovaných politikov, ktorí oligarchii neublížia. Veď už aj taký otrlý znalec korupcie ako Saakašvili toho mal na Ukrajine plné zuby a zdúchol. Asi bude potrebné vyviezť tam aj potraviny, lebo sa tam neurodia, nevyrobia a bude hlad – hoci nie pre každého. a pre istotu nebudeme kontrolovať využívanie pomoci.

Európska únia a taktiež jednotliví členovia, ako aj Američania, Kanaďania a ďalší by mali byť pri distribúcii dovezených zdrojov, no a Stoltenberg by mal kontrolovať distribúciu a používanie zbraní! Inak bude NATO skôr na smiech, veď možno vyzbrojuje – opäť – svojich nepriateľov. Ministri, premiéri, aj poslanci parlamentov majú plno rečí o potrebe pomáhať, nezaujímajú sa však, kto má aký prospech z ich pomoci z našich prostriedkov.

Takže prestaňte prekrmovať oligarchiu a venujte sa obyčajným ľuďom, mimochodom, aj našim občanom, veď aj dosť Slovákov nemá kde bývať a hladuje!

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984