Potrebujeme viac hodnotných podnetov

Počet zobrazení: 1406

Súčasnosť charakterizuje podľa mňa absencia morálky a dobra, ako aj víťazstvo populizmu nad pragmatizmom. Je takmer nemysliteľné čo i len vyťahovať pojmy, ako sú spravodlivosť, ľudskosť, mierumilovnosť, nieto ešte apelovať na ich napĺňanie. V takej „super“ dobe a systéme žijeme...

Pokiaľ budú tieto pojmy len heslami rozvášnených davov bez úprimného záujmu na ich naplnení, niektorí oligarchovia a niekedy nekompetentná časť moci môžu v pokoji napĺňať svoje záujmy a mať pokojný spánok. Od nepamäti zneužívali mnohí politici pojmy, vyjadrujúce určité hodnotové orientácie, ale pritom ich v skutočnosti vôbec nevyznávali.

Vychádza mi to tak, že smerujeme k primitívnejšej subkultúre v hysterickej a paranoidnej dobe. Svedčia o tom občasné divadelné scenáre, predstavenia, show rôznych politikov, tlačovky stojacich svoriek politikov, ktorí ohlasujú stále nové a nové „novinky", hoci neoverené, ale hovoria to ako svätú pravdu a sú takí rozhorčení, že sa div nerozplačú rovno pred kamerami.

Viacerí sú už z toho všetkého otrávení a myslím, že aj ja sám smerujem k tomu, aby som si žil svoj vlastný život v pokoji, plne si vedomý toho, čo je dôležité pre spásu mojej duše. Potom si zase uvedomím, že to nie je dobré riešenie, pretože stále existuje dostatočné množstvo ľudí, pre ktorých má zmysel bojovať...

Sociálne búrky v spoločnosti problémy podľa môjho názoru vždy nevyriešia. Predstava, že slušní sú práve a len tí, ktorí boli na námestiach, je – vo všetkej úcte – sporná. Slušnosť je vlastnosť osobná, nie verejná, individuálna, nie davová. Slušnými nás neurobia transparenty, ani heslá na rôznych fotografiách. Slušnými nás môže urobiť spôsob, akým komunikujeme aj s tými, s ktorými nesúhlasíme, ako o nich zmýšľame. Takže ako z toho von? Odpoveď je ťažká. Ani nie tak vo formulácii, ale v jej realizácii.

Čo teda najviac potrebujeme? Domnievam sa, že obrodu spoločných pozitívnych hodnôt. K tomu, samozrejme, potrebujeme aj múdrych voličov, kultúrnych, mravných, dobrosrdečných ľudí. Inak bude Slovensko iba geografickým názvom. Aj preto sa musíme usilovať o apely, ktoré ovplyvnia mienkotvorných ľudí; potom je šanca na zmenu. Čím viac a kvalitného a hodnotného obsahu dostane do klasických médií a na internet, o to väčšia je nádej, že sa ľudia, čitatelia vrátia k zdravému rozumu. Pokiaľ bude mediálny a internetový priestor v rukách vlastníkov, ktorí nemajú záujem manifestovať kreativitu a múdrosť, nebude mať kto šíriť povedomie o hodnotách.

Liberalizovaná kultúra, vzdelávanie, veda či podnikanie nie vždy zjednocujú ľudí v tvorbe a obrane pozitívnych hodnôt. Naopak, občas rozbíjajú takéto úsilie v mene práva na osobný prospech.

Keď občianska spoločnosť nemá jasne definovaný obraz pozitívnych hodnôt, nevie dobro brániť, hájiť, budovať. Možno by stačilo inšpirovať sa Desatorom... Nie je v ňom obsiahnuté nič, čo by dejinne stratilo kredit, uplatnenie, aktuálnosť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984