Ukrajina ako šachovnica

Počet zobrazení: 2521

Partia na jej zakrvavených políčkach sa zrejme skoro neskončí. Oproti Putinovi si totiž sadli náhradníci strýčka Sama. Bez mandátu na svojbytné ťahy. Pobaltským, poľským, českým či slovenským predstaviteľom neostalo iné, len súťažiť, kto vyplazí dlhší jazyk na Moskvu. Zato ukrajinský prezident nešetrí ani Brusel. Pokarhá ho aj pohladká, podľa toho, čo si najvyšší bruselskí úradníci vykoledujú. Posivený svedok až zavše zneistie, či Ukrajina chce vstúpiť do EÚ, alebo sa stať 51. hviezdičkou na severoamerickej vlajke. Veď stačilo, aby v Bielom dome zašuchotalo 40 miliárd dolárov, a Kyjev preťal Európe prvú žilu ruského plynu. Isteže, keď ide o Ukrajinu, nežgrloší ani EÚ, ale niektorých lídrov občas pochytí záchvat štátnickosti. Napríklad nemecký kancelár Olaf Scholz „sa nemieni pridať k ľuďom, ktorí sa na Ukrajinu chodia iba odfotiť. Chce byť sprostredkovateľom rokovaní o ukončení ruskej invázie“. (trend.sk, 16. 5. 2022) Ešteže šľachtičnú Ursulu von der Leyenovú neopúšťa komsomolský zápal, ktorý pochytila od predstaviteľov bývalých sovietskych satelitov! Na prvú klapku zvláda to, čo od nej filmové štáby žiadajú. Aj scénu nad masovým hrobom v Buči.

Keď Rusko opäť vyzametalo svoj mediálny priestor, z úst kanadského premiéra Justina Trudeaua sme sa dozvedeli, že „nezávislé médiá sú hrozbou pre Putina“. (spravy.pravda.sk, 18. 5. 2022) No keď niekoľkí americkí kongresmani vyzvali spoločnosť META, aby „riešila proruské dezinformácie na Slovensku“, slovenský premiér im poďakoval. „Je v našom národnom záujme, aby čo najviac ľudí malo jasno v hodnotách a vedelo sa správne pohybovať v zložitostiach sveta.“ (Tamtiež.) Na škodlivosť nepriateľských dezinformácií upozorňovali už sovietski činitelia v roku 1968. Na rokovaní v Čiernej nad Tisou „kritizovali z ich pohľadu negatívne javy, akými boli napr. odstránenie cenzúry, a požadovali nápravu“. (ÚPN, 21august1968.sk) Ako vraví kamarát pri kofole: čo tak oprášiť rozhlas po drôte?

Nedávno sme sa dočítali, že „Putin hovorí Rusom pravdu o vojne len vtedy, keď mlčí“. (aktuality.sk, 16. 5. 2022) Zdá sa však, že častejšie by mal mlčať aj Washington. Len čo Turecko spochybnilo prijatie Fínska a Švédska do NATO, Washington sa dal počuť, že „USA pracujú na objasnení postoja Turecka k rozširovaniu NATO“. (sme.sk, 13. 5. 2022) Ako inak, objasňovanie postoja neznačí nátlak ani vzájomne výhodný obchod. Švédsko a Fínsko sa objasňovaniu radšej vyhli, za čo sa ich predstaviteľom ušlo vrelé privítanie v Bielom dome. Keď sa na nás dennodenne valia informácie, ktoré sa podľa médií nedajú overiť, prečo by sme nemali uveriť srbskej premiérke Ane Brnabićovej? „Obvinila Západ, že stojí za takmer 100 falošnými bombovými poplachmi na viacerých miestach v Belehrade... Západ takto útočí na Srbsko za odmietnutie uvaliť sankcie proti Rusku.“ (Pravda.sk, 17. 5. 2022)

Posivený svedok nezľahčuje tragickosť prebiehajúcej šachovej partie, len je presvedčený, že solidarizovať a pomáhať sa dá aj dôstojnejšie. Od športovcov očakával, že nedovolia politikom, aby im odpratávali súperov na ceste k stupienkom slávy. Od chladných vedátorov zo SAV očakával, že v aktuálnych okamihoch prehovoria o ukrajinských banderovcoch, ako aj o našich Bielych légiách. O víťazstve ideológie nad profesijnou cťou svedčí aj odtrúbená spolupráca s vysokými školami, inštitúciami a organizáciami na nesprávnej svetovej strane, ochladnutie družobných vzťahov medzi našimi a „putinkinovými“ dedinami či mestami, nové delenie ľudí na našich a nenašich podľa geopolitickej orientácie. Len čo s tými najnebezpečnejšími, ktorí sa nebijú do pŕs ani na východ, ani na západ. Ponúka sa nie najnovšia, ale osvedčená otázka: súhlasíte s príchodom cudzích vojsk na naše územie?

Ak sa má krvavá i nekrvavá deštrukcia zastaviť, niekto by mal strýčkovi Samovi pripomenúť, že je na ťahu. Nech si osobne sadne oproti ruskému prezidentovi a nech si konečne povedia, čo proti sebe majú, čo skrývajú za chrbtom a čo v rukáve. Ale kto by ho mal pomknúť? Aká autorita, keď horlivá EÚ sa zamotala do sankcií a nevie ako ďalej? Možno by ju mohli zastúpiť námestia, lenže námestiam zatiaľ postačujú príhovory ukrajinského prezidenta a piskot proti Putinovi a jeho trollom...                                   

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984