Jednota dôchodcov na Slovensku: Vláda šetrí na chudobných

Počet zobrazení: 3400

Vláda šetrí na chudobných, šetrenie na ministerstvách, politikoch a svojich ľuďoch vôbec nerieši, je to nespravodlivé.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) odmieta tvrdenia vládnych predstaviteľov, že nie je možné rozšíriť  pomoc na všetkých obyvateľov Slovenska, ohrozených chudobou. Opatrenia, ktoré vláda prijíma, napríklad proti samosprávam, a naopak, neprijíma pre seniorov a pracujúcich, považuje za zlé. JDS pritom upozorňuje, že vláda neprišla zo žiadnym šetrením na ministerstvách či návrhoch na úpravu financií politickým stranám či politikom. Ak vláda deklaruje, že nemá dostatok peňazí na pomoc svojim občanom, JDS nerozumie, prečo neprišla vláda s prehodnotením svojich výdajov na ministerstvách a podriadených organizáciách. Vláda si takto funguje vo svojej „bubline nedotknuteľnosti“. Zlyháva tu aj Útvar hodnoty za peniaze, ktorý mal podľa JDS prísť s analýzou výdavkov, ktoré je možné odložiť alebo revidovať. V rámci zásluhovosti a solidárnosti by pritom mali mať podľa JDS väčší nárok na pomoc slovenské rodiny, seniori, aj pracujúci, a nie členovia politických strán s príspevkom od štátu, ktorí poberajú platy ako poslanci alebo zamestnanci ministerstiev. Ako príklad uvádza JDS vládnu politickú stranu, ktorá má do 50 členov a zo štátneho rozpočtu jej bude vyplatených 30 miliónov eur. Všetci členovia tejto politickej strany sú pritom platení ako štátni funkcionári. Toto sa však týka všetkých vládnych strán, ktoré odmietajú pomoc seniorom. JDS to považuje za nespravodlivé. JDS zároveň poukazuje na pomoc, ktorú už seniori dostali, alebo im bola schválená v Česku. Ide o zvyšovanie všetkých dôchodkov až trikrát tento rok s tým, že ide v priemere až o 100 eurové zvýšenie mesačne a ďalšie podporné dávky.

Valéria Pokorná: „V Českej republike vôbec neprebieha diskusia, či seniori potrebujú alebo nepotrebujú pomoc. Vláda si tam vysúkala rukávy a už mimoriadne valorizovala všetky dôchodky, starobné, invalidné, vdovské, sirotské o 810 CZK, od 1. júna o ďalších 1017 CZK. Ku koncu roka 2022 bude celková už schválená výška mimoriadnej valorizácie 2600 CZK, čo je 100 eur mesačné zvýšenie každého dôchodku. Nie jednorazová dávka ako u nás, tzv.13. dôchodok, ale ku každému dôchodku plus 100 eur mesačne. K tomu ešte majú českí seniori zvýšené príplatky k dôchodkom a navýšený jednorazový príspevok na bývanie z dôvodu rastu energií, a to 4407 CZK, čo je cca 170 eur a aj rozšírenie okruhu poberateľov tejto dávky pre boj s energiami. A to v Čechách ešte požaduje česká opozícia pre seniorov viac. Životné minimum zvýšila vláda v Čechách mimoriadne už o 10 % a bude zvyšovať o ďalších 10 %. Takto si aj my predstavujeme systematickú pomoc pre Slovákov. U nás sa bude životné minimum zvyšovať iba o 6,9 %, ale infláciu máme 11,8 %. Vyzerá to, že niekto nevie počítať.  Nie sme proti pomoci rodinám, práve naopak. Odmietame však, aby politici nešetrili na sebe a šetrili na svojich obyvateľoch. Neverím, že sa nevie nájsť jeden jediný výdavok, projekt, ktorý by vláda nevedela redukovať, presunúť na neskoršie alebo zrušiť. Obyvateľov Slovenska takýmto prístupom politici dostávajú nielen pod hranicu chudoby, ale pod hranicu ľudskosti a dôstojnosti. Asi chcú, aby sme všetci chodili žobrať. Odmietame tieto experimenty.“

JDS posiela výzvu všetkých parlamentným stranám, aby pri schvaľovaní pomoci, jej výšky a rozsahu v parlamente požadovali aj stanovisko Útvaru hodnoty za peniaze, či sú všetky výdavky ministerstiev a ich podriadených organizácií v tomto období nevyhnutné v plnej výške a či ich nie je možné prehodnotiť, odložiť alebo zrušiť s tým, aby bolo možné zvýšiť výšku pomoci ľuďom, aj rozšíriť okruh poberateľov pomoci.

Valéria Pokorná
poverená vedením JDS

23. mája 2022

Vláda spustila Deštník proti drahotě, 5 tisíc chce začít posílat v červenci - iDNES.cz
Deštník proti drahotě (destnikprotidrahote.cz)
Vláda zvažuje zvýšení životního a existenčního minima. Letos již podruhé — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Úvodná snímka. pixabay.com

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984