Spätná väzba

S autorom a aj s článkom sa dá súhlasiť. No nemyslím si, že spolupráca s ŠtB bola len záležitosť individuálnej schopnosti človeka vysporiadať sa so situáciou ponuky alebo nátlaku na spoluprácu ako píše P. Weiss.
Počet zobrazení: 829

Ad: Ako sa nevyrovnať s minulosťou (Peter Weiss), Slovo 13/2007 S autorom a aj s článkom sa dá súhlasiť. No nemyslím si, že spolupráca s ŠtB bola len záležitosť individuálnej schopnosti človeka vysporiadať sa so situáciou ponuky alebo nátlaku na spoluprácu ako píše P. Weiss. Určite existovali ľudia, ktorí úprimne verili, že systém v ktorom žijú je to najlepšie, čo mohli ľudia vymyslieť a lepšieho už niet. A úprimne verili aj tomu, že ak budú spolupracovať s ŠtB, či nebodaj v nej priamo pracovať, pomôžu systému k očiste od neprajníkov a k vylepšeniu samotného systému. Viera tých ľudí bola taká istá, ako je dnes Hríbova viera, že súčasná forma demokracie a čo najvoľnejší trh je to naj, čo mohlo ľudstvo postihnúť. Valer Karlowatz Ad: Milá Katka... II (Gabriela Rothmayerová) Slovo 13/2007 Milá pani Gabika (ako Vám v diskusii hovoria): v prvom rade Vám vďaka za článok, nech už spolu súhlasíme, alebo nie. Nechcem, aby svet slúžil iba mne, ani by som si netrúfla povedať, že zdravie sa rovná peniazom. Práve preto si nemyslím, že ak niekto chce za svoju prácu odmenu, považuje zdravie za rovnocenné peniazom. Byť chudobným nie je cnostné. Ani malebné, ani slušné. Chudobní lekári nie sú lepší lekári ako bohatí (ba skôr naopak). Za tým si stojím a dokonca by som tipovala, že aj pani Gabika v tomto bode so mnou súhlasí. Katka (plné meno autorky je redakcii známe)

Ad: Veda je na Slovensku len trpená (František Gahér a Štefan Luby), Slovo 13/2007 Myslím, že bol veľmi dobrý nápad zverejniť prepis vystúpenia týchto dvoch predstaviteľov vzdelávacích a vedeckých inštitúcii na Slovensku. Hoci tým asi veľa nezmenia, aspoň ukázali na jednu z tragédií slovenskej vedy, keď sa za vedu považuje len to, čo má priamy ekonomický výstup, teda vedou to veľmi nie je. Túto logiku uplatňujú aj byrokrati v štátnej správe a politici, ktorí majú moc prideľovať prostriedky, a tak aj možnosti na rozvoj vedy vyzerajú. Názorným príkladom je Agentúra APVV, ktorá takmer nepozná iné ako prírodné a technické vedy, a urobila z nich len estetický prívesok slova VEDA. Myslím, že by táto téma mala pokračovať aj v zmysle úvah, či majú mladí na Slovensku vôbec uvažovať o možnosti realizovať sa vo sfére vedy. Ja osobne zatiaľ v tejto oblasti nevidím na Slovensku nijakú (vôbec nijakú) šancu. Neexistujú tu nijaké mechanizmy a pravidlá, ktoré by vytvorili podmienky na elementárne fungovanie vedeckého výskumu a nielen sledovania toho, čo sa vo svete robí, ako bolo v príspevkoch správne pomenované. Miroslav Tížik V rubrike sú publikované listy redakcii a komentáre z internetových diskusií na webstránke Slova. Redakcia si vyhradzuje právo príspevky upravovať a krátiť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984