knihy

Vo svojom novom románe sa Umberto Eco vracia predovšetkým do doby svojho detstva a dospievania. Protagonistom príbehu je šesťdesiatročný antikvár Yambo, ktorý sa prebudí z kómy s ťažkou amnéziou a pamätá si len citáty z literárnych diel.
Počet zobrazení: 1059
knihy-m.jpg

Vo svojom novom románe sa Umberto Eco vracia predovšetkým do doby svojho detstva a dospievania. Protagonistom príbehu je šesťdesiatročný antikvár Yambo, ktorý sa prebudí z kómy s ťažkou amnéziou a pamätá si len citáty z literárnych diel. Rozhodne sa hľadať vlastné spomienky na povale rodinného sídla v škatuliach so starými komiksami, gramofónovými platňami a školskými zošitmi. Eco aj v tomto diele naplno rozvinul svoju záľubu v intertextových citáciách, zameral sa však hlavne na oblasť tzv. triviálnej literatúry, ktorej venoval štúdiu Nadčlovek pre masy. Yambo, rovnako ako Eco, dospieval v Taliansku v 30. a 40. rokoch minulého storočia. Bol jeho vysneným hrdinom gróf Monte Christo, Sandokan alebo Duce? Tajemný plamen královny Loany (ARGO) je román o citovej výchove za fašizmu. Rozpráva o ľudskej odvahe i strachu, slabosti a sile, o ideológii, propagande a cenzúre doby. Yambo objavuje útržky spomienok a skladá z nich svoj vlastný život. Eco - rozprávač pritom využíva naratívnu metódu, ktorú nazval „hmlovým efektom“. Pri čítaní románu len pomaly rozhŕňame závoje hmly zabudnutia a snového oparu, aby sme v diaľke uvideli tajomný plameň kráľovnej Loany, ktorý žiari v hlbine nevedomia každého z nás.

Encyklopédia najvýznamnejších psychológov (BARRISTER & PRINCIPAL) čitateľom predstavuje život, myslenie a prácu osobností, ktoré ovplyvnili vývoj modernej svetovej psychológie (napr. Sigmund Freud, Noam Chomsky, Carl Jung, Lorenz Conrad, Jean Piaget, Erik Erikson...). Autor ich ukazuje v súvislostiach s inými odbormi ľudskej činnosti: niektorí z nich vyšli z medicíny, fyziky či matematiky. Jednotlivé medailóny majú podobnú štruktúru: uvádzajú základné životopisné dáta, intelektuálne vplyvy vo vývoji predstavovaných osobností, podávajú informáciu o kritickom ohlase ich výskumu. Všetky sú uzavreté prehľadom hlavných prác daného psychológa a odporučením ďalšej literatúry. Zachytávajú tiež styčné body, tematické aj biografické, medzi jednotlivými osobnosťami. Na konci knihy je zaradený slovníček. Knihu spracoval Noel Shehhy.

Ľudia sú odjakživa mýtotvorcami. Takto začína Karen Armstrong stručnú, ale pôsobivú rozpravu o mýte, o jeho povahe, o jeho vzniku a dôvodoch, prečo ho dosiaľ zúfalo potrebujeme. Sprevádza nás od paleolitu a loveckých mýtov až do obdobia Veľkej západnej transformácie posledných 500 rokov, keď veda diskreditovala mýty. Dejiny mýtov (SLOVART) sú dejinami ľudstva, predstavujú naše príbehy a predstavy, náš záujem a pokusy o pochopenie sveta, spájajú nás s našimi predkami a ostatnými ľuďmi. Karen Armstrong uvádza významnú edíciu svetových mýtov od autorov z celého sveta a jej príznačne hlboká, zasvätená kniha je skvelým, provokujúcim úvodom do mytológie v najširšom zmysle slova – vysvetľujeme nám, prečo ohrozíme sami seba, ak nebudeme brať mýty na ľahkú váhu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984