Ad: Vieš čo, zober to po mne

Peter Zajac-Vanka Prečo je Radičová hosťom Slova? Rád si prečítam názory novej pravicovej ministerky, aj keď by som očakával, že sa o tom dozviem zo SME. Prečo práve Radičová a prečo ako hosť Slova? Prečo nie niekto iný? HODNOTY.
Počet zobrazení: 1005

Peter Zajac-Vanka Prečo je Radičová hosťom Slova? Rád si prečítam názory novej pravicovej ministerky, aj keď by som očakával, že sa o tom dozviem zo SME. Prečo práve Radičová a prečo ako hosť Slova? Prečo nie niekto iný? HODNOTY. Hovorí vám to niečo, redaktori? Tak a až teraz si to prečítam. Kým ma zlosť neprejde.

Gabriela Rothmayerová Rozhovor - pozor, rozhovor, nie propaganda! – je vtedy zmysluplný, keď sa v ňom hľadá pravda. Pravdu nemusí mať ani redaktor, ani hosť, veď tretím v hre je vždy čitateľ. Som rada, že rozhovor Braňa Ondruša s pani Radičovou ráta aj so mnou, čitateľkou. Prečítala som si ho pozorne a utvrdila sa v poznaní: ak by členmi slovenskej vlády bola celá Slovenská akadémia vied, nemuselo by to nutne znamenať, že je to vláda najmúdrejšia na svete. Znamenalo by to iba, že vo vláde sedia členovia akadémie vied. Nič viac a nič menej. Z konkrétneho rozhovoru viem, aké má pani profesorka Radičová vedomosti v odbore (slušné!), aké sú jej priority (sympatický príklon k solidarite so slabšími), aj to, že nemá problém s javmi, ktoré časť verejnosti vníma ako problematické. Pani profesorka si ich vie zdôvodniť. Takže bude zaujímavé všímať si, ako tá časť verejnosti, ktorej nie je exminister Kaník priateľ, prijme jej zdôvodnenia. Myslíš si, Peter, že je to málo? Chápem, čoho sa obávaš, ba i proti čomu protestuješ, i keď voči štýlu mám (prepáč mi to) výhrady. No v tomto prípade s Tebou nesúhlasím.

Ondrej „Poradca“ Ja by som sa vo vašich „nohaviciach“, pani ministerka, neponáhľal zastaviť financovanie vzdelávacích aktivít. Podľa môjho názoru je potrebné neustále ľudí vzdelávať a vychovávať k jednej z kľúčových civilizačných gramotností – schopnosti efektívne si hľadať pracovné miesto. Skúste „zmerať“ rozdiel v tejto gramotnosti u ľudí, ktorí boli úspešní a našli zamestnanie, a ľudí, ktorí ho hľadajú (naozaj aktívne) a už dlhšie sú v tejto aktivite neúspešný.

Peter Zajac-Vanka Áno, teraz, keď som si článok pozorne prečítal, dávam k dobru Braňovi, aké otázky kládol. Ministerka sa pekne obhájila. A teraz čo, máme ju my s ľavicovými hodnotami začať zbožňovať? Veď pôsobila na ministerstve dlho predlho a azda sa nakoniec nedozviem, že zmierňovala pravicový diletantizmus pána exministra. Veľmi dobre predsa dáva najavo svoj názor bežný návštevník webstránky Slova, ak v ankete 80,4 % tvrdí, že ide o predvolebný ťah Dzurindovej vlády. Prečo som takým tvrdým kritikom Slova? Pretože som naučil dcéry čítať Slovo a teraz mám hrôzu z toho, čo moje dievčatá nájdu v každom ďalšom čísle. A to som propagoval vždy Slovo po univerzitách a medzi účastníkmi vzdelávacích akcií.

Michal Polák Rozhovor sám osebe sa mi zdá výborný. Slovo ako moderný ľavicový týždenník novú ministerku riadne vyobracalo. Poodhalilo, aký je typ človeka, ale zároveň aj zaujímavé politické rozdiely medzi jej prístupom a prístupom jej patrónov z SDKÚ. Robiť takúto robotu je presne úlohou Slova. Dobrá novinárska robota neznamená, že sa budú rozprávať len „svoji so svojími“. Veď to by sme sa o zámeroch a vlastnostiach tých z „druhého brehu“ vždy dozvedali iba z ich vlastnej propagandy!

Mudrlant Chudobu Slovákov považujem za najväčší neúspech v našom ponovembrovom rozvoji. Nielen chudoba materiálna stále väčšej časti obyvateľov, ale aj „chudoba hodnôt nemateriálnych“ je to, čo ma trápi. Preto ma zaujíma poslanie SLOVA. Mal som pocit, že je orientované na tých, ktorých chudoba (materiálna či nemateriálna) trápi viac ako iných.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984