Boj o superprimátora sa naštartoval

Do zápasu o post primátora Bratislavy SDKÚ-DS nominovala poslankyňu Národnej rady SR a bývalú herečku Magdu Vášáryovú. Tá vstúpila do ringu očividne nepripravená.
Počet zobrazení: 1048
31_010_xx-ilustracna foto-SITA Jan Novak-m.jpg

Nominácia Vášáryovej z pohľadu SDKÚ nepochybne istú logiku má. Nie však komunálnu, ale čisto parlamentnú. Vo voľbách do NR SR získala na celom Slovensku viac ako 32-tisíc preferenčných hlasov, čo ju posunulo z 23. na štvrté miesto. V samotnej Bratislave ju pritom zakrúžkovalo takmer 8-tisíc voličov. Tam sa však výpočet jej kvalít pre zodpovedné vedenie metropoly Slovenska začína aj končí.

Prislabá kvalifikácia Vášáryovej

Magdaléna Vášáryová devätnásť rokov svojho života strávila ako herečka (1970-1989). Po Novembri 1989 pôsobila tri roky ako veľvyslankyňa ČSFR v Rakúsku, zakladala a viedla Slovenskú spoločnosť pre zahraničnú politiku. Potom zastávala post veľvyslankyne (už za Slovenskú republiku). Tentoraz v Poľsku (2000 - 2005). V druhej Dzurindovej vláde (2005 – 2006) vykonávala funkciu štátnej tajomníčky ministerstva zahraničných vecí, ako poslankyňa Národnej rady SR od roku 2006 bola členkou výboru pre kultúru a médiá. O lokálnu samosprávu sa veľmi nestarala. V poslednom období však cieľavedome cestovala po Slovensku s tým, že sa oboznamovala najmä s problémami miestnej, či regionálnej kultúry. Vidina stoličky na ministerstve kultúry však spľasla, keď tento rezort získala Sulíkova SaS (donedávna televízny moderátor Daniel Krajcer). Dodnes Vášáryovej jedinou vážnejšou kvalifikáciou na pozíciu primátorky hlavného mesta má byť to, že necelý rok pôsobí ako poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja.

Personálna bezradnosť

Nominácia bývalej, inak známej herečky, hoci nie takej slávnej ako jej sestra Emília, je signálom personálnej bezradnosti v SDKÚ, pokiaľ ide o významné posty v samospráve. A takým primátorské kreslo v Bratislave rozhodne je. Dzurindova strana svojich relevantných favoritov (Ivan Mikloš, Lucia Žitňanská) obsadila do vládnych funkcií a tak jej napokon zostala populárno-nepopulárna Magda Vášáryová. Populárna preto, lebo v rámci SDKÚ získala vysoký počet preferenčných hlasov, nepopulárna z dôvodu, že si mnohí dobre pamätajú jej viaceré mylné vyhlásenia a najmä fiasko v prezidentských voľbách pred šiestimi, osobitne trápne vystupovanie v záverečnej televíznej debate. Keby si chcel niekto vytvoriť názor na to, ako bude Vášáryová riadiť polmiliónovú Bratislavu, stačí si prečítať jej blogy na aktualne.sk či v Trende s titulkami: To bude v Kremli rehotu, Kôň na Svätoplukovi, Šťastie tiež treba mať, Brigitte Bardot neprišla, U nás zase rozhoduje Ameriká, huráááá! Komunálna politička par excelence. Ešteže jej osobná webstránka krátko po ohlásení kandidatúry na primátorku vypisuje: „Stránka je vo výstavbe. Čoskoro spustíme novú. Ďakujeme.“ Aspoň nič nepokazí.

Nevidím zlo, nepočujem zlo

Kandidujúca Vášáryová sa takticky vyhýba hodnoteniu práce súčasného primátora Andreja Ďurkovského z KDH. Možno aj preto, že pred štyromi rokmi kandidoval s podporou SDKÚ. Pritom väčšina jej pôvodných bratislavských poslancov združených okolo Branislava Záhradníka „boli odídení“ zo strany a tak SDKÚ v podstate stratila v mestskom zastupiteľstve vplyv. Pritom prakticky každému Bratislavčanovi musí byť jasné, že hlavné mesto potrebuje hocičo iné, len nie kontinuitu. Kauzy ako PKO, bezcharakterné pílenie parkov, divoká developerská výstavba, kolabujúca doprava, padajúci Starý most či nezodpovedné hospodárenie magistrátu signalizujú, že Bratislava nepotrebuje herečku, ale zodpovedného a dostatočne skúseného lokálneho politika. Takým sa doteraz javí len súčasný starosta Petržalky Milan Ftáčnik, ktorý už intenzívne diskutuje s občanmi o svojom volebnom programe. Ambíciu postaviť svojho kandidáta ohlásili aj kresťanskí demokrati. Meno zatiaľ nepovedali, niekde v zákulisí sa však stále vynára možnosť, že KDH opäť nominuje Ďurkovského. Napriek do omrzenia opakovaným predvolebným sľubom typu jedna funkcia a dosť... Ľavica by si nič lepšie priať nemohla. Samozrejme, za okolností, že strana Smer-SD namiesto podpory nestranníka Ftáčnika nepostaví vlastného kandidáta. Bratislava si v nasledujúcom období zaslúži oveľa viac ako byť prehusteným rajom pre sebavedomých a agresívnych developerov. Aj napriek tomu, že hlavné mesto je zväčša zafarbené namodro, voliť na základe doterajších skúseností Vášáryovú alebo Ďurkovského musí byť prisilná káva aj pre rozumne zmýšľajúcich pravičiarov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984